Anet A8 Review

ocf81
15 juni 2018, laatste update op 12 augustus 2020, 9.086 views Product gekocht

Anet A8

Voor een laag bedrag krijg je een kit printer welke zelfs na de kosten van de absoluut noodzakelijke upgrades nog steeds aantrekkelijk geprijsd is. Print redelijk na upgrades. Als je geen hardcore hardware hacker bent moet je van deze printer wegblijven. Zonder upgrades is dit een gevaarlijke machine.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Grote gebruikersgemeenschap
  • Printkwaliteit na mods in orde, doch niet geweldig

Minpunten

• Levensgevaarlijk zonder mods
  • Printkwaliteit zonder mods erbarmelijk
  • Geen noemenswaardige handleiding

1 van 5 sterren (Waardeloos)

Inleiding

ocf81 gaat joysticks maken! Althans, dat is (nog steeds) het plan. Dus heb ik een 3D printer aangeschaft om dit te doen. Na een jaar of anderhalf is het tijd om hier eens een mening over te geven, waarvan akte. In deze review zal ik de printer in de aangeleverde staat beoordelen. Ik zal daarnaast een vergelijking geven met hoe de printer kan functioneren in aangepaste staat.

Specs & Features

Net als bij de originele i3 is biedt deze printer een bouwoppervlak van 220 bij 220mm. (de afmeting van een MK2/MK3 verwarmd printbed) In tegenstelling tot sommige andere i3 klonen kan de A8 tot 240mm de hoogte in.Andere i3 klonen hebben vaak een bereik dat tussen de 180mm en 210mm ligt, dus dat is op het eerste gezicht wel aardig.
Het frame is van acryl en de componenten zijn eigenlijk allemaal een slag te goedkoop uitgevoerd. (hierover later meer)
De A8 heeft een verwarmde printplaat, maar ontbeert een automatische bedlevelling sensor. Het is een single extruder ontwerp met directe aandrijving. De extruder is niet geschikt voor flexibele filamenten. De controller is een zo minimaal mogelijk uitgevoerde single board RAMPS imitatie. Voor dit bedrag zijn de specs in orde.

Opbouw/installatie

Deze printer is een kit, en je moet hem dus zelf opbouwen. Dit kost je tussen de 5 en 10 uur, afhankelijk van hoe handig je bent. Het grootste irritatiepunt dat ik ervoer tijdens het in elkaar zetten van de printer was toch wel dat de handleiding niet heel uitgebreid is. Bovendien is de handleiding verstopt op de microsd kaart die meegeleverd wordt met de kit, zonder dat dat ergens op een papiertje in de doos o.i.d. wordt aangegeven. Ook de constructievideo's op youtube laten te wensen over als je het mij vraagt.

De bouw wordt danig vertraagd doordat het acryl van het frame bedekt is met een papieren beschermlaag, welke verwijderd moet worden voordat je de printer in gebruik neemt. Je kan ervoor kiezen om die niet te doen. De bouw is op zich niet heel ingewikkeld. Je moet het frame in elkaar draaien en dan de componenten op de juiste plek aanbrengen. Hierbij is het wel noodzakelijk om enigszins je gezonde verstand te gebruiken. Er zijn tal van voorbeelden van slecht uitgedachte zaken bij deze printer als het om de bouw gaat. Bepaalde stappen in de handleiding en/of constructievideo zijn compleet onlogisch. Een voorbeeld is het erin hameren van de X gantry geleidestaven. Volgens de handleiding die ik meekreeg moet je dat doen nadat de XZ verbindingsstukken al op de geleidestangen voor de Z as zitten. Het is veel logischer om de X as carriage op de staven te doen, de verbindingsstukken vervolgens aan de uiteinden te verzetten dan dan deze onderdelencluster te monteren op de Z as. Hierdoor is de kans op schade veel minder groot. Het is dus wel belangrijk om schroeven niet té strak aan te draaien. Schade aan acryl moet ten alle tijde vermeden worden. Ga dus voorzichtig met frameonderdelen om, anders zit je met een printer die nooit gaat werken omdat kritieke onderdelen kapot zijn.
Op zich heb ik geen problemen ervaren bij het opbouwen van deze printer omdat ik de instructievideo eerst eens heb bekeken voordat ik aan de slag ging, waardoor ik hier op tijd achter kwam. De onderdelen passen overigens goed op elkaar.

