Een topklasse monitor in alle categoriën (werk,gamen,film)!
Pluspunten
- IPS
- G-sync
- 34" op 3440x1440 = perfect (109ppi)
- bouwkwaliteit
- ik heb een golden sample ontvangen (panel lottery)
TL;DR: Eindelijk na een stevige zoektocht op de valreep een perfecte opvolger gevonden voor mijn defecte Asus PG279Q monitor: de Acer Predator X34P is een fenomenale monitor voor alles wat je maar met een monitor wil doen en mijn exemplaar heeft ook nog eens uitmuntende QualityControl. Acer en Coolblue: bedankt!
Achtergrond
Na 1 jaar en 11 maanden trouwe dienst merkte ik opeens dat mijn PG279Q een dode pixel had links-midden in het scherm. Helaas zichtbaar en erg storend. Coolblue deed niet moeilijk, nam de monitor in voor reparatie en na het weekend kreeg ik al mijn aankoopbedrag terug. Ongelovelijk toffe service van Coolblue! Maar nu had ik een buidel geld, maar geen monitor dus de zoektocht begon. Hieronder volgt een verhaaltje over mijn zoektocht. De reden waarom ik dit uitgebreid toelicht is om die mensen te helpen die misschien net als ik soms moedeloos worden van de zoektocht naar de perfecte monitor die niet bestaat. Of bestaat die misschien wel? (queue 'Dramatic chipmunk')Zoektoch naar een nieuwe monitor
Mijn eerste keuze voor een nieuwe monitor leek heel erg veel op de PG279Q maar dan net wat anders: de LG 32GK850G. G-sync, 144Hz, VA, 32" op 1440p. Helaas was het eerste wat mij opviel (en tegenviel) de lagere ppi (pixels per inch). Deze is 93ppi en dat betekent dat het beeld lang niet zo scherp en crisp is als op een 109ppi monitor zoals de PG279Q. Dit is erg merkbaar zowel in Windows gebruik als in games (Fallout 3: bomen in de verte zijn pixel-achtig, dit is niet het geval bij spelen op 109ppi). Naast twee dode pixels en na calibratie geen geweldig beeld (flets) reden om deze terug te sturen.
De tweede keuze was iets nieuws voor mij: de Samsung LC27HG70QQUXEN. Freesync, 144Hz, VA, 27" op 1440p en curved! Helaas een dode pixel en een stofvlek, maar ik wilde de monitor toch eerst goed uitproberen. De voet van de monitor is vanwege de arm waar de monitor aan vast zit erg groot: 39cm lang! Je hebt dus een grote voet op je bureau waar ik veel last van had. Kleuren gecalibreerd en ik kreeg een veel beter beeld dan bij de LG 32GK850G. Sterke vibrant kleuren en een duidelijk stevig contrast. Misschien iets tè op beide vlakken, want het beeld deed wat overzadigd aan in kleuren en donker was net iets tè donker, met name in Final Fantasy XII was het soms lastig zien wat er in een dungeon gebeurde en dat is bij die game zeker niet de bedoeling. Ik kreeg ook hoofdpijn van dit scherm, wat te maken had met de felle kleuren. De curve was ook echt niet nodig of wenselijk bij een 27" monitor vind ik (kromme zinnen overal!). Wel leerde ik dat G-sync voor mij een vereiste was met mijn nvidia kaart, het gemis aan vloeiende beelden tijdens <100 fps gamen was erg duidelijk. Die ~150 euro voor de G-sync chip is het mijns inziens echt wel waard. (HDR heb ik overigens helemaal niet getest wat deze monitor wel heeft)
Derde keuze was weer iets nieuws voor mij: de Acer Predator Z35P. G-sync, 120Hz, VA, 35" op 3440x1440 en curved. Een ultrawide! Nog nooit eerder gehad dus ik wist niet wat ik kon verwachten. Bij het ophalen gelijk geschrokken van de immens grote doos. Maar dat komt omdat de monitor al helemaal geassembleerd is. Helaas wéér een dode pixel... De Z35P imponeerde mij enorm met zijn grote formaat evenals het ultrawide gaming fenomeen, maar iets overtuigde mij toch niet helemaal dat dit de monitor was waar ik naar op zoek was. Het beeld was mooi maar niet perfect: kleuren waren mooi en rustig maar miste wat 'oompfh', heel veel backlightbleed (onacceptabel voor die prijs!) in de vorm van een permanent batsignal in je monitor, zwart was niet merkbaar met het oog zwarter dan mijn PG279Q, erg grote bezels en de 106,55ppi wegens een 35" scherm op een 3440x1440 resolutie was scherp, maar (voor mij) merkbaar minder scherp dan 109ppi. Ik was er dus bijna, maar nog niet helemaal...
Dan nu de Acer Predator X34P. Deze stond bij Coolblue al een tijdje op 'binnenkort beschikbaar' en vrijdag 8 juni zag ik dat hij opeens beschikbaar was. Even de specificaties doorgenomen: G-sync, 120Hz, IPS(!) 34" op 3440x1440 en curved. Je zou kunnen zeggen dat deze monitor het IPS broertje is van de Z35P. Het enige functionele verschil (op de extra 1" van de Z35P na) is dat de Z35P een VA paneel heeft en de X34P een IPS paneel. Een niet functioneel verschil is dat het design van de X34P strakker is dan de Z35P dankzij het 'bezel-less' design van de X34P en de iets dunnere rand aan de onderkant met een textured finish vs de gladde finish van de Z35P. Ook heeft de X34P LED lampjes aan de onderkant van het scherm voor meer RGB-plezier.VA vs IPS
De vorige 3 'probeer-monitoren' waren VA en deze overtuigden mij niet met hun VA techniek. Ik was daarom erg nieuwsgierig naar een nieuw IPS scherm. Ik had de X34P besteld zodat ik deze naast de Z35P kon bekijken voor een goede vergelijking. Na het aansluiten van de X34P was het mij direct duidelijk: ik ben een IPS liefhebber! Dit punt is lastig uit te leggen, omdat de techniek op papier mijn real-life bevinding tegenspreekt: ik vind dat het IPS scherm een mooiere/betere weergave heeft van kleuren en beeld in het algemeen dan de Z35P! Het beeld van de VA Z35P steekt fletsig af tegen de IPS X34P. Het beeld van de X34P is helderder, levendiger en voelt strak en 'echt' aan. Ik heb dit gevoel niet als ik naar de Z35P kijk en dit kan verklaren waarom ik bij geen enkel van de voorgaande 3 'probeer-monitoren' direct verkocht was. Ik vond het beeld gewoon niet 100% bij VA omdat ik waarschijnlijk zo gewend was aan een IPS scherm in de PG279Q. Let op: dit is dus een persoonlijke voorkeur, maar ik vind dat IPS qua kleur en helderheid superieur is aan VA. Ook zwartwaardes en contrast van IPS zijn met het oog gelijk of beter dan VA. Bij het zien van het eerste beeld van de X34P was ik direct verkocht, ik wist gelijk dat dit mijn potentiële nieuwe monitor was en niet geheel toevallig was dit weer een IPS scherm.
Ik noemde hierboven een tegenstrijdigheid die ik hier wil toelichten: op papier heeft VA juist betere kleuren dan IPS en een beter contrast en betere zwartwaardes. Het grote nadeel van VA is de lagere responsetijd wat kan lijden tot ghosting en smearing tijdens het gamen. Ook is black crush mogelijk, dit houdt in dat zwart bij bewegen overvloeit in niet zwarte kleuren waardoor alles even zwart gevlekt wordt. Dit gebeurt allemaal erg snel, maar kan merkbaar zijn. Top E-sporters zullen hier last van hebben, maar die club moet ook nog gewoon op een high-end TN paneel spelen. Ik kan dus niet verklaren waarom ik ervaar dat een IPS scherm voor mij mooiere kleuren heeft, maar het is voor mij gewoon zo: ik vind het beeld van IPS veel mooier dan VA en ik had het IPS scherm nog niet eens gecalibreerd!Exemplaar specifieke tests: overklokken naar 120Hz
Nu ik overtuigd was van de X34P moest ik nog wel even wat tests doen om te kijken of ik dit specifieke examplaar wilde houden. Ten eerste de overklok mogelijk naar 120Hz. Dit zet je via de OSD (on Screen Display) van de monitor aan en dan kun je in Windows de 120Hz selecteren. De 100Hz is gegarandeerd maar de overklok naar 120Hz niet. De X34(a) (de voorgangers) hadden als mankement dat niet iedereen van 60Hz naar 100Hz kon overklokken. Er kon dan flickering optreden wat natuurlijk een drama is. Men moest dan maar genoegen nemen met 95Hz of zelfs 90Hz. Mijn X34P heeft totaal geen probleem met de overklok naar 120Hz! Geen flickering of iets anders, gewoon vloeiend 120Hz.Exemplaar specifieke tests: paneeldefecten
Vervolgens de test op dode pixels en andere paneeldefecten. Geen dode pixels (ein-de-lijk)! Om de glow en eventuele backlight bleed te testen heb ik in een donkere kamer naar een zwart beeld zitten kijken. Ik was stomverbaasd om te zien dat er nagenoeg geen backlight bleed was op een klein kwart rondje na helemaal rechtsonderin het scherm, wat misschien ook nog kan komen door het power-led lampje dat doorschijnt. Dit kleine kwart cirkeltje is zo klein vergeleken bij de koplampen die ik op mijn PG279Q had, dat dit absoluut geen reden voor mij is om mijn exemplaar om te ruilen. IPS glow is ook niet merkbaar als je gewoon recht voor de monitor zit. Bij de PG279Q had ