€ 539,- bij Amazon.nl Marketplace

Panasonic Lumix DC-FZ82 Zwart Review

xekjiram
22 juni 2018, laatste update op 22 juni 2018, 2.560 views Product gekocht

Panasonic Lumix DC-FZ82 Zwart

Flinke lichtgewicht met veel mogelijkheden.

Pluspunten

• lichtgewicht ondanks formaat
  • zelfs bij trillende handen stabiel beeld
  • veel mogelijkheden
  • forse zoom
  • flinke groothoek
  • stelt snel in

Minpunten

• let op bevestiging lensdop!
  • batterijverbruik

Helaas moest ik wegens artrose afstand doen van mijn spiegelreflex. Op zoek naar een goede compactcamera met ruime zoom kwam dit toestel telkens opnieuw op mijn pad en uiteindelijk heb ik hem gekocht.

Eerste indruk: licht van gewicht ondanks het grotere formaat. Het batterijklepje voelt wat goedkoop aan, maar uiteindelijk voldoet het wel. Lensdop is met een touwtje aan het toestel te bevestigen. Let er goed op dat je de dop goed (niet scheef) op de lens doet, anders valt hij er vanaf.

De camera is snel in gebruik. Zoomen gaat vlot, overige bediening ook. Het scherm is niet kantelbaar, maar wel touchscreen.

Wat al snel opvalt is de beeldstabilisatie. Mijn handen kunnen erg trillen, maar de camera weet dat meestal goed op te vangen.

Er zijn vele mogelijkheden en effecten met deze camera. Met het wieltje stel je diafragma en onder-/overbelichting in, net als bij mijn oude spiegelreflex. Ga gerust een middag zitten om de special effects uit te zoeken, het zijn er veel en sommigen zijn echt de moeite waard, zoals de schittering bij waterscenes. Advies: download de uitgebreide handleiding van het www, met een beetje googlen is die makkelijk te vinden, en ga er een dag goed voor zitten om alles eens uit te zoeken.

De zoomfunctie voldoet prima. Er zijn op het www foto's te vinden van de maan. Dit is niet overdreven, deze camera is er toe in staat. Een statief is wel handig als je er echt alles uit wil halen, en hou er ook rekening mee dat bij bepaalde weersomstandigheden/luchtvochtigheid ver ingezoomde voorwerpen waziger en bleker laten worden dan ze in werkelijkheid zijn. Dit ligt niet aan de camera.

Eén van de doorslaggevende redenen om deze camera te nemen was de groothoek van 20 mm, kleiner dan de meeste compactcamera's. Erg prettig bij landschap- en gebouwenfotografie.

Zijn er ook nadelen? Ja, de batterijduur. Die loopt snel leeg, ook als je niet flitst en gewoon kiekjes loopt te maken. Een reservebatterij is alleen al voor je gemoedsrust een must.
Het batterijklepje voelt wat goedkoop aan.
De lensdop is een veelgenoemd euvel. Die moet echt goed vast zitten. Een beetje scheef is al fout. De dop zit met een touwtje aan de camera vast, gelukkig, maar let er echt op dat je de dop er goed recht opzet.

Al met al ben ik zeer tevreden met deze camera. Voor de grootte van de camera vind ik hem opmerkelijk goed te hanteren, de fotokwaliteit is prima, de special effects interessant en niet te vergeten: RAW zit er ook op. Deze camera doet het verdriet om het niet meer kunnen gebruiken van een spiegelreflex- of systeemcamera snel vergeten!

Heb jij ook een Panasonic Lumix DC-FZ82 Zwart?

Fijne review, zeker als aanvulling op de review van Tweakers van vandaag.
Dank je! Die had ik nog niet gezien, ik ga meteen lezen!
Fijne camera met ongelooflijke mogelijkheden voor dat geld. Tip, kijk de instructie video's voor deze camera van Graham Houghton: https://www.youtube.com/p...x-YLTm0kTaWkvd6HTen5ooN1K
interessante review, dank daarvoor.
Als ik de review van tweakers lees, is volgens hun het nadeel dat de je via usb moet opladen.
Jij praat hier echter over een reserve batterij. Bedoel je dat je er een powerbank aan hangt?
P.s. hoe snel is snel leeg?
Sorry Jerrycan, ik zie je bericht nu pas.

Ja, ik laad de accu in de camera via de USB op. Overigens was ik dit al gewend van mijn vorige camera, dus het is niet zo'n probleem. Maar de accu kun je er wel uithalen waardoor je een reserve-accu kunt meenemen voor geval van nood. Dus net zo'n accu die er al in zit, je kunt ze los kopen.

Ik heb het niet geprobeerd, maar met een micro-USB-kabeltje kun je waarschijnlijk ook wel een powerbank aansluiten.

Hoe snel is snel leeg... Dat hangt van heel veel dingen af. Ik kan dat niet goed aangeven eerlijk gezegd. Scherpstellen, flitsen, zoomen, al die dingen, het vraagt allemaal energie. "Een paar honderd foto's" zonder flits moet wel haalbaar zijn, maar ik ben afgelopen vakantie tijdens een excursie met veel gezoom en scherpstellen blij geweest met mijn reserve-accu. Haalde het nog wel op één batterij, maar je fotografeert toch een stuk geruster als je weet dat je die extra accu mee hebt.
Dank je voor je terugkoppeling!