Canon Pixma MP520 Review

de echte flush
23 maart 2012, laatste update op 26 juli 2012, 9.732 views

Canon Pixma MP520

## Update 1 ## Sinds kort heeft de printer last van een wit scherm: Ik was aan het denken of het misschien een gevalletje was van een "sabotage timer", slechte soldering etc omdat het opeens gebeurde. (gewoon net na iets af te printen). Kom nogal veel tegen op internet, maar ik krijg het hier niet opgelost bron: http://www.zdnet.be/news/...printers-uit-winstbejag-/ Hij print wel nog steeds af zonder problemen, en scannen gaat ook nog via het programma. Maar alle functionaliteit die je kon zonder dat de pc op stond ben je kwijt. Ook het scannen gaat minder snel dan met de knop (nu moet ik steeds terug naar men pc, om op scan te drukken). algemene score aangepast van zeer goed naar goed. ##...

Pluspunten

• Je kan hem gebruiken als de computer niet aanstaat (om snel nog iets te kopiëren)
  • geen dubbel nemen van papier
  • goede prijs voor wat je krijgt

Minpunten

• de eerste pagina afdrukken duurt wat lang,maar daarna gaat het weer voorruit :)
  • Als de kleureninkt op is, weigert ie zwarte tekst af te drukken. (dus enkel met zwarte inktpatroon. Iets wat bij men hp printer wel kan)
  • Kwaliteit van het kabeltje voor het scherm?
  • Comptabiliteit met linux (ubuntu) Print véél trager/waarschijnlijk "slechte" driver

## Update 1 ##
Sinds kort heeft de printer last van een wit scherm:
Kom nogal veel tegen op internet, maar ik krijg het hier niet opgelost :s

bron: http://www.zdnet.be/news/...printers-uit-winstbejag-/

algemene score aangepast van zeer goed naar goed.
## /Update ##

Update2
Vandaag de printer kunnen herstellen, Ik mat een oneindige weerstand op het kabeltje naar de LCD, die was dus defect. Heb een kabeltje aangekocht en vervangen. Printer terug werkend! :)

Op google zijn er redelijk wat hits over dit probleem ook bij andere series van canon, dus gooi je oude printer niet te snel weg :)

Het gaat om dit kabeltje:
of part nr: 98266-0326

Het was dus geen geval van een sabotage timer. Al kan je altijd beginnen discussiëren dat ze misschien expres een kabeltje van mindere kwaliteit gebruiken op deze kritieke plek. (Het kabeltje buigt hier om het scherm open en dicht te klappen).
/Update 2

Deze canon heeft er al een hele tijd dienst opzitten. (weet niet meer precies wanneer ik hem gekocht heb. toch wel ongeveer 2j geleden)

informatie van de canon website:

Drivers/software
Er is een CD met software voor mac en windows meegeleverd. Ik heb hem gebruikt op windows xp, maar ook op vista (32en 64 bit) en windows 7. Nu draait ie nog steeds op windows 7, en hij werkt perfect.
ter vergelijking:
Bij een HP 6540 die ik hier ook heb staan, heb ik het probleem dat Hp geen drivers meer uit brengt voor die printer onder vista of 7 (nu moet je de standaard drivers van vista/7 gebruiken, waardoor je veel functionaliteit verliest :s)

drivers en software zijn ook nog te downloaden op de canon website, voor degene die de CD kwijt zijn :)

Bouwkwaliteit/afwerking
Ik vind hem degelijk gebouwd, zeker ten opzichte van een MP540 die wel wat goedkoper is, maar ook minder degelijk.
op de afwerking heb ik nog niks op aan te merken.

het printen zelf
- Bij tekstdocumenten
De eerste pagina gaat wat trager, maar als hij eenmaal op gang is gaat het lekker vlot.
Als je een vinkje zet bij enkel zwart/wit dan heb ik toch het gevoel dat hij de kleuren patronen nog gebruikt, bij mijn hp kon ik zeggen: "enkel de zwarte inktpatroon gebruiken"*
Als bij deze canon nu de kleureninkt helemaal! leeg is dan wijgert hij af te drukken zelfs met de zwart/wit stand aan :s (wat wel eens vervelend kan zijn, als je even geen reserve patroon liggen hebt)

(dit is bij sommige programma's wel in te stellen, maar niet bij de printer instellingen van canon)

- Als je meerdere foto's tegelijk afdrukt, wacht hij wel tot de vorige pagina droog is. (Dit is normaal, of je moet bevlekte foto's willen...)
De fotokwaliteit is enorm goed.

scannen
De scanner warmt even op, daarna gaat het zéér snel zeker ten opzichte van mijn vorige medion scanner.
De kwaliteit is goed genoeg om oude foto's mee te digitaliseren.

kopiëren
Dit werkt ook als de computer niet aanstaat, en elke keer weer verschiet ik hoe goed de kopie gelijkt op het origineel, en mocht het eens wat te grijs zijn? dan kan je de zwarte tint gewoon een beetje verhogen.

