BenQ DV3750 Review

10 januari 2006, laatste update op 10 januari 2006, 762 views Rapporteer

BenQ DV3750

Gebruikte Hardware: X800 XT (PCI-e): DVI DVD Speler (AKAI): S-Video Featureset Specs: 37" (94cm) 8ms 1920x1080. 550 cd/m2 (helderheid) 800:1 (contrast) 176 / 176 (kijkhoek) Enig uitleg op bovengenoemde specs: - 94 cm: Groot! - 8ms: Dit is grijs > grijs waarden, echter ik het even getest door HL: Lost Coast op 720p te spelen, en heb geen ghosting kunnen ontdekken. - 1920x1080: Ondersteund 720p, 1080i, maar geen 1080p. 1080p films zul je gewoon moeten afspelen dmv 1080i als output aan te geven. Dit ziet er nogsteeds spectaculair uit en je hebt geen enkele last van interlaced beeld. Indien je deze TV wilt gebruiken voor internetten / gamen, zul je 1080i niet gaan gebruiken. 1080i zorgt er voor dat windows en games...

Pluspunten

• Goedkoop
  • Groot
  • Prachtige kleurweergave van HDTV beelden
  • 1080i native!

Minpunten

• Zwart != Zwart
  • 1080i over DVI geeft onrustig beeld in Windows (niet bij films!)

Gebruikte Hardware:

1920x1080.
550 cd/m2 (helderheid)
800:1 (contrast)
176 / 176 (kijkhoek)

Enig uitleg op bovengenoemde specs:

- 94 cm: Groot!

Indien je deze TV wilt gebruiken voor internetten / gamen, zul je 1080i niet gaan gebruiken. 1080i zorgt er voor dat windows en games onrustig worden weergegeven (trillende lijnen)
Tijdens het spelen van (HDTV) films, 1080i of 1080p, heb je hier totaal geen last van en is het beeld compleet rustig.

- 550 cd/m2: Meer dan genoeg, de blacklight kan je high, normaal en laag zetten, en ik heb hem op laag gezet omdat het anders te fel is.

- 800:1: Tja, dit kan beter naar mijn mening. Donkere kleuren en zwart ziet er hetzelfde uit, en dat is erg jammer bij dondere films om onderscheid te kunnen maken. Het kan zijn dat ik de goede optie hiervoor nog niet heb gevonden, dus als je een instelling weet; laat het me weten :)

Bij HDTV materiaal heb je trouwens veel minder last van bovengenoemde en is het echt een kijkgenot. Het speelt zich vooral tijdens donkere dvd's en xvids

- 176 / 176: Dit kan wel aardig kloppen.. let wel dat als je een kijkhoek van meer dan ~30 / ~30 aanneemt, dat donker lichter wordt en dat kan bij donkere films vervelend zijn.

Kleurweergave

Om echt goed te kunnen zien of deze goed kleuren weergeeft, moet je uiteraard HDTV materiaal bekijken.

Ik heb enkele 1080p trailers (H.264 codec) en 1080i/720p films bekeken om te kijken hoe de kleurweergave is.

Vooral trailers als Cars, Ice Age 2 en Chronicles of Narnia kan je erg goed zien hoe prachtig de kleuren worden weergegeven.
Ik ben van mening dat dit scherm zich niet onderdoet in HDTV materiaal ten opzichte van duurdere 1080p schermen.
Hooguit zal de zwartwaardes op andere (duurdere) tv's beter zijn.

Uiteraard zijn deze kleur resultaten naar enige tuning perfect te realiseren.

Contrast en helderheid

Zoals al eerder vermeld is zwart nooit zwart, en dat is logisch want het is een LCD TV.
Zorg wel dat je er recht voor zit, dan zal kijken van (HDTV) films echt een genot zijn!

Ghosting

Er wordt vermeld dat deze LCD TV 8ms reactietijd heeft, en wel voor de grijswaardes. Geen idee hoeveel ms het dan is voor andere waardes, maar ik heb in ieder geval nog geen ghosting kunnen ontdekken! Nu heb ik ook nog maar 1 game getest, dus ik garandeer niks :)

Pixeldefecten

Persoonlijk een nutteloos puntje voor deze tv, want ook al heb je 20 oplichtende pixels, als je er meer dan 1 meter vanaf zit, zal je ze toch niet zien! (tenzij ze naast elkaar zitten uiteraard)
Dit komt mede omdat er meer pixels zijn, en ze daardoor kleiner zijn dan andere 37" 1366x768 LCD TV's

Ik heb 1 half kapot pixeltje kunnen ontdekken, en daar heb ik veel moeitje voor moeten doen.

Bouwkwaliteit / Vormgeving

Een simpele vormgeving. Sommige mensen zullen de randen wat te dik vinden, of van nep materiaal, maarja dat is ieder zijn keuze natuurlijk.

Prijs

Voor een 37" 1920x1080 scherm is er niet echt vergelijkingsmateriaal, en dat komt omdat deze tv uniek is in deze catogerie. Nergens zal je een native 1080i 37" tv vinden voor deze prijs (toch? :) )

Heb jij ook een BenQ DV3750?