Kwaliteit van de kit

Tja. hier zit hem toch wel de achilleshiel van de A8 (overigens is er bij zo ongeveer alle Anet printers op dit gebied wel wat mis) Deze is out-of-the-box gewoon niet in orde. Het gaat om een Prusa i3 kloon die zo goedkoop mogelijk is gesourced, en dat merk je aan zo ongeveer alles.
Het frame is een goed voorbeeld. Het acryl frame is gevoeldig voor schade en zal over de jaren ook slapper worden. Het frame is bovendien zodanig vereenvoudigd dat het veel meer dan andere i3 klonen vatbaar is voor trillingne in de X richting. Ook het gebruik van enkele draadeinden om de Y as vorm te geven heeft zijn gevolgen voor de betrouwbaarheid van de printer, waardoor deze constant opnieuw moet worden gekalibreerd. De fanduct voor de part cooling fan is een aanfluiting en doet zijn werk niet goed. Kabelmanagement is slecht geregeld, zelfs voor een kit printer.
Omdat de onderdelen ondermaats zijn is deze printer out-of-the-box niet veilig te noemen. Er zijn talloze voorbeelden het internet te vinden van meldingen omtrent dit model printer. Deze printer kan bij normaal gebruik in de fik vliegen. Een lijstje van problemen: De voeding is ondermaats en ook van slechte kwaliteit. De printkop is ook niet bijster goed te noemen omdat het verwarmingselement niet goed op zijn plaats wordt gehouden door het schroefje dat daarvoor moet zorgen. De controller is niet geschikt voor het aansturen van het verwarmde printbed en ontbeert tevens basale beveiligingsmaatregelen in de firmware. Er is geen kap om de aansluitpunten voor de voeding af te dekken, waardoor je dus altijd uit moet kijken als je in de buurt van de printer bent. Ook is de aansluiting van de kabel op het verwarmde printbed niet berekend op de stroom die het bed nodig heeft en de bewegingen van het bed, waardoor deze onveilig is.
Al met al is er een waslijst van dingen die beter moeten. Moeten? Ja, moeten. Vooral voor de zaken die betrekking hebben op de veiligheid is het absoluut noodzakelijk om aanpassingen door te voeren. Hierover meer in het nawoord. Aan het einde van het bouwproces heb je wel een werkende printer, maar het is de vraag voor hoe lang. Kwaliteit out-of-the-box is dus dramatisch te noemen.

Gebruiksgemak en printkwaliteit

Het goedkope ontwerp heeft zijn weerslag op het gebruiksgemak en de printkwaliteit. Deze zijn teleurstellend. De printer is door zijn te goedkope opzet nogal bewerkelijk in het gebruik. Dit merk je in de mate waarin dingen slijten of vastlopen. Een goed voorbeeld hiervan is het aanvoeren van filament in de extruder. De extruder heeft geen geleide voor het filament waardoor het lastig is om het filament te plaatsen. Dit kan tamelijk frustrerend zijn. Voordat ik er upgrades op had zitten was de printkwaliteit belabberd. Na het toepassen van de frame braces en bandaanspanners en het installeren van de bed levelling sensor was de kwaliteit tamelijk goed, maar niet uitmuntend. Bepaalde zaken zijn bijzonder slecht aan te pakken. Hoge prints zijn door het ontwerp lastig te doen. Het frame is zo slap dat als je daadwerkelijk de hoogte in gaat, je daar in de hogere lagen zeker iets van terug gaat zien als je heel snel gaat printen. Meer dan 30mm/s is dan niet aan te raden. Er zijn wel braces voor het XZ vlak, maar die zijn óf heel lastig te printen (full frame braces), of een aanfluiting (T-Brace).
Zonder bed levelling sensor moet het bed bij elke print weer afgesteld worden. Dit komt door de slappe constructie om de Y as vorm te geven.

