Mijn referentie telefoon is de Huawei P Smart. Min of meer zelfde prijs range.
Met de Huawei P Smart was ik opzich tevreden maar toch ook wel wat aandachtspunten: matige Android ervaring en de camera die onder de standaard presteerde.
Ik ben mij gaan focussen op de Xiaomi Mi A2 vanwege de camera, Android One en de Snapdragon 660.
Android ervaring
Laten we beginnen met Android One. De Xiaomi is niet compleet stock android maar het aantal Xiaomi apps en het type valt reuze mee, zeker in vergelijking met Huawei. Standaard zijn er zo'n 6 apps waarvan enkele ook verwijderd kunnen worden. Denk aan een app voor de IR-blaster, een feedback app en een app voor de Xiaomi cloud. Bij de installatie procedure wordt er verder geen aandacht aan geschonken en inloggen bij Xiaomi is dus ook niet verplicht.
Verder is het Android zoals je het mag verwachten. Clean, opgeruimd en de standaard Google apps zijn aanwezig.
Prestaties
Niet dat de Huawei P Smart traag aanvoelde, maar het was ook geen snelheids monster. Alle daagse taken gingen prima maar een veel eisende game zorgde voor problemen. Daarbij was ik niet overtuigd van de Kirin 659 soc, die toch al wat ouder is. De Antutu score van de P Smart is rond de 87000.
De SD660 is nieuw en een stuk sneller. De Antutu score is 134000, een flinke verbetering dus. Het toestel voelt ook sneller aan; het lijkt onmogelijk om hem te vertragen.
Camera's
Te starten met de rear camera: twee camera's. Een voor diepte en de ander voor de foto zelf. De kwaliteit is prima. Nee geen iPhone X maar voor €250 mag je zeker niet klagen. De foto's zijn veel beter dan mijn P Smart. De camera start lekker snel op, focust vlot genoeg en de foto is snel genomen. Het grote scherm van de Mi A2 helpt bij het nemen van de foto. 12MP is vrij normaal en het levert dan ook goede plaatjes op.
De front camera module is 20MP, meer dus dan de rear. Ook prima selfies. Leuke bijkomstigheid is de LED flits aan de voorkant. Ook in donkere omstandigheden kan de selfie verlicht worden. Het resultaat is overigens mwa... De LED is een enkele witte LED en de foto is dan ook wat flets.
Uiteraard heeft deze camera ook een portait mode die wat Bokeh toe zou moeten voegen. Het werkt wel aardig maar zeker niet perfect.
Behuizing
De Mi A2 is een groot toestel: het scherm is 6"-inch en dat merk je. De bezels rondom zijn Ok en er is geen notch. In de zwarte uitvoering valt het scherm mooi weg en het is dan ook een anoniem toestel. Geen merknaam voorop.
Het scherm is van het type LCD en presteert normaal. Het kan niet erg helder en de ambient ligthsensor is wel erg actief. Naar mijn mening wisselt het scherm wel erg snel van helderheid terwijl dat soms niet altijd nodig is. Dat lijkt mij een software instelling en mogelijk dus nog te fixen.
Het is tevens een plat toestel met 7.3mm en dat merk je met vasthouden. Door de kromming is het toestel goed vast te houden maar verder heb je weinig in je handen. Door de forse camera module steekt deze wat uit, zo’n 2 mm en dat maakt dat het toestel niet plat op de tafel kan liggen. De hoek waar de camera module zit is dus altijd hoger en het bedienen van het toestel op een tafel is niet aan te raden.
Ik heb ook een korte review gemaakt op Youtube:
edit 22-08-2018
Toestel nu tijdje ingebruik en er is onderdeel wat me redelijk begon te irriteren: de ambient light sensor. Deze is veel te actief en daarmee bedoel: deze past zich veel te snel en te onregelmatig aan.
Ga je naar een iets donkere ruimte; het toestel blijft te lang te fel, en schiet dan ineens naar een veel te lage helderheid.
Sta je buiten op straat? Toestel is veel te donker, daarna ineens volle helderheid en schiet dan zomaar opeens weer terug naar te donker.
Gek werd ik ervan.
Na berichte te hebben gelezen over de Mi A1 met dezelfde problemen heb ik Lux Dash geinstalleerd. Deze doet het een stuk beter!
De dimmen/versterken gaat veel soepeler en het klopt tenminste met waar ik ben.
Ik heb de ambien light sensor dan ook als negatief punt toegevoegd.