Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Dell XPS 15 9570 CNX97009 Review

+2
yefox 2 augustus 2018, laatste update op 6 augustus 2018, 5.056 views Product gekocht

Dell XPS 15 9570 CNX97009

Een grootse laptop met veel mogelijkheden, capaciteiten en geen game uiterlijk. Dell's opvolger van de oude XPS line-up nu met hexa-core Intel chips. De bouwkwaliteit is exact hetzelfde als een laatste 2 generaties XPS 15. Dat neemt nog niet weg dat er geen vooruitgang in zit.

Pluspunten

  • Bouwkwaliteit
  • Scherm
  • Trackpad
  • Dunne randen
  • Design
  • Accuduur

Minpunten

  • Webcam
  • Zichtbare vegen op het carbon na gebruik
  • Temperaturen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 5
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 4
Prijs Score: 4
https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

Dell XPS 15 9570 Review

De eerste review die ik schrijf, naar aanleiding van een tekort aan reviews over dit specifieke model. Een hoog geprezen laptop die bekend staat om zijn bouwkwaliteit, prestatie en presentaties.

Voorwoord

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png
Als je op de huidige laptop markt opzoek bent naar een laptop die dun is maar tegelijkertijd ook nog een kracht in zich heeft zijn er een handje vol opties. De Gigabyte Aero 15X v8, nieuwe Razer Blade, Asus ZenBook Pro UX580 of de Dell XPS 15 9570.

Er duidelijke verschillen tussen de genoemde laptop. Zoek je bijvoorbeeld het beste qua performance op het grafisch gebied dat kom je al snel uit bij de optie die Gigabyte te bieden heeft of de nieuwe Razer Blade. De gemiddelde prijzen van deze twee laptops liggen rond de ¤2500, echter heb je dan wel een GTX 1070 of een GTX 1060 en eventueel een 4K scherm op de Blade. De Blade is te verkrijgen in verschillende configuraties, beginnend met een GTX 1060, FHD (60hz) en een 256GB SSD tot een GTX 1070 met 4K touch gepaard met een 512GB SSD.

Ik zelf was specifiek opzoek naar laptop met een goede batterylife en goede performance; tijdens een studie is een goede batterij nog wel eens handig ;) . Zelf ben ik daarom gegaan voor de XPS 15 aangezien deze een goede balans biedt qua componenten met zijn i7-8750H, GTX 1050ti, 16GB RAM en een een accu van maar liefst 97W/u. Deze batterij beloofd een batterijduur van over de 11 uur( de CNX97009), dit klinkt als muziek in de oren.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLk4y1kBN0p8rg.jpeg

Inhoudsopgave

https://i.imgur.com/vcqQGPs.pnghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLk4y3DNLwkPny.jpeg

Specificaties

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

CPUIntel Core i7-8750H
Aantal cores 6
Klokfrequentie 2,2GHz (turbo: 4,1 GHz)
Geheugen DDR4 16GB 2,666GHz
Opslag512GB NvMe (upgradebaar)
Scherm15,6" 1080p IPS
Videochip GeForce GTX 1050 Ti 4GB with Max-Q design
Hoogste HDMI-versieHDMI 2.0
Verbinding (USB/FW/Thunderbolt)2x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3 (type-c)
Verbinding (wlan, bluetooth)802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, Bluetooth 4.2(upgradebaar)
BesturingssysteemWindows 10 Home (geupgade naar Windows 10 Pro)
Accucapaciteit (Wh)97Wh
Dikte 17mm
Breedte357mm
Lengte235mm
Gewicht1,8kg
KleurGrijs/silver


https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLk4y3sE8rM0U2.jpeg

Aankoop en zending

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png
Op het moment van bestellen was het gekozen model helaas het slechtste leverbaar van alle XPS 15 modellen. Dit kwam mogelijk door de aanbiedingen die Dell had, namelijk een korting van 15% op alle producten. Door deze aanbieding kwam mijn uiteindelijke prijs uit op ¤1546.86 i.p.v. ¤1799. Het moment van bestellen heeft plaats gevonden op 14-7-18, de levertijden waren naar verwachte 3 tot 5 werkdagen.

Tijdens het bestellen heb ik gekozen voor een optionele ''accidental damage'' verzekering. De extra kosten hiervoor waren op het moment van bestellen ¤20,-. Hierbij ben je verzekerd tegen bijvoorbeeld water- en valschade, maar ook tegen diefstaf voor een periode van 1 jaar. Voor ¤20,- is dit het natuurlijk waard aangezien dit een eenmalig bedrag is. Later was duidelijk geworden dat de verzekering via AIG Europe Limited gaat lopen.