Het verhaal na upgrades

Tja, de A8 is een van de meest populaire modellen voor starters (zie ook OpenSource 3D Printing - Deel 2) Waarom dan, als er zo veel is mee is? dat komt omdat zo ongeveer alles aan deze printer aan te passen is. Hierdoor zijn de genoemde gebreken in de praktijk allemaal te verhelpen. Voor ca. €250 kan je printer + vervangende onderdelen krijgen en daarmee een veilige printer die tamelijk goede prints produceert, helemaal voor de prijs. Daarnaast is er rondom deze printer een gemeenschap ontstaan die graag vragen beantwoord en continu bezig is met het verbeteren van de printer. Dus het hoeft niet zo'n ramp te zijn. Maar dan moet je wel bereid zijn om er heel veel werk in te stoppen en moet je ook wel het een en ander ven elektronica weten.

Voor de veiligheid noodzakelijke upgrades zijn:
  • Het aanbrengen van een MOSFET module voor het aansturen van het bed
  • Het aanpassen van de kabel door het toevoegen van extra draden (16AWG)voor de stroomvoorziening, danwel het vastsolderen van dikkere draden aan het bed zelf. (12AWG)
  • Het verzorgen van trekontlasting van de draden die aan het verwarmde bed gemonteerd worden.
  • Het vervangen van de voeding door een model dat minimaal 12V/25A (300W) kan leveren.
  • Het toevoegen van nylon ringen (maat M4) tussen de bedveren en het bed.
  • Vervangen van het heater blok door een (clone) E3D v6 oude stijl heater blok. (die houdt het verwarmingselement wel goed op zijn plaats)
  • Het krimpen van vorkstekkers op de draden, zodat er voldoende contactoppervlak is om alle stroom goed door te geven.
  • het flashen van de firmware van de controller naar de nieuwste versie van de Marlin firmware
Daarnaast is het voor de printkwaliteit aan te raden om de voldende upgrades te installeren:
  • Inductiesensor met een detectieafstand van 8mm ( bij voorkeur het buis tpye: LJ18A3-8-Z/BX, het SN04 blok type is minder makkelijk goed af te stellen omdat de montage te bewerkelijk is) Voor het gebruik van deze sensor moet je wel een opto-coupler tussen zetten of een voltage divider aanbrengen op de kabel zodat de controller ermee overweg kan.
  • Andere fan duct. Dit is een onderdeel dat je zelf kan printen
  • Frame brace voor de Y as. Dit is een onderdeel dat je zelf kan printen.
  • Bandaanspanners voor de X en Y as. Dit zijn onderdelen die je zelf kan printen, maar je hebt daarnaast nog wel een paar schroefjes etc. nodig.
  • vervangende GT2 riemen. De standaard riemen zijn gewoon erg slecht en rekken makkelijk uit.
Daarnaast zijn er nog wel wat praktische zaken die je kan aanpassen.
  • Kabelslangen voor de X- en de Y-as, Dit zijn onderdelen die je zelf kan printen.
  • Een behuizing voor de controller en de mosfet
  • Een behuizing voor de voeding, eventueel met aan/uit knop.
  • Een andere controller zoals de Rumba+ (of als je het heel goedkoop wil, een RAMPS, maar dan wel een v1.5+)
  • Een groter scherm
  • een raspberry pi zodat je de printer via het netwerk kan aansturen en monitoren
De ultradeluxe upgrade is om het frame te vervangen (bijv. met een AM8 of een Hypercube Evo frame), maar op dat punt kom je wel op een kostenplaatje van ca €350+ uit, en dan komen printers zoals de goedkopere versies van de P3Steel in beeld, welke een structureel beter frame hebben. De levensduur zonder frameupgrade is een paar jaar, meer valt er niet te halen uit het acryl dat het frame vormgeeft.

zonder mods, duidelijk 1 ster. Met mods zou het ook 4 kunnen zijn. Dat maakt het lastig om deze printer eenduidig te scoren. Je kan namelijk voor een betrekkelijk laag bedrag een startpakket krijgen dat zelfs na de kosten van de upgrades nog steeds aantrekkelijk geprijsd is. Maar dat is alleen mogelijk als je weet wat je doet. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om deze printer te scoren zoals ie geleverd wordt. Dat is dus een dikke onvoldoende.
Als je de upgrades wel allemaal installeert is het een printer die aardig goede prints kan afleveren voor een lage prijs.

