Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

Gebruikers

Score: 4
6 reviews

Panasonic TX-55FZW804 Zwart - Reviews

Prijs
Specificaties 55" • Ultra HD • OLED • HDR • 3 tuners - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Panasonic TX-55FZW804 Zwart Review

+2
masterjorieTestpanel 6 augustus 2018, laatste update op 27 november 2018, 1.148 views Testpanel

Panasonic TX-55FZW804 Zwart

De Panasonic TX-55FZW804 blinkt uit in bouw- en beeldkwaliteit. Dit is te danken aan een elegant minimalistisch design gericht op functionaliteit en een uitstekende beeldverwerking. De geluidskwaliteit en software zijn prima, maar ondanks de handige extra features zijn er ook enige minpuntjes. Prachtige OLED tv, maar met een aardig prijskaartje.

Pluspunten

  • Beeldkwaliteit
  • Features en aansluitingen
  • Kabelmanagement
  • Afstandsbediening

Minpunten

  • Relatief hoge prijs (ten tijde van de review, i.t.t. huidige laagste prijs van ¤1699).
  • Ontbreken Dolby Vision en DTS
  • Kleine slordigheidjes in de software

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Inbrandgevoeligheid Score: 4
Vormgeving Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Pixeldefecten Score: 4
Ghosting Score: 4
Contrast & helderheid Score: 5
Kleurweergave Score: 5
Featureset Score: 5
Panasonic TX-55FZW804
*Alle tumbnails zijn in volledige grootte te bekijken door er op te klikken

Inleiding

Review lijn
In 2008 kwam ik als veertienjarige in de mediamarkt en toen was er één klein OLED tv'tje, waarvan de verkoper zei dat dit de toekomst was. Tien jaar later ben ik door Tweakers uitgenodigd voor de Tweakers & Panasonic game- en filmmarathon, waar 24 Tweakers onder andere de nieuwe OLED modellen aan de tand mochten voelen. De OLED tv's zijn inmiddels doorgebroken bij het grote publiek en ik kon de kans om de nieuwe topmodellen van Panasonic uitvoerig te bekijken dan ook niet laten gaan. Na een erg leuke dag te hebben gehad in Amsterdam, mochten ik en vier andere Tweakers de Panasonic TX-55FZW804 twee weken testen.

Deze twee weken heb ik het uiterste uit de tv proberen te halen en ondertussen met veel plezier deze review geschreven. Naast twee eerdere reviews, van mijn laptop en router, is dit mijn eerste echt uitgebreide review. Hiervoor heb ik veel informatie opgezocht, andere reviews bekeken en met behulp van de handleiding "User Productreview" ben ik aan de slag gegaan. Doordat de combinatie van het uittesten, foto's maken, schrijven en ondertussen vooral veel content kijken erg leuk was, is de review wat uitgebreider geworden dan ik van te voren had gedacht. Natuurlijk zou ik het leuk vinden wanneer je alles leest, maar ik hoop vooral dat je de informatie die jij zoekt in mijn review vindt. Wanneer ik zelf opzoek ga naar een product in de pricewatch, dan is dat meestal ook het eerste wat ik doe.

Wanneer je in de Tweakers Pricewatch de tv categorie bekijkt, dan zie je vooral veel LG, Samsung, Sony en Phillips langskomen. Panasonic bestaat dit jaar precies een eeuw en na hun zeer goede plasma tv's ben ik benieuwd of zij met deze ervaring mij van de kwaliteiten van hun OLED tv kunnen overtuigen. Om de FZW804 en zijn kenmerken kort te introduceren is hieronder het officiële introductiefilmpje van Panasonic. Hierin laat Panasonic zien dat ze vooral de nadruk leggen op de beeldkwaliteit. In mijn review heb ik geprobeerd alle aspecten objectief weer te geven. Vragen en verbeterpunten in de reacties zie ik maar al te graag. Tweakers, bedankt voor deze mogelijkheid!

Unboxing en installatie

Review lijn
De door Tweakers geregelde koerier kwam de tv voor mijn tweeweekse test brengen en samen tilden we de doos mijn huis in, waar ik al druk bezig was mijn huiskamer voor te bereiden. De doos was niet zwaar, waarschijnlijk lichter dan mijn beeldbuis, maar wel zo groot dat het nog enigszins lastig manoeuvreren was voor de doos in de woonkamer stond. De doos, ter grootte van 1,61 x 0,81 x 0,23 m, kwam rechtstreeks van het Tweakers hoofdkantoor, waar deze na Tweakers eigen test weer netjes was ingepakt.

De doos

Panasonic heeft boven op de doos de instructies gezet voor het uitpakken, hier kan je direct mee aan de slag. Het begint met het openen van de bovenzijde, met instructies , misschien toch niet de meest handige plek. Als eerste haal je twee stevige kartonnen hoekprofielen uit de doos. Nergens kon ik vinden waar deze voor nodig waren, tot ik mij bedacht dat dit de extra bescherming is voor de fragiele bovenkant van de tv. Hierna verwijder je de eerste piepschuimen blokken, waarna de in plastic verpakte bovenkant van de tv tevoorschijn komt, samen met een instructiepapiertje "hoe de tv op de voet te plaatsen". Direct valt op hoe dun de bovenzijde van de tv is, zoals bij meer OLED tv's het geval is.

Bovenzijde

Nu volgt het ingenieuze gedeelte van het uitpakken, wat zover ik weet ook sommige andere merken gebruiken. Met het losmaken van de vier plastic klemmen aan de zijkanten, kan de doos naar boven er afgeschoven worden. Wat overblijft zijn enkele piepschuimen blokken, de stevige metalen voet met cover, een in plastic verpakte afstandsbediening, een zakje met accessoires en de tv. De voet moet op de gewenste plek geplaatst worden en daarna heb je toch echt een tweede persoon nodig. Samen til je de tv op de voet zonder het dunne gedeelte of het scherm aan te raken en bevestig je deze met de vier schroefjes uit de accessoires zak.
De tv is al met al zeer degelijk verpakt en met twee personen makkelijk op zijn plaats te zetten. Of ophangen aan de muur met de niet meegeleverde VESA 400 x 300 mm bevestiging net zo makkelijk gaat kon ik helaas niet testen.

Doos geopend
Eerste gebruik
De tv is op de voet geplaatst en na de voedingskabel netjes via de kabelgeleider in de achterkant van de voet in het stopcontact te hebben gestopt, kan de verdere installatie beginnen. Het verschil tussen mijn beeldbuis en deze Panasonic kan bijna niet groter zijn, waar de eerste nog met een scart kabel aan de Telfort tv ontvanger verbonden is, is deze aansluiting er bij de Panasonic niet eens meer.