Na deze betaling ontving ik direct een orderbevestiging dat het bedrag goed was ontvangen en de bestelling voortgezet werd. Bij deze orderbevestiging stond een verwachte levertijd vermeld van ongeveer 30-7-18.

De week voor de verwachte leverdatum heb ik mijn belletje gedaan naar Dell waarbij werd verteld dat er een te kort aan componenten bleek te zijn, geen probleem. Op zaterdag 21-7-18 werd mijn order verstuurd met een UPS code die nog niet actief bleek te zijn.

In deze week heb ik ook wat speur werk gedaan met een zoektocht naar meer informatie, deze informatie heb ik gevonden in de Dell Levertijden topic, erg handig om met een groep mensen informatie te werven en tips te ontvangen. Hier ook meer informatie uit voort je kon een namelijk een track en trace ontvangen van DHL. Hiermee kon je de zending compleet volgen vanuit de fabriek in China tot hij aangekomen in Nederland was, track en trace code alleen te ontvangen via de Facebook Dell pagina (echt een tip!).

Op 30-7-18 kwam mijn 'shipment' aan op Schiphol na een lange reis vanuit China, hij was direct doorgestuurd naar het servicecentrum in Tilburg. In dit servicecentrum worden alle binnenkomende Dell zendingen gecontroleerd op schade en werking. Daarna worden ze direct doorgestuurd naar de klant, dit proces duurde ongeveer 1 werkdag. Mijn UPS track en trace is op 31-7-18 actief geworden, de volgende dag 1-8-18 kon ik de laptop in ontvangst nemen.

Inhoud zending

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

Bij Dell zijn XPS line-up moet je niet gaan verwachten dat je alle adaptertjes en dongles meegeleverd krijgt, helaas geen meegeleverde USB naar ethernet of thunderbolt naar ethernet adapters.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLFlp1IE3nDClW.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLFlp3DyyQJAYD.jpeg
In de doos ontvang je een netspanningsadapter samen met daarnaast een binnendoos met de XPS in verpakt.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLFlp2UmQD3U7y.jpeg
Een zeer kleine binnendoos in eerste oog opslag, dit is correct aanzien de voetafdruk van de laptop slecht 14 inches is.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLFlpfeuiMwMc2.jpeg
Het lijkt net op de presentatie van een Macbook, netjes verpakt met een plasticfolie. Natuurlijk ook met een handige 'pull tab'

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLFlp1KjAYHa3W.jpeg
De laptop samen met de onderliggende quick start guide en garantie informatie

Bouwkwaliteit

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

De eerste uit de doos was voor mij een 'Wow!'. Een geweldige vaste laptop waarbij je de stevigheid goed is te voelen door zijn aluminium behuizing. Alles was in mijn geval stevig en netjes afgewerkt, dus geen scherpe, rauwe aluminium randen.
Eenmaal de laptop voor het eerst geopend direct gecheckt om hij waterpas staat op een vlak oppervlak, hier wordt namelijk veel over geklaagd op fora. Mocht je deze laptop gaan aanschaven raad ik ook aan om dit te checken.
Het toetsenbord en de omgeving ervan is afgewerkt met het iconische carbon van Dell. Deze afwerking is zeer zacht aan de handen en biedt een goede ondersteuning gepaard met de grip ervan. Aan de rechterbovenzijde is een aan/uitknop te vinden met een verwerkte vingerafdruk scanner. Het glazen trackpad zit goed gecentreerd in het frame. Dit de parels op de kroon, de kroon is in mijn geval het toetsenbord.
Toetsenbord
Een van de fijnste waarop ik ooit heb mogen typen binnen het spectrum van de laptops. Het toetenbord is voorzien van met verlichting die zich onder enkele toets bevind, dit is zichtbaar als er onder een scherpe hoek naar gekeken wordt. Deze verlichting heeft 3 verschillende modus te bedienen via de functie toets; hoge helderheid, gemiddelde helderheid en een compleet uitgeschakelde.
Een goed merkbaar reactie punt zorgt ervoor dat je precies weet wanneer de druk wordt geregistreerd. In mijn geval ook een punt van wennen. Tijdens het schrijven van deze review heb ik veel gemerkt dat enkele aanslagen niet geregistreerd werden. Na een tijdje meer te hebben getypt op de laptop werd mij al snel duidelijk dat dit inderdaad een zeer fijn toetsenbord is.