Status update 2020:
In 2020 heb ik vaarwel gezegd tegen het acryl frame en een Orballo variant van het TATARA frame gekocht.
Verder zit er nu een BT SRK 1.4 op met 2209 drivers.
ik maak nu gebruik van een KM52 bed en een BLTouch kloon.
Anno 2020 zijn er in het budgetsegment echt betere printers te krijgen zoals de Creality Ender 3 V2. Een echte tweaker zou ik nu ik er een paar jaar op heb zitten aanraden om gewoon voor kwaliteit te gaan. Dat scheelt een hoop gezeik en laat je focussen op datgene waar je een printer voor hebt: je creatieve projecten realiseren.

Hier nog een plaatje van mijn enigszins aangepaste A8 in 2018:
De overige plaatjes zijn geschoten net voordat het frame vervangen zou worden door een metalen frame (Tatara frame)

Heb jij ook een Anet A8?

Een upgrade waar ik veel aan heb gehad is de spoel-houder welke het filament van boven aanvoert (in plaats van de aangeleverde "werkt-net-niet" methode)
Dat is inderdaad een praktische mod. Helaas heeft het plaatsen van een rol aan de bovenkant van het frame het effect dat je een topzware printer creëert. de matige stijfheid van het frame zorgt er voor dat je printkwaliteit achteruit gaat als je dat doet. Bij een upgrade naar een AM8 zou je dit wel kunnen doen denk ik.
Na de nozzlefan upgrade was dit mijn 2e upgrade ( ondertussen heb ik de IKEA Lack-upgrade gehad ;) ) en ik merkte een enorme vooruitgang, ik had voorheen steeds underextrusion omdat er aan het filament "getrokken" moest worden, na deze upgrade stond er een stuk minder spanning op mijn filament toevoer.

De belttensionupgrades waren voor mijn de grootste vooruitgang.

Over je lage beoordeling; als je kijkt naar hoe het product geleverd wordt ben ik het helemaal met je eens!
- slechte instructies
- fragiele / onderpresterende onderdelen

Maar daar gaat het bij deze hele printer ook niet om, de community is wat deze printer draaiende (en op de markt) houd en daarmee had er best een sterretje bij gemogen naar mijn mening O-)
Ik heb er nog even over nagedacht, maar ik heb besloten om de beoordeling te laten zoals ie is. Het product as is is wat er beoordeeld wordt. Daar ben ik in mijn conclusie ook redelijk duidelijk over geweest denk ik. Onder het kopje "Het verhaal na upgrades" komt ook de rol van de community wel goed naar voren denk ik.
Anoniem: 1161086 29 december 2018 20:52
Duidelijke review @ocf81, bedankt.
Zou je toevallig ook een foto van de andere kant kunnen delen?
Ik ben benieuwd hoe je de bandenspanners aan de extruder hebt bevestigd en hoe het heatbed nu bevestigd is.
Dat zal ik binnenkort een keer doen.

Overigens zie je de bandenspanner voor de Y as gewoon op de foto. Dat is dat groene dingetje aan de voorkant van de printer. De spanner voor de X as zit op de foto een beetje verborgen achter de elektriciteitsdraad.
Op thingiverse.com kan je talloze voorbeelden terugvinden als je even zoekt.
Wellicht een beetje aan de late kant, maar ik heb wat foto's toegevoegd.
Ik zie je driemaal de veiligheid aanhalen maar eigenlijk nergens scherp maken wat er dan nu onveilig is. Wellicht kan je dat nog aanpassen/toelichten?
Op zich heb je ergens een punt. Overigens refereer ik wel naar (binnen de DIY 3D printer wereld alom bekende) voorbeelden op het internet:
Momenteel heb ik geen tijd om dit verhaal uitgebreid te herzien. Als ik daar over een week of twee tijd voor heb, zal ik dat nog eens nalopen en links naar concrete gevallen van veiligheidsproblemen toevoegen.

Als je deze printer nu overweegt aan te schaffen zou ik eerder gaan voor de inmiddels wijdverbreide modellen met een frame gemaakt van aluminium extrusies.

Mijn eigen A8 heb ik ondertussen zodanig aangepast dat alleen de geleidestaven en de motoren nog origineel zijn. (dus het plaatje klopt inmiddels niet meer)
Ik heb er nog eens naar gekeken, maar dit deel legt het toch wel redelijk uit denk ik: