Inleiding
Voor het tweakers Testpanel heb ik, samen met 9 andere Tweakers, de Sony Bravia Af8 mogen testen.
Specificaties en eigenschappen
De volledige specificaties van de televisie kan je op de tweakers productpagina vinden:
pricewatch: Sony KD-55AF8 Zwart
Het enige wat ik over de specificaties kwijt wil is dat de maximumhelderheid vrij laag is als je het vergelijkt met de concurrentie. waar de concurrentie, LG en Samsung, met hun tv's respectievelijk 800 en 2000 nits aan maximumhelderheid halen, blijft sony met dit paneel (van LG) op 700 nits steken.
Aansluitingen
Qua aansluitingen heb je vier hdmi inputs, waarvan één ARC ondersteunt, een toslink audio uitgang, een Rj45-poort en drie usb poorten, meer dan genoeg I/O voor een tv.
Afstandsbediening
Over het algemeen is de afstandsbediening oké, hij voelt alleen erg gedateerd en plastic-y aan, zeker als je het vergelijkt met Samsung's afstandsbedieningen in dezelfde prijscategorie.
In de afstandsbediening zijn ook een google assistant en een netflix knop verwerkt. waar ik de netflix knop vrij uitvoerig getest heb, heb ik de google assistant eigenlijk niet gebruikt. het is een leuke gimmick maar daar blijft het voor mij dan ook bij.
een andere set knoppen waar ik me over verbaas zijn de pijltjestoetsen. Er zit weinig verschil tussen deze toetsen, en de toetsen er omheen. Als je omhoog wil kan je dus zomaar het actiemenu oproepen.
Software
Waar Android tv altijd al wat onhandig aan heeft gevoeld is dit een nieuw dieptepunt. op
het homescherm staan random YouTube filmpjes waar ik niet om gevraagd heb, Filmpromoties en handleidingen kris-kras door elkaar.
Er zijn maar liefst drie secties waar je apps kan vinden. één voor Sony's featured apps, een voor apps die zelf geïnstalleerd zijn en is er een knop voor apps op de afstandsbediening die weer naar Sony Select apps gaat.
Als we het toch over apps hebben. val alle apps die vooraf geïnstalleerd zijn op de televisie heb ik er twee gebruikt. Netflix en Youtube. Ook staat het instellingenmenu helemaal onderaan de pagina. Dit is Sony niet helemaal aan te rekenen, dit is standaard in Android Tv.
Ook had de tv moeite met het onthouden van de wifi-instellingen en is de netflix app deze week meer dan vijf keer gecrashed.
Privacy
Het zou 2018 niet zijn als we het niet over privacy zouden hebben. Smart tv's hebben er heen handje van om alles wat je doet door te sturen. zo ook helaas deze tv.
hier staat dus letterlijk dat ze verzamelen wat je kijkt, wanneer, met welke hardware aan je tv vast of je wegzapt etc. etc. Brr, creepy waar je Samba tv uit kan zetten moet je de privacyvoorwaarden accepteren om een werkbare tv te hebben,
/m/517001/1FIZY91dh9aOEuNSKvAJO42YRA2GQRDWCfxyMp7MTrzdOpRZAz?f=620xauto)
Beeldeigenschappen
De grootste redeeming factor van deze televisie is het beeld. dit is, no pun intended, beeldschoon. Ik heb dit getest door vooral veel binnen te zitten en Netflix te kijken. Met het duurste abbonement krijg je toegang tot 4k en HDR weergave. dit zag er ontzettend goed uit.
Ghosting
Ghosting heb ik niet waar kunnen nemen, zelfs met 960FPS lijken de beelden van
https://www.testufo.com/ghosting perfect synchroon.
Pixeldefecten
Voor ik de tv in gebruik nam heb ik eerst naar pixeldefecten gezocht. met de camera van mijn telefoon, en het volgende filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=emnTTyN1Mdc kon ik geen afwijkende pixels vinden, dikke pluim dis.
Upscaling
De nativeresolutie van dit paneel is 3840 × 2160 pixels. Dit betekent dat als je met een signaal aan komt zetten van bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels de tv aan het werk moet om het signaal om te zetten naar de nativeresolutie. de simpelste manier is om dit in egale blokken van vier te doen. waarbij het beeld één op een wordt overgezet en uitvergroot.
wat duurdere tv's, en dus ook deze tv, doen is het gemiddelde van de omliggende pixels nemen, en daar de kleur van de ingevulde pixels op aanpassen. dit beeld wordt daarna weer verscherpt. dit geeft op de de af8 een ontzettend mooi resultaat. Een quote van een van een van mijn vrienden: "Wow, ik heb guitar hero nog nooit zo mooi gezien" (over guitar hero world tour op de xbox 360)
Geluid
Hoewel ik over het algemeen muziek luister over mijn marantz 5.1 versterker heb ik voor deze review de versterker uitgelaten. voor een tv zo plat als deze weet Sony een aardig geluidsbeeld neer te zetten.
Sony heeft voor de AF8, gebruikt gemaakt van de Acoustic Surface technologie. hierbij wordt het volledige scherm gebruikt als speaker. Hoewel dit de hoge tonen voor zijn rekening neemt heeft sony voor het middenbereik twee speakers achter op de tv geplaatst. deze speakers kunnen geluid weergeven tot 32 Hertz. al klinken ze het best in het middengebied.
voor dingen als muziek zit er naar mijn smaak te weinig oompfh achter het lage bereik. maar voor netflix-en is het meer dan voldoende.
Naast het superieure beeld is audio ook een paradepaardje van de af8.
Conclusie en Prijs
Deze tv is ontzettend goed afgewerkt. het geluid en het beeld zijn het beste wat ik tot nu toe in een tv gezien heb. De software is genoeg op aan te merken, zo zeer zelfs dat de vraagprijs van €2100,00 voor dit model of €2500,00 voor een slag groter niet realistisch is.