Oud en Nieuw

Na de keuze voor taal, werd mij gevraagd om te verbinden met het netwerk. Eerst heb ik voor verbinden met een LAN kabel gekozen, maar later heb ik de tv ook verbonden met het wifi-netwerk aangezien ik maar één LAN kabel naar de tv heb lopen voor de tv ontvanger. Allebei ging eenvoudig, maar LAN werkt bij mij stabieler. De keuze voor het land wordt gevolgd door de keuze voor het tv-signaal. Aangezien ik een interactieve ontvanger van Telfort heb, kon ik live tv niet testen. Voor televisie kijken was ik gebonden aan de via HDMI aangesloten ontvanger, die ik wel tot op maximaal 1080p 50Hz kon zetten. Met een melding over het schermonderhoudsproces "voor gebruik van oled-tv met lange levensduur" en het accepteren van de voorwaarden en privacybeleid was de televisie klaar voor gebruik. Direct kreeg ik de melding in beeld "Geen signaal, controleer de antennekabel". Het testen kon nu echt beginnen!

TV verbinding Eerste beeld

Uiterlijk en aansluitingen

Review lijn
Het minimalistische design van de Panasonic FZW804 spreekt mij erg aan, maar de eenvoud zal niet iedereen aanspreken. De metallic zwarte rand rond het scherm is flinterdun en de glanzend zwarte rand onder het scherm met Panasonic logo, powerled en infraroodsensor maken het echt één en al scherm. De simpele zwarte voet van zwaar metaal maakt het minimalistische design af. Deze is erg stevig en glijdt niet, maar heeft wel een redelijk groot oppervlakte. Dit design is doorgezet op de achterkant, ook al is het gedeelte met alle elektronica, luidsprekers en aansluitingen wel erg plastic.

Uiterlijk
LogoZijkant

De glasplaat is iets groter dan het daadwerkelijke beeld. Het actieve beeld begint aan de bovenzijde en zijkanten op 6 mm en aan de onderkant op 8 mm van de rand. Door de zwarte randen lijkt dit één geheel te zijn met de glasplaat, waardoor alle focus naar het beeld gaat. Het enige wat een klein beetje afdoet aan de strakke voorkant is het powerledje. Deze is helemaal niet fel, maar het was nog mooier geweest als deze tijdens gebruik uitgeschakeld zou kunnen worden. Dit was helaas nergens te vinden in de software, maar als Tweaker is dit natuurlijk wel eenvoudig op te lossen met een stukje (zwarte) tape.

Zoals bij het uitpakken al direct opviel is het bovenste gedeelte van de tv slechts 4 mm dik. Dit ziet er prachtig, maar wel enigszins kwetsbaar uit. Hiernaast heeft het als nadeel dat wanneer het 5 cm dikke onderste gedeelte strak tegen de muur zit bevestigd, er een aardige ruimte tussen de muur en het bovenste gedeelte zit. De bouwkwaliteit ziet er wel goed uit, de tv is netjes afgewerkt en voelt wel stevig aan. Op de eerste foto met de tv en afstandsbediening ligt er naast de afstandsbediening een Tweakers pen voor de schaal.

Achterkant

Het eenvoudige strakke design is ook zichtbaar op de achterkant van de tv, deze is duidelijk ontworpen met de focus op functionaliteit. Met het dunne gedeelte van hetzelfde zwarte metallic materiaal als de rand van het scherm en de rest plastic met een wat mij aan nepleer doen denkende patroon. Links zijn nog de standaard knoppen te vinden, mocht je de tv vanaf de tv zelf willen bedienen. Mocht de afstandsbediening ooit kwijtraken, dan kan je toch de tv nog aankrijgen.

Knoppen Kabelmanagement

Wat mij het eerste opviel was de vaste voedingskabel links, door Tweakers was deze al met een kabelbinder bevestigd. Er zijn meerdere plekken achterop de tv waar de kabelbinders en klemmen bevestigd kunnen worden om de kabels mooi weg te werken. Het valt mij tegen dat de voedingskabel niet los te koppelen is, maar ik verwacht dat de lengte van meer dan twee meter voor de meesten voldoende is. Naast de kabelbinders is er op de achterkant van de voet een kabelgeleider, zodat de kabels bij gebruik van de voet mooi hier weggeleid kunnen worden. Over deze kabelgeleider gaat een plastic cover die eenvoudig aan de voet en tv klikt. Het nadeel aan deze cover is dat de kabels alleen via een klein open gedeelte onderaan de cover naar de kabelgeleider kunnen, hierdoor heb je de kabelklemmen en binders bijna wel nodig om je kabels niet onder de tv te laten hangen. Sowieso is er weinig ruimte in de kabelgeleider en wil je het allemaal erin wegwerken, dan kan je dus niet teveel kabels gebruiken.
Aansluitingen
Achter de cover rechts op de achterkant zitten alle aansluitingen weggewerkt, met een gat voor de kabels. Na het losklikken van de cover komen de aansluitingen tevoorschijn. De waarschijnlijk meest gebruikte aansluitingen zijn gericht naar de zijkant van de tv en de rest recht naar achteren. Alle aansluitingen zijn duidelijk gelabeld met soms een extra beschrijving, hierdoor is het eenvoudig om de juiste aansluiting te vinden.

De componentaansluiting, de twee USB 2.0-aansluitingen, twee hdmi-aansluitingen en de optische audio uitgang wijzen recht naar achteren en zijn enkel te gebruiken zonder cover. Aangezien misschien op de audio uitgang na deze poorten waarschijnlijk weinig gebruikt zullen worden, is hier wel redelijk goed over nagedacht. Alle USB aansluitingen , ook de USB 3.0 aansluiting leveren maximaal 5V, 500 mA. Voldoende, maar een hogere maximale stroomsterkte voor de USB 3.0 aansluiting had wel gemogen.

AansluitingenAansluitingen2

Gericht op de zijkant vinden we alle andere aansluitingen, waardoor ze met de cover te gebruiken zijn en makkelijker in te zetten zijn bij muurmontage. Bovenaan heb je als eerste een dubbele CI+-slot, waardoor je tegelijk kan opnemen en kijken naar een andere zender. Vervolgens heb je een SD-kaartslot, wat voor mij een positieve verassing was. Alleen na mijn SD-kaart te hebben gebruikt, bleek het niet al te makkelijk deze weer uit het slot te verwijderen. Een ander probleem met de SD-kaart lezer was dat nadat de tv op standby was geweest, de SD vaak niet gelezen kon worden. De SD-kaart moest hiervoor opnieuw in het slot gestopt worden om dit op te lossen.

Onder het SD-kaartslot zitten twee HDMI-aansluitingen, de tweede heeft een audio return channel. Alleen deze twee HDMI-aansluitingen blijken 4K Pure Direct te ondersteunen, ondanks dat volgens de officiële specificaties alle HDMI aansluitingen 4K 60/50p met HDCP2.2 ondersteunen. Daaronder zit een USB 3.0 aansluiting, waarop een HDD is aan te sluiten om live tv op te nemen of te pauzeren. Hieronder zitten de bekende kabel- en ook satellietaansluitingen en helemaal onderaan zitten nog de LAN poort en een 3.5 mm koptelefoon aansluiting.

