Ik twijfelde lang of ik een dergelijke dure hoofdtelefoon wel 'mocht' kopen. Het is veel geld, voor iets dat ik strikt genomen niet nodig heb.
Uiteindelijk voor mijzelf de koop gerationaliseerd: ik werk in een kantoortuin en dan is het wel eens lekker om je te kunnen afsluiten voor het gebel en ge-overleg om je heen.
Veel research gedaan op het internet en uiteindelijk de keuze gereduceerd tot deze WH-1000XM2 of de Bose QuietComfort II. Dat bleek nog een moeilijke keuze, zelfs na enkele malen een vergelijkend warenonderzoek te hebben gedaan in de Mediamarkt.
Mijn conclusie was dat er tussen beide hoofdtelefoons wat mij betreft geen duidelijk/overtuigend verschil zit. Ik vond de Bose wat 'donkerder' klinken, maar zat weer een haartje (

) beter op mijn hoofd. De Sony's noise canceling voelde een beetje sterker, en ik vond verder het geluid wat beter verdeeld over het spectrum.
Mijn keuze is uiteindelijk op de Sony gevallen vanwege de uitgebreidere noise canceling mogelijkheden en toch ook wel een beetje het geluid. Ik ben achteraf wel blij met die keuze (al weet ik natuurlijk niet of ik dat met de Bose ook wel was geweest), want hoewel je de koptelefoon kunt gebruiken zonder dat de noice canceling aan staat, denk ik niet dat je in de praktijk vaak zonder NC aan zult luisteren. De NC functie versterkt en "verdiept" het geluid aanzienlijk en maakt eigenlijk dat zonder NC aan luisteren 'besides the point' is. Naar mijn mening koop je een dergelijke hoofdtelefoon dan ook vanwege de NC functie, als je daar niet voor gaat, zou ik een andere keuze overwegen: kies dan een product die standaard al goed geluid heeft.
Overigens geeft wat mij betreft de hoofdtelefoon het beste geluid via de draadverbinding en betekent het gebruik van een bluetooth verbinding kwaliteitsverlies. Mogelijk heeft dit te maken met de ondersteuning die mijn apparatuur heeft voor de codecs etc., ik heb op dat gebied zeker niet het beste van het beste...
Als je zelf dit leest omdat je voor een vergelijkbare keuze staat: naar mijn mening zul je met allebei de hoofdtelefoons een prachtige aankoop doen. Het is uiteindelijk een subjectieve keuze wat je mooier vindt klinken, en ga zeker even proefluisteren!. Het zal je in ieder geval overtuigen van het feit dat een dure hoofdtelefoon als deze het geld meer dan waard is, zeker als je op zoek bent naar een noise canceling hoofdtelefoon.
Is alles dan goed aan deze Sony? Nee. Het zou fijn zijn geweest als de hoofdtelefoon zelf er wat meer premium uit zag. De bouwkwaliteit is zeker goed, maar er is iets in de aanblik wat mij niet overtuigd. Overigens heb ik nog geen last van kraakjes of zelfs scheuren zoals in sommige reviews wordt gemeld. Ook de case die meegeleverd wordt is op zich niet slecht, maar redelijk onpraktisch. De hoofdtelefoon is er goed in beschermd, maar er is te weinig binnenruimte voor de meegeleverde kabels. Aan de buitenkant zit een soort zakje van stretch materiaal, waarin je de kabels kunt proppen, maar dat is wel wat karig.
Tenslotte is het meegeleverde USB oplaadkabeltje wel heel kort. Deze meet ongeveer 30 cm, en je kunt dus nooit tegelijk opladen en luisteren (of dan alleen in een heel ongemakkelijke houding).