Inleiding
Ook ik mocht van Tweakers en LG voor het test panel een LG 27UK850 4K HDR monitor testen, en dat terwijl het buiten zulk lekker weer was dat je liever binnen zit, maar als Tweakers vraagt, dan draaien wij, dus bij deze!
Uitpakparty!
In de niet eens zo heel erg grote doos die ik van Tweakers opgestuurd kreeg zit het volgende:
- Flinke power brick, wit
- DisplayPort kabel (niet gebruikt)
- USB-C kabel
- HDMI kabel
- Handleiding
- Een zilveren schijfje (gebruik onbekend)
- Monitor voet in twee delen. Een halve maan-vormig deel van aluminium dat je monteert op een telescopisch deel van kunststof met een VESA mount.
- De monitor zelf
Natuurlijk is de monitor goed verpakt in piepschuim en het in elkaar zetten is een fluitje van een cent. De halve maan schroef je zonder gereedschap vast aan het telescopische kunststof deel van de voet. Daarna klik je de VESA mount achter op de monitor. Ook het uit elkaar halen is erg makkelijk. Met een schuifknop ontgrendel je de VESA mount van de voet waarna je de voet van de monitor kunt halen. Ik had geen moment het gevoel dat het zwaar ging of dat er makkelijk iets af zou kunnen breken.
Alle aansluitingen van de monitor zitten aan de achterkant, lekker uit het zicht en prima als je er niet al te vaak bij hoeft. Het is alleen wat minder handig dat de koptelefoonaansluiting ook aan de achterkant zit.
Ik heb een beetje dubbel gevoel bij de meegeleverde kabels. Op zich is het handig dat je alles waarmee je de monitor kan aansluiten krijgt bijgeleverd maar waarschijnlijk gebruik je er maar één van de drie — die je misschien zelfs nog wel had liggen. Met het oog op het milieu zou een iets goedkopere monitor met los verkrijgbare kabels beter zijn.
Uiterlijk
De monitor heeft vrij dunne zwarte randen en is mooi afgewerkt; de achterkant is wit. De halve maan-vormige voet is wat aan de grote kant maar je hebt iets nodig om zo'n grote monitor te ondersteunen zonder dat het wiebelig wordt. Dat wordt het gelukkig niet. Het scherm is eenvoudig in hoogte te verstellen en kan in zowel portret als landschapsmodus gebruikt worden. Verder kan het scherm naar voren en achteren gekanteld worden voor een optimale inkijkhoek. Al met al een elegante monitor.
“Testopstelling”
Ik heb de monitor gebruikt in combinatie met een MacBook Pro en ik heb hem aan de PlayStation gehangen om eens zelf te zien of HDR wat toevoegt bij het gamen (dat doet het!).
Ik ben geen heel veeleisende gebruiker maar ik hou wel van kwaliteit. Ik gebruik mijn Mac voornamelijk om op te developen en heb er daarvoor normaal gesproken een wat oudere 27" monitor (2560x1440) van Apple aan hangen. Op zich een prima scherm, maar de Mac zelf heeft natuurlijk een retina scherm en dan is het altijd wat karig als je externe monitor nog minder pixels heeft dan de Mac zelf. Het LG scherm is echt een enorme verbetering.
Als je de monitor voor het eerst aanzet staat de brightness op 100% wat resulteert in een schitterend fel beeld. Dat beeld is prima, haarscherpe letters en heldere kleuren. De monitor heeft alle instellingen die je van een 4K monitor in deze prijsklasse mag verwachten en het on screen menu werkt prettig… als je het D-pad achtige knopje hebt gevonden om alles op de monitor mee te doen — leest er ooit wel eens iemand een handleiding voor dit soort apparaten? Nee? (Het zit in het midden op de onderrand van het scherm)
Beeldkwaliteit
Het beeld is dus prima. Haarscherp en kraakhelder en, zoals je mag verwachten van een scherm in deze prijsklasse, zonder kapotte pixels (stuk voor stuk bekeken en goed bevonden, echt waar). In de korte tijd dat ik de monitor heb mogen testen heb ik geen last gehad van ghosting of backlight bleeding. Het was een genot om eens een goed 4K scherm aan een retina Mac te hangen en ik zal met enige spijt weer terug moeten naar 2560x1440 armetierige pixels.
HDR
Ik heb de monitor ook aan de PlayStation gehangen om te kijken of gamen in HDR de moeite waard is… Nou dat is het, en hoe! Ik heb Horizon Zero Dawn gespeeld en dat ziet er op een gewoon scherm al fantastisch uit maar ik denk dat ik het nog maar eens over ga doen in HDR als ik het scherm nog wat langer mag gebruiken. Het knalt echt van het scherm.
Ik kan me voorstellen dat je als je eenmaal in HDR gegamet hebt, je niet meer terug kan. Misschien is de support op Windows en de Mac nog niet optimaal maar dat is hopelijk een kwestie van tijd. In tegenstelling tot curved televisies met 3D voelt HDR niet als een gimmick maar voegt het wel wat toe (zonder dat je er hoofdpijn van krijgt).
USB(-C) en andere aansluitingen
USB-C is USB-C… als het werkt dan werkt het maar de ene USB-C kabel is de andere niet. LG levert een USB-C kabel waarmee je een laptop zoals een MacBook via het scherm kan opladen. Ideaal dus. Verbeterpuntje zou misschien zijn om twee USB-C poorten op de monitor te hebben zodat je kunt daisy-chainen als je aan 4K pixels niet genoeg hebt.
Verder zitten er nog twee "gewone" USB poorten waar je oudere apparatuur op aan kunt sluiten. Voor mensen met laptops met alleen maar USB-C poorten handig, scheelt weer dongles of docking stations.
DisplayPort heb ik niet gebruikt maar de HDMI poort heb ik gebruikt om hem aan de PlayStation te hangen. Tijdens het gamen heb ik de 3.5mm poort aan de achterkant van het scherm gebruikt voor mijn koptelefoon.
Ingebouwde speakers
De monitor heeft ingebouwde speakers. LG noemt het MaxxAudio®, maar het blijven ingebouwde speakers. Veel meer kan ik er eigenlijk niet van zeggen.
Prijs
Op het moment van schrijven staat de monitor voor iets meer dan
€ 500 in de pricewatch. 27" monitoren met een 4K resolutie heb je al vanaf iets meer dan €300 en daarmee valt deze monitor van LG in een wat hogere prijsklasse. Je zult zelf moeten beslissen of HDR ondersteuning dat verschil waard is.
LG heeft met de 27UK850 een strakke 4K HDR monitor neergezet waar ik me goed mee vermaakt heb de afgelopen dagen.
Zou ik hem willen? Ja hoor

Zou ik hem zelf kopen? Nee… ik game te weinig om er dik €500 voor een monitor aan uit te geven.
Zou ik hem aanraden als je (veel) games speelt? JA zeker weten! 4K is een genot en zeker niet alleen voor gamen, de kleuren zijn voor mij als leek schitterend en de HDR ondersteuning maakt het helemaal af. Als je wilt gamen in 4K met HDR dan hoef je wat mij betreft niet verder te zoeken.