Installatie

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

Voor het eerste de laptop op te hebben gestart werd snel duidelijk dat de laptop was voorzien van de Windows 10 spring creators update. Hierbij worden extra opties gegeven omtrent de privacy van je apparaat. Tijdens het doorlopen van de installatie stappen hielp Cortana met het voorlezen van de instructie, met af en toe een sarcastische grap bij het maken van een keuze (ze kan ook gemute worden 😉 ).

Eenmaal in Windows 10 home geladen gegroet door een schoon bureaublad maar een gaan kijken naar de ‘bload- en freeware’. In mijn oogopzicht viel dit mee aangezien alle programma’s van Dell zelf waren en niet een of andere gratis virusscanner. Het enige dat niet van Dell was, was een gratis 25GB upgrade voor Dropbox voor een jaar tijd. De overige programma’s waren voornamelijk gericht aan de en over de garantie en support van de laptop. In deze programma’s werd geprompt om in te loggen met je persoonlijke Dell account. De meesten heb ik niet ervaren als schadelijk of onwenselijk.

Zo zijn er de volgende applicaties standaard aanwezig van Dell. Dell Digital Delivery, dit is een handig programmatje die kijkt of er een nieuwere versie van firmware of drivers beschikbaar zijn. Zo was hierbij de optie om de bios te updaten samen met de draadloze chip zijn drivers.

[IMG]9hcHC4B[/IMG]
Dell Support Assist is het volgende programma dat zich voorgeïnstalleerd op de laptop bevind. Dit programma vraagt om een inlog met je Dell account zodat via deze software eventuele RMA aanvragen behandeld kunnen worden. Ook zullen hier zoals bij de Digital Delivery alle goede software en firmware gedownload kunnen worden.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLGqt1qgcEROBR.png
Dell Free Fall Data Protection, nu hoor ik je al denken wat is dat voor een marketingnaam. Zelf kan ik het nut van het programma niet echt uitleggen vandaar citeer ik hierbij de enige uitleg binnen het programma. ‘Dell Free Fall Data Protection is a feature that helps your hard drive from possible damage caused by unexpected drops. When a drop event is detected that may cause damage to your hard drive, the drive is placed into a ‘safe’ state to help protect damage and possible data loss. Once the event is no longer detected, your drive is returned to normal operation.’.

Een Dell Product Registration kan natuurlijk niet missen in het lijstje. Hier zal ik verder ook geen toelichting meer bij geven :D

Dell Power Manager is een handige applicatie waarbij je verschillende informatie over de batterij kan vinden. Hierbij moet je denken aan de staat van de batterij en de capaciteit.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLGkk1eQnuWD4v.png
Instellen
Een nieuwe Windows 10 installatie is altijd leuk om weer mee te binnen. De C-Schrijf heeft een beschikbare ruimte van 460GB waarbij er al ongeveer 20GB in gebruik was. Hierdoor houdt je een speelruimte over van 440GB. Hierbij was ik beginnen met het laten installeren van mijn meest gebruikte programma’s. Hiervoor gebruik ik het software van de bekende vrienden van Ninite.com. Hier viel mij op dat de CPU nog wel warm aan het worden was, dit merkte ik aan de temperatuur van het toetsenbord. Dit terwijl de laptop niet zwaar belast werd, hier zal ik verder opkomen in het volgende hoofdstuk over de prestaties van deze Dell XPS 15 9570.

Prestaties

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

De presentaties de deze laptop te bieden heeft zijn veelzijdig op verschillende bieden aangezien deze laptop al snel tussen twee werelden inkomt te zitten, namelijk het zakelijk gebruik, het 'poweruser gebruik' en een sprankeltje gaming met zijn GTX 1050 ti met Max-Q design. Graag zal ik willen vermelden dat alle benchmarks zijn gedraaid met de powermode 'Best Performence' in een omgeving met een gemiddelde temperatuur van 30 graden Celsius (hittegolf pffff....) allen met de netspanningsadapter verbonden. Bij deze tests staat de instelling ‘Ultra Performance’ aan in het Dell Power Manager software. Zelf is er niks veranderd aan bijvoorbeeld de fan-curve bij testen, alles stond op de standaard presets zoals zojuist beschreven

