TomTom Via 53 (Europa) Review

Ojjorz
23 juli 2018, laatste update op 23 juli 2018, 3.666 views Product gekocht

TomTom Via 53 (Europa)

Erg fijne upgrade tov mijn oude TomTom. Ik had eerder moeten besluiten om mijn oude apparaat te vervangen.

Pluspunten

• Snel
  • Kaarten zijn up-to-date
  • Fijne bediening
  • Wifi voor updates

Minpunten

• Groot tov de schermgrootte

Vorige week besloten mijn inmiddels 8 jaar oude TomTom Go te vervangen door deze Via53. En dat had ik eerder moeten doen!

[Aankoopproces]
Ik vind een standalone navigatie erg fijn, ondanks de mogelijkheden die er tegenwoordig op mobiele telefoons zijn. De weergave van snelheid op het scherm, de rust om niet ook andere telefoonmeldingen te zien en het gemak om van auto te switchen (waar geen houder in zit) waren voor mij de argumenten. Omdat ik tevreden was met TomTom heb ik vooral bij hen gekeken voor een vervanger. De Via53 bood wat ik wilde; LiveTime-maps, de mogelijkheid voor flitser-informatie en updaten via Wifi.

Omdat ik de gevraagde € 200,- nog te hoog vond heb ik gewacht op een aanbieding. Ibood bood hem uiteindelijk met een mooie korting aan waarna ik over ben gegaan tot aanschaf.

[Gebruik]
Dan waarvoor het apparaat uiteindelijk bedoelt is; navigeren. Ten opzichte van mijn oude apparaat is deze Via 53 echt een verademing. Het apparaat start snel op (6 seconden van aanzetten tot 1e bediening. De menu's zijn overzichtelijker (shortcuts naar de meest gebruikte locaties en functies) en snel.

Het kiezen van een locatie kan nu makkelijk door direct een adres te typen (bij mijn oude apparaat moest je altijd ook de plaatsnaam invullen) en kan je nog verduidelijken door met een 'pin' direct op de kaart te klikken. Het scherm is gevoelig genoeg en goed afleesbaar.

De aanwijzingen zijn zoals ik gewend ben van TomTom; duidelijk, vooruitdenkend (sla rechts af maar hou de linkerbaan aan) en compleet. In combinatie met de up-to-date kaarten (ik woon in een nieuwbouwwijk die niet op mijn oude apparaat stond) is dat erg fijn navigeren.

De kaarten kun je makkelijk updaten door middel van Wifi en gratis updates zijn gedurende de levensduur van het apparaat meegeleverd. Helaas bepaalt TomTom wel de levensduur. Als die besluiten dit apparaat niet langer te ondersteunen zullen ook de gratis updates vervallen.

Het apparaat is door middel van bluetooth te koppelen met je mobiele telefoon. Op deze manier geeft de Via53 onder andere de file- en flitsmeldingen door. Ook kan je de meldingen van je telefoon (gesprekken, berichten, afspraken) weer laten geven op de Via53. Dit laatste heb ik uitgezet omdat ik niet met mijn telefoon bezig wil zijn tijdens het rijden. Meer ervaring met die functie heb ik dan ook niet.

[Conclusie]
Al met al een erg fijn apparaat als je graag een standalone navigatie wilt. De basis is perfect op orde; algemeen gebruik en navigatie zijn perfect. Het scherm is goed te bedienen en af te lezen. De extra's zijn handig maar ik maak niet van alle functionaliteiten gebruik. Voor mij zijn vooral het makkelijke updaten via Wifi én de meldingen van files en flitsers erg prettig!

Heb jij ook een TomTom Via 53 (Europa)?

Minpunten
Groot tov de schermgrootte
Een minimale rand lijkt leuk, maar een dikke zwarte rand rond het scherm vergroot het perceptuele contrast bij daglicht. Dat is vooral ergonomisch wel handig dus ;)
Dat is exact wat ze ook met die verkeerslichten op zo'n grote zwarte ovalen plaat doen namelijk :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 21:48]

Ah duidelijk :) Nooit bij stilgestaan, maar klinkt logisch!
Het probleem met deze nieuwere generatie (NAV4 en NAV5) TomToms is de regelmatig hopeloze routeberekening. Ik heb zelf een GO5100 en een 10 jaar oude GO630 en qua routeberekening is de GO630 beter.

Het probleem is dat de nieuwere generatie Tomtoms je regelmatig van een perfect begaanbare B-weg afsturen om je vervolgens een hoogst onlogische zijweggetje of een doolhof van smalle steegjes in te sturen, om vervolgens met vertraging en zweet op de rug weer op dezelfde weg uit te komen waar je al opzat. Dit zal in je in Nederland niet zo vaak merken aangezien de wegen hier vaak van goede kwaliteit zijn. Dit heb ik zelf aan den lijve ondervonden in Spanje, Griekenland en ook Oostenrijk. Gevolg is dat ik nu regelmatig besluit de Tomtom te negeren en zelf de meer logische doorgaande verkeersstroom volg. In Spanje heb ik echt met samengeknepen billen gezeten nadat de Tomtom me weer eens van een perfecte hoofd (dorps-)straat afstuurde regelrecht een doolhof van steegjes in, inclusief vuilcontainers op de weg, groepen wandelende schoolkinderen etc.

De oude Tomtom hield gewoon de meest logische route aan via hoofdwegen.

Op het Tomtom forum is aan deze klacht een aanzienlijk topic gestart, echter Tomtom geeft hier niet thuis.

[Reactie gewijzigd door jesco_white op 22 juli 2024 21:48]

Thanks voor de waarschuwing. Ik zal de TT voor 90% in Nederland gebruiken maar ga wel kamperen in Frankrijk in september. Zal dan goed in de gaten houden hoe de Via53 het daar doet en mogelijk een update plaatsen.
Dit herkennen wij helemaal! Wij willen van Doetinchem naar Tilligte via de nieuwe Twenteroute (in mei 2018 geopend). Deze route kent de Via 53 niet en hij stuurt ons steeds van de autoweg af naar kleine weggetjes door Eibergen en Haaksbergen! Past zich onderweg niet aan en blijft hardnekkig de oude weg proberen te volgen. Steeds dus maar instructies negeren. Heel irritant. Wat heb je aan een gratis update als hij een inmiddels niet meer spiksplinternieuwe route niet kent?
Leuke review!

Ik zelf heb de afgelopen jaren diverse TT's gehad van de laatste GO-serie met en zonder ingebouwde sim. Deze bevielen mij erg goed, maar vanwege en de issues met betrekking tot het updaten via OS X, de TT werd niet meer gezien en het altijd moeten 'zeulen' met de TT maak ik sinds een jaar of 2 gebruik van TT GO - Mobile op mijn iPhone. En dat bevalt mij echt heel erg goed. Ook al zijn de mogelijkheden wel beperkter dan met de standalone's wil ik echt niet meer terug. Nu gewoon een apparaat in de auto hangen met een snoer ;)

[Reactie gewijzigd door RicoK op 22 juli 2024 21:48]