Hiermee heeft de FZW804 alle aansluitingen die ik voor een tv zou kunnen bedenken en voor mijn gevoel erg goed ingedeeld en met prima mogelijkheden om de verschillende kabels weg te werken.

Software: My Home Screen 3.0 (a.k.a. Firefox OS)

Review lijn
Voor 2015 maakte Panasonic al zeer goede tv's, maar in het smart tv tijdperk liepen zij tot die tijd achter met de software. Vanaf 2015 is Panasonic overgestapt op Firefox OS, wat destijds een grote stap vooruit was, met een strak en kleurrijk design. De software was gericht op snelheid, waar bijvoorbeeld bij Android TV de snelheid vaak als minpunt werd genoemd. Een jaar later liet Mozilla echter al weten te stoppen met Firefox OS. Aangezien de software en vooral de eenvoudige en duidelijke structuur heel goed werd ontvangen besloot Panasonic de software door te zetten onder de naam My Home Screen. In de tussentijd is My Home Screen geëvolueerd naar versie 3.0, met enkel een licht aangepast, maar duidelijk herkenbaar uiterlijk. Wel zou Panasonic het uiterlijk van de software buiten de Apps omgeving ook een keer mogen vernieuwen.

Startscherm

Bij het eerste gebruik zie je natuurlijk de software al een beetje, maar zelf vind ik dat het begint wanneer je op de home knop drukt, waarna de kenmerkende gekleurde bolletjes verschijnen. Standaard worden hier Live tv, Apps en Apparaten weergegeven, maar hier kan je zelf of automatisch door de software meer aan toevoegen. Wanneer je kiest voor automatisch toevoegen, zal de software je meest gebruikte apps er zelf aan toevoegen. Naast horizontaal kan je ook verticaal scrollen door de zogenoemde tabbladen. Naar boven vind je een zoekfunctie, naar onderen live tv programma's, Youtube, Live tv opnemen en instellingen. Bij het instellen van de tabbladen kan je de volgorde veranderen, bepalen welke als eerste zichtbaar wordt bij de home knop en tabladen onzichtbaar maken. Ook al lijkt het bij het instellen alsof je ook 5 rijen ruimte hebt om in de overige tabbladen apps toe te voegen, is dit mij op geen enkele manier gelukt.

Apps

De Apps zijn zowel via het icoon als via de eigen knop op de afstandsbediening te bereiken. Standaard zijn de meest gebruikte apps voor het kijken van content, zoals Netflix, Amazon Prime en NPO geïnstalleerd en anders is de app hoogstwaarschijnlijk wel in de Apps Market te vinden. De Apps Market is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Android TV, maar voor de meesten zal alles er zijn wat je zou willen gebruiken. Panasonic moet wel opletten dat de concurrentie op dit gebied niet teveel uitloopt. Een groot aantal van de apps heb ik geprobeerd en daarnaast heb ik Videoland als nieuwe app geïnstalleerd. Alle apps werkten erg soepel, sowieso is de software erg snel, je hebt bijna nooit het gevoel van vertraging.

Tabbladen Bluetooth

Een van de apps die standaard geïnstalleerd is, is Audio Link, wat eigenlijk twee linkjes naar de instellingen bevat. De mogelijkheid in deze instellingen om via bluetooth koptelefoons en externe speakers te koppelen kom ik in het hoofdstuk over geluidskwaliteit op terug. Een minpuntje aan de software is bijvoorbeeld te vinden in de simpele browser, waar je bij het selecteren van iedere klinker de keuze moet maken tussen geen accent of één van de verschillende accenten. Andere kleine minpuntjes zijn typfouten, zoals "bas sgeluids effect" en rare vertalingen en afkortingen, zoals "Bluet-Luidsp" waar dat helemaal niet nodig is. Ook het niet aangeven wanneer de netwerkverbinding verbroken is, wanneer je bijvoorbeeld Videoland of Youtube aan het instellen bent, is onhandig. Ik dacht dat er wat mis was met de apps, maar in beide gevallen bleek de WiFi verbinding verbroken.

Menu

In tegenstelling tot de rest van het design is het menu niet erg eenvoudig, maar wel heel uitgebreid. Er zijn vele voorgeprogrammeerde beeldinstellingen en enkele geluidsinstellingen beschikbaar, die ik bij beeldverwerking en geluidskwaliteit bespreek. Daarnaast kan je nog ontzettend veel zelf instellen, waardoor sommigen het gevoel krijgen door de bomen het bos niet meer te zien, maar anderen echt het uiterste uit het beeld kunnen proberen te halen. Wel verschilt het soms welke instellingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de browser heb je enkel de keuze tussen de beeldinstellingen Normaal en Dynamisch. Bij het afspelen van video in apps, via HDMI of de mediaspeler heb je meestal alle mogelijkheden tot je beschikking. Het menu wordt over de op dat moment afgespeelde beelden weergegeven, enigszins transparant, waardoor je deze beelden ondertussen kunt blijven volgen. De andere instellingen zijn ook meestal erg uitgebreid, maar spreken aardig voor zich, hier zal ik verder niet te ver op ingaan.
Mediaspeler
Zoals iedere smart tv heeft deze tv een ingebouwde mediaspeler voor al je video's, foto's en muziek. De mediaspeler is in staat om media vanaf SD-kaarten, USB apparaten en het netwerk af te spelen. De mediaspeler ondersteunt de meeste videoformaten, in de specificaties is een complete lijst te vinden. Voor HDR content is er de ondersteuning voor HDR10, HLG en het nieuwe door o.a. Panasonic, Samsung en 20th Century Fox aangekondigde HDR10+, wat moet concurreren met Dolby Vision. Helaas worden Dolby Vision en DTS audio, waarschijnlijk om licentiegeld te besparen, niet ondersteund en worden bestanden met DTS audio zonder geluid en met Dolby Vision helemaal niet door de mediaspeler afgespeeld.



Van 4Kmedia.org heb ik vele verschillende 4K demo filmpjes gedownload met verschillende video formats, codecs, bit rates (tot boven de 120 Mb/s), kleurbit diepten (8 en 10) en frame rates (24, 30, 50 en 60 fps) en alles behalve filmpjes met Dolby Vision of DTS audio speelden zonder enige problemen af. In het bovenstaande filmpje heb ik een 4K HDR10 60fps demo, afgespeeld op de tv, gefilmd ter voorbeeld. Ook met complete films, zoals bijvoorbeeld de documentaire Blue Planet II of Fantastic Beasts and Where to Find Them beide in 4K HDR, had de mediaspeler geen enkel probleem. Panasonic heeft het op Dolby Vision en DTS audio na erg goed voor elkaar met deze mediaspeler.