Pixma?
Op de canon site staat bij de pixma serie: "minder papierverbruik, minder verpakkingsmateriaal en minder energieverbruik". Ik was wel eens benieuwd naar het energieverbruik, de resultaten:
(met een interelectra meter, welke niet zo heel nauwkeurig zal zijn.)

- Helemaal uit met de knop: 0VA (de meter kan pas meten vanaf 3VA, dus misschien is er nog een beetje verbruik. Maar als de schakelaar voor de voeding/transformator staat zal het wel 0 zijn)

- de stand-by stand, als hij even niks te doen gehad heeft: rond de 7VA

-Gewoon aan rond de 16VA

-Aan het werk Hier verschilt het verbruik de hele tijd, maximum gemeten waarden: 36VA.

er valt waarschijnlijk nog meer te zeggen, maar dat schiet me momenteel nog niet binnen :)

Heb jij ook een Canon Pixma MP520?

Bij ons thuis ook deze printer. Ons schermpje is helemaal zwart en werkt niet meer. Het schijnt dat deze printers last hebben van kabel breuk na verloop van tijd (door het schermpje steeds open en dicht te klappen).
Net even een testje gedaan: op een blad tekst in "beste" en in "normaal" afgedrukt. Best is echt wel wat zwarter dan bij normaal. Maar ik denk dat dit normaal is, omdat ie sneller erover gaat (dus minder inkt erop, waardoor het er donkergrijs gaat uitzien?).

Ik heb heb trouwens maar 4 inktpatronen, dus niet de gescheiden patronen: foto-zwart en tekstzwart.Maar inderdaad ook ik heb gemerkt dat hij de kleurpatronen gebruikt bij zwart afdrukken. En hij weigert af te drukken als de kleur op is (ook als enkel zwart-wit ingesteld is!, wat bij men hp wel kan). Dat voeg ik even toe als minpuntje.
Note to self: beter naar de specificaties kijken helpt...

De MP520 heeft als zwarte cartridge de PGI-5BK. Mijn iP4200 heeft naast die ook nog de fotozwart CLI-8BK cartridge. De PGI-5BK heeft pigmentgebaseerde inkt, die goedkoper is dan de dye-gebaseerde inkt van de CLI-8BK. Vandaar dat je maar 2 euro meer betaalt voor letterlijk twee keer zoveel inkt (28 mL versus 13 mL). De MP520 zal foto's dus ook met de pigment-zwart printen.

Het voordeel van dye-gebaseerde zwarte inkt, is dat dat veel zwarter is. Op (duur!) fotopapier zul je verschil zien.

Ik merk ook dat als ik op beste kwaliteit print, het zwart wel zwarter wordt. Het zal echter nooit zo zwart worden als een foto op hoge kwaliteit. De snelheid is wel een probleem (de MP520 heeft daar minder last van): mijn printer haalt als je dubbelzijdig zwart-wit op standaardinstellingen print maar 5 pagina's per minuut, en op beste kwaliteit haalt 'ie maar 2 kantjes per minuut. Ik heb eens een rapport van 120 pagina's dubbelzijdig geprint, hij was na drie kwartier nog eens klaar! Hopelijk is de MP520 sneller :)
Ik heb zelf de MP550 en wil er nog iets bij toevoegen over het inktniveau. Ik neem aan dat beide printers gelijk genoeg zijn om het als argument voor dit artikel te gebruiken, maar als je zelf andere ervaringen hebt dan hoor ik het graag. Volgens mij is het een softwarekwestie, vandaar dat ik het doortrek naar de hele MP5xx serie.

Mijn MP550 gaf al vrij snel een melding dat de (grote) zwarte inktcartridge leeg was. Ik ben bekend met het halfvolle-cartridge-meeleveren fenomeen, dus vond dat niet zo raar en heb gelijk een nieuwe gehaald, maar ik doe die er pas in als de zwarte inkt echt op is. Nu print ik echter nog steeds door met de oude cartridge alsof er niks aan de hand is! Al minimaal 4 weken en 30+ A4tjes verder is de zwarte inkt nog steeds niet op. Dit komt erg op mij over als een manier van Canon om ons sneller nieuwe inktcartridges te laten kopen. Dat de inktkop kapot kan gaan als de inkt op raakt weet ik, maar 30+ kantjes verder en ik heb nog geen vage zwarte letter gezien, dat vind ik wel apart.