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLI7U3TGbzzb47.png
Dell Power Manager: Ultra Performance
SSD
De prestaties van de SSD zijn toch toch een van de belangrijkste cijfers die je moet ontvangen bij een laptop zoals de XPS 15. Hierbij de nummer die ontving bij het draaien van CrystalDiskMark6 met mijn P401 NVMe van SK hynix. Let hierbij op! De XPS 15 kan worden geleverd met verschillende SSD's van verschillende merken, zo ver ik weet gaat het hierbij om de merken Toshiba, Samsung en SK hynix.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLHJV2ySCyrmce.png
Processor
De nieuwe generatie Intel CPU’s hebben niet bepaald een goede start gehad met veel gepraat over de mobiele core i9. Graag zal ik willen illustreren hoe het is om de CPU te laten draaien onder een synthetische benchmark namelijk AIDA64.
Zelf zal ik moeten meegeven dat ik bij het eerste gebruik van de laptop het toetsenbord al warm voelde worden. Om dit proberen op te lossen heb ik de BIOS geüpdatet voor een betere regulatie van het voltage. Daarnaast heb ik ook de CPU ook ‘geundervolt’ met 100mV in het programma Intel Extreme Tuning Utility.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLI7U2peQqK6Dv.png
AIDA64 Extreme na ongeveer 5 minuten.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLI7U1YCiLNM7h.png
Hardware Monitor met de gegevens na de 5 minuten AIDA64 Extreme

Zoals hier bovenstaand zichtbaar is heeft de laptop de eerste minuut nodig om te ‘herkennen’ dat de CPU aan het throttlen is geslagen. Na deze minuut beginnen de fans op een hogere snelheid te draaien waarbij het geluid nog steeds amper waarneembaar is.
In de grafiek zijn ook enkele dalingen te zien in de temperatuur. Deze dalingen zijn ontstaan doordat de fans op andere momenten naar een nog hogere RPM gingen(wel waarneembaar). Deze snelheden waren in mijn optiek nog steeds niet hinderlijk tijdens het gebruik ervan.

v1Jo61h[/IMG]
Cinebench R15 scores op de CPU en OpenGL zichtbaar aan de rechterzijde
Grafisch
Zelf ben ik niet van professionele video-editor dus geen benchmarks van een random Adobe Premier Pro project. Bij deze de spellen die ik voornamelijk zal gaan spelen op deze laptop. De klassieker zoals OpenRCT2, het o zo bekende Fortnite samen met Cities Skylines.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLYUS1oWSi75cI.png
Open Rollercoaster Tycoon 2, het gemiddelde wat ik bij deze klassieker haalde was 60 fps met sommige dips naar 40 fps en sprongen naar de 70 fps. Voor de screenshot in volledige grote raadt in aan om aan het einde van deze review op de afbeeldingen te klikken.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLZq84Clx2kPEB.png
Instellingen gebruik bij Fortnite.

Het gehaalde aantal FPS is precies wat verwacht is bij een GTX 1050 ti met Max-Q design. Zelf heb ik ondervonden dat de temperaturen niet merkbaar waren bij de WASD of andere gebruikte toetsen. De temperatuur was wel merkbaar links van het toetsenbord op het carbon en de toetsen U, I, O, P.

Average framerate84.5 FPS
Minimum framerate55.5 FPS
Maximum framerate107.4 FPS
1% low framerate49.1 FPS
0.1% low framerate20.4 FPS


https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1FLZq8jcKFjE2ca.png
Temperaturen

Conclusie

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

Na een aantal dagen deze laptop in handen te hebben kan ik hierbij een conclusie geven. Als je een laptop zoekt met veel vermogen in een mooi uiterlijk dan is dit een laptop die jij zoekt. Met zijn krachtige Core i7-8750H is het echt een beest op het gebied van snelheid en gegevensverwerkingen.

De GTX 1050 ti is voor mij perfect als erbij, zelf zal ik niet intensief gaan gamen. Misschien geldt dit in jou geval niet voor jou, misschien je je wel meer gamen? In dat geval kan je beter gaan kijken naar de Gigabyte Aero 15X v8 of de nieuwe Razer Blade.

Nomineer mij!

https://i.imgur.com/vcqQGPs.png

https://i.imgur.com/UQfiOHy.png
Tips?
- Heb je tips voor mij ons misschien een toekomstige review te verbeteren dan hoor ik het graag.
- Heb je feedback over deze review stuur mij gerust een berichtje en wellicht los ik het op ;)
- Missen er dingen volgens jou, laat mij het zo snel mogelijk weten. Dan vul ik deze aan!
Changelog
- Grammaticale fouten verbeterd 04-08-18
- Cinebench R15 scores toegevoegd 04-08-18
- Open RollerCoaster Tycoon 2 en Fornite toegevoegd 04-08-18
- Max-Q naamgeving toegevoegd 05-08-18
- Zinopbouw verbeterd 05-08-18

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Dell XPS 15 9570 CNX97009?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (32)

Wijzig sortering
Hey! Was idd handig die dell topic, Merk je ook dat de W-A-S-D keys warm worden tijdens gamen (Fortnite) ?
Zelf heb ik er nog niet op gegamed, ik zal Fornite gaan benchmarken en deze toevoegen aan de review.
Leuke review om te lezen Sem! Goed geschreven voor de eerste keer!
Zeer mooie review _/-\o_ , alleen heb ik nog een vraagje: zit er een normale gtx 1050ti in of is het de max-q variant.
Het gaat hierbij om de Max-Q variant, ik zal het ook direct aanpassen in de review. Hierbij nog bewijs.
Awesome! :D Leest lekker, mooie plaatjes (niet teveel). Duidelijk beeld. Kan mij er ook in vinden als een 9560 owner :D
Je gebruik van het woord 'Enkel' is storend. Het staat 14 keer in het artikel, waarvan wat mij betreft 11 keer overbodig of zelfs foutief. Wat mij betref is enkel alléén correct bij:
  • enkele aanslagen
  • ook enkele dalingen
  • Na enkele dagen
Verder stoorde mij de volgende woorden of constructies:
  • Zelf heb ik betaald
  • aanschaven
  • De eerste uit de doos was voor mij een 'Wow!'
  • binnen het spectrum van de laptops.
  • Voor het eerste de laptop op te hebben gestart
  • Eenmaal in Windows 10 home geladen
  • voorïnstalleerd
  • op verschillende bieden
  • Graag zal ik willen vermelden
  • allen met de netspanningsadapter verbonden
  • trothelen (moet zijn throttlen)
  • precies wat verwacht is
  • Hieronder zal de frames per seconde en de temperaturen vinden
  • temperaturen niet merkbaar waren
  • De temperatuur was wel merkbaar (ik denk dat je 'een verhoogde temperatuur' bedoelt)
Thanks voor het reageren over het woord 'Enkel(e)'. Zelf ben ik er niet van bewust dat ik dit woord zo onnodig gebruik en misbruik. Dit heb ik natuurlijk aangepast in de review. De genoemde woorden en constructies heb ik deels aangepast.
Thanx voor je uitgebreide verhaal. Overigens noem je de laptop per abuis 9670 in de titel, misschien even aanpassen?
Thanks voor het opmerken! Dat was natuurlijk niet de bedoeling! :) :)
Goede review! Enkele plaatjes zijn echter niet helemaal goed toegevoegd. Als je daar nog eens naar zou kunnen kijken? ;)

Edit: kan je het verschil merken tussen 8 of 16 gb RAM? Ikzelf wil namelijk ook deze variant kopen met 8 GB RAM, is dat de moeite waard?

[Reactie gewijzigd door Vliegenier04 op 12 augustus 2018 18:52]

Tja, moet dan toch een laptop nemen. Wat is de accuduur met gemiddelde brightness bij dingen als word en browsen ongeveer? Is een powerbank wel handig met zo'n hexacore, of zal die overstuur raken?
Thanks voor je reactie in een instantie! Met deze laptop zal je niet snel een lader nodig hebben bij het genoemde gebruik. Als ik de brightness tussen 0 en 25%(de vernieuwde slider in Windows) heb staan, gepaard met batterij modus (longest batterylife) dus geen batterysafer.
Dan geeft de laptop aan dat hij 12 uur mee kan.

Zelf heb ik dit ook getest in mijn eerste usecase met films kijken en browsen. De conclusie die ik trek is dat Windows 10 deze schattig zeer goed maakt van de 12 uur. Zelf zat ik namelijk tussen de 10 en 11 in. Hierbij was ook af en toe gedownload.
Bedankt! Leuke review trouwens!

Moet nog even kijken hoe en wat, maar deze staat zeker hoog op het lijstje!
Heb je toevallig Windows Hello, en dan vooral login via gezichtsherkenning werkende gekregen? Ik heb sinds kort hem binnen maar ik kan enkel fingerscan hanteren, wat ik net niet wil..
Helaas heb ik ook geen Windows Hello werkend kunnen krijgen op mijn laptop. Zo ver ik weet is dit ook geen optie....
Blijkbaar is de 9570 enkel mogelijk dmv fingerprint. Gezichtherkenning wordt niet ondersteund hoor ik net.. Wel vreemd dat dergelijk duur toestel het niet heeft, en de goedkopere XPS 13 2-1 wel..


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True