Gebruiksgemak en bediening

Review lijn
Één van mijn doelen voor deze review was om een zo compleet en objectief mogelijk beeld te geven van de tv, waarin iedereen, een Tweaker, maar ook mijn buurvrouw van in de tachtig, kan uitvinden of de tv iets voor hen is. Voor iedereen is gebruiksgemak belangrijk, maar wat de één als makkelijk in gebruik ziet, hoeft dat niet te zijn voor een ander. Doordat ik enkele film en game avondjes heb gehouden met vrienden en familie, iedereen wilde de tv wel even bewonderen, heb ik een breder beeld kunnen krijgen van het gebruiksgemak.

Live TV

Voor mij is gebruiksgemak een combinatie van de letterlijke bediening en de software. Hieronder wordt de meegeleverde afstandsbediening en app voor op je telefoon uitgebreid besproken. Met de afstandsbediening kon eigenlijk iedereen wel direct overweg, de Tweakers tijdens het event in Amsterdam, maar ook mijn buurvrouw. Zij is een zeer intelligente vrouw, maar als het op een tv aankomt dan gaat haar voorkeur uit naar een vertrouwde afstandsbediening en dat is wat Panasonic bij deze tv levert. Wel zie ik ook voordelen in de vernieuwingen op het gebied van tv bediening, bijvoorbeeld spraak kan het gebruiksgemak zeker verhogen. De software heeft duidelijk een goede balans proberen te zoeken tussen de veeleisende professional, die Panasonic ook in zijn doelgroep heeft, en diegene die eenvoudig mooie content wil bekijken. De professional kan met de vele instellingen en mogelijkheden tot kalibratie ontzettend veel met deze tv. Echter is de tv door de duidelijke structuur ook makkelijk te bedienen zonder in al de mogelijkheden verdwaald te raken.
De afstandsbediening
De afstandsbediening was al even te zien op één foto over het uiterlijk van de tv. Vele merken zijn overgestapt op speciale remotes, met bijvoorbeeld spraak of een touchpad en bijna geen knoppen. Panasonic levert bij de TX-55FZW804 nog een meer standaard uitziende infrarood afstandsbediening, met enkele moderne knoppen. Zo is er een speciale knop voor Netflix, een knop voor het Apps menu en is er de my app knop waar zelf in de software een app gekoppeld aan kan worden.

Afstandbediening voorAfstandbediening donkerAfstandbediening achter

Het geborstelde metaal, een behoorlijk gewicht van 201 gram en fijne knoppen past de afstandsbediening naar mijn idee bij een tv van deze prijs. De mogelijkheid om de knoppen te verlichten door op de knop rechts bovenaan de afstandbediening te drukken verhoogt het gevoel van een luxere afstandsbediening. Dit had alleen nog net wat beter gekund, door alle toetsen op de afstandsbediening te verlichten. De zwarte plastic achterkant, net als bij de tv zelf, doet ook enigszins afbreuk aan het luxe gevoel, maar het totaalplaatje is zeker geen minpunt.

De afstandsbediening houdt lekker vast en door de herkenbare en overzichtelijke layout is hij ook makkelijk te bedienen. Naast de verlichting zijn er vier kleine puntjes, één op de power, kanaal omhoog, 5 en pauzeknop, om op de tast makkelijker iedere knop te kunnen vinden. Over de Picture knop heeft Panasonic goed nagedacht, hier is zelf te kiezen tussen welke beeldmodi geschakeld kan worden met deze knop. Bij de Netflix knop vraag ik mij af of dit wel de beste keuze is. Natuurlijk gebruik ik en waarschijnlijk ook veel anderen de Netflix knop regelmatig om snel naar Netflix te gaan. Echter is een knop als de My App knop veel handiger, aangezien je hier iedere app zelf aan kunt koppelen, welke je ook maar het meest gebruikt. Het is natuurlijk wel goede reclame voor Netflix.

Picture knop
TV Remote 2
Naast de afstandbediening heeft Panasonic ook een app voor op je telefoon om de tv te bedienen. Bij andere modellen levert Panasonic een extra touch remote mee, waar de app enkele gelijkenissen mee heeft. De paneelbediening met groot touchpad is bijna een digitale kopie van de touch remote. In de software is spraakfunctionaliteit terug te vinden en vanuit deze app kan hier gebruik van gemaakt worden. Deze spraakfunctionaliteit werkt aardig, maar bij andere merken werkt het een stuk beter. Daarnaast is de volledige afstandbediening in de app te vinden, opgedeeld in meerdere schermen en een toetsenbord, ook al kreeg ik het die helaas niet werkend bij het invullen van een emailadres.

Remote 2Menu Remote 2

Er zijn nog meer functies, zoals media weergeven vanaf je mobiel op de tv, een lijst met de apps die je vanaf je telefoon kan starten, uitgebreide kalibratiemogelijkheden en de mogelijkheid om instellingen te veranderen op de tv. Ondanks de vele functies gebruik ik toch veel liever de traditionele afstandsbediening, dan deze app op mijn telefoon. Naast de spraakfunctie is het enige voordeel boven de afstandsbediening, dat de app geen last heeft van objecten tussen de TV. De infrarood afstandsbediening kan wel de tv bedienen door weerkaatsing via de muren of het plafond, maar kan niet door objecten heen schijnen, waardoor de afstandsbediening in dat geval niet werkt.
Google Assistant
Sinds 2 november 2018 heeft Panasonic met firmware update 3.074 spraakondersteuning via Google Assistant en Alexa toegevoegd. Toevallig had ik net een Google Home mini gekocht met Black Friday, dus dit direct uitgetest. Het instellen was nog niet zo makkelijk, eerst moest de tv aan het account worden gekoppeld en daarna moest dit account toegevoegd worden aan de google home app. Hierbij was belangrijk dat het nog enkel in het Engels werkt, dus dat je Google Assistant in het Engels of Engels als tweede taal moet zijn ingesteld. Daarna kan je echter zeer eenvoudig de tv aan en uitschakelen en bedienen met de spraakcommando's die ook te gebruiken zijn met de apart aan te schaffen touch afstandsbediening (met microfoon). Wel blijft de tv wanneer dit wordt ingesteld altijd in standby stand staan, in plaats van helemaal uitgeschakeld.

Beeldverwerking en beeldmodi

Review lijn
Bij de aanschaf van een nieuwe tv ga ik altijd als eerste naar de Tweakers Pricewatch om te vergelijken en reviews te lezen. Veel mensen gaan echter nog altijd naar een plaatselijke winkel met fel verlichte showroom en heel veel tv's om een nieuwe tv uit te kiezen. Om zich te onderscheiden in de winkels zetten tv fabrikanten vaak alle zeilen bij, wat neer komt op het gebruik van heel veel 'verbeteraars' in de beeldverwerking. Hierdoor springt het beeld van de tv er op het eerste gezicht uit, maar geeft het eenmaal thuis niet bepaald een natuurlijk beeld. Tijdens het testen heb ik de mogelijkheden op het gebied van beeldverwerking allemaal verkend en geprobeerd deze te beoordelen. Doordat de verschillen soms erg subtiel zijn en ook afhankelijk zijn van het bekeken materiaal was dit niet altijd even makkelijk, dus het is een persoonlijk oordeel.