Verder sta ik wel achter al jouw oordelen. Zou dus goed kunnen zijn dat de MP550 een doorontwikkeling is van oude modellen, zonder echte veranderingen. In elk geval krijg je voor weinig geld een gebruiksvriendelijke multifunctional printer.

[Reactie gewijzigd door twiFight op 25 juli 2024 08:20]

Dat heb ik inderdaad nog gelezen. Ik ben van plan hem open te maken, nadat men voorraad inkt erdoor is. (heb nog 2,5 inktpatronen zwart dus kan nog wel even duren).
Dan laat ik dat hier ook weten! :)

De vraag die ik me hierbij dan stel: "hebben ze expres een kabeltje van mindere kwaliteit gebruikt?, dat ze dus weten dat het binnen verloop van tijd defect wordt"
Ik heb een Canon Pixma iP4200 (deze maand is 'ie 6 jaar geworden), en die gebruikt bij zwartwit printen ook stiekem de kleurencartridges mee. Het is echt ongelooflijk slecht dat Canon op die manier aan geldklopperij doet, door inkt te verspillen. Wel merk ik dat mijn printer behoorlijk zuinig is, zeker omdat de tekst-zwart en de foto-zwart gescheiden zijn.

Overigens vind ik wel dat de zwarte inkt voor tekst niet echt zwart is. Bij printen op normale kwaliteit wordt de tekst meer donkergrijs dan zwart. Merk je dit bij deze MP520 ook?

Ik heb een erg goedkope oplossing gevonden bij 123inkt.nl, door daar gewoon huismerkcartridges te kopen zonder chip, en 1 keer een chipresetter van 15 euro. Elke keer de chip resetten, en je kunt weer 300 pagina's printen. Die huismerkcartridges zijn wel een aanrader, al gaat de inkt daarmee iets sneller leeg dan met de originele kleuren.
Mijn MP 520 L.C.D schermpje geeft ook een helder wit licht maar geen informatie meer

Is er mogelijk iemand die weet hoe je dat k....g open kan krijgen . 8)7

[Reactie gewijzigd door aldfaer op 25 juli 2024 08:20]

Hey Johan

Ik ben met de instelling: "Hij is stuk, dus stukker kan het niet" begonnen aan het klusje ;) Niet dat het helemaal klopt, maar aangezien het anders toch een andere printer werd...

Je kan beginnen met langs de linkerkant voorzichtig een schroevendraaier onder het "knopjes paneel" te duwen. Hierna kan je het normaal omhoog tillen. Nu zie je hieronder de schroefjes zitten.
afbeelding: https://secure.tweakers.n...Je4/full.jpg?nohitcount=1

schroef ook deze schroefjes los
afbeelding: https://secure.tweakers.n...I0B/full.jpg?nohitcount=1

Het schermpje zelf heb ik ook opengemaakt met mes/schroevendraaier tussen het grijze en zwarte te steken. Dit is mij niet 100% gelukt, waardoor een "klempinnetje" afbrak. Natuurlijk geen probleem na het herstellen een klein drupje 10 seconde lijm en het is weer in orde :) (en nog steeds te openen moest dit nog ooit moeten)

Denk natuurlijk eerst na voor jet iets losmaakt, voor het kabeltje moet je voorzichtig een "hendeltje" omhoog doen. Waarna je het gewoon los kan trekken.

Op internet zal wel ergens een echte herstel guide rond zwerven, ik zal zo dadelijk eens kijken of ik er nog één vind.
edit: dit is een duidelijkere uitleg dan mij ;)

Je mag altijd contact met me openen via Direct Message ofzo, moest je nog vragen hebben.

[Reactie gewijzigd door de echte flush op 25 juli 2024 08:20]

Hallo,

Ik kamp met het zelfde probleem maar kan nergens het kabeltje bekomen.

Wel bij Farnell bij bestelling van € 50,00

Artikel 1519849 kost € 4,29 per stuk.

Mogelijk weet iemand een ander adres ??

(De echte Flush) nog bedankt voor alle informatie !!!!

[Reactie gewijzigd door aldfaer op 25 juli 2024 08:20]

Hey Johan,

Ik heb het van farnell via via. Maar ben het nu ook hier tegengekomen:
Vind niet direct iets terug van shipping costs, maar voor z'n klein grut kan het nooit veel zijn. En betalen kan via eventueel Paypal.
Via ridax.se / chargeconverter kost het kabeltje €1.07 verzendkosten zijn € 3 a € 4 , aanmerkelijk goedkoper dan van Farnell, via detaihandel.( € 13 a €14) Alleen is het kabeltje iets langer maar verder dezelfde aansluitingen en 30-way.

Marinus B.