LG OLED55C8PLA Zwart Review

Zenyatta Testpanel
12 juli 2018, laatste update op 12 juli 2018, 5.308 views Testpanel

LG OLED55C8PLA Zwart

Mooie ontworpen tv met echte premium-uitstraling. Een scherm dat mooi is om naar te kijken maar ook een fantastisch mooi beeld laat zien. Haarscherp beeld, en goede kleurweergave.

Pluspunten

• Scherp beeld
  • Fantastische kleurweergave
  • Mooi ontwerp
  • Heel dun; past mooi vlak tegen de muur
  • LG WebOS als besturingssysteem
  • Heel goede contrastwaarden

Minpunten

• Prijs is hoog
  • Scherm is zo dun dat het kwetsbaar aandoet
  • Veel van de aansluitingen gaan naar de zijkant en niet naar de achterkant
  • Geen DVI-poort
  • Geen ingebouwde Chromecast
  • LG WebOS als besturingssysteem
  • Resolutie komt pas echt tot zijn recht bij 4K beeldmateriaal

Kaartslot TV:CI
Verbinding
Video in:4x HDMI
Hoogste HDMI-versie:HDMI 2.0b
HDMI opmerking:2x HDMI ARC (Audio Return Channel)
Verbinding (Ethernet):Ethernet 1Gbps
Breedte:1,228m
Diepte:230mm
Diepte (zonder voet):47mm
Gewicht:19,1kg
Oled? Een klein beetje achtergrond...
Het apparaat maakt gebruik van een Oled-paneel. Deze techniek staat tegenover het Qled-paneel dat door andere fabrikanten gebruikt wordt.
Oled staat voor Organic LED. Hierbij kan iedere pixel (beeldpunt) zichzelf in- of uitschakelen. Dit maakt dat Oled schermen een hoog contrast kennen met diepe zwartwaarden. Zwart is echt zwart. En achtergrondverlichting is ook niet meer nodig. Dit maakt dat schermen extreem dun kunnen zijn.

Qled staat voor Quantum Dot LED. Bij deze schermen is een extra laag aangebracht aan het scherm die bestaat uit Quantum Dots. Dit zijn nanokristallen van slechts 2 tot 10 nanometer groot. Deze kristallen geven verschillende kleuren af, wat ervoor zorgt dat het kleurspectrum verruimd wordt. Met een helderheid van 1500 tot 2000 nits kijk je op deze tv's altijd naar haarscherpe beelden en een kleurnauwkeurigheid tot 100 procent. Hierdoor worden films, series en foto's perfect weergegeven. Een ander groot voordeel van de QLED-tv's is dat de kans op inbranden nihil is.
Eerste indruk
[img]UbVwUMFq[/img]
Stockphoto van LG, die een prima beeld geeft van het ontwerp van de tv.

[img]lAxAGLaa[/img] [img]ARAm3new[/img]
Stockphoto's van LG, die een prima beeld geven van het ontwerp van de tv.

LG heeft het nodige werk gestoken in het ontwerpen van een mooi apparaat. Het design van de tv is modern en stijlvol. Gecombineerd met een mooi Oled-beeld, is de tv niet alleen mooi om te zien maar ook mooi om naar te kijken.

Ook over de verpakking is nagedacht. Gezien het formaat van de tv, is het echter niet een verpakking die je eenvoudig alleen optilt. Bij het dragen van de doos door twee personen (wat mogelijk gemaakt wordt door handgrepen in de zijkanten), merk je dat de doos een beetje uit balans is. Daardoor is het dragen helaas niet heel comfortabel.