Beeldinstellingen

Panasonic gebruikt de vernieuwde HCX processor voor al de beeldverwerking, welke geoptimaliseerd zou moeten zijn in samenwerking met professionals uit Hollywood. Voor HDR beelden heeft Panasonic hetzelfde menu, maar dan worden de HDR helderheid instellingen en REC. 2020 kleur remaster opties beschikbaar en dien je opnieuw de gewenste beeldmodus kiezen. Om alle mogelijkheden tot mijn beschikking te hebben is mijn uitgangspunt de Professioneenl1 beeldmodus, welke redelijk vergelijkbaar met THX Cinema is. De Professioneel1 heeft eigenlijk alle 'beeldverbeteraars' uitgeschakeld om puur het werk van de makers weer te geven. Bij goede bronmaterialen geeft dit al een uitstekend beeld, maar de andere beeldmodi komen ook nog aan bod. De tv kan ook met Calman automatisch gekalibreerd worden en er kan zelfs een eigen 3D lookup table worden ingeladen, maar dit heeft Panasonic vooral bedoeld voor professionals die een referentiemonitor willen.

De eerste twee in te stellen 'beeldverbeteraars' hadden eigenlijk één kunnen zijn. Beide zouden de kleuren levendiger moeten maken, maar bij Levendige kleuren is niet echt een verschil te merken. Bij het gebruik van Kleur remasteren op Max daarentegen worden kleurrijke beelden oververzadigd. Eigenlijk alle beeldmodi gebruiken in de geavanceerde instellingen een kleurengamma en zoals Panasonic in het menu aangeeft is het beter om Kleur remasteren dan uit te laten.

Kleur remasteren Geavanceerde instellingen

De omgevings sensor, welke bij HDR beelden in het HDR helderheid instelling submenu zit verstopt is voor mij wel een aanrader. Voor ik deze functie gebruikte, moest ik vaak de verlichtingssterkte aanpassen als het zonlicht veranderde. De functie doet dit prima automatisch en is naast de Intelligent Frame Creation de enige 'beeldverbeteraar' die ik gebruik.

Opties die bij mij uit staan zijn de Ruis reductie, MPEG -, Resolutie - en Dynamisch bereik remasteren functies. (MPEG) ruisreductie is enkel nodig bij sub-HD materiaal of media met compression artefacts, anders kun je alleen maar scherpte van je beeld verliezen. Het remasteren van de resolutie gebruikt een geïnverteerd, wazig beeld van het origineel om de scherpte te verhogen en verandert dus eigenlijk niks aan de resolutie. Voor 4K beelden is deze functie in ieder geval niet nodig, bij lagere resoluties zou het wel gebruikt kunnen worden. Ten slotte raad ik ook het Dynamisch bereik remasteren af. Deze functie zou een HDR look bij SDR materiaal moeten creëren, maar het heeft juist een negatieve invloed op de prachtige kleurbalans.

IFC

De meest discutabele instelling betreft de Intelligent Frame Creation (IFC), wat Panasonics naam voor beeldinterpolatie is. Veel films zijn opgenomen met een frame rate van 24 fps, wat bij snel bewegende beelden schokkerig kan overkomen. Door de tussenliggende frames te berekenen en weer te geven, worden de beelden vloeiender. Er kunnen echter ook twee negatieve effecten uit voortvloeien. De geïnterpoleerde beelden kunnen foutjes bevatten, zoals ghosting, waarbij snel bewegende objecten uitgesmeerd worden weergegeven. Daarnaast kunnen te vloeiende beelden onrealistisch overkomen. Met IFC uit heb ik op de FZW804 geen ghosting kunnen waarnemen. De IFC van Panasonic is gelukkig goed af te stellen en kan daarmee zonder de negatieve effecten schokkerig beeld verminderen. Met de juiste instellingen (voor mij de minumumstand), raad ik het gebruik aan. Het is natuurlijk wel weer afhankelijk van de content, maar de maximum stand vind ik zelf een te onrealistisch gevoel geven.
Voorgeprogrameerde beeldinstellingen
Zoals de meesten heb ik thuis geen dure kalibratie apparatuur, dus om een profiel te kiezen ben ik begonnen met een beeldmodus die het dichtst bij het voor mijn gevoel perfecte beeld komt. De optimale instellingen zijn niet alleen afhankelijk van het paneel, maar ook van de lichtinval in de kamer. Zelf wissel ik bijvoorbeeld van THX Bright Room naar THX Cinema als het donker wordt, omdat anders de verlichtingssterkte te hoog is voor in het donker. Hieronder vind je alle 9 verschillende beeldmodi die beschikbaar zijn voor filmmateriaal, voor foto's en gaming zijn er nog weer twee speciale modi. Aangezien wat ik mooi vind, niet gelijk hoeft te zijn aan wat anderen mooi vinden is mijn uiteindelijke keuze puur persoonlijk.

DynamischSDR SportSDR

De Dynamisch en Sport modus zijn qua beeld gelijk, enkel is in de sportmodus de Stadion Surround geluidsmodus ingeschakeld. Bij de geluidsinstellingen kan dat overigens ook worden uitgeschakeld. Verlichting en contrast staan maximaal en de kleur en scherpte is verhoogd, met de koelste optie voor de warmte van de kleur. Alle beeldverwerking staat waar mogelijk aan, op maximaal of automatische stand. Dit zorgt voor kleuren die bijna van het scherm afspatten, maar oogt erg onnatuurlijk.

NormaalSDR CinemaSDR

In de volgende twee modi wordt een stapje teruggedaan in het gebruik van 'beeldverbeteraars'. Normaal heeft nog een iets verhoogt contrast en scherpte, maar heeft de kleurwarmte op normaal, gebruikt alleen een minimale Kleur remastering, automatische Ruisreductie en Resolutie remastering. Bij beide staat de Dynamisch bereik remastering uit en bij Cinema wordt alleen nog de kleurwarmte verlaagt naar Warm 1, contrast en scherpte verlaagt en minimale ruisreductie gebruikt.

THX CinemaSDR THX BrigthroomSDR
True CinemaSDR Professioneel1 Professioneel2

De andere vijf beeld modi zijn bijna gelijk, met alle ´beeldverbeteraars' uit. De kleurwarmte is verder verhoogt naar Warm 2 en de IFC staat enkel nog op minimaal bij True Cinema en de twee Professioneel modi. De verlichtingssterkte van THX Cinema, True Cinema en Professioneel2 zijn gelijk, net als de verlichtingssterkte van THX Bright Room gelijk is aan die van Professioneel1. De geavanceerde instellingen zijn niet beschikbaar in de THX modi. Al deze modi zouden referentie-niveau moeten benaderen en geven wat mij betreft het mooiste beeld. Zelf gebruik ik de Professioneel1 of THX beeldmodi, met enkele kleine tweaks, afhankelijk van het beeldmateriaal en tijdstip.
HDR
De mogelijkheden voor beeldinstellingen voor HDR zijn bijna exact gelijk. Het enige echte verschil is de verlichtingssterkte en contrast, welke in bijna alle beeldmodi maximaal staan. De reden hiervoor is dat om HDR, wat letterlijk hoog dynamisch bereik betekend, weer te geven, een hoge helderheid en contrast nodig is. Waar deze tv de HDR formaten HDR10, HDR10+ en HLG kan weergeven, is HDR10+ de enige met dynamische metadata. Dit houdt in dat de beeldverwerking van de tv zelfs per frame de zogenaamde Tone Mapping kan aanpassen. Hierdoor wordt de HDR beeldverwerking geoptimaliseerd voor zowel donkere, als lichte beelden. Helaas kon ik nog geen materiaal in HDR10+ vinden, waar het ook dynamische metadata bevattende Dolby Vision niet door deze tv wordt ondersteund.

Om een beeld te geven van de resultaten met de verschillende HDR beeldmodi, heb ik een slideshow gemaakt met de verschillende beeldmodi. Een klein dingetje dat mij opviel was dat witte tekst, bijvoorbeeld subtitels, in HDR 's avonds te fel kan zijn.

Beeldkwaliteit

Review lijn

Hoek Mountain

De beeldinstellingen zijn gekozen en nu is het tijd om het over de beeldkwaliteit van de FZW804 te hebben. Aangezien LG op dit moment de enige fabrikant van OLED panelen voor tv's is, heeft deze tv een LG OLED paneel van 2018. Toch zal je niet exact hetzelfde beeld hebben, aangezien de beeldverwerking, kalibratie en het filter tegen reflecties van Panasonic zelf komen. Om te beoordelen hoe Panasonic de beeldkwaliteit voor elkaar heeft, heb ik enige inspiratie opgedaan bij de reviews van Tweakers en testbeelden van Netflix gebruikt.

Voor dat ik begin met een meer technische verhaal, wil ik eerst de indrukken van mijn vrienden, familie en mijzelf delen. Zowel bij SDR, als HDR media is de beeldkwaliteit indrukwekkend. De 4K beelden zijn natuurlijk erg scherp, maar de manier waarop de tv de kleuren weergeeft maakt het af. Om één van mijn vrienden te quoten: "De beelden zijn zo prachtig, ik heb bijna het gevoel dat ik er daadwerkelijk ben".

Test front Test side

Bij LG OLED panelen bestaan de RGBW subpixels uit individuele witte OLEDjes met een kleurenfilter. Deze techniek heeft verschillende voordelen, één daarvan is uitstekende kijkhoeken. Op de foto's hierboven is te zien dat onder een hoek de helderheid en kleurverzadiging goed blijven. In dagelijks gebruik is het niet te merken, maar de kleuren onder een hoek worden misschien wel ietsje koeler. Als we het vergelijken met de VA-panelen die Panasonic in zijn LCD tv's gebruikt, waar de helderheid en contrast aanmerkelijk dalen onder een hoek, heeft een OLED paneel hier wel echt een voordeel.

White front White side

Een tweede voordeel van de OLED techniek is dat de individuele OLEDjes het beeld een erg uniforme helderheid heeft. Zelfs onder een hoek is het scherm mooi egaal verlicht bij een volledig wit scherm. Onder een hoek is wel te zien dat de kleuren inderdaad een tikje koeler zijn. Pixeldefecten heb ik niet kunnen vinden.

Black front Black side

Aangezien iedere subpixel zijn eigen OLEDje heeft, kan deze individueel worden uitgeschakeld, waardoor zwart ook écht zwart is. Op de foto's van een volledig zwart scherm is enkel de groene powerled zichtbaar, verder is door de zwarte randen van de tv zelfs niet te zien wat rand en wat scherm is. Het Absoluut Zwart Filter op deze tv moet hier nog bij helpen, door externe reflecties te neutraliseren en zwarte tinten nog accurater weer te geven. Paarse gloed en schitteringen zijn zo goed als afwezig, maar bij fel (zon)licht houd je natuurlijk altijd reflecties bij minder lichte beelden.

Geluidskwaliteit

Review lijn
Het geluid van de Panasonic FZW804 heeft mij verrast, voor zo'n dunne tv is de geluidskwaliteit netjes. Panasonic heeft twee tweewegluidsprekers van ieder 2x10 W in het onderste gedeelte van de tv verwerkt voor een totaal van 40 W aan vermogen. Deze speakers zijn naar beneden gericht, desondanks is het stereogevoel prima en zeker met Bioscoop Surround Pro ingeschakeld klinkt het geluid erg wijd. De Bioscoop Surround Pro instelling geeft een merkbaar ruimtelijker geluid, maar is niet vergelijkbaar met echt surroundgeluid en kan stemmen te ruimtelijk laten klinken.

Bioscoop Sound Pro Speakers

Het volume van de tv kan behoorlijk hoog zonder dat ik vervorming van het geluid merk, hoger dan ik doorgaans nodig heb. Ik ben geen audio expert, dus om de audiokwaliteit te testen heb ik verschillende muziek afgespeeld van klassiek tot modern. Samen met de ervaring bij films ben ik tot mijn oordeel gekomen. Volgens mij worden de midden en hoge frequenties goed weergegeven en ondanks het ontbreken van een subwoofer is er een redelijke bass aanwezig. Echter wanneer ik het vergelijk met mijn geluidsinstallatie en koptelefoon dan begrijp ik waarom dat niet bereikt kan worden met een TV. De bastonen klinken daar aanmerkelijk beter en wanneer ik daarna weer naar de tv luister kan ik het geluid het beste visualiserend omschrijven alsof je van Warm 2 naar Normaal gaat.


De geluidskwaliteit van deze Panasonic is dus goed te noemen voor een moderne tv. Wil je beter geluid, dan zijn er twee mogelijkheden. Tijdens het testevent heb ik de Dynamic Blade soundbar, die op het ¤500 euro duurdere broertje FZW954 zit, kunnen beluisteren. Deze soundbar is afgesteld door Technics en is een duidelijke vooruitgang in geluid. Daarnaast vormt het ook een mooi geheel met de tv, dus esthetisch gezien een goede optie. Een goede externe geluidsinstallatie daarentegen is ook een mogelijkheid om het geluid naar een nog hoger niveau brengen.

Bluetooth settings

Voor het aansluiten van externe audiosystemen en koptelefoons zijn verschillende mogelijkheden. Bij de aansluitingen zijn er de 3.5 mm koptelefoon aansluiting, optische audio uitgang en audio return channel op HDMI poort 2. Daarnaast is er de mogelijkheid om het geluid af te spelen via bluetooth, eventueel tegelijk met de tv luidsprekers. Het volume is individueel af te stellen, het is dus bijvoorbeeld mogelijk om de tv zacht te hebben staan en ondertussen te luisteren via een bluetooth koptelefoon. Wel merkte ik bij mijn bluetooth verbinding een kleine vertraging in het geluid, maar dat is enkel storend wanneer je het geluid van de tv tegelijk hoort.

Gaming en inputlag

Review lijn
Om het gamen te testen heb ik thuis geprobeerd GTA V te spelen in 4K vanaf mijn laptop. Helaas trok mijn laptop dit niet echt, daarom is mijn oordeel deels gebaseerd op het gamen tijdens het event in Amsterdam. Hier heb ik gedurende de dag met meerdere consoles verschillende games uitgetest. Thuis heb ik ook nog op een PS4 een avond Fortnite, FIFA18, F1 2017 en Rocket League gespeeld. Net als de filmbeelden was gamen op de FZW804 zeer indrukwekkend en 4K gamen op deze tv is zeker het proberen waard.

Gaming

Tijdens deze dag werd ook de inputlag getest tijdens de presentatie gegeven door Panasonic. Vooral bij games waar een snelle reactie is vereist, is inputlag een vertraging in het beeld weergeven vanaf de externe input, die je liever niet hebt. Aangezien ik niet de apparatuur heb om het zelf te testen, kan ik enkel zeggen wat ik die dag gezien heb, maar ook thuis had ik geen last van inputlag. Tijdens het testen zonder de Spel beeldmodus lag de inputlag boven de 60 ms, echter bij de Spel modus ingeschakeld was dit slechts iets boven de 20 ms. Hiervoor wordt zoveel mogelijk van de beeldverwerking uitgeschakeld in deze modus, waarmee een lage inputlag bereikt wordt welke zeer geschikt is voor snelle games.

Energieverbruik

Review lijn
Om het energieverbruik thuis terug te brengen, wordt ook naar het verbruik van elektrische apparaten zoals tv's gekeken. Iedere tv krijgt een energielabel om aan te geven hoe zuinig hij is, wat in dit geval de TX-55FZW804 slechts een B label betreft, waar het 65 inch model een A label heeft. De OLED techniek is op dit moment nog niet zo zuinig als LCD, resulterend in een lagere helderheid of een hoger gebruik. Om het energieverbruik te testen heb ik het gebruik van hetzelfde beeld gemeten voor maximale, midden en minimale helderheid.
Energiegebruik
Bij de maximale helderheid verbruikt de tv in dit beeld 150 W, maar het piekverbruik is 254 W. Aangezien ik niet de helderheid kan meten, heb ik verder gekeken wat het verbruik bij de verlichtingssterkte op 50% en 0% is. Bij 50% daalt het verbruik naar 129 W, maar de minimale verlichtingssterkte zorgt voor een grotere daling naar 58 W. Volgens het energielabel is het energieverbruik 119 W, dus om dit te bereiken zal je genoegen moeten nemen met een redelijk lage helderheid. Verder is het verbruik in standby volgens de specificaties slechts 0.5 W, wat voor mij onmeetbaar was. Om een balans te vinden tussen fel genoeg beeld en niet te hoog energieverbruik kan ik het inschakelen van de Omgevings sensor aanraden, zodat de verlichtingssterkte automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht.

Conclusie

Review lijn
Het testen van de Panasonic TX-55FZW804 was zeker geen straf. Het was genieten vanaf de unboxing tot aan het energieverbruik meten, maar vooral tijdens de beeldkwaliteit testen met het kijken van veel films, series en andere media. Toch wil ik beginnen met een kritische noot over de prijs, want ondanks alle pluspunten aan deze tv, is de adviesprijs van 2499 euro wat hoger dan anderen in deze klasse. Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding is wellicht een ander beter, maar door de hoge kwaliteit is deze Panasonic wel een aanrader. Met de huidige laagste prijs in de Pricewatch van 1699 euro is de televisie nog interessanter geworden.

De uitstekende kwaliteit begint bij het uiterlijk, waar Panasonic met het minimalistisch design en mooie afwerking zeer goed voor de dag komt. Wel is er duidelijk gekozen voor functionaliteit op de achterkant, waardoor het plastic deel van de achterkant niet iedereen zal aanspreken. De grote voordelen hier zijn de mogelijkheden tot wegwerken van de kabels en de grote hoeveelheid aansluitingen waarin de FZW804 zich onderscheidt.

De software werkt heel vloeiend en heeft een goed gestructureerde interface. De mogelijkheden voor instellingen zijn zeer uitgebreid, maar in de hoeveelheid beschikbare apps en vernieuwingen aan de software doet My Homescreen 3.0 onder voor andere merken. De goede mediaspeler die kan afspelen vanaf SD-kaarten, USB opslag en het netwerk is erg fijn in gebruik. Helaas ontbreekt de ondersteuning voor Dolby Vision en DTS geluid. In het gebruiksgemak en de mooi afgewerkte afstandsbediening met verlichting is de kwaliteit echter weer terug te vinden. De afstandsbediening werkt erg fijn en door de gestructureerde software is het voor iedereen makkelijk om zijn weg te vinden.

Dat Panasonic bij de introductie van dit model de nadruk legt op de beeldverwerking en -kwaliteit blijkt terecht, daarin blinkt deze tv echt uit. De beeldverwerking is erg goed en uitgebreid, waar vooral de goed afgestelde voorgeprogrammeerde beeldmodi opvallen. Niet alleen SDR, maar ook bij HDR beelden is de kleurweergave uitstekend. Dit levert samen met het hoge contrast adembenemende beelden op. Ondanks dat de geluidskwaliteit voor een moderne tv goed is, tilt een externe geluidsinstallatie de algehele ervaring naar een hoger niveau. De mogelijkheid om via bluetooth luidspreker of koptelefoons aan te sluiten is hierbij een handige extra feature.

Hiermee hoop ik een goed beeld te hebben gegeven van alle ins en outs van de Panasonic TX-55FZW804. Wie op zoek is naar een prachtige tv, met vooral hoge bouw- en beeldkwaliteit, zal zich hiermee zeker niet tekort doen.

Terug naar boven ↑

07/08/2018 Enkele correcties in grammatica en opmaak.
10/08/2018 Naar aanleiding van een vraag van Jorick 4k Pure Direct getest en toegevoegd.
14/08/2018 Kleine toevoeging aan 'Gaming en inputlag'.
29/08/2018 Enkele kleine grammaticale correcties.
02/09/2018 Update prijs in conclusie.
27/11/2018 Update prijs en spraak bediening.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Panasonic TX-55FZW804 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (12)

Wijzig sortering
Toffe review met behoorlijk wat info en vooral prettige foto's!

Maar vind jij het design niet behoorlijk anno 2012? Dikke randen rondom (vooral onder) en een ouderwetse voet?
Ik vind het een dijk van een TV qua beeld kwaliteit, maar aangezien het redelijk groot is (55 inch en groter valt gewoon op, dat zie ik bij mij thuis ook haha) vind ik het design ook meewegen. En daar is bij deze TV (vind ik) geen spraken van. Jammer want voor deze prijs zou je verwachten dat ze ook geld in het design zouden steken?

Ps. een +3 , het leest zeer prettig en er staan geen ''onzin'' dingen vermeld waar 99% van de mensheid niks van snapt :D

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 7 augustus 2018 18:47]

Dankjewel voor je lovende woorden!

De tv heeft geen dikke randen, maar ik begrijp misschien wel waar dit beeld vandaan komt. Het lijkt bij het lichtgevende beeld alsof de tv behoorlijke randen heeft. Echter is het OLED paneel meer dan alleen het gedeelte met de pixels zelf. De voorste glasplaat is daardoor groter en dit levert zwarte strookjes van ongeveer 7 mm boven en naast het beeld en onderaan het ongeveer 12 mm. De daadwerkelijke zwart metalen randjes rond het scherm zijn slechts 2 mm en ook nog afgerond. Dit is bij de andere fabrikanten met OLED panelen (van LG) niet anders. Daarnaast zit daaronder en iets naar achteren een glimmend zwart balkje met het Panasonic logo, de sensoren en de powerled van nog eens ongeveer 8 mm.

De daadwerkelijke randen zijn dus zeer dun. Waar LG en Sony met hetzelfde paneel veel metaalkleuren en opvallende voeten gebruiken, heeft deze Panasonic een minimalistischer design, wat ik mooier vind. Zelf heb ik dan liever een groot zwart vlak wanneer de tv uitstaat, dan een groot zwart vlak met zilveren randjes en opvallende brede voet. Echter noem ik al in mijn review dat dit niet iedereen zal aanstaan, over smaak valt niet te twisten.

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 8 augustus 2018 09:56]

Haha graag gedaan, het is dan ook een prettige review om te lezen (gemaakt door een mens, voor een mens).
Over de voet, ja dat kan persoonlijk zijn, ik heb het idee ineens 10 jaar terug in de tijd te gaan.
Op de LG OLED's (gewoon een random model) zie ik dit dus eigenlijk helemaal niet in de praktijk? Ik doel hierbij dus op de ''dikke'' randen, idem dito bij de Samsung QLED's. TV staat aan en ik zie deze randen niet dusdanig zoals op jouw foto's?
Voor een goede vergelijking is het misschien een goede om mijn foto's van een hoek en het volledige scherm van de Panasonic FZW804 te bekijken.

En deze foto's vervolgens te vergelijken met de foto's uit de Tweakers review van de LG C8 met hetzelfde OLED paneel: Een hoek en het volledige scherm.

Aangezien het hetzelfde OLED paneel is, zou er geen verschil moeten zijn. Op de foto's van mij waar de rand dikker lijkt, is het denk ik een beetje optisch bedrog. Daarnaast is mijn camera en de review omstandigheden natuurlijk niet zo professioneel als in de studio van Tweakers.

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 8 augustus 2018 10:22]

Dankjewel Fabian!

Jouw review is ook zeker leuk om te lezen, moest direct terugdenken aan jouw 'presentaties' tijdens de Tweakers & Panasonic game- en filmmarathon. Jouw voorkeur voor de huidige generatie QLED (waarbij de quantum dots zelf nog geen licht geven) begrijp ik alleen niet echt. De diepere zwartwaarden van OLED zijn voor mij veel indrukwekkender, dan de hogere lichtsterkte bij LCD's. Om maar niet te beginnen over Motion Flow, waar ik onder andere dankzij jou nu wel een stuk meer van begrijp, maar onze smaak toch wel bleek te verschillen.

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 13 augustus 2018 11:32]

En dat is ook goed!
Zo is er voor iedereen wat wils en het verschilt waar de tv staat. Bij mij schijnt de zon er op na 1500 tot onder en heb een enorme raampartij. En ik hoop dat je niet besmet bent geraakt door motion flow! :)
Als de zon er recht op schijnt helemaal mee eens, beter neem je dan een LCD. Dat zei ik ook in mijn review.
Maar toch vind ik het met de fzw804 nog aardig meevallen. Mijn tv staat naast het raam op het westen, dus ook lekkere zon.
Ik had erger verwacht. Maar een donkere horror film met de gordijnen open op een zonnige dag is niet het beste idee op een oled. Erg donkere films moet je sowieso niet in de zon kijken op wat voor tv dan ook.
Met de zon er recht op begrijp ik jouw keus voor een LCD met een hogere lichtsterkte wel. Al moet ik zeggen dat ik met de FZW804 dezelfde ervaring als JustVodka heb. Enkel met donkere beelden had ik problemen bij lichtinval (ook ramen op het westen, maar gordijnen willen wel helpen). Dan mag de maximale lichtsterkte van een LCD wel hoger zijn, maar met donkere beelden zal je dan waarschijnlijk nog steeds dezelfde problemen hebben. De weerspiegeling bij donkere beelden, zoals in veel menu's, maakte foto's voor de review maken overdag wel nog een aardige uitdaging.

Zie zeker de meerwaarde in van Motion Flow tijdens snel bewegende beelden, maar dan wel subtiel. Echt besmet ben ik dus niet. Een hogere framerate voor films zal waarschijnlijk te veel ruimte kosten, dus hoop voor jou dat er vooruitgang geboekt blijft worden in de beeld interpolatie! :9

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 14 augustus 2018 11:47]

Goede TV, jammer dat hij zo duur is.
Dat is wel een zeer korte samenvatting, maar daar komt het wel op neer.

Een leuk weetje, HDTVtest heeft op 15 Juli onder andere de 65" UK versie van deze tv, de Panasonic TX-65FZ802 getest. Dit samen met een vergelijkbare OLED tv van LG en Sony, maar ook een vergelijkbare LCD van Samsung, allemaal van rond de ¤3000, waar de desbetreffende Panasonic ¤3500 is. De Panasonic is dan wel iets duurder, maar werd gekozen als beste "home theatre tv" en over het geheel genomen de beste tv. Dit onder andere dankzij de beste kleurechtheid en contrast, daarnaast was deze tv op alle andere geteste vlakken (behalve gaming) op een goede tweede plaats te vinden. Dus hij is relatief duur, maar daar krijg je dan ook wel echt iets voor terug. De review van Tweakers zelf onderschrijft de meerwaarde voor de liefhebber ook.

De resultaten van de HDTVtest zijn trouwens te vinden op de website van flatpanelshd.com

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 30 augustus 2018 17:30]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True