Inleiding:
Een paar maanden terug heb ik sterk zitten twijfelen wat ik op dat moment wilde gaan upgraden aan mijn gamesysteempje. Ik kon kiezen tussen een Athlon64 setje met een redelijke PCI-e videokaart (à la X800GT 128MB) of een nieuwe en tevens laatste AGP-videokaart. Helaas zat een Athlon64 setje er niet in, want dan zou je op dat moment toch ver boven de €300 uitkomen. Een optie was dan om mijn huidige moederbord + processor kwijt te raken op V&A, maar dan moest ik er toch wel rond de €100 voor vangen. Bovendien wilde ik rijles gaan nemen en de meeste tweakers weten vast wel hoe veel dat kost. Tijdelijk een Athlon64 met mijn Club3d ATi Radeon 9600XT was dus ook geen optie. Ik moest nu een upgrade doen, want over pakweg een jaar kan ik veel minder beginnen met mijn huidige andere computeronderdelen. Op dat moment kon namelijk niemand zeggen of PC3200 DDR en een AGP-videokaart over een jaar nog goed bruikbaar zouden zijn.
Zoals ik al eerder had gezegd, had ik een ATi Radeon 9600XT in mijn pc zitten. Deze videokaart hield de rest van het systeem toch wel een beetje op, maar was nog niet echt aan vervanging toe. Een bottleneck was het dus niet, maar als je een andere videokaart zou inbouwen, zoals een 9800 PRO of 6800LE, gingen de prestaties nog wel flink omhoog. Bovendien wordt mijn processor geünlocked door het moederbord, dus deze kan probleemloos als 2600+ (12,5*166 MHz) functioneren. Deze bussnelheid zal de performance, zoals je straks ook kunt lezen, gigantisch ten goede komen. Uiteindelijk heb ik er dan toch maar voor gekozen om een nieuwe AGP-videokaart aan te schaffen, want niemand wist hoe lang deze nog verkrijgbaar zouden zijn in het high-end segment. Ik kon kiezen voor een Asus Geforce 6800 Non-Ultra (€139), een Sapphire ATi Radeon 9800PRO (€135) of een Powercolor X800PRO (€199). De 9800PRO was een te kleine sprong voorwaarts en mijn voorkeur ging toch uit naar een ATi videokaart om diverse redenen. De X800PRO bleef dus over. Echter toen ik de Powercolor variant wilde bestellen, bleek dat deze overal uitverkocht was. Een MSI X800PRO bleef toen over voor een meerprijs van ¤30, welke dan eigenlijk over mijn budget van 200 euro heen kwam. Uiteindelijk heb ik toch maar de knoop doorgehakt en deze kaart besteld. Na ongeveer drie dagen werd de kaart thuisbezorgd (alweer klasse Alternate!).
Featureset:
Direct toen de kaart werd bezorgd, viel me de omvang van de doos op: deze was namelijk gigantisch! Voor de geïnteresseerden: de afmetingen bedragen 45 (l) x 8 (d) x 30 (h) cm. De verpakking ziet er erg goed verzorgd uit. Als je aan de voorkant de flap omhoog doet (deze zit met klitteband vast), kun je de kaart zien zitten. Bovendien staat er een hoop informatie op over de bijgeleverde software en accesoires.
Het volgende aan software kreeg je erbij op in totaal 14 cd's/dvd's:
- De volledige versies van XIII, Prince of Persia: The sands of time en URU: Ages beyond Myst. Allemaal wel leuke spellen, maar ik heb ze nog steeds niet getest, maar ik ga ze zeker nog spelen

- MSI 14-in-1 Games collection (14 demo's op een dvd). Tsja, je kunt ze ook van internet halen.
- WinDVD 5.1: redelijk handig dvd-afspeelprogramma.
- MSI PowerCinema: tsja...
- Photoshop Album SE: überlite versie van Photoshop.
- FarStone Virtualdrive: rommel denk ik. Iedereen gebruikt Daemon of Alchol.
- MSI 3d desktop: ik denk dat het ook rommel is.
- MSI drivers: niet nodig, want daarvoor heb je de Catalyst drivers.
Er zitten echt wel een paar leuke dingen tussen, zoals de drie games, maar de rest is echt onnodige rommel. Ik hoop dat men daar dan ook niet te veel voor betaalt.
Verder zitten er nog diverse kabels bij:
- D-SUB naar DVI converter
- HDTV-kabel
- Een aantal TV-out kabels (2) + omzetstukje
- Een molex verlengkabeltje
De kaart wordt dus heel erg compleet geleverd. Bovendien ziet de eerder genoemde doos er erg gelikt uit. Daar houd ik wel van (ik heb al een hele kast vol staan met allerlei pc-hardware dozen).
De prestaties:
Over de prestaties kan ik eigenlijk heel erg kort zijn, want het is een doodnormale ATi Radeon X800PRO 256 MB GDDR3. Niets meer en niets minder. Wel merk ik dat de processor een kleine bottleneck vormt, vooral onder CPU intensieve games. Echter wist ik dat al wel van tevoren, dus was dat geen tegenvaller. Daarom heb ik de processor iets overgeklokt, namelijk tot een XP2600+ (12,5*166 ipv 15*266). Deze bussnelheidsverhoging is erg goed merkbaar in o.a. Half-Life 2 en Doom 3, welke beide graag een sterke processor willen hebben. Hier volgen een aantal benchmarks op een schone Windows installatie:
CPU@2400+
3dmark01: 15.470
3dmark03: 9402
3dmark05: 4829
Aquamark3: 48.191
Zoals je wel kunt zien presteert de computer prima in GPU intensieve benchmarks, zoals 3dmark 03 en 05, maar doet die het iets minder in 3dmark 01 en Aquamark 3. Wil ik daar wat hoger uitkomen, dan zou ik mijn processor verder moeten overklokken of een Athlon64 moeten kopen.
Nog een paar gegevens over de speelbaarheid van games:
In de
Counterstrike: Source video stresstest krijg ik ongeveer 90 FPS (1024*768 / Highest detail / 2*FSAA / 4 *AF). In de test is er geen verschil tussen 2 en 4*FSAA, maar het scheelt toch net weer die paar frames per seconde in multi-player. Drops komen soms voor tot ongeveer 25 FPS. Dit zal wel weer door mijn CPU komen.
In
Doom 3 krijg ik 51 FPS uit de testdemo (1024*768 / High detail / 2*FSAA / 8 *AF). Weer is er erg weinig verschil tussen 2 en 4*FSAA in de testdemo, maar ingame gaat het net ietsjes soepeler. Meestal heb ik een constante framerate van 60 FPS.
De
Battlefield 2 demo is erg goed speelbaar met bijna alles op het hoogste (alleen medium texture detail) zonder AA. Meestal zit ik rond de 60 FPS met af en toe een drop tot 37. Met 2*AA werkt het nog steeds erg goed, maar kom je toch soms op de 33 FPS.
De
F.E.A.R. demo is ook erg goed speelbaar, namelijk op 1024*768 met bijna alles op het hoogste zonder AA en soft-shadows. Ik kom dan nauwelijks onder de 40 FPS.
Andere games, zoals Quake 4 en Nfs: Most Wanted, zijn ook erg goed speelbaar met alles op het hoogste en 2*FSAA. Zoals je misschien wel kunt lezen, ben ik heel erg tevreden over de prestaties van de kaart. Alleen vallen me de scores van Aquamark en 3dmark 01 wat tegen, maar dat komt vast en zeker door mijn oude Athlon XP2600+. Bovendien zeggen deze relatief oude benchmarks niets over de prestaties in toekomstige games, zoals Unreal Tournament 2007.
Overklokbaarheid en modbaarheid:
Over het algemeen zijn X800PRO's erg goed te overklokken, maar daar kan ik jullie niets over vertellen, want dat ga ik voorlopig nog niet doen. De kaart presteert naar mijn mening nu goed genoeg in vergelijking met mijn 9600XT.
De kaart is helaas niet te modden naar een X800XT, omdat dit de nieuwere 2.0 ns non-vivo X800PRO is. Om er helemaal zeker van te zijn, moet ik de koeler er vanaf halen en kijken wat voor core (GA of GB) ik heb. Daar heb ik geen zin in

Beeldkwaliteit en drivers:
De beeldkwaliteit van deze kaart is erg goed, maar doet niets onder aan die van een 9600XT. De drivers zijn nog steeds van het type ATi Catalyst

. Hier hebben ze altijd al goed gewerkt. Bovendien is het driververwijdertooltje van ATi erg handig, want alles is dan echt goed weg.
Warmte- en geluidproductie:
De X800-serie staat bekend om zijn relatief lage temperaturen en lage geluidsproductie. Dit klopt voor 100%, want de kaart wordt idle niet warmer dan 39 graden en is bijna onhoorbaar in zijn idlestand (67% fanspeed). Tijdens flink stressen wordt de kaart niet warmer dan 69 graden en dan gaat de koeler nog steeds niet heel veel harder draaien. Als je stopt met gamen duurt het dan ook niet lang, totdat de kaart weer is afgekoeld naar zijn idle temperatuur. Echter was het wel even schrikken toen ik de kaart had ingebouwd, want bij het opstarten van de pc gaat de koeler even op 100% draaien en dan is die verre van stil. Gelukkig is dit maar voor een paar seconden. Met behulp van ATi-tool kun je zelf andere fanspeeds instellen, waardoor de kaart echt onhoorbaar wordt (34% in idlestand) en dan wordt de kaart nog steeds niet warmer dan de eerder genoemde temperaturen. Toch heb ik de boel maar weer teruggezet naar de standaardwaarden, want mijn pc is van zichzelf al niet muisstil, dus maakt het niet heel erg veel uit.
Een klein minpuntje van MSI vond ik de stikker op de koeler: ik wist dat het gewoon een BBA (built by ATi) kaart was, maar daarom mogen ze de MSI-stikker nog steeds wel recht plaatsen. Doordat deze een beetje scheef zit, kun je de standaard stikker van ATi zien zitten. Hier maak ik me niet druk om hoor, maar ik wou het even noemen :d.
Prijs:
Tsjah, €229 is niet echt weinig voor een AGP-videokaart, maar voor de prestaties die je ervoor terugkrijgt, is het toch wel weer weinig. Tevens ben ik een van de laatsten die een nieuwe X800PRO voor op het AGP-platform heeft kunnen bemachtigen, want een paar weken na deze aankoop, waren ze zo goed als niet meer verkrijgbaar of voor prijzen boven de 300 euro. Echter, als ik nu een AGP-kaart moest kopen, zou ik voor een X800GTO AGP kiezen, welke net iets goedkoper is en voor mijn systeem nog snel zat.
Conclusie::
Een zeer mooie kaart voor een relatief lage prijs. Je krijgt erg veel extra's, maar deze zijn eigenlijk overbodig. Bovendien heb je toch wel een redelijk snelle processor nodig om het maximale uit de kaart te kunnen halen. Misschien dat ik van de zomer naar een Athlon64 ga upgraden, als ik het geld daarvoor bij elkaar kan krijgen.
De foto's zijn trouwens niet van mij, maar via Google gezocht. De dozen zijn echter van een X800XT, maar bij mij staat er gewoon PRO op ipv XT. Verder zijn ze hetzelfde. De kaart op de afbeelding is de ViVo versie. Op mijn kaart ontbreekt dus de gele aansluiting.
Update:
Inmiddels heb ik me een AMD Athlon 64 3200+ aangeschaft in combinatie met een tweedehands MSI K8N NEO2-54G moederbord. Dit scheelt echt behoorlijk in de performance in games: alles voelt veel soepeler aan. Uiteraard heb ik een aantal benchmarks uitgevoerd:
3dmark01: 20.570 (+33%)
3dmark03: 10.252 (+9%)
3dmark05: 4949 (+2,5%)
Aquamark3: 62.231 (+29%)
Doom 3 Timedemo: 67 fps (+31%)
HL2 Video stresstest: 120 fps (+33%)
Zoals je dus kunt zien, is het in de processorintensieve applicaties een enorme vooruitgang. Het is dan ook zeker het geld waard om te upgraden naar bijvoorbeeld een AMD Athlon 64 als je nog met een Athlon XP of trage P4 in combinatie met een snelle videokaart zit.