€ 1.172,33 bij Reichelt

Kyocera M5526cdw Review

17 juni 2018, laatste update op 1 oktober 2021, 6.858 views Rapporteer

Zeer goede, vrij compacte all-in-one laser printer.

Pluspunten

• Vrij compact
  • Single-pass scanner
  • Goede printkwaliteit
  • Eenvoudig te bedienen

Minpunten

• Uitgebreide menu's
  • Email instellingen
  • Geen bijgeleverde scanner applicatie
  • Profielen van NAPS2 worden overruled door TWAIN driver instellingen

Aanschaf:
Na een uitstapje naar een Oki mc362dcn die me toch tegenviel, koos ik snel voor mijn eerste keuze: Kyocera M5526cdw.

Ik heb de bestelling bij CentralPoint.be geplaatst op vrijdagavond.
Op maandag werd hij verzonden, maar spijtig genoeg werkte de track&trace link niet.
Op dinsdag was kennelijk DHL vergeefs langsgeweest, maar geen bericht achtergelaten. Dit vernam ik pas nadat ik CentralPoint had gecontacteerd. Op woensdag was er wel iemand thuis, dus de printer werd netjes ontvangen.

Uitpakken:
Leuke verrassing bij het uitpakken: geen piepschuim, enkel karton!
Ook handig: de printer staat op een soort kartonnen tray met handvaten. Zeer handig om de printer te verplaatsen, naar bvb 2e verdiep. Was wel wat moeilijker om dit alleen te doen met de Oki.

Aansluiten:
Printer aansluiten kan via USB, kabel netwerk of wifi. Vast IP adres geven is geen enkel probleem. De wizard op het touchscreen is zeer eenvoudig te volgen.
Installatie via bijgeleverde CD-ROM is ook handig en gebruiksvriendelijk.

Printer:
Printer opties zijn bij het printer zeer eenvoudig in te stellen:

Na een week gebruik kan ik natuurlijk weinig zeggen over de betrouwbaarheid, inktverbruik etc. Echter nog niets storend gevonden, dus dat is dan positief.

Scanner:
Er lijkt geen scanner applicatie meegeleverd te worden. Ik kan echter zeker het open-source programma NAPS2 aanbevelen. Zeer eenvoudig en handig in gebruik via de TWAIN drivers van Kyocera. Wat je wel moet weten is dat je eerst in de Kyocera TWAIN driver applicatie een scanner moet toevoegen. Die kan je dan gebruiken in NAPS2.

SMTP server instellen op scan via email door te sturen is me nog niet gelukt. Dit kan echter ook aan mijn email provider liggen. Zij hebben namelijk steeds wat speciale instellingen.

Scannen gaat via de ADF zeer snel: de Kyocera is namelijk single-pass waardoor het document niet geroteerd moet worden om de achterkant te scannen. Kwaliteit is goed. Ik merkte bij grijswaard weinig verschil tussen 300dpi en 1200dpi bij het inscannen van handouts van een cursus. Er kunnen echter slechts 50 bladen op de ADF volgens de manual, dus een cursus van enkele honderden bladzijden inscannen zal wat teveel zijn.

Update 04/02/2019:
- ondertussen toch een 6-tal cursussen van elk honderden bladzijden (recto-verso) ingescand. Dit ging zeer goed! Zeer snel, slechts 2x een papierstoring gehad. Enkele bladzijden wel scheef, maar ik vermoed dat dit kwam doordat de bundels geperforeerd waren voor ringen. Het maken van de gaatjes voor de ringen, zorgt ervoor dat het papier wordt ingeduwd. Hierdoor is er aan 1 kant meer weerstand bij het trekken van de bladen. NAPS2 staat echter toe om bladen snel recht te zetten.

- Zoals eerder aangegeven moet je de TWAIN driver gebruiken bij het scannen. Probleem hierbij is dat de instellingen die je in de TWAIN driver zet, de profielen van NAPS2 overrulen. Ik heb bvb 3 profielen in NAPS2: glasplaat, ADF duplex, ADF niet-duplex. Dit werkt echter niet, wil ik iets veranderen moet ik de TWAIN driver openen en het daar aanpassen.

Update 01/10/2021:
Dit is mijn 2e versie van dit toestel. De eerste begon strepen te krijgen op het papier.
Volgens Kyocera kwam dit omdat ik een 123inkt namaakpatroon had gebruikt.
Onder garantie nagekeken, maar geen garantie voor reparatie.
Repareren kost bijna evenveel als een nieuwe, dus een nieuwe besteld.
Nu een jaar later is het zwarte inktpatroon leeg en heb dus een officieel patroon besteld.
123inkt wil wel echt graag hun eigen patronen verkopen, want men belde mij nog op om proberen te wisselen naar hun eigen patroon. Had ik geen zin in. (20 euro verschil, kosten op de zaak, dus liever geen risico nemen)
Even enkele cijfers:
- zwarte pagina's geprint/gekopieerd: 1.032
- pagina's in kleur: 328 (originele kleurentoners zitten nog rond de 60%)

Officieel moet je 1.200 pagina's kunnen printen met de originele toners. Hangt natuurlijk sterk van de pagina's af.
Ik print weinig in kleur en zet ook vaak eco print aan.

Eindconclusie:
Zoals gezegd te vroeg om definitieve conclusie te geven, maar dit toestel bevalt me wel: correcte prijs, handig in gebruik, goede keuzemogelijkheden, niet te groot.
SMPT instellingen komen nog wel in orde wanneer ik wat meer tijd heb.

Heb jij ook een Kyocera M5526cdw?

Op zich prima MFP's, maar wat wel lastig is om firmware updates te verkrijgen. Dat lukt alleen via een certified reseller. Niet echt meer van deze tijd...
OK, dat wist ik niet.
Nu, toestel is al tenminste sinds 2016 op de markt. Ik vraag me dan af hoeveel updates er nog komen.
Er zijn 18 firmware updates uitgekomen sinds release. De laatste versie is van 18 december 2019.
Interessant. Mag ik vragen hoe jij dat weet en waar ik die zou kunnen vinden?
Op bvbbdeze pagina vind ik geen firmware: https://dlc.kyoceradocume....ECOSYSM5526CDW._.EN.html

De laatste tijd begint hij wat strepen te maken. Ik zoek dus ook een soort cleaning guide, maar niet te vinden. Ook al een week geleden contact opgenomen met Kyocera, maar geen antwoord...
Firmware updates zijn alleen toegankelijk voor Kyocera Partners.

Bij problemen met de afdrukkwaliteit wordt het volgende aanbevolen:
System Menu -> Adjustment Maintenance -> Drum Refresh (3x uitvoeren)
System Menu -> Adjustment Maintenance -> Laser Scanner Clean (1x uitvoeren)

Mocht het probleem daarna nog steeds aanwezig zijn kan het ook een probleem van de drum zelf zijn. Als je geluk hebt is hij vies, als je pech hebt is hij beschadigd (krassen). Echter is het niet de bedoeling de machine zelf uit elkaar te halen ivm garantie. Tenzij hij natuurlijk al buiten de garantie is, dan op eigen risico.
Bedankt, ga ik eens proberen!

Weet je per toeval een goede Kyocera partner omgeving Turnhout, België ? (mag ook in Noord-Brabant zijn)

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 23 juli 2024 14:10]

Ik ken alleen Duitse partners omdat ik in Duitsland woon. Ik denk dat je de Kyocera hotline in België zal moeten vragen.
Zijn die strepen steeds op dezelfde afstand van elkaar? Indien ja kun je hier zien welk onderdeel het probleem veroorzaakt op basis van de afstand van de strepen:

27.9 mm Developer
29.8 mm Main charger
51.2 mm Transfer
72.2 mm Fuser (Heat Roller)
75.3 mm Drum
78.5 mm Fuser (Pressure Roller)
@Sir_Hendro : even nagemeten. Ik heb rechts een streep op 31mm tot 24 mm van de rechterkant.
Is dat dan de Developer? En wat zou ik dan kunnen doen?

Nog steeds geen reactie gehad van Kyocera België.
Dit gaat over strepen die steeds op dezelfde afstand van elkaar terug te zien zijn op het papier. Dus van boven naar beneden. Deze waardes geven de omtrek van de rol aan die het probleem veroorzaakt. Komt de streep elke 27.9mm van boven naar beneden op de pagina voor dan is bijvoorbeeld de developer beschadigd.

Je kunt bij Kyocera alleen de bij zwart / wit machines de units eruit halen en eventueel reinigen. Kleurenmachines zijn helemaal dicht getimmert. Dan moet je hem dus eerst uit elkaar schroeven, iets wat ik absoluut niet zou aanraden (compleet op eigen risico, gaat ook tenkosten van de garantie). Bij jouw probleem zou het dus eigenlijk door een monteur gerepareerd moeten worden.

Schijnbaar kun je Kyocera Belgie niet meer bellen en dien je support aanvragen via deze link te doen:

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 23 juli 2024 14:10]

Ben ook een Kyocera technieker maar in belgie
Van Mechelen in Turnhout deze doet Kyocera .
Van Mechelen in Turnhout deze doet Kyocera . :)
Bedankt. Dat kom ik eigenlijk regelmatig, helemaal niet gedacht!
Ondertussen heb ik hem naar Kyocera België verstuurd. Nog net binnen garantie.
Staat daar al 1,5 week, afwachten...
Tja, Kyocera wijdt het probleem aan de zwarte inktcartridge van 123Inkt.
Bestek moet nog volgen, maar gaat zeker over de 300€ gaan. Dus de prijs van een nieuwe printer.
Plus nog 60€ verzendkosten naar Kyocera.

123Inkt prijst deze cartridge aan met:
Geproduceerd door een ISO9001 gecertificeerde fabrikant (dus volgens de hoogste kwaliteitsnormen).
Geen kwaliteitsverschil, een veel hogere capaciteit dan de Kyocera-uitvoering, en ........... stukken goedkoper!!!
Wij adviseren u deze toner (het 123inkt huismerk) te nemen i.p.v. de Kyocera-uitvoering.
Goedkoop is dus duurkoop...
Ik ben op zoek naar een vervanger van een doorsnee inkjet printer, want bij ons thuis worden we gek van verdroogde, lekkende, dure cartridges. Kun je enig idee geven wat de verbruikskosten zijn?
Ga ik eens proberen uit te zoeken als ik thuis ben.
Ik zit echter nog steeds op de eerste cartridges die er in zaten, dus heb nog geen idee wat nieuwe moeten kosten.
Even update:
Dus met de bijgeleverde cartridge:
617 z/w pagina's geprint
183 kleur pagina's geprint
8.230 pagina's gescand

Status cartridges:
zwart 24%
cyaan 68%
magenta 70%
geel 69%
Ik heb inderdaad vooral z/w geprint
Dus met een prijs van €65,- voor een originele toner kost een zw/wit print 8 cent per print. Dat is volgens mij niet heel goedkoop.
Maar nu ga je er vanuit dat de meegeleverde toner een volledige toner was/is. Mocht dat niet het geval zijn dan is de prijs per print ook totaal anders.
Het lijkt me, dat als je een nieuwe printer koopt, dat de toner ook nieuw is toch?
Ik denk dat Postman bedoelde dat de meegeleverde toner misschien minder inkt bevat dat diegene die je voor 65€ koopt. Zoals bij veel inktjet printers wordt gedaan.
Eerlijk gezegd weet zelf niet of dit hier zo was.
Maar eerlijk gezegd was prijs per pagina niet het belangrijkste criterium voor mij.
Meeste wat ik zou printen is cursusmateriaal, maar die laat ik bij lokaal kopieercenter printen aan 4 cent per pagina.
Goede, snelle scanner vind ik belangrijker.
Helaas zelden of nooit. Meestal is er een 'starter' kit aanwezig. Dit is zowel bij laser als inkjet het geval. Daarom is de printer vaak ook zo goedkoop, het echte geld wordt verdiend met nieuwe inkt/toner.

Voor deze printer zijn gelukkig de informatie te vinden op hun website:
CONSUMABLES
Average continuous toner yield in accordance with
ISO/IEC 19798
Toner-Kit TK-5240K: black toner yield 4,000 pages A4
Starter toner: black toner yield 1,200 pages A4
Toner-Kit TK-5240C, TK-5240M, TK-5240Y: cyan,
magenta, yellow toner yield 3,000 pages A4
Starter toner: cyan, magenta, yellow toner yield 1,200
pages A4
Uitgaande dat je alle 4000 pagina's kunt printen met de 65 euro, kom je uit op 1,625 cent per pagina. Exclusief papier en andere verbruik artikelen (laser printer heeft wat meer onderhoud nodig dan inkjet).
Maar ik zit nu voor z/w op 617 met 76% van de inkt verbruikt, dus ik zou een 800 pagina's ipv 1200 uit de starter toner kunnen halen. 3/4e dus.
Voor kleur: 183 pagina's met 31% van de toner, dus 600 pagina's ipv 1200. De helft dus.

Voor de 65€ kit is dat dan 3/4e tot de helft, dus 2,16 cent a 3,25 cent per pagina.
Klopt. Die norm die fabrikanten hanteren is ook maar een aantal procent van een pagina bedrukt. Als je veel volle pagina's print ga je dus andere resultaten zien.

Mooi om te zien wat echte gebruik statistieken zijn.
Door continuous scan te gebruiken kan je meerdere porties toch als 1 opdracht (PDF) scannen. Staat als optie in het rijtje met de 7 pagina's aan opties die je kan aanpassen bij elke opdracht.

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 23 juli 2024 14:10]

Ik gebruik Naps2, die verwerkt dat allemaal perfect: ieder scan wordt gewoon toegevoegd.
Heeft ook optie om te deskewen.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 23 juli 2024 14:10]

Het werd in de review gebracht als minpuntje van de printer, terwijl de printer daar een wel voorziening voor heeft.

Maar externe software kan dit inderdaad vaak ook. Vaak zelfs pagina's interleaven als je een printer met enkelvoudige scanner mocht hebben.
Ah, zo. Ik bedoelde daarmee dat ik dus telkens 50 bladen er op moet leggen.
Dus moet ik bij blijven om de volgende 50 te leggen etc.
Als ik ineens 500 kan leggen, kan ik in een andere kamer iets anders gaan doen.
Maar ik had het beter kunnen verwoorden.
Ik ben ook op zoek naar een kleurenlaser all in one. De huidige is een Samsung CLX 3185FN maar heb problemen met de SMTP instellingen en krijg dit niet meer goed voor elkaar, hij ondersteunt volgens mij geen tls versleuteling. Tot voor kort kon het de SMTP server van google gebruike namelijk: smtp-relay.gmail.com op poort 25, maar om de een of andere reden werkt dit niet meer.

Ik gebruik deze functie met name om facturen te scannen en door te sturen naar de boekhouder.

Ik ben dan ook benieuwd of je de smtp instellingen op deze all in one al voor elkaar hebt gekregen.
SMTP heb ik niet ingesteld, mijn printer moet niet aan het internet hangen.
Maar als het eerst wel werkte, is het dan misschien een factor buiten de all-in-one?
Op de pagina's van mijn email provider stond altijd dat poort 25 vaak door de ISP geblokkeerd wordt.
Werkt 2525 misschien met Gmail?
Ik denk dat gratis SMTP servers in het verleden 'misbruikt' zijn geweest voor oa spam doeleinden, en uit veiligheidsoverwegingen het tegenwoordig standaard is om tls te gebruiken evenals verplichte authenticatie.
Na een beetje research ben ik erachter gekomen dat de Samsung all in one geen stl ondersteund.
Google laat het alleen nog maar toe om zonder authenticatie en tls een email te sturen naar een google emailadres. Ik heb een workaround gevonden door te scannen naar een google emailadres, en dan deze automatisch laten doorsturen naar de boekhouder.

Tijd voor een nieuwe all in one.
Is voor de Kyocera M5526cdw ook een papierlade beschikbaar voor 500 vellen?
Geen idee, even snel gezocht, vind ik deze pagina:
Zegt dat er een lade is voor 250 vellen denk ik.
Maar geen 500