Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 2
1 review

HP ZBook Studio x360 G5 ZC62EA - Reviews

Prijs
Specificaties 15,6" • 1920x1080 (Full HD) • 512GB • Intel Core i7 - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HP ZBook Studio x360 G5 ZC62EA Review

+3
Frozen 2 augustus 2018, laatste update op 15 september 2018, 5.312 views Product gekocht

HP ZBook Studio x360 G5 ZC62EA

De laptop biedt voor 1320 euro veel waar voor zijn geld. Echter heeft de laptop net als veel soortgenoten een defect wat niet te verhelpen is totdat er onderdelen zijn (half september). Deze laptop is daarom een afrader.

Pluspunten

  • Snelle processor en prima videokaart
  • Snelle en ruimte SSD
  • Stevig design
  • Goede speakers
  • Tentmodus is handig (Gratis "TV")
  • Fijn toetsenbord

Minpunten

  • Scherm met vrij lage resolutie en laag contrast
  • Gorilla Glass scherm is niet stijf genoeg voor de pen (oliestrepen)
  • Webcam is matig
  • Microfoon is slecht
  • Coilwhine op audiojack als laptop niet aan lader hangt
  • Er zijn geen reparatieonderdelen beschikbaar

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 3
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 1
Beeldkwaliteit Score: 3
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 1
Prijs Score: 1
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0236-1024x683.jpg

🇺🇸 click here for English
Edit 09-08-2018: De laptop is een afrader omdat er problemen zijn met het leveren van bepaalde onderdelen voor een reparatie en eigenlijk elke laptop last heeft van een defect: ruis op de 3,5mm jack. De laptop kan dus niet gerepareerd worden totdat de onderdelen binnen zijn. De verwachting is dat deze rond begin november binnen zijn waarna HP met behulp van Next Business Day On-Site garantie de laptop bij je thuis kan repareren.
Ondertussen heeft Misco Solutions de Care packs met Next Business Day On-Site garantie gekoppeld aan de laptops.

Introductie

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

Veel technische studenten dromen erover, een laptop die compact en licht is maar toch een stuk sneller is dan een rekenmachine. HP maakt daarom al jaren hun HP mobile workstations en deze laptops worden vervolgens door de Technische Universiteiten voor een prikkie aan de studenten verkocht. Zo kost de HP ZBook Studio G5 x360 maar 1320 Euro voor een student terwijl hij normaalgesproken voor het dubbele over de toonbank gaat. Aangezien wij aan de TU Delft studeren hebben we zo’n laptop aangeschaft en proberen we andere studenten te helpen met hun keuze door er een review over te schrijven. De review kan natuurlijk ook naar het Engels worden vertaald met Google Translate.

Specificaties

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

Wat deze laptop zo bijzonder maakt is zijn Nvidia Quadro grafische kaart. Deze kaart wordt gemaakt van de premium chips van Nvidia en wordt geleverd met speciale drivers waardoor de kaart erg efficient is in o.a. renderen. Dit maakt de kaart en daarmee de laptop erg aantrekkelijk voor mensen die vaak gebruik maken van computer aided design ofwel CAD. Daarbij is de accu vrij groot wat zou moeten resulteren in een redelijke accuduur. Ook heeft de laptop de nieuwste intel i7 processor met 6 cores, daar zou je dus wel flink mee moeten kunnen renderen. De laptop die de TU Delft aanbiedt weegt 2,35 kg en heeft de volgende specificaties: https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/screencapture-tudelft-orderitnow-nl-specificaties-hp-laptops-tud-stud360-18-hp-zbook-studio-g5-x360-2018-07-27-14_53_54.png

Unboxing

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png Laten we de doos eens openmaken zodat je kunt zien wat er daadwerkelijk wordt meegeleverd en hoe de laptop is verpakt. De doos zelf is mat zwart en er valt eigenlijk niet zo veel vanaf te lezen, dat is vooral handig voor diefstalpreventie. Aan de bovenkant zit een handvat zodat je de doos makkelijk kunt meenemen en daarbij is de opening verzegeld met een HP-sticker. Nu weet je in ieder geval hoe een nieuwe eruit ziet.

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0153-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0155-1024x683.jpg
Openen we de doos dan zien we dat de laptop zeer goed beschermd is met twee schuimen pads aan de zijkanten. De laptop zweeft als het ware in de doos waardoor je er wel zeker van kunt zijn dat de laptop door het vervoer waarschijnlijk niet stuk gaat. Heb je toch een DOA en heb je je laptop bij de TU Delft gekocht, dan kan je contact opnemen met hen en wordt alles geregeld. De binnenkant van de doos waar de laptop in zit is ook beplakt met schuim zodat ook daar de laptop lekker knus en zacht zit ingepakt. Misschien moet je dat ook maar eens proberen bij je scharrel? 😉
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0157-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0175-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0176-1024x683.jpg
Als we vervolgens dus ook dit doosje openen komen we bij de laptop aan. Deze zit ingepakt in hetzelfde soort plastic als een iPad, aan een kant kan je het plastic dan openen en de laptop schuift er dan zo uit.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0178-1024x683.jpg
Bijgeleverde accessoires
In de grote doos zit naast de laptop ook een klein doosje met accessoires, je krijgt er helaas geen laptoptas bij dus die moet je bijvoorbeeld van Ome Ali halen. Wel zit er een Stylus in met toebehoren, een USB 3.0 naar Ethernet en natuurlijk de voeding. Over de stylus en de voeding later in de review meer natuurlijk.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0162-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0165-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0161-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0171-1024x683.jpg

Design

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

Natuurlijk is het design van de laptop ook belangrijk en over het algemeen iets waar HP flink wat tijd in lijkt te steken. Niet alleen is het design belangrijk voor het oog, maar ook de ergonomie is belangrijk. Immers zijn deze laptops gemaakt om lang en veel op te werken en is 1320 euro geen klein bedrag voor een student.
Bovenkant
De bovenkant van de laptop is gemaakt van mat aluminium zoals we dat kennen van o.a. Macbooks. Het patroon van het matte aluminium lijkt heel erg op dat van de macbook en geeft de laptop daarom ook een zelfde soort uitstraling. Het HP-logo bovenop de laptop is gemaakt van een wat glimmender geborsteld metaal. De uitstraling van de laptop is natuurlijk een persoonlijk ding maar ik vind het wel gaaf. Ook is het scherm moeilijk te toderen en daarom best wel stijf. Waar ik nog niet helemaal overuit ben is wat ik van de afgeronde hoeken bij de scharnieren vind; gelukkig kan jij dat natuurlijk voor jezelf bepalen.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0285-1-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0255-1-1024x683.jpg
Onderkant
Aan de onderkant van de laptop vinden we twee dikke rubberachtige strepen die ervoor zorgen dat de laptop iets hoger staat, waardoor de fans genoeg lucht kunnen aanzuigen. Ook de onderkant is van hetzelfde aluminium gemaakt als de bovenkant. Daarbij zitten er verder een hoop torxschroeven om de achterkant los te maken en eventueel onderdelen te vervangen. Zo is er bijvoorbeeld nog plaats voor een SSD of is de Wifi-kaart te vervangen. Daarvoor kan je natuurlijk de maintenance manual raadplegen, daar staat bovendien ook in hoe je bepaalde onderdelen moet vervangen.
In de twee hoeken aan de onderkant van de laptop vinden we twee speakers. Deze werken samen met de speakers aan de binnenzijde van de laptop, dus laten we daar even gelijk naar kijken.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0271-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0272-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0273-1024x683.jpg
Zijkanten
Aan beide kanten van de laptop zitten IO poorten en een ventilatorgril waar warme lucht wordt uitgeblazen. Aan de linkerkant van de laptop vinden we 2 USB 3.0 poorten in normaal formaat, een simkaartslot, een kensington lock, de gril en vervolgens de aan-uit knop. De aan/uit-knop heeft gelukkig een lampje ingebouwd waardoor je kunt zien of de laptop aan staat of niet. Aan de rechterkant van de laptop vinden we de chargepoort, 2 usb 3.1 (Gen 2 10GB/s) poorten in USB-C formaat, een HDMI poort, de gril, een 3,5mm jack voor audio in en uit en een SD-kaartslot. Het mooie van dit SD-kaartslot is dat je de houder er eenvoudig uit kunt halen door even op het streepje te drukken en hem er vervolgens uit te trekken.https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0254-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0253-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0252-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0250-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0249-1024x683.jpg
Binnenzijde
Het mooiste gedeelte van de laptop is natuurlijk de binnenzijde, daar zitten alle invoerapparaten en natuurlijk het scherm. De binnenzijde van de laptop is net als de rest van de laptop gemaakt van het harde matte aluminium. Bovenaan zit een gril voor de speakers met daaronder een toetsenbord met zwarte toetsen. Daaronder kan je dan weer de muis vinden die in tegenstelling tot de muizen van vorige jaren alleen een rechthoek lijkt te zijn zonder extra knoppen. Dat voegt daadwerkelijk iets toe aan de strakke looks van de laptop; less is more in gaat in dit geval dus op.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0246-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0245-1024x683.jpg

Invoerapparaten

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png
De stap van design naar invoerapparaten is natuurlijk snel gemaakt, aangezien de invoerapparaten toch vooral het aanzicht van de binnenkant van de laptop bepalen.
Muis
De muis van de laptop is een precision trackpad waardoor gestures worden ondersteund. Zo kan je bijvoorbeeld swipen naar links of naar rechts om naar een paralel draaiend programma te gaan. Ook kan je er natuurlijk muziek mee besturen of je geluid harder of zachter zetten. De mousepad heeft een glazen coating waardoor je vinger makkelijk over het oppervlak glijdt, dat voelt erg fijn aan. Ook is het fijn dat het mousepad relatief groot is. Klikken kan je doen door te tikken of door in de onderste hoekjes van het mousepad te drukken.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0213-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0214-1024x683.jpg
Toetsenbord
Het toetsenbord heeft vrij veel travel en typt daarom ook erg fijn. Ook moet je een klein beetje kracht zetten om de toets in te drukken voor de haptische feedback. Ik vind het toetsenbord erg fijn typen, deze review type ik bijvoorbeeld op de ZBook. De toetsen zijn backlit en kunnen op 3 standen staan, max, medium en uit. Daarbij zitten er veel fn-toetsen op het toetsenbord. Zo kan je bijvoorbeeld num-lock aan en uit zetten, maar hoor ik je afvragen: er zit toch geen numpad op? Toch wel, deze zit verscholen aan de rechterkant van het toetsenbord. Op die toetsen zit rechtsboven een getal of symbool, en wanneer num-lock aan staat gebruik je dat symbool. Het is erg handig als je veel nummers moet inkloppen. Ook liggen de toetsen verzonken in de laptop zodat het scherm de toetsen niet raakt als het dicht zit.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0261.jpghttps://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0212-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0281-1024x683.jpg
Touchscreen
Het touchscreen van de laptop werkt goed en accuraat maar je moet er wel rekening mee houden, wanneer je veel touch gebruikt dat je scherm vies wordt. Daarom ben ik persoonlijk meer van de stylus.
Stylus
Persoonlijk ben ik meer fan van de stylus dan van de vinger op het scherm. De stylus voelt luxe in de hand ondanks dat dit alles in China is gemaakt. De stylus heeft een dun puntje voor extra percisie. Ook is het fijn dat je een puntje op je scherm te zien krijgt met waar de computer denkt dat je je stylus houdt, als dat te veel afwijkt na een tijd kan je gelukkig weer herkalibreren. Wat ook handig is, is dat er 3 knoppen op de stylus zitten, twee knoppen aan de lange kant en eentje bovenop. Allemaal zijn ze programmeerbaar dus je kunt zelf kiezen wat je ermee wilt doen. Zo kan je de ene knop als gum gebruiken, de ander als rechtermuisknop en weer een ander voor het openen van OneNote. Je moet alleen niet denken dat deze computer je pen en papier gaat vervangen, het scherm is daar op korte afstand niet scherp genoeg voor.
Het naarste met betrekking tot de stylus is eigenlijk dat de glazen coating boven het paneel niet stijf genoeg is. Dat resulteert in "olievlekken" op het moment dat je met de stylus over de laptop schrijft of tekent. Deze vlekken zijn vergelijkbaar met de vlekken die je ziet als je met je vinger over een niet-touch beeldscherm gaat.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0168-1024x683.jpg
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0165-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/pen-1024x768.jpg
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner werkt op dezelfde wijze als de vingerafdrukscanner op je telefoon, even je vinger erop leggen en je bent binnen via Windows Hello. De vingerafdrukscanner heeft ongeveer een seconde nodig om te registreren dat jij het daadwerkelijk bent die zijn of haar vinger op de scanner legt. https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0262-1024x683.jpg
Webcam
De webcam is maar van matige kwaliteit. De resolutie is met 720p aan de lage kant en je kunt duidelijk zien dat de TU Delft hierop heeft bespaard. https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0259-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/WIN_20180727_15_25_45_Pro-1024x576.jpg

Prestaties

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

De laptop beschikt over een hexacore i7 die we eens even flink aan de tand voelen. Samen met zijn 16GB ram en P1000 zou deze machine best wel capabel moeten zijn.
Laten we eerst kijken naar de grafische kaart, het ding wat deze laptop zo speciaal maakt ten opzichte van andere laptops op de markt. De P1000 is immers een quadro-kaart die los voor zo'n 350 euro gaat, terwijl de 1060 al voor 230 euro te koop is. Natuurlijk zijn dat geen laptop versies, maar gewone retailkaarten dus de vergelijking gaat niet helemaal op, maar het geeft wel een leuke indicatie.
Als we 3D-Mark gaan draaien komen we op scores waaruit blijkt dat de P1000 qua gameprestaties presteert als een 1050.
https://i.imgur.com/jw2t6vv.png

Als we dan naar de processor kijken met UserBenchmark dan zien we duidelijk dat hij beter presteert dan de i7 8550U die in veel ultrabooks zit. Echter wordt het verschil natuurlijk nog groter op het moment dat deze tests langer worden gedraaid, aangezien een laptop met een i7 8550U de hoge kloksnelheden maar kort kan vasthouden vanwege de warmte.
https://i.imgur.com/eBKhflu.png
Voor het gemak heb ik ook nog even 3D Mark 10 gedraaid, waarvan je de resultaten hieronder kunt zien: https://www.techbelike.co...18/07/pcmark10-scores.png
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/pcmark10-scores-1024x467.png

SPECviewperf 13 is een nieuwe versie van een benchmark waarmee al jaren systemen (maar vooral videokaarten) worden doorgemeten voor het gebruik in CAD applicaties. De resultaten van SPECviewperf 13 zijn als volgt:
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/specviewperf.png
Als ik de resultaten van de P1000 in versie 12 van viewset catia en solidworks vergelijk met die van de Nvidia GTX 1070 en 1080, dan presteert de P1000 ietsjes minder dan die twee kaarten in Catia. Echter presteert de P1000 2 tot 1,5 keer zo goed in Solidworks. Voor Catia (Aerospace Engineering) kan je dus beter een laptop kopen met een 1070 of 1080, maar voor andere studies beter deze laptop.

Scherm

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

Waar je bij een gewone computer natuurlijk zelf een scherm kunt kiezen, zit je bij een laptop vast aan het scherm wat er in zit. In dit geval is dat een touch IPS paneel met een resolutie van 1920x1080. Gelukkig is het scherm wel te draaien waardoor je er gemakkelijk een TV van maakt waarop je series kunt kijken. Ook kan je er makkelijk een tablet van maken, zodat je genoeg ruimte op je bureau behoudt om je huiswerk te maken. Het is echter in tabletstand met 2,3 kilogram wel te zwaar om in je handen te houden om er bijvoorbeeld een boek op te lezen. Wat je wel kunt doen is de laptop over 270 graden draaien, zodat het toetsenbord op je schoot ligt en het scherm naar je toe staat. Je moet echter niet te hard op het scherm willen drukken, anders klapt de laptop om.

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0236-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0263-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0269-1024x683.jpg
Scherpte
Dat de resolutie relatief laag is heeft als voordeel dat de accu dan minder snel leeg gaat, maar als grote nadeel dat je de stylus niet optimaal kunt gebruiken. 1920x1080 is tegenwoordig de standaard maar steeds meer high-end laptops komen met een 4k-scherm. Deze laptop heeft dat dus niet en als je op 60 cm afstand zit, ga je dat verschil niet zien. Zit je echter op minder dan 60cm afstand van je laptop dan kan je de individuele pixels zien en ik vind dat het betrekkelijke besluitorgaan hier echt een keuzefout heeft gemaakt. Op het moment dat je een stylus bij een laptop wilt leveren, wil je natuurlijk graag bovenop de laptop zitten om erop te schrijven. Ga je er echter bovenop zitten dan heb je een zelfde scherpte als iPad 2's hadden 5 jaar geleden.
Kleuren
Ongekalibreerd
Het ongekalibreerde scherm lijkt het niet heel erg slecht te doen qua kleuren. De kleurfout is niet zichtbaar met het menselijk oog en bijna 100% van het sRGB-volume kan worden getoond. Op het moment dat je gaat renderen en kleuren belangrijk zijn kan je maar beter geen gebruik maken van dit scherm. Omdat het scherm maar 100% van het sRGB spectrum kan tonen mis je een hoop kleuren die je bij duurdere schermen wel kan zien. Daardoor kan je bijvoorbeeld een bepaalde tint van rood selecteren in de software maar ziet het er op jouw scherm anders uit dan in het echt, omdat je scherm die tint rood gewoon niet kan tonen. Het is vergelijkbaar met integers en een waarde die tussen en integer ligt.

Voor casual gebruik is het paneel wel geschikt vanwege zijn goede kleurechtheid, maar voor professionele doeleinden niet.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/before.png
Gekalibreerd
Nu komen we aan bij het professionelere gebruik van de monitor, veel mensen die met kleuren werken willen het scherm kalibreren om zo een nog betere kleurechtheid te krijgen. Na het kalibreren is er eigenlijk weinig veranderd volgens de indicatie.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/after.png
Gaan we de meetresultaten echter valideren dan blijkt dat het contrast erg laag is, met maar 641:1 voor een glossy scherm, maar de kleurfout is daarentegen wel weer erg goed. HP geeft in de specificaties overigens zelf aan dat het contrast maar 600:1 is, echter heb ik in een nameting al 750:1 kunnen meten. Hoe dan ook zijn deze waardes zeer laag, normaal verwacht je zo'n 1000 tot 1200 voor een gemiddeld scherm.
https://i.imgur.com/Pg8S9aA.png
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/Capture-1.png

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/kleurfouten.png
Al met al kunnen we dus het volgende concluderen over het scherm: De resolutie is aan de lage kant net als het contrast en de hoeveelheid kleuren die het scherm kan weergeven. De maximale helderheid is prima net als de kleurechtheid. Ofwel een lichte onvoldoende voor het scherm in dit kaliber laptop.

Opslag

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

De laptop komt met 512GB opslag waarvan natuurlijk een kleiner gedeelte bruikbaar is. De schijf had bij mij 20GB gereserveerd als recovery image waardoor ik nog 455GB over had op mijn C-schijf. Van die 455 was nog 403 over doordat Windows samen met wat Bloatware was geďnstalleerd.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/schijfruimte-1024x693.png
De bloatware wat bij deze laptop kwam was niet hardnekkig, maar je vraagt je toch wel af waarom HP dit op een workstationlaptop zet. Dingen als Mickey Mouse spellen, minecraft en dat soort meuk hoort gewoon niet op dit soort laptops. Vaak zie je wel dat fabrikanten dit toevoegen aan goedkope laptops om zo nog wat extra winst te pakken, echter is deze laptop verre van goedkoop.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/bloatware-1024x576.png
AS SSD gaf de volgende scores met betrekking tot de snelheid van de disk:
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/as-ssd.png

Geluid

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png
Speakers
Het geluid van de speakers klinkt naar mijn mening prima. Het geluid is opgenomen met een Rode NT USB studio microfoon en hieronder te beluisteren. Er zitten verschillende speakers in deze laptop, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. De treble is goed net als de middentonen, de bass is "prima". Al met al zorgt het ervoor dat er een rijk geluid uit de speakers komt, wat totaal niet blikkerig klinkt. Je kunt er dus prima muziek op luisteren zonder extra speakers te hoeven kopen.

Echter zit er in de Bang & Olufsen audio control panel een irritante bug. Op het moment dat je audio mode op "Auto" laat staat en de equalizer op "HP-optimized" verandert HP het geluid terwijl je muziek luisteren bent. Soms valt er dus een stuk Bass weg of iets dergelijks. Daarom kan ik je aanraden om de speaker instellingen op "Music" te zetten, en de equalizer op Rock. Dat produceert bij deze laptop namelijk naar mijn mening het beste geluid. Eventueel kan je het balkje van de zwaarste bass een tandje omhoog zetten.
Het fragment is hier te beluisteren: https://www.techbelike.co...s/2018/07/Recording-4.m4a
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0245-1024x683.jpg https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_0271-1024x683.jpg
Coilwhine op de audiojack
De laptop heeft last van coilwhine op de audiojack op het moment dat je met oortjes luistert en het volume lager hebt staan dan 15%. Dat hoor je in de vorm van geluiden die lijken op het geluid wat je vroeger hoorde als je telefoon verbinding probeerde te maken met een lijn.
  • Het is met in-ears luider dan met een koptelefoon, heeft te maken met de impedantie.
  • Het geluid is er alleen op het moment dat de laptop niet aan het stopcontact ligt
  • Op het moment dat je geen geluid luistert voor 20 seconden of je zet de speakers op mute, wordt de audiomodule uitgeschakeld en is de coilwhine ook weg.
  • Op het ergst (met in-ears en zonder aan de lader te hangen) hoor ik het duidelijk boven mijn muziek heen (als ik op 5% volume luister).
Microfoon
Het geluid van de microfoon is niet om naar huis te schrijven. Hier wil je absoluut geen interview mee doen of iets dergelijk, zeker niet op het moment dat je noise cancelling uitzet. Op dat moment wordt namelijk het geluid van de ventilatoren opgenomen waardoor je eigenlijk alleen maar harde ruis hoort. Hieronder staat een opname met noise cancelling aan, het is echt van matige kwaliteit.
Het fragment is hier te beluisteren: https://www.techbelike.co...s/2018/07/Recording-2.m4a

Warmte & temperatuur

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

Als we naar de geschiedenis van de HP workstations kijken, is de warmteproductie eigenlijk altijd wel een probleem geweest. Gelukkig gaat dat vandaag de dag een stuk beter, na het runnen van PCMark 10 kreeg ik de volgende resultaten met een buitentemperatuur van 27 graden. Normaal zou de laptop dus zo moeten blijven steken bij een temperatuur van 85 graden wat niet slecht is. Op het moment dat de laptop druk bezig is wordt de gril boven het toetsenbord warm maar niet heet. Omdat de laptop van metaal is probeert de laptop ook wat warmte kwijt te raken via het chassis. Zolang die temperatuur onder de 37 graden blijft vind ik dat niet erg, en dat blijft hij gelukkig.

In de praktijk kan de laptop op schoot gebruikt worden zolang je maar in de instellingen aanzet dat bij de laptop op battery, de processor maar op maximaal 70% van zijn capaciteit mag werken. Op dat moment zal de processor ongeveer 46 graden zijn en zal de ventilator niet gaan draaien.
PCMark 10
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/pcmark10-temperatures-790x1024.png
3D Mark Time Spy
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/time-spy-temperatures.png
Throttling
Om throttling te bestuderen hebben we Intel XTU gebruikt, met een omgevingstemperatuur van 27 graden kregen we de volgende resultaten:
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/XTU.pnghttps://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/throtling.png
Er zijn twee soorten throttling, power limit throttling waarbij het geleverde vermogen een beetje wordt aangepast om binnen de temperatuurspecificaties te blijven en thermal throttling waarbij de processor amper nog vermogen krijgt en de prestaties dus enorm inkakken. Zoals je hier ziet ontstaat er alleen power limit throttling waardoor de coresnelheid soms nog wel kan inkakken tot 1,8GHz. Wat voor invloed dit heeft op de prestaties en of er iets aan te doen is (bijvoorbeeld door fans harder laten draaien) weten wij momenteel niet.

Accuduur en opladen

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png
Op de batterij hebben we de laptop vastgezet op 70% van het maximale vermogen, om zo de batterij iets langer te laten meegaan. Volgens Windows is de gemiddelde accuduur van dit apparaat 6 uur en 11 minuten. Daar zitten wat uitschieters tussen naar 8 uur en bij wat frequenter gebruik 5,5 uur. In de praktijk kan je dus een ochtend of middag zonder oplader door, echter moet je de laptop daarna wel even van wat voeding voorzien.
https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/08/batterijduur.png
Opladen
De HP Zbook wordt geleverd met een 150W powerbrick die de laptop dus ook met fastcharge kan opladen. In de praktijk resulteert dat in 13% per 10 minuten. Het volledig volladen kost twee uur tijd.

https://i.imgur.com/zY3Nar5.png

Conclusie

https://www.techbelike.com/wp-content/uploads/2018/07/lijntje.png

Het design van de laptop is erg mooi en vrij stevig. Het toetsenbord heeft geen flex en typt fijn doordat je wat kracht moet zetten om de toetsen in te drukken, hierdoor maak je minder typefouten vanwege de betere feedback. Ook de muis werkt erg fijn, hij is groot genoeg, heeft een gladde glazen coating en ondersteunt gestures. De vingerafdrukscanner werkt ook prima hoewel je soms tweemaal je vinger erop moet leggen. De webcam voldoet maar is verre van geweldig.
Het scherm van de laptop heeft met 1920 x 1080 pixels een vrij lage resolutie voor laptops in deze prijsklasse, zeker wanneer je hem van heel erg dichtbij gebruikt met de bijgeleverde stylus. Het scherm voldoet natuurlijk prima maar is verre van een MacBook scherm. De kleurechtheid is wel erg goed maar het scherm weet maar een kleine hoeveelheid kleuren op het scherm te toveren: het weet net niet het volledige sRGB spectrum te bedekken. Ook het contrast valt wel tegen met maar 641:1 maar de maximale helderheid is wel goed met 350 Cd/m^2.
De 512GB SSD is erg snel en zal voor iedereen wel voldoen, hiervan kan je ongeveer 400GB naar eigen invulling gebruiken. Wel is er wat
De prestaties van de laptop zijn erg goed. De laptop met hexacore i7 8750H presteert ongeveer tweemaal zo goed als een i7 8550U met 4 cores, terwijl hij maar 2 scores meer heeft. Ook de grafische kaart doet niet onder: de P1000 zit qua game-prestaties rond de GTX 1050. Qua renderprestaties ligt het aan de applicatie, in Solidworks doet de kaart het 2-1,5 keer beter dan een GTX 1070 of 1080. In Catia presteren de eerdergenoemde kaarten iets beter.
De speakers zijn prima om muziek op te luisteren, maar de microfoon is niet om over naar huis te schrijven. Ga je deze laptop gebruiken voor een interview, dan lijkt het ons zelfs nog verstandiger om je smartphone te pakken en daarvan de microfoon en camera te gebruiken.
De laptop gaat prima om met de veroorzaakte warmte echter draaien de fans wel redelijk snel. Throttling vanwege de warmte hebben we nog niet gezien gelukkig. Daarbij is de accuduur een dikke 6 uur met uitschieters naar 8 uur.
Omdat de laptop vanwege zijn goede bouwkwaliteit en prestaties in combinatie met redelijke studentenprijs van 1300 euro toch uitblinkt, krijgt hij een Frozen Silver award.
https://i.imgur.com/bFAg5Gb.png

https://i.imgur.com/UQfiOHy.png

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een HP ZBook Studio x360 G5 ZC62EA?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (34)

Wijzig sortering
Een contrast van 700:1 klinkt slechter dan het is. In de praktijk is het verschil met 1000:1 zo groot niet, de zwartwaarde weegt zwaarder. Een consequentie van kleurkalibratie is vaak dat het contrast wat terugloopt - logisch ook, omdat helderheid een component is van de kleurweergave. Door de extremen te reduceren (wat je bij kalibratie ook doet) wordt de reproductie accurater, maar ten koste van wat contrast. Bij bijv. Eizo-schermen zie je dat het contrast vaak nog onder de 700:1 uitkomt,terwijl de kleurechtheid van zeer hoog niveau is.

Gezien de maximale helderheid van 350 cd/m˛ vermoed ik dat de zwartwaarde dan niet al te best is? Hoe is het contrast berekend, maximaal, transverse, checkerboard, of...?

Mooie review overigens, laat dat gezegd zijn :)

[Reactie gewijzigd door David_HWI op 6 augustus 2018 11:48]

Bedankt voor je reactie David, 700:1 lijkt slechter dan het is en dat klopt. Ik ben door Femme (= god?) gezegend dat dit een scherm is met een contrast van 700:1. Het scherm heeft volgens de specscheet van HP maar een contrast van 600:1 (pagina 20). Op het moment dat ik dan 700:1 haal, is het ook logisch dat er 500:1 te halen valt.

Daarbij is een contrast van 600:1 voor schermen waarop veel CAD applicaties draaien en dus naar visuele resultaten/renders moet worden gekeken toch wat matig. Het contrast is het maximale contrast, gemeten door de maximale helderheid (wit) te delen door de minimale helderheid (zwart). De minimale zwartwaarde is inderdaad best wel hoog met 0.54cd/m2.

Hier heb je de file: klik

Bedankt voor je compliment! :)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 6 augustus 2018 13:01]

Daar ben ik ook benieuwd naar !
Je noemt de 'lage resolutie' als minpunt, maar 1080p op een 15,6 inch laptop scherm is volgens velen de sweetspot... als je niet met je neus op je beeldscherm zit gedrukt is dat haarscherp en het scheelt nogal in rekenkracht in bepaalde gevallen. 1440p zou nog kunnen, maar 4K op een 15,6 inch scherm is in principe geheel niet nodig.

Wel jammer van de strepen met gebruik van de pen, wij gebruiken hier diverse zakelijke lijnen van HP waar dezelfde pennen bij worden geleverd en die hebben daar geen last van... het zou echt heel slecht zijn als dit inderdaad aan de display ligt. Maar zou het misschien een de bijgeleverde tips kunnen liggen?
4k op een scherm is wel nodig als je er een pennetje bijlevert om erop te kunnen schrijven. Op het moment dat het apparaat voor je ligt om erop te schrijven, voelt het alsof je weer in 2010 bent. De 1080p resolutie is echt te laag voor laptops met een stylus.
Wij gebruiken hier 13 en 15 inch modellen met die stylus, ik herken dat niet echt... het is allemaal netjes scherp en exact.
Je moet er eens een ipad met stylus naast leggen om op te schrijven :)
Je conclusie is erg geschreven op een laptop met een aankoopprijs van 1320 euro. Maar hoe is je conclusie als de laptop een reguliere aankoopprijs had? (dus rond de 3K) Is de laptop voor dat geld ook veel waar voor je geld? Of is de SSD dan wat krap; de cpu/gpu niet erg snel, 1080 echt not done en drukken de minpunten de eindscore harder naar beneden?
Op het moment dat de laptop een aankoopprijs van 3k zou hebben, zou hij misschien 2 of 3 sterren krijgen. Ik denk dat deze laptop zo'n 1800 euro waard is. Voor zo'n hoge prijs kan je beter een macbook pro kopen en er windows op installeren. Dat scherm is vele malen beter. Ook kan je misschien zelfs nog beter een Dell xps 15 kopen, betere gpu, beter scherm, mooier design...
Of de 4k versie van deze laptop, zou je dat een optie vinden?

En, zou je het waard vinden om te upgraden van de g3 versie (laptopproject van 2 jaar geleden, zonder touchscreen)?
Hoi Fab,

Dat is zeker een optie, maar op het moment dat je een dusdanig hoge prijd moet betalen, kan je veel beter gaan voor een xps15 of mbp met windows naar mijn mening.
Thanks voor je reactie.
De xps15 ziet er wel goed uit ja. Alles waar een apple op staat blijf ik het liefst zo ver mogelijk van uit de buurt ;)
Ik zal nog even nadenken wat ik ga doen, of dat ik nog een jaartje met de G3 verder ga.
Hi,

I do not speak Dutch but I can sense that the author is not fully satisfied. I'm also attending Tu delft this fall and have ordered the exact same laptop. That leaves me with some concern. if someone could translate the final verdict written on 07/08/2018 that would be hugely appreciated.
Thx / Fille
Hi Frozen, ik ben van de plan om de non-touchscreen variant bij de TU aan te schaffen voor Aerospace Engineering en ik vroeg me daarom af of jij weet of deze ook last heeft van het coilwhine issue bij de 3,5mm jack. Zoja, raad je me aan om te wachten met het aanschaffen van de laptop totdat dit issue er bij de productie uitgehaald wordt of zou ik 'm zo snel mogelijk bestellen en dan door HP laten repareren? Alvast bedankt voor je tijd! Groet, Douwe
Hoi hoi,

1) Ja ook deze heeft hier last van
2) Bestellen en next business-day on-site laten repareren door HP of inleveren bij SID-DRW. Dit issue gaat er waarschijnlijk pas uit na een maand of 2 gok ik. :)
Bedankt voor je reactie! Net besteld - zodra ik 'm binnen heb zal ik contact opnemen met een van beide partijen!
Prima uitgebreide review van deze mooie HP laptop.

Ik heb hier voor mijn zoon ook deze laptop besteld, van de week binnen gekomen ipv over drie weken, dat was in ieder geval een meevaller. Voor de prijs een mooie laptop met prima specificaties!

Wat ik wel storend vind is de fan, die bij het minste gebruik al maximaal gaat spinnen. Heeft de reviewer dit ook ondervonden?

Het eindoordeel van 2 sterren, vind ik zelf wat mager met de prijs in ogenschouw genomen.
Dankjewel, het eindoordeel is twee sterren omdat de laptop standaard komt met een onoplosbaar defect: ruis op de 3.5mm (audio)poort.

HP heeft nog geen onderdelen voor deze laptop en het probleem kan daarom nog niet gerepareerd worden. Workstationlaptops dienen met de beste garantie te worden geleverd. Een laptop van 3000 Euro mag en kan geen defect hebben, zeker niet als dit defect bij elke laptop voorkomt en ze geen reparatieonderdelen hebben. Ik vind de 2 sterren volledig gerechtvaardigd. Defecte laptops koop je op marktplaats voor 50 euro, niet workstation-grade voor 3000 (of in het geval van het laptopproject 1320) euro.

Ja, de fans van de laptop draaien al vrij vroeg. Echter kan je kiezen in de powerinstellingen voor basis leggen op temperatuur of op fans laten draaien. Standaard staat dit op temperatuur, waardoor de fans snel gaan draaien.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 12 augustus 2018 13:05]

Je hebt de laptop gekocht als studentenlaptop denk ik? Is dat wel handig, nu de scherm een glanzende afwerking heeft waarop veel reflecties kunnen komen?
Ja dat is correct, ik heb hem gekocht voor 1320 euro in het laptopproject. Ik heb tot nu toe altijd matte schermen gehad maar ik wilde weer eens glanzend. Matte schermen zien er toch altijd net een tikkeltje lelijker uit, minder scherp en minder goede zwartwaardes. Daarbij is bijna alles glanzend vandaag de dag, ipad, smartphone et cetera. :)
Je noemt de TU Delft in je review - en het laptopproject in deze reactie - alsof je verwacht dat iedereen weet wat je bedoelt. Wel iets om de gaten te houden bij een volgende review.

[Reactie gewijzigd door Randfiguur op 7 augustus 2018 02:08]

Bedankt, ik zie het probleem al. Er is een stuk tekst (ofwel de hele inleiding) weggevallen. Op mijn website stond het wel, maar hier op Tweakers om wonderbaarlijke wijze niet meer. Vreemd, maar bedankt. Het is opgelost! :)
Ik heb het flauwe vermoeden dat de waardes voor multicore in de UserBenchmark zijn verwisseld. Verder goede review, je hebt mij over de streep getrokken! :9
Er is wat mis gegaan met het kopieren van de tabel van de andere benchmark! Ik zal het binnenkort oplossen. Dankjewel :)
Prachtige review weer Frozen, maar wellicht verstandig om ook de prijs voor de niet aan de TU studerende medemens te vermelden, en dat is even schrikken... De pricewatch zit rond de ¤ 3.000,00...
(PS je nieuwe site ziet er ook goed uit!)
Dankjewel Rob! :)

Ik snap je punt, maar die prijzen zijn al te zien in de pricewatch toch? :p
Prima review ! +3
Hoe zit het met de WiFi performance?
Goede vraag, ik haal op mijn 100 Mbit abonnement 100 Mbit over Wifi via 5G. :)
Bedankt voor het snelle antwoord :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True