Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (8GB intern, 512GB opslag) Zwart Review

22 augustus 2018, laatste update op 27 augustus 2018, 2.370 views Rapporteer
Testpanel +2

Een zeer mooie telefoon met uitstekende specificaties. Heerlijk groot scherm met een accu waar je in ieder geval een dag mee kan uithouden. Heel veel telefoon voor helaas ook een aardig hoge prijs.

Pluspunten

• Zeer mooi scherm
  • Grote accu
  • Snelle processor en veel geheugen
  • Veel opslag
  • Samsung DEX
  • S-Pen

Minpunten

• Gezichtsherkenning werkt niet altijd
  • Bixby-knop

Ik ben 1 van de 5 tweakers die de Samsung Galaxy Note 9 heeft mogen testen. Tijdens een superleuke dag en een heerlijk diner kregen we als toetje de Note 9 in handen. Deze telefoon hebben we 2 weken kunnen testen en na afloop mochten we de telefoon houden. Ik heb zelf altijd een iPhone gehad, maar deze Note 9 heeft me toch best kunnen verrassen. Het toestel ziet er goed uit, is zeer snel en door het grote scherm is een serie of film erop kijken ook goed te doen. Ik ben voor het testen de afgelopen week volledig overgestapt op de Note 9.
Android of IOS
Android of IOS. Het blijft een eeuwige discussie. Wat ik de afgelopen week heb ondervonden is dat het vooral gewenning is. Eigenlijk zijn alle apps die op IOS beschikbaar zijn ook gewoon beschikbaar op Android. Het eerste waar ik tegenaan liep is de besturing in apps. Waar je op IOS naar links kan swipen om terug te gaan is dit op Android te doen via de back knop. Ik heb nog vaak in de browser dat ik terug wil gaan en dan een swipe over het scherm doe, maar dat er niets gebeurd. En zo zijn er nog een aantal andere dingen waar het net iets anders werkt, maar na een tijdje went het vanzelf.

Het grootste blok waar ik tegenaan loop is de Apple Watch die ik heb, deze werkt alleen met de iPhone. Dus als iemand hier een oplossing voor heeft, dan hoor ik het graag? Of zal ik toch voor de Galaxy Watch moeten gaan? ;)
Design, specificaties en scherm
De telefoon ziet er goed uit. Hij is wel wat groot, maar dat hoort bij het Note model. Boven en onderin is er een kleine zwarte balk over de gehele breedte van het toestel. Er is dus geen notch aanwezig. Links zitten de volumeknoppen en de Bixby knop, rechts de powerknop. Ik snap niet helemaal de noodzaak van de Bixby-knop en deze had van mij achterwege gelaten mogen worden, ik heb hem al vaak per ongeluk ingedrukt waar ik eigenlijk op zoek was naar de volume knop. Op de achterkant zitten de camera en de vingerafdrukscanner. Ik ben blij dat er in ieder geval een vingerafdrukscanner op zit, maar ik zou deze liever op de voorkant hebben gezien. Aan de onderkant zit links een normale 3,5mm audio aansluiting, wat tegenwoordig toch bijzonder is en waar ik persoonlijk wel blij mee. Rechts aan de onderkant zit de S-Pen die je eruit kan halen.

De telefoon komt in twee versies, een versie met 6GB geheugen en 128GB opslag en een versie met 8GB geheugen en 512GB opslag. De versie die ik getest heb heeft 512GB opslag en om dit vol te krijgen moet je toch zeer veel moeite doen. Dit is voor nu in ieder geval zeer toekomstbestendig.

Het scherm is een 6,4 inch Super AMOLED-scherm en heeft in de hoogste stand een resolutie van 2960x1440. Het scherm kan zeer fel en de kleuren zien er heel goed uit. Ik ben zeer tevreden over het scherm en vind deze zelfs mooier dan die van de iPhone X. Het scherm heeft met de standaardinstellingen een resolutie van 2220x1080, wat nog steeds een prima beeld geeft, maar wel zorgt voor een langere duur met de batterij.

De telefoon beschikt ook over een Always On Display, hiermee zal er altijd wat basisinformatie op het scherm getoond worden als de telefoon gelocked is, maar ook dit is natuurlijk van invloed op de batterij.
Batterij
De batterij die in de Note 9 zit heeft een capaciteit van 4000 mAh. Dit is in vergelijking met het vorige model, dat 3300mAh heeft aanzienlijk meer.
Ik kan nu met gemak een volledige dag ermee doen en als je niet al te gek doet haal je zelfs 2 dagen.

De Note 9 heeft een aantal tools aan boord om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kan doen met de batterij en wanneer deze ziet dat een applicatie in rust stand ineens veel meer energie verbruikt wordt dit aangegeven, hier kan je dan kiezen om deze applicatie te sluiten.

Mocht je echt lang met de telefoon willen doen, dan kan je de telefoon in spaarstand zetten. In dit geval zullen de resolutie en helderheid van het scherm verlaagt worden en de cpu-snelheid zal beperkt worden tot 60%. Bij mij geeft hij aan dat hij dan tot meer dan 4 dagen kan doen op 1 lading.

S-Pen
Zoals eerder genoemd heeft de Note 9 aan de onderkant een ingebouwde S-pen. Dit is een pennetje waarmee je notities en tekeningen kan maken, maar ook de telefoon mee kan besturen. Tekeningen zijn zeer eenvoudig te maken en door middel van de drukgevoelige punt maak je dunnere of dikkere lijnen. Doordat de pen via bluetooth low energy verbonden is met de telefoon heeft deze de beschikking over extra mogelijkheden. Via de knop die de pen aan boord heeft kan je bijvoorbeeld op afstand een foto maken of kun je hem gebruiken als afstandsbediening wanneer je een slide show laat zien. Tijdens muziek afspelen met Spotify kan je de pen gebruiken om te pauzeren en naar een volgend nummer te gaan. De pen kan met 1 lading ongeveer 30 minuten werken en is binnen 40 seconden in de telefoon weer volledig opgeladen.

De pen is een handige accessoire en doordat hij ingebouwd is heb je hem dus altijd bij je.
Snelheid
Ik heb eigenlijk altijd een iPhone gehad en de enige ervaringen die ik met Android heb gehad zijn vooral de telefoons in de goedkope klasse tot 150 euro waarbij duidelijk is bespaard op de processor. Maar de Note 9 is echt van een totaal andere klasse! Hij is echt razend snel, apps starten direct op en games draaien zeer vloeiend. Nergens merk je iets van lag.

Het draaien van games zoals Fortnite werkt prima, maar naast een goede telefoon heb je hier zelf ook wat andere vaardigheden voor nodig die ik duidelijk mis ;) Een racespelletje gaat mij beter af en heb me aardig kunnen vermaken met o.a. Asphalt 8, wat er op het grote scherm zeer goed uit ziet.
Gezichtsherkenning, iris scan en vingerafdrukscanner
De Note 9 beschikt over verschillende biometrische scanners zoals gezichtsherkenning, irisscanner en een vingerafdrukscanner. Voor extra veiligheid en nauwkeurigheid kunnen de gezichtsherkenning en irisscanner gelijktijdig gebruikt worden voor een zogenaamde 'intelligente scan'. In de praktijk werkt dit vooral goed overdag bij voldoende licht. Zodra het donkerder is en zeker wanneer je het bijvoorbeeld in bed wilt gebruiken merk je dat de intelligente scan vaak mislukt, waardoor je terug moet vallen op de vingerafdrukscanner of gewoon je pincode invullen. De ondersteuning in apps zelf voor de gezichtsherkenning valt ook tegen. Zo kan ik in bijvoorbeeld de ING app alleen kiezen voor de vingerafdrukscanner.

De vingerafdrukscanner werkt wel zeer goed, maar heeft als nadeel dat deze op de achterkant zit en wanneer de telefoon ligt zal je hem dus moeten oppakken om de scanner te gebruiken. Deze scanner werkt wel zeer snel en gebruik ik in de praktijk het meeste.
Camera
Over de camera ben ik zeer te spreken, deze maakt eigenlijk in alle omstandigheden prima foto's. In zeer donkere omstandigheden komt er een foto uit waarin alle details duidelijk te zien zijn. De camera kan video’s opnemen in een maximale resolutie van 3840x2160 met 60fps. Verder beschikt de camera over de opties: Panorama, Pro, Live focus, Automatisch, Super slow-mo, AR Emoji en Hyperlapse.

Foto gemaakt met live focus

Een leuke optie is de Super slow-mo. Deze kan je activeren en zodra er dan beweging is in het aangegeven kader zal de slo-mo opname beginnen. Helaas kan je maar maximaal 0.4 seconde opnemen in slowmotion.

Bereik
Voor het testen van de Note 9 is een T-Mobile simkaart meegeleverd, deze haalde bij testen in Amsterdam snelheden tot meer dan 200Mbps. Deze snelheden heb ik helaas niet kunnen halen in mijn eigen woonplaats (Woerden) en is dan ook afhankelijk van de locatie. Dit heb ik overigens ook met een iPhone waar het bereik thuis niet optimaal is.

Verder is de kwaliteit van telefoongesprekken prima en is de andere kant goed te verstaan.
Samsung DEX
De Note 9 heeft ook ingebouwde ondersteuning voor de DEX omgeving. Door de telefoon met een normaal scherm te koppelen via een USB-C naar HDMI verloopstekker zal de DEX omgeving gestart worden. Dit is een bijna normale desktop omgeving waar je apps die dit ondersteunen in kan gebruiken, zoals o.a. een browser, Youtube, Word maar ook de remote desktop client van Microsoft. Wanneer je een toetsenbord en muis eraan koppelt heb je een volledige desktop omgeving tot je beschikking. Helaas werken niet alle apps in deze omgeving en is bijvoorbeeld de game Fortnite niet beschikbaar in DEX. Wanneer je DEX gebruikt kan je daarnaast ook nog gewoon de telefoon zelf gebruiken, dus even snel een berichtje naar iemand sturen via de telefoon is gewoon mogelijk.

Voor mijn werk moet ik soms naar een andere locatie waar ik geen eigen pc tot beschikking heb, maar nu kan ik met DEX de Note 9 als desktop gebruiken. Email, tekstverwerken, browsen werkt allemaal en via een VPN verbinding kon ik via remote desktop een verbinding maken naar mijn pc op de andere locatie. Helaas werkte het niet met de USB-C hubs die we gebruiken op kantoor, waar o.a. een scherm aan hangt en een netwerkaansluiting heeft, maar hopelijk zorgen ze met een volgende update ervoor dat dit wel werkt. Een standaard USB-C naar HDMI verloopstekker werkt in ieder geval wel.
Prijs
Dan toch een van de belangrijkste punten bij het kopen van een nieuwe telefoon; de prijs. Deze ligt voor het goedkoopste model met 6GB geheugen en 128GB opslag op 999 euro en voor het duurdere model met 8GB geheugen en 512GB opsag op 1249 euro. Dit zijn aanzienlijke bedragen en zien we helaas steeds vaker bij telefoons in dit hoge segment.
Maar voor dit bedrag krijg je een prachtige telefoon met dikke specs, veel features en een lekker groot scherm.
Na meer dan een week met deze telefoon gelopen te hebben, heeft deze mij toch wel kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. Waar ik eerst twijfelde of een Android telefoon iets voor mij zou zijn, ben ik er nu uit dat het voor mij net zo goed werkt als een iPhone telefoon. Het grote scherm is in gebruik heel fijn, maar voor in je broekzak vind ik hem eigenlijk net iets te groot. Door de Apple Watch die ik heb zal ik waarschijnlijk bij de iPhone X blijven, maar afgezien daarvan zou deze Note 9 een goede vervanger zijn wanneer ik een andere telefoon nodig zou hebben.

Mochten jullie nog vragen hebben of willen dat ik iets test, laat dit dan weten in de reacties hieronder.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (8GB intern, 512GB opslag) Zwart?

Ik ben voor het testen de afgelopen week volledig overgestapt op de Note 9.
Duidelijk review, helaas komen dit soort gesponsorde acties mij altijd wat gekleurd over. ;)
Ben benieuwd of je het toestel uiteindelijk ook mocht houden.
Ja, de mensen van het test panel (waaronder ikzelf) mochten de Note 9 houden!
Aha, dat verklaart een hoop. Wellicht handig om in de review te vermelden. Gefeliciteerd trouwens. ;)
We mochten de telefoon inderdaad houden! Ik heb dit nu ook aangegeven in de review zelf.
Sjieke telefoon. Helaas heb ik een slechte ervaeing gehad met de software
Als je het hebt over Touchwiz van jaren geleden dan is dat totaal niet representatief voor de nieuwe Samsung UX toestellen.
Ik had nog nooit gehoord van Bixby. Dat zat nog niet op mijn Galaxy SII 😆