Wahoo ELEMNT Mini Review
Ik heb deze device uitvoerig getest tijdens een fietsvakantie in de Spaanse Pyreneeen en niet alles werk zo stabiel als je zou hopen. De koppelingen met de TICKR hartslagband, de cadans meter waren verre van stabiel. GPS data en data van de snelheidssensor kwamen wel goed door.
Pluspunten
- Snelheidsmeting werkt goed
- In combinatie met app levert het bruikbare GPS data.
Minpunten
- Waarom nou een aparte app naast een Wahoo Fitness app?
- Verloren contact tussen app en device is irritant
Vlak voor mijn vakantie heb ik de Wahoo Elemnt, de Wahoo TICKR 51201, de Wahoo Cadance 51913 en de Speed 12 (inbegrepen bij Elemnt) aangeschaft. Alles communiceert met elkaar via Bluetooth. Ik had al wat ervaringen opgedaan in Nederland tijdens rondjes van 30-60 km. Het enige gekke wat ik toen had, was dat de koppeling tussen mijn iPhone 5s en de Elemnt Mini opeens weg was.
In de afgelopen twee weken heb ik de set gebruikt op een fietsvakantie in de Spaanse Pyreneeën. Dat betekent: ritten van 100+ km, meerdere cols op een rit, pauzes voor terrasjes en dergelijke.
Voor mijn vertrek had ik alle sensoren gekoppeld aan de Elemnt Mini, dacht ik, maar tijdens de eerste ritten bleek de Cadance sensor data niet meegenomen. De TICKR data kwam na de eerste top niet meer door. Mogelijk omdat ik een "Herstart" van de rit gegeven had. Overigens kon ik, terwijk de TICKR data niet meer vastgelegd werd, op de Elemnt Mini mijn hartslag wel gewoon blijven volgen. Maar het werd dus niet vastgelegd.
Halverwege de vakantie besloot ik geen herstarts meer te geven, en dat betekende dat de ritten verder gewoon door gingen zonder problemen. Maar nu kreeg ik vreemde korte pieken in mijn hartslagsignaal. Bijna geen data dus eigenlijk.
De cadans data zat er in het begin niet bij. Nadat ik via de app alle sensoren opnieuw toevoegde, dacht ik dat dat niet meer fout kon gaan. Maar ik heb tijdens geen enkele rit volledige cadans data vast weten te leggen. Soms ontbrak het gewoon.
Erg vervelend was dat de koppeling tussen Elemnt app en Elemnt Mini opeens weg waren. Inmiddels had ik een iPhone 8 Plus en ook hier kwam dat euvel voor. Meestal gebeurde dit tussen ritten, maar een keer gebeurde dit in een beklimming. Dat je km stand niet meer oploopt is wel het laatste waar je aan wilt denken als je een 10% beklimming aan het doen bent.
De koppeling met Strava (achteraf upload) ging wel goed, al kwamen mijn hoogtemeters vaak veel hoger uit, dan ik in de Elemnt app gezien had. Erg vreemd. Gelukkig zou de Strava Climbing Challenge van juli 2018 ook gehaald hebben zonder deze "bonus".
Ik hoop dat Wahoo al dit softwarematig kan oplossen. Ik heb mijn ervaringen ook gedeeld via hun support site.
Een medereiziger had overigens een Elemnt Bolt (met alleen een TICKR) en die had niet al die problemen. (En hij wist bovendien wanneer beklimmingen op hun einde liepen.) Ik denk als ik nog eens ga, die device volgende keer mee neem.
[Update 18 januari 2019] Ik gebruik de Wahoo Elemnt nu een half jaar. Op een gegeven moment heb ik mijn problemen met connecties en stabiliteit weten op te lossen. Toen ik keek naar de Bluetooth devices op mijn iPhone, bleek er een hele waslijst aan Wahoo sensoren te staan. Die heb ik allemaal opgeruimd en sindsdien heb ik geen problemen meer. Het is me niet helemaal duidelijk waarom ik er vanaf het begin last van heb gehad.
Hoe dan ook, ik heb de review geupdate naar 4 sterren. Ik heb sinds mijn vakantie nog behoorlijk wat kilometers gemaakt in Nederland (zeker nog 1000 km) en geen last meer gehad van de eerdere problemen.