Inleiding
Sinds ongeveer een jaartje ben ik begonnen met het zelf bakken van brood thuis: de eerste keer was gewoon met een broodmix en zonder broodvormen, of rijsmandjes of dergelijk. Maar later kreeg ik van mijn zus een oude broodbakmachine en ging daar mee aan de slag: die deed het goed, tot hij in een vrij korte tijd de geest begaf.
Daarna ben ik alles met de hand gaan doen en bakte ik het brooddeeg af in de oven: dat gaf en geeft nog steeds het beste resultaat, maar is helaas tijdrovend en vooral het kneden met de hand is behoorlijk zwaar. Zodoende kocht ik spontaan deze broodbakmachine bij de Lidl.
Eerste ervaringen
Ik heb de broodbakmachine nu al enkele weken in gebruik en kan eerlijk zeggen dat ik als thuisbakker nogal teleurgesteld ben in de machine: de eerste paar broden zijn allemaal stuk voor stuk mislukt, met eigenlijk steeds dezelfde oorzaak. Het brood zakt gewoon in en een echte verklaring heb ik er niet voor.
:strip_exif()/m/1068241/1FNqC486PXslYowzmiUyGqB6DKwSwNridi74F37Wq7zQZvYIyz?f=620xauto)
Teveel broodmix gebruikt ( Ookal gaf handleiding van de BBM aan, dat het okay was )
Op Facebook werd veelal gesuggereerd om minder water te gebruiken en mij te houden aan de verhoudingen in het receptenboekje. Dit hielp echter allemaal niet en daarom besloot ik paar broodmixen van de Duitse Aldi te gebruiken, waarbij ik de instructies op de verpakking precies opvolgde.
:strip_exif()/m/1068241/1FNqC43Lj9rw9eKR6cdL19ABEDVxp4z9rRzRdZbw5tSeQs4gHv?f=620xauto)
Ingezakte broden
Helaas kwamen de broodmixen ook niet veel beter uit de verf en ik stond bijna op het punt, om de machine terug te brengen. Maar omdat hij wel gewoon goed deed kneden besloot ik om hem te houden. En ik heb niet opgegeven en ben blijven experimenteren. Overigens zou het kunnen, dat het extreem warme weer de bakresultaten heeft beïnvloed.
Vermoedelijke oorzaak tegenvallende bakresultaten
De broodmachine heeft ook een programma waar je de machine handmatig mee kunt programmeren: iedere stap kun je zelf instellen, van kneden tot het rijzen. Bij de standaard programma's laat de machine het brood 3x rijzen en dat is precies zo hoe professionele broodbakkers dat ook. Maar je hebt ook nog ovenrijs, dus zo'n derde rijs vergroot de kans dat het brood tijdens het bakken in zakt.
Althans dat is mijn theorie: want eigenlijk zou het niet mogen gebeuren als je precies de instructies volgt van het recept, dat bij de machine zit. Of gewoon een broodmix gebruikt. Al deugen die broodmixen natuurlijk ook niet allemaal, dus het kan ook nog aan de broodmix liggen.
In iedere geval kreeg ik een prima bruinbrood gebakken door zelf handmatig een programma in te stellen: met een kneedtijd van 20 min, 1e rijs 30 min en daarna 45 minuten. En ik gebruikte verse gist en 50% Sterke Engelse Steengemalen Volkorenbloem. Ik krijg daar schitterende broden mee, als ik ze laat rijzen in rijsmandje en daarna afbak in de oven.
Het resultaat uit de broodbakmachine ziet natuurlijk bij lange na niet zo mooi uit, als wanneer ik een vloerbrood ervan gemaakt had. Echter dit brood is niet ingezakt en is lekker luchtig en bevat geen onnodige toevoegingen: recept is als volgt 250g bloem, 250g volkoren tarwemeel, 9g zout, 300g lauwwarm water en 25g zonnebloemolie.
Echter het apparaat limiteert wel de eerste rijstijd tot 30 minuten, dus er zijn wel een paar beperkingen in het handmatig instellen. Maar gelukkig slaat hij het wel vervolgens op, dus je hoeft niet telkens elke stap opnieuw in te programmeren.
Kneden
Het is mij de laatste opgevallen dat de BBM eigenlijk niet goed doet kneden: ik heb het uitgebreid getest, van 10 minuten tot ruim 30 minuten kneden. Uiteindelijk kun je het beste de machine 10 minuten laten kneden, omdat het echt nodig is om met de hand na te kneden.
Daarnaast bestaat met te lang kneden, dat je uiteindelijk het deeg over doet kneden. Ik bak nu nog enkel zuurdesem brood en daarbij dient de BBM enkel nog om te kneden, de rest vertrouw ik hem gewoon niet toe. Ook is de broodbakmachine gewoon niet geschikt voor zuurdesem brood te bakken: dat moet veel langer dan een uurtje rijzen en in de BBM gaat dat niet.
Ondanks dat ik met de handmatige instelling wel prima brood weet te bakken, ben ik nog steeds niet geheel tevreden. Zo blijven de haken weleens in het brood hangen en gaan ze soms er niet goed uit en de haken voor het bakproces eruit halen is ook niet erg praktisch.
Ik denk dus dat de machine in de toekomst vaker zal gebruiken om deeg te kneden en dat ik de rest lekker met de hand doe: rijzen is totaal geen moeite, dat gaat gewoon bij kamertemperatuur. En met rijsmandjes krijg je ook nog mooi vloerbrood. Het is eigenlijk ook vanwege het zware kneden dat ik mij in de Lidl liet verleiden tot de aankoop van dit apparaat: want ik kwam eigenlijk alleen kaas kopen
:strip_exif()/m/1068241/1FPwRg3vrmzOeHyrZkPhgtxQ7xzl6aBkJEFve0V1Mpuy5cdJQq?f=620xauto)
Brood dat ik zelf met rijsmandje heb laten rijzen en gebakken in de gewone oven. Deeg wel gekneed met de machine voor 25 minuten.
Hoe dan ook: de broodbakautomaat kan ik niet aanraden, maar voor € 60 vind je ook geen aparte kneder. Je moet dan al gauw aan een paar € 100 denken.