Het formaat van de doos is aanzienlijk. Gelukkig zullen de meeste Tweakers (en consumenten) een dergelijk apparaat thuis laten bezorgen. De kofferbak van een gemiddelde auto is voor dit apparaat namelijk al snel te klein.
[img]NreuE14T[/img]
De doos waar de tv in geleverd wordt.
In de doos
In de doos zitten de volgende zaken:
  • TV
  • Handleiding, Quickstart Guide en garantiebewijs (de bekende papierwinkel)
  • Afstandsbediening (inclusief 2 AA-batterijen)
  • 9 maal een M4xL12-metaalschroef
  • Voet (bestaande uit 2 onderdelen)
  • Afdekplaat voor op de voet
  • Cable Management-klemmetje
Unboxing en monteren
De doos kwam bij mij binnen met 2 bandjes erom heen. Nadat ik deze los gehaald had (en de instructie bovenop de doos over de correcte wijze van uitpakken had bekeken), merkte ik dat ik de doos zo kon optillen. In plaats van de door LG voorgestelde methode van het bovenaan openmaken van de doos en daar de handleiding uit te halen, heb ik de volledige bovenkant opgetild. Daar kwam toen het scherm uit, netjes verstopt onder een laagje zacht en beschermend folie, tussen het piepschuim in. Dit geheel bleek stevig in een aparte 'onderdoos' te zijn gezet.
[img]EC92s06D[/img]
Instructie op de doos over de wijze van unboxen.

[img]6o04A3YF[/img]
De tv zoals deze in de doos staat als je de bovenkant hiervan optilt.

Toen heb ik toch de handleiding even opgezocht. Die bleek, zoals verwacht, nuttige informatie te bevatten over het monteren van de voet (overigens in de Quick Start Guide, niet in de handleiding zelf).

De voet bestaat uit 2 delen; een brede 'voorvoet' en een 'achtervoet' die hier in haakt. Beide delen worden door middel van 2 schroefjes aan elkaar vast gezet. Het op de voet hangen en daarna vastzetten van het scherm was eigenlijk erg eenvoudig en sneller gedaan dan ik vooraf dacht. 4 schroefjes aan de achterkant van de tv zetten deze vast in de voet. Ook gaan er 2 schroefjes van onder naar boven (in de onderkant van het scherm). Waar het laatste schroefje moet komen, is me niet duidelijk geworden. Ik neem aan dat het reserve is. De tv voelt stevig genoeg aan zonder dat ene schroefje.

[img]NkzcJnRC[/img][img]RzvXDw8U[/img]
De twee delen van de voet voordat deze gemonteerd worden.

[img]ztFlYlVy[/img]
De gemonteerde voet voordat de tv er op gezet wordt.

Featureset

Over het geheel genomen ziet de tv er goed afgewerkt uit. Door het extreem dunne scherm ook uitermate geschikt om aan een wandsteun op te hangen. Bij het aanzetten vallen direct de levendige kleuren op.

Tijd om dieper op de tv in gebruik in te gaan.
Bouwkwaliteit & Afwerking
Het apparaat is stijlvol om te zien. Een mooi groot scherm, dat 100% vlak is, met heel dunne bezels. Het is bovendien heel dun. Dit is natuurlijk één van de kenmerken van de Oled-techniek. Dun betekent in deze context overigens 4 of 5 mm. Het onderste deel van het scherm, waar de electronica in zit, is ongeveer 10x zo dik, maar met een kleine 5 cm nog steeds behoorlijk dun. Het apparaat ziet er stevig uit, maar heeft door het dunne scherm wel iets kwetsbaars. Bij het oppakken van het scherm (voorzichtig, door deze op de handen te laten leunen), voelt het scherm duidelijk steviger dan het eruit ziet.
[img=620]SCMAbJ7L[/img]
De tv gezien vanaf de zijkant (stockphoto) waarop te zien is hoe dun het scherm is.

De voet van de tv is, om deze de stevigheid te geven die voor veilig neerzetten vereist is, in het midden ongeveer 20 cm diep. Echter, dit is alleen over het middelste deel van de tv. Over vrijwel de hele breedte van de tv leunt deze op een soort naar voren komende voet. Dit ziet er stijlvol uit en maakt bovendien dat bij het neerzetten van de tv de kabels naar achteren niet te zien zijn. Ook als je deze per ongeluk niet zo mooi hebt samengebonden. Omdat er in deze voet een uitsparing zit over de breedte van de voet bij het scherm (op 2 kleine stukjes aan de zijkanten na), ontstaat er ruimte waardoor het geluid van onder het scherm hoorbaar is en wordt de suggestie gewekt dat het scherm boven de voet zweeft. Dit zonder dat ingeleverd wordt op het gevoel van stevigheid.

Het is overigens subjectief of je deze voet mooi vindt; bij modellen van andere merken bestaat de voet uit bijvoorbeeld een set pootjes aan de zijkant of een voet in het midden waar de tv aan hangt of op staat. Naar mijn idee is de voet van dit LG-apparaat een stijlvolle oplossing die maakt dat je geen kabels achter de tv naar beneden ziet gaan. (Natuurlijk tenzij je de tv aan de muur hangt.)

Achterop de tv zijn ook de schroefgaten te vinden waarmee je de tv aan de muur kunt ophangen. Praktisch en het ontwerp nodigt ertoe uit om het apparaat tegen de muur op te hangen. Daarmee kan de ultieme kijkhoogte gekozen worden, die op de voet wellicht niet goed te kiezen is.

Voor het cable management is een klemmetje beschikbaar op de achterkant van de tv. Ook deze is stijlvol. Vanuit de bevestiging gaan twee armpjes naar beide zijkanten. Veel beter dan een soort van tiewrap dat in de achterkant van de tv vast zit om kabels bij elkaar te binden wat ik bij veel andere tv's zie. De door LG gekozen methode past bij de premium-uitstraling die de tv heeft.

Ook de achterkant ziet er stijlvol uit. De iets schuin naar de zijkanten aflopende elektronica-behuizing is afgewerkt met een soort van geborsteld grijs kunststof. Het scherm zelf lijkt hier tegenaan geplakt en is aan de achterkant met geborsteld aluminium afgewerkt.

Achterop de tv is overigens ook een aparte aan- en uitschakelaar te vinden. Deze is als een soort joystick ontworpen. Je kan deze indrukken voor het aan- of uit zetten van de tv, maar ook opzij of naar boven of naar beneden om de tv te bedienen. Dit is echter alleen nuttig als je de tv in wilt stellen of bedienen terwijl je de afstandsbediening niet gebruikt.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is lekker compact en ligt goed gebalanceerd in de hand. Het kost een beetje moeite om het batterijvak open te maken. Dit is gelukkig niet een handeling die je regelmatig hoeft te doen. Bovendien maakt dit dat (in tegenstelling tot bij afstandsbedieningen/smart remotes van andere tv's (of andere apparaten) het batterijklepje niet snel lam wordt.
[img]oraEBvE4[/img]
De afstandsbediening met daarop het scrollwheel.

De achterkant van de remote is van glimmend zwart plastic (dat ik verder bij de tv nergens zie), wat met name de achterkant enigszins goedkoop doet overkomen.

Op de remote de gebruikelijke knoppen met nummertjes, een scrollwheel met zijknoppen en een knop voor zowel Netflix als Amazon (prime?). Nuttig om deze apps direct te openen. Vrijwel iedereen beschikt immers over een dergelijke video on demand-dienst.

De knoppen voor het volume en om door de kanalen heen te scrollen, zijn ingebed in de afstandsbediening en bestaan uit een +, een - en pijltjes. Het zijn geen volledige knoppen. Met het eerder genoemde scrollwheel kun je ook door kanalen bladeren.

Bij het instellen van de tv geeft de remote je een soort van muisaanwijzer op het scherm. Dit is even wennen want die lijkt alle kanten op te gaan waar je niet heen wijst. Echter, na even zwaaien lijkt het steeds eenvoudiger te zijn om aan te wijzen wat je bedoelt. Overigens kan je, net als bij het scrollwheel van je aanwijsknaagdier op de computer, het wiel gebruiken om te klikken. Dat is in dit geval de OK.

Nadeel van deze aanwijsconstructie vind ik wel dat het lijkt te reageren op beweging. Dit maakt dat de aanwijzer op het scherm best lang (en soms zelfs irritant lang) in beeld blijft als je aan het zappen bent met de remote in je hand en bij een zender blijft hangen. De aanwijzer verdwijnt me dan niet snel genoeg.
Besturingssysteem
De tv draait op LG WebOS 3.5. Dit is een prettig besturingssysteem om de tv mee te bedienen. De aanwijzer uit de afstandsbediening is wel een leuke gimmick. Druk een keer op het wieltje van de remote of scroll ermee en je krijgt een aanwijzertje in het scherm om bijvoorbeeld programma-informatie op te geven. Zit je te zappen, dan blijft de aanwijzer irritant lang in beeld zichtbaar, zonder dat ik een knop kan vinden om deze weer uit te zetten.

Het OS biedt voldoende instelmogelijkheden om het beeld en alles dat met de tv te maken heeft naar wens in te stellen; kleurtemperatuur, schermmodus, geluidsmodus, alles is naar wens in te stellen. Plus veel meer.

In gebruik voelt de tv wel prettig in de bediening. Van kanaal wisselen gaat snel. Het herkennen van de CI+-module gaat eenvoudig. Instellingen aanpassen of de intelligente onderdelen van de tv gebruiken gaat ook vloeiend. Dit schrijf ik toe aan een prettig werkend OS.

Hoewel het OS prettig werkt, heb ik toch het idee dat Android-TV een heel degelijk alternatief is. Aangezien ik zelf een Android telefoon heb, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat dit besturingssysteem voor mij nog intuïtiever zou werken. Dit neemt niet weg dat het WebOS van LG prima draait en voorziet in alle mogelijke instellingen.
Aansluitmogelijkheden
De tv is voorzien van een aantal aansluitingen (zie hierboven bij de specificaties voor een overzicht. Wat opvalt is dat vrijwel alle HDMI-aansluitingen aan de zijkant zitten. Slechts één HDMI-aansluiting bevindt zich aan de achterkant. Voor wie zowel een blu-ray speler als een Chromecast, een console en bijvoorbeeld een computer wil aansluiten terwijl de tv aan de muur hangt, is dit wat beperkt.

Een gemiste kans is het dat Chromecast níet is ingebouwd, terwijl Miracast en Intel WiDi wél ondersteund worden (de laatste van de twee is bovendien al in 2015 opgegaan in Miracast). Voor het even streamen van een Youtube-video is Chromecast juist zo handig. Of voor het laten zien van de vakantievideo's of -foto's vanaf je telefoon. De meeste telefoons (ik spreek over Android, omdat ik geen praktische ervaring heb met iOS in dezen), kun je zo immers eenvoudig koppelen, maar met de geboden draadloze verbindingsmogelijkheden krijg ik het mirroren van mijn Pixel2 niet zomaar voor elkaar. Mijn Samsung Tab Pro kan wél het scherm dupliceren naar de tv. Echter, voor een Youtube-video is dit niet ideaal.

Daarnaast ontbreekt een VGA of DVI-aansluiting. Als je een kabel hebt die naar HDMI overloopt, hoeft dit echter geen probleem te zijn. Toch vind ik dat voor een tv in deze prijsklasse een DVI (en eventueel ook VGA-aansluiting) eigenlijk niet mogen ontbreken. Ook ontbreken de tulp/YPbPr aansluitingen voor wie deze nog wil gebruiken.

Als aanvulling op de HDMI beschikt het apparaat over een aantal USB-aansluitingen. Fijn, want daar kan je Chromecast voeding uit halen of kan je een opslagmedium op aansluiten om foto- dan wel videomateriaal van af te spelen. Achterop tref je verder een RJ-45-poort aan voor bedraad netwerk en zowel een minijack als optical audio-out poort.
[img]56B7ixVY[/img]
De aansluitmogelijkheden aan de achterkant.

[img]i0wRkl0I[/img]
De HDMI- en USB poorten die opzij steken en de sleuf voor de CI+-module.

Beeldkwaliteit

Dankzij het Oled-paneel is de beeldkwaliteit schitterend en is het zwart ook écht zwart. Dankzij de hoge 4K resolutie is het beeld haarscherp. Dankzij de HDR-ondersteuning zijn de kleuren mooi. Over de kleurweergave en het beeld nu in meer detail.
Kleurweergave
In het kort: schitterend. Zwart is dankzij het Oled-paneel echt zwart. De kleuren zien er levendig uit. Maar naar mijn idee zijn de kleuren niet zo heel veel meer levendig dan op mijn Sharp Quattron tv (RGB+Y-LCD). En ik heb ook het idee dat Qled, zoals ik dat elders gezien heb, ook perfect levendige kleuren geeft.

Natuurlijk zie je tv's van deze andere technieken in de praktijk nooit naast elkaar. Dit betekent dat je de verschillen in een testopstelling bij bijvoorbeeld een grote electronicawinkel kan bestuderen, maar dat je uiteindelijk thuis waarschijnlijk alleen maar onder de indruk bent van je schitterende tv-beeld.

En dat ben ik zeker: onder de indruk van het sublieme beeld. Voor mij is met name dat zwart écht zwart is een voordeel. Het maakt dat de kleuren perfect uit komen. Er valt op de kleurweergave eigenlijk niets af te dingen.
Contrast & Helderheid
Het beeld is perfect. Hoge contrastniveaus kenmerken dit scherm. Dit is een eigenschap die inherent is aan de gebruikte Oled-techniek. Een zwarte pixel staat uit en geeft dus geen licht. Kleuren komen perfect uit. En het scherm geeft meer dan voldoende licht om ook met veel omgevingslicht goed te kunnen kijken. Hier valt niets op af te dingen.
Kijkhoek
De kijkhoeken zijn bijna ongeëvenaard. Ik kan geen enkele vervorming zien, hoe ver ik ook vanaf de zijkant, bovenkant of onderkant kijk. Perfect.
Ghosting en inbranden
Ghosting heb ik niet waargenomen. En voor inbranden moet de tv lang aan staan op (vrijwel) hetzelfde beeld. Dat heb ik voor deze test bij lange na nog niet kunnen doen.
Pixeldefecten
Om te testen op dode (sub)pixels, heb ik hiervoor bestemde filmpjes gespeeld vanaf Youtube. Bij het kijken naar pixeldefecten heb ik op twee plekken een pixel gevonden die zich niet gedraagt zoals het hoort. In de linker bovenhoek zit een pixel die, met name bij lichte beelden, andere kleuren laat zien. Deze pixel is bij andere kleuren achtergronden niet afwijkend zichtbaar.
[img]kcO8CA5Q[/img]
Dode (sub)pixel linksboven het scherm.
De andere defectieve pixel is zwart bij een groene achtergrond. Bij andere kleuren achtergrond is deze pixel niet afwijkend zichtbaar, met uitzondering van de grijzige achtergrond zoals de andere defecte pixel.
[img]WGcJaofj[/img] [img]1kx41646[/img]
Dode pixel middenonder.
Hoewel 2 dode (sub)pixels procentueel gezien niet veel is bij deze resolutie, vind ik dat een tv van dit kaliber eigenlijk pixel-defect vrij zou moeten zijn. Er staat echter wel tegenover dat deze defecten bij normaal tv-kijken nauwelijks opvallen. Pas toen ik specifiek ging zoeken naar defecte pixels, kwam ik deze tegen. Echter, de pixel middenonder is bij groen beeld zwart. Die is, op korte afstand, wel zichtbaar. Zeker als je weet dat deze er zit.

Mocht je een pixelgarantie afspreken bij de aanschaf, dan heb je de extra kosten er wel bij bovenop de aanschafprijs. Plus natuurlijk de moeite van het zoeken naar dode pixels en het eventuele gedoe van het omruilen van het apparaat als je slechte pixels aantreft. Gezien de twee pixels in dit scherm, zou ik er de pixelgarantie er zeker bij doen. Als je voor dit geld een tv koopt, moet alles perfect in orde zijn.

Geluid

Een tv kan niet zonder geluid. Zonder geluid heeft het geen zin om naar het journaal te kijken. Of zondag, bord op schoot, naar de samenvattingen van de Eredivisie. Of naar het gejuich van Max als hij weer een GP op zijn naam schrijft.

Ook dit model van LG beschikt over geluid. Prima geluid, dat mooi helder is. En met een prima volume. De speakers lijken naar beneden gericht waardoor het geluid onder het beeld vandaan komt. Hierbij wordt het geholpen door de voet; die reflecteert met een mooie sleuf het geluid naar voren. Al met al is hier goed over nagedacht.
[img]xk1Biv0s[/img]
De sleuf onder het scherm wat geluid naar voren richt.

Op het eerste gezicht in ieder geval. Want hang je deze tv op (waar het model door zijn dikte (of het gebrek hieraan) enorm toe uitnodigt, dan zet je er geen voet onder. Wat ook betekent dat het geluid niet, of in ieder geval veel minder, naar voren gericht wordt. Wegens het mij ontbreken van een steun, heb ik dit getest door de tv te 'dragen'. Het is dan enigszins merkbaar dat het geluid minder helder klinkt. Dit is naar mijn idee echter niet heel storend.

Hierin moet ik dus concluderen dat het ophangen van de tv een effect heeft op het geluid, maar dat dit effect niet gigantisch is. Bovendien: hang je de tv op dan weet je na even niet beter. Met een kleine aanpassing in het ontwerp waarbij het gedeelte dat het geluid naar voren richt niet in de voet maar in de tv zelf zit, zou voorkomen kunnen worden dat dit verschil bestaat tussen de tv op voet en de tv aan een beugel. Dit is door LG echter niet gekozen, naar mijn idee wegens esthetische redenen. En die begrijp ik dan volkomen. Wel zou je het voorste deel van de voet aan de tv kunnen schroeven als je de tv ophangt. Dit verdient estetisch gezien naar mijn mening geen schoonheidsprijs.

Achterop de tv bevinden zich een minijack en een Optical-out poort. Hiermee kan je een externe geluidsproducent aansturen. Dit maakt dat, als je met een hiervoor speciaal ontworpen apparaat het geluid wilt afspelen, je hier alle mogelijkheden voor hebt. Daarnaast zullen audiofiele Tweakers hun films misschien wel kijken op deze tv, maar ongetwijfeld afspelen op hun home-cinema set. Behalve de minijack en Optical-out kan om dit te bereiken ook de HDMI-ARC gebruikt worden.

Prijs

Tijdens het schrijven van deze review was de laagste prijs van de TV in de Pricewatch net onder de €2000,-. Dat is een behoorlijke smak geld. Nu kan ik niet bij iemand anders in de portemonnee kijken, maar je moet het geld er dan wel voor over hebben. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de pagina met alternatieven, dan zie je voldoende aanbod van andere 55"-TV's. Vrijwel zonder uitzondering zijn deze lager geprijsd. Echter, veel van de apparaten zijn edities van vorig jaar of ouder. En een heel deel van de alternatieven beschikt niet over Oled-technologie.

Maar, als je budget het toelaat, is het zeker een schitterende tv. Vraag je het mij, dan ben ik niet overtuigd dat het extra geld dat je voor dit model neertelt, het verschil gaat maken ten opzichte van een model dat iets ouder is of van een andere fabrikant is. Wat mij betreft is de prijs op dit moment nog behoorlijk aan de hoge kant.

Wow. Dit is in één woord mijn eerste conclusie. Een schitterend beeld (van zoals gezegd een schitterend apparaat). Maar waarom dan 'maar' 4 sterren in plaats van 5?

Laat mij er eerst duidelijk over zijn dat deze tv een prachtig apparaat is. Het is een genot is hierop tv te kijken. Bovendien is het design schitterend. Zeker als de tv opgehangen wordt aan de muur komt deze heel mooi uit. Dit levert makkelijk 5 sterren op.

De kleurweergave is fantastisch. Hier valt niets op af te dingen. Schitterende beeldkwaliteit. Ook 5 uit 5.

Toch valt er ook wat af te dingen op de tv. Een eerste is de prijs. Deze is best hoog en je moet het geld er echt voor over hebben. Zeker als je er geen waarde aan hecht om het allernieuwste model te hebben, kan ik me goed voorstellen dat je voor flink wat geld minder een tv kiest van een ander merk of een model van vorig jaar. Wat mij betreft is het de moeite waard om op een prijsdaling te wachten. Ik vind persoonlijk dat het apparaat nu nog meer kost dan het waard is.

Een tweede minpunt vind ik de aansluitmogelijkheden. Enerzijds de plaatsing van de aansluitingen, die voor een groot deel aan de zijkant zitten. Dit maakt, zeker bij het aan de muur hangen van de tv, dat kabels eigenlijk de verkeerde kant op steken om ze mooi weg te werken. Een haakse HDMI-kabel in de achterkant is volgens mij veel platter en veel beter weg te werken. Anderzijds vind ik het ontbreken van een DVI-poort een minpunt voor een apparaat in deze prijsklasse.

Ten derde ontbreekt ingebouwde Chromecast-ondersteuning. Geen must en met een losse Chromecast eenvoudig op te lossen, maar gezien de beperkingen die de plaatsing van de HDMI oplevert, wel wenselijk naar mijn mening.

Ook zou het besturingssysteem als nadeel gezien kunnen worden. Zeker voor een Android-fan kan ik me goed voorstellen dat Android-TV een goed alternatief zou zijn. Het schrikt wellicht iOS-fans af, waardoor de keuze voor WebOS niet per definitie verkeerd is.

Als laatste noem ik dat deze tv zijn prachtige beeldkwaliteit het meest tot zijn recht laat komen bij een hoge kwaliteit beeldmateriaal. Kijk je HD(-ready) tv of lagere resolutie Youtube materiaal, dan is dat duidelijk te zien. De tv wil duidelijk scherper materiaal laten zien. Speel je HD of 4K (HDR) materiaal af, dan spetteren de kleuren van je scherm in perfecte kwaliteit. Je zou je kunnen afvragen of het aanbod van dergelijk materiaal op dit moment al voldoende aanwezig is en of dat de aanschaf van een tv in deze prijsklasse de moeite waard maakt.

Oja, en jammer van de 2 dode (sub)pixels. Hopen dat anderen die niet treffen in hun tv!

Wat mij betreft is het echt wel een fantastische tv. Top notch, het nieuwste van het nieuwste. Maar toch niet de perfecte tv met 5 uit 5 sterren.

Disclaimer

Bij deze review heb ik geen uitvoerige fotoshoot gedaan van het beeld dat de tv weergeeft. Je zult me op mijn blauwe ogen moeten geloven. :) Ik heb dit bewust gedaan om twee redenen. Ten eerste heb ik niet de hardware om dergelijke foto's goed te nemen. En ten tweede geven foto's nooit een goed beeld van het beeld.

Changelog

12-07-2018: plaatsing review.

Heb jij ook een LG OLED55C8PLA Zwart?

Nette review!
1 vraagje, je geeft aan dat de tv gigantisch uitnodigt om op te hangen en vervolgens dat de aansluitingen naar de zijkant gaan als minpunt op. Dat strookt niet helemaal met elkaar toch? Aangezien dat wel een vereiste is bij muurmontage

[Reactie gewijzigd door MartijnAbel op 24 juli 2024 07:20]

Daar heb je op zich gelijk in, maar de poorten zitten voor mijn gevoel een beetje te ver opzij, zodat het wegwerken van de kabels wat lastig is. Toegegeven, mijn HDMI-kabels zijn wat stug maar dan nog...
Aah helder, dank voor de uitleg. Dan snap ik het verhaal wat beter
pixelgarantie bijkopen?
Waar heb je deze tv gekocht? En staat dat echt in de voorwaarden?

Ik zou zelf continu naar de zwarte "vlek" zitten staren en niet meer normaal tv kunnen kijken.
En dan zou je dus pech hebben??
Nee, ik had deze via het testpanel, alleen om te testen. Mijn ervaring met eerdere schermen is dat een x percentage aan dode pixels binnen een 'tolerantie' valt en dat als je zeker wilt zijn dat je 100% goede pixels wilt hebben, je hier extra (=pixelgarantie) voor betaalt. Meestal een euro of 30.

In de praktijk zie je die ene dode pixel niet, zeker niet op iets grotere afstand en als je niet weet dat ie er zit. Maar met een tv van dit kaliber en deze prijs, vind ik dat alle pixels moeten werken.
Lekker uitgebreide review, mijn complimenten. Wel vind ik (persoonlijk he) het wat apart dat je een aantal minpunten noemt zoals:

- LG WebOS als besturingssysteem

"Tijdens het spelen met de opties van de tv kreeg ik de melding dat er een update nodig was. Wat voor update is me niet duidelijk geworden. Wel bijzonder dat de tv nog maar kort op de markt is en al een update nodig heeft. Prettig is wel dat de update volledig op de achtergrond gedaan werd en de tv in de tussentijd gewoon te gebruiken was. "

Over het algemeen ben je in je beschouwing over WebOs positief over het besturingssysteem. Je denkt dat Android TV beter is, ook al geef je niet de indruk dat je er ervaring mee hebt, omdat je verwacht dat dat beter aansluit bij je telefoon. Omdat je denkt dat Android tv beter zal zijn is WebOs dus niet goed? :)
Er kunnen trouwens constant updates uitkomen die bugs verhelpen of de functionaliteit vergroten. Ik zou blij zijn dat er constant updates uitkomen!

-Resolutie komt pas echt tot zijn recht bij 4K beeldmateriaal

Zet 4K beeldmateriaal op zou ik zeggen. Is het verder een minpunt?

Begrijp me niet verkeerd, je hebt een mooie review opgezet maar deze punten vielen me op. Het lijkt er voor mij een beetje op dat je minstens zoveel minpunten als pluspunten wilde opnoemen. Is niet nodig. Dat er dode pixels zijn of bepaalde aansluitingen missen kunnen natuurlijk heel goed minpunten zijn.
Dank voor je compliment. :)

Zoals je ziet heb ik LG Web OS zowel als minpunt en als pluspunt genoemd. Ik heb ervaring met Android tv, dit was mijn eerste kennismaking met WebOS. Android tv vind ik zelf erg prettig, maar Web OS ook, al moest ik er even aan wennen.

En met 4K als minpunt...Noem me ouderwets, maar ik kijk nog wel eens tv via het reguliere zenderpakket. Dan is verreweg het meeste (zo niet alle) content 'slechts' in HD. Dan heb je er niet zo heel veel voordeel van dat de tv een 4K resolutie heeft. Vandaar dat ik het als minpunt genoteerd had in die context.

Het is overigens niet mijn bedoeling geweest het rijtje minpunten en pluspunten even lang te maken. Je ziet: de rijtjes zijn niet even lang. :) Heb dit onderdeel van de review ook pas opgesteld nadat ik de rest gedaan had. Het was mijn bedoeling om deze opsomming een samenvatting te laten zijn van mijn conclusie onderaan de review.
Dan zou ik je tv provider minpunten geven omdat ze nog in een sneue resolutie uitzenden ipv dit als minpunt te zien van de tv. Zie het als toekomstbestendig :)

en ik zie dat je rijtje minpunten langer is (daarom zei ik 'minstens') dan de pluspunten hoor. Nogmaals, ik wil niet zeuren, maar deze dingen vielen me gewoon op ;)
Leuke review die ook mijn bevindingen ondersteunt. Qua prijs heb ik €2000 betaald waar nog eens €600 van wordt terugbetaald (300 van LG zelf en 300 voor inruil van oudere Philips), dus dat zit wel snor.
Hoe bevalt de tv jou?

De prijs zal natuurlijk langzaam verder zakken als we verder van de introductie zitten. En volgend jaar, als de nieuwe modellen uitkomen, is deze relatief goedkoop denk ik. 8-)
Bedankt voor je uitgebreide review!

Twee dingetjes: Ik snap niet waarom je het in de inleiding opeens over Qled hebt. Ook begrijp ik niet waarom het een nadeel zou zijn dat de aansluitingen naar de zijkant wijzen, ik vind het zelfs een nadeel dat er nog aansluitingen naar achteren wijzen.
Pixelgarantie? Als je online koopt heb je toch recht op 14 dagen retour. Ik zou hem dan gewoon terugsturen onder het mom van hij bevalt niet, klaar.
Waarom is het een probleem dat DVI en VGA ontbreken? Die 1e heeft bijna nooit op TV's gezeten en VGA is niet geschikt voor deze resolutie, tulp al helemaal niet. Mocht je écht nog een oude PC hebben met DVI-I(?), koop je voor een paar euro een verloop stukje naar HDMI. Mijn ervaring is echter dat de meeste videokaarten met DVI al genoeg moeite hebben met 1440p, dus UHD nog minder kans. (ik heb een 1440p scherm met vga, hdmi, dp & dvi ingang omdat ik altijd iedereens computer fix)