2. Gebruikersreviews

Tacens Tacens Gelus Pro III Review

Stay1ed
15 maart 2010, laatste update op 17 november 2015, 1.169 views

Tacens Tacens Gelus Pro III

Omdat ik na een paar maanden wel genoeg had van het lawaai van de AMD stock koeler heb ik besloten om een nieuwe koeler voor mijn CPU uit te zoeken. Ik wilde een koeler die niet al te duur was (zo rond de €35,-), maar die wel een 120mm fan had. Er was natuurlijk voldoende keuze, maar ik vond deze koeler zo prachtig dat ik die gekocht heb. Koelprestaties De koelprestaties van de Tacens Gelus Pro III vind ik erg goed. Ik kan nu gamen zonder dat de fan sneller gaat draaien wat dan weer voor meer geluid zorgt. De AMD stock koeler draaide onder load al snel op 3400 RPM en dat maakte evenveel lawaai als de rest van de pc bij elkaar. Ik heb de resultaten van een paar metingen aan de temperaturen verzameld in de volgende grafiek:...

Pluspunten

• Backplate
  • Koelprestaties
  • Geluidsproductie
  • Afwerking aan de bovenkant

Minpunten

• Loze Intel gaten op AMD socket's
  • Koeler 90 graden draaien niet mogelijk

Koelprestaties
[img=620]N5sCqGTW[/img]
De Tacens zorgt voor duidelijk lagere temperaturen, zeker onder load. Hierbij moet ook in acht worden genomen dat ik de fan die ik aan de voorkant van de kast heb zitten voor de test met de stock-koeler liet draaien op 1600 RPM en bij de tests met Tacens heb laten draaien op 800 RPM. Dit deed ik omdat ik in de praktijk ook deze snelheden aanhield. Verder heb ik met de Tacens Arctic Silver 5 als koelpasta gebruikt, die natuurlijk beter presteert dan de pasta van AMD, die al deels uitgedroogd bleek.
De lagere temperaturen worden bovendien bereikt met een blijvend laag toerental, en dus geluidsproductie. De Tacens draait bij mij constant op 950 RPM (ingesteld in het BIOS). Ook als de CPU belast wordt gaat de fan niet sneller draaien. Zo is de koeler zo goed als onhoorbaar. Dit in tegenstelling tot de stock-koeler die ik wel zou willen typeren als "tornado", zoveel geluid maakte die.

Installatie
De installatie is in verhouding vrij simpel. Wat nergens te vinden is op internet: deze koeler gaat vergezeld van een backplate en ongeveer 3 gram koelpasta in een spuit. Zoals gezegd heb ik deze koelpasta niet gebruikt. De backplate is een echte pre voor deze koeler, want ik heb laatst ook een koeler geïnstalleerd die aangesloten moest worden op het standaard systeem van AMD, maar die zat lang niet zo stevig vast.

[img=620]TNIHiZFw[/img]
De backplate

Er zit een soort lijm op de backplate, maar die was niet heel erg hechtend had ik het idee. Waar die lijm überhaupt goed voor is vraag ik me trouwens af.

Voordat de koeler aan de backplate vastgemaakt kon worden moest ik voor mijn AM3 socket eerst nog een extra stuk aan de koeler vastmaken. Voor de Intel socket's is dit niet nodig. Dat is wel raar want de gaten voor Intel's zitten er bij mij nu maar los bij, en dat ziet er natuurlijk minder fraai uit. Een tweede nadeel van het systeem dat Tacens gebruikt is dat het niet mogelijk is om de koeler 90 graden te draaien, wat soms een beter optie is voor de airflow.

De backplate wordt eerst vastgemaakt met vier aparte moeren die direct op het moederbord zitten. Dat zorgt dat de bouten, die van onder komen niet kunnen wiebelen en dat de koeler dus niet kan verplaatsen.De moeren die bovenop de bouten gedraaid worden en die de koeler op zijn plaats houden zijn voor de Intel socket's wel bereikbaar van bovenaf, maar voor AM2/AM3 is dit niet het geval. Het erop draaien gaat wel vrij makkelijk.

[img=620]MBVhZad3[/img]
De fan paste voor mij net boven het geheugen, dat in DIMM 1 en 2 zit. Een heatsink had er niet meer bijgepast. Eventueel is er nog wel ruimte in DIMM 3 en 4. De koeler steekt niet uit buiten het moederbord, en ook in de hoogte paste deze koeler makkelijk in mijn behuizing.

Modbaarheid
Ik heb niks aan deze koeler gemod, ik kan er dus weinig over zeggen. Ik miste alleen een tweede set clips voor een extra fan, zou je die erop willen zetten.

Uiterlijk
De koeler ziet er strak uit, dat is ook één van de redenen waarom ik deze koeler heb gekozen. De bovenkant is mooi afgewerkt en het ziet er allemaal strak uit. Een mooie eigenschap is dat de kabel van de fan gesleeved is.

[img=620]h94MxIcF[/img]

Prijs
Ik heb deze koeler gekocht voor een prijs van ongeveer €35,- en dat lijkt me een redelijke prijs. Er zijn natuurlijk goedkopere koeler op de markt, zoals de Mugen 2, maar het uiterlijk van deze koeler trok me uiteindelijk zo aan dat ik voor deze koeler gekozen heb.

Heb jij ook een Tacens Tacens Gelus Pro III?

Goede uitgebreide revieuw! alleen vallen de uitendelijke koel prestatie's me nog best wel tegen als ik eerlijk mag zijn.

Qua oppervlakte is dit ding veel groter dan de standaart phenom II 955 koeler, en dat zie je nog nieteens zo heel erg terug in de cijfers....

Een V8 van coolermaster doet dit volgens mij beter, en een mugen al helemaal!
prijskwaliteit vindt ik hem qua koelprestatie's dan ook iets minder, alleen zoals je al zei.. het uiterlijk moet je ook liggen, en daar betaal je ook voor! ;)
Anoniem: 369292 24 september 2010 19:34
Prima review. Op basis van een optimale verhouding tussen geluidsproductie en debiet (dat je mooi kunt zien in het processor koeler overzicht van alternate) heb ik deze koeler ook gekozen voor m'n iCore 5 en dat bevalt prima. De processor blijft rond de 40 graden bij 800 toeren per minuut en is erg stil. Ik ben wel erg benieuwd hoe deze koeler zicht verhoudt qua geluidsproductie en prestatie t.o.v. andere koelers, want ik kan daar geen goede vergelijking over vinden.
Leuke review!!!
4 sterren van mij
Mooie review!

Ik heb alleen 1 vraagje is het een PWM Fan (4 draads). Ik ben namelijk een groot tacens fan :D en mis een beetje een PWM fan in hun assortiment