Panasonic TX-55FZW804 Zwart Review

Rent-a-Killa Testpanel
19 augustus 2018, laatste update op 19 augustus 2018, 273 views Testpanel

Panasonic TX-55FZW804 Zwart

Erg complete tv met veel features, die ook nog eens prima zijn uitgewerkt. De enkele tekortkoming wordt vergeven vanwege de uitmuntende beeldkwaliteit.

Pluspunten

• Zwart is echt zwart
  • Veel detail in donker én lichte scenes
  • Natuurgetrouwe kleurweergave

Minpunten

• Afstandbediening reageert niet altijd goed
  • Lampje aan voorzijde kan niet worden uitgeschakeld

Inleiding

Dit is mijn eerste review hier op Tweakers. Ik heb mee mogen doen aan het Testpanel voor Panasonic en deze fraaie tv twee weken thuis mogen testen. Aangezien er al veel informatie over dit toestel te vinden is, ga ik geen 'unboxing' doen of veel vertellen over de algemene functies. Daarnaast heb ik vanwege het extreem warme weer vrij weinig tijd binnen doorgebracht. :)
Ook gaat het geen heel diepgaand technisch onderzoek worden, daar heb ik eenvoudigweg niet voldoende kennis van tv's voor. Wat dit betreft, ben ik een redelijk standaard huis-tuin-en-keuken consument.

Opstelling

Ik heb de Panasonic aansloten op een Onkyo TX-NR616 AV receiver en getest met content van Netflix, de Panasonic DP-824 4K UHD Blu-Ray speler, een Apple TV, PlayStation 4 en m'n nieuwe Xbox One X.

De tv was tijdens de test probleemloos verbonden met mijn wifi netwerk.
Ik heb al jarenlang geen tv abonnement meer omdat ik gewoonweg geen standaard tv programma's meer kijk. De CI module en tuner heb ik dus niet kunnen testen.

Ik heb de tv na installatie terug gezet naar de fabrieksinstellingen en deze als uitgangspunt gebruikt voor mijn review.

Vormgeving

Over het uiterlijk van de tv kan ik kort zijn: het is een strak, minimalistisch ontwerp zonder onderdelen die de aandacht afleiden van waar het eigenlijk om gaat: het beeldscherm. Persoonlijk hou ik niet van doorschijnende of glanzende randen of bv. een verchroomd onderstel. Deze tv heeft dat alles gelukkig niet.
De tv heeft een mooi dun, zwart randje rond het scherm en een zware, metalen voet. Het geheel voelt zeer degelijk aan. Andere tv's komen nog wel eens wiebelig over maar de Panasonic staat stevig op z'n plek.

De hoge kwaliteit van afwerking geldt ook voor de bijgeleverde afstandbediening. Deze ligt erg goed in de hand dankzij een soort soft-touch kunststof onderzijde en mooi aluminium front. Met een knop genaamd 'Light' kunnen de toetsen worden verlicht. Erg mooi, maar helaas niet allemaal. Vooral de knoppen voor play, stop, pause, etc. hadden ook wel een lampje mogen hebben wat mij betreft.
Ik had bij mijn testexemplaar wel last van dat de tv niet altijd goed het signaal van de afstandbediening kon ontvangen. Ik moest echt redelijk goed op de tv richten en dan ging het wel goed. Met m'n Logitech Harmony werkt het allemaal net wat lekkerder.

Functionaliteit

Naast de 4 HDMI en de component aansluitingen vinden we geen SCART of andere legacy aanlsuitingen meer. Een logische ontwikkeling, maar voor een retro gamer als ik, zul je oudere apparatuur middels een converter/upscaler moeten aansluiten
Ik vond het nog apart dat een aantal aansluitingen recht naar achter gericht zit, terwijl veel mensen de tv aan de muur zullen willen hangen. Bij mij staat hij op het dressoir, dus voor mij maakt het niet uit, maar realiseer je wel dat niet alle aansluitingen bereikbaar zullen zijn als je 'm strak tegen de muur wilt monteren.

Deze tv is uiteraard een smart tv. Vaak ben ik niet erg enthousiast over het smart deel van tv's omdat het gewoonweg niet goed werkt. Ik was verrast door hoe goed Panasonic dit voor elkaar heeft! Apps starten vlot en werken soepel. Ik heb m'n Netflix account tijdelijk geupgrade naar het 4K abonnement om hiermee te kunnen testen en dat werkte prima. YouTube laadt video's vlot en zoeken werkt ook prima.

Geluid

Voor een platte tv, met dus weinig ruimte voor grote speakers of een klankkast, was ik aangenaam verrast door hoe vol het geluid uit deze tv klinkt! Het volume gaat zonder vervorming harder dan waar ik naar luister.
Verwacht geen dreunende bassen of erg overtuigend surround geluid, maar dialogen zijn goed te onderscheiden en verstaanbaar en met de standaard instelling klinkt het allemaal heel behoorlijk.
Voor de verdere testen heb ik het geluid wel over m'n bestaande 5.0 set laten lopen.

Beeld

Dan waar het uiteraard allemaal om draait: de beeldkwaliteit. Wat als eerste opvalt is de kracht van OLED: dat zwart ook echt zwart is. Vooral in donkere scenes is erg veel detail te zien. Ik heb de 4K UHD Blu-Ray van The Dark Knight afgespeeld en nooit zoveel details in het pak van Batman gezien. Ook in lichte delen is veel detail te zien. Contrast en helderheid stonden standaard wat te hoog ingesteld naar mijn smaak en ook kleurverzadiging heb ik wat teruggeschroefd. Ik hou van contrastvol beeld, maar wel met natuurgetrouwe kleuren. Dit scherm doet dit ongelooflijk mooi.

Uiteraard heb ik met veel instellingen gespeeld. Wat extreme uitersten aan waarden ingesteld om te zien wat dit doet. Ik vond vooral de zogenaamde 'beeldverbeteraars' weinig toevoegen en dat deze het beeld er eerder minder mooi of minder natuurlijk laten uitzien. Standen als Sport of Gaming heb ik getest, maar ik merkte niet veel verschil, behalve dat ik de kleuren bij Sport erg onprettig vond. Bij de Gaming stand heb ik geen verschil in input lag gemerkt, maar misschien omdat ik sowieso alle hulpmiddelen al had uitgeschakeld.

Het enige wat ik niet helemaal weg kreeg was het onrustige beeld bij snelle actiescenes. De instelling Intelligent Frame Creation hielp wel iets, maar dan alleen bij de laagste setting. Alles hoger deed het beeld erg onnatuurlijk over komen.

Verder over het paneel: ik heb geen pixeldefecten kunnen waarnemen en tijdens de testperiode niets van inbranden bemerkt. Overigens niet iets wat ik had verwacht of acceptabel had gevonden bij een high-end toestel als deze.

Erg jammer dat de tv na de reviewperiode weer moest worden opgehaald! Ik ben erg verwend geraakt en weer terug naar mijn 42" LG LCD tv valt me flink tegen. Wel goed om het grote verschil te kunnen zien.

Het beeld van de Panasonic TX-55FZW804 kan echt waanzinnig goed zijn. Mijn ervaring is dat je daar wel voor moet gaan zitten en vooral allerlei goedbedoelde hulpmiddelen beter kunt uitzetten. Met alle standaardinstellingen vond ik het beeld onvoldoende scherp en de kleuren te verzadigd. Wellicht een kwestie van smaak, maar pas na een paar sessies in het menu, kreeg ik het beeld waar ik erg van onder de indruk was.

De tv is absoluut een aanrader als je gewoon een ontzettend goed scherm zoekt. De daadwerkelijk bruikbare smart apps zijn een absolute plus.

Heb jij ook een Panasonic TX-55FZW804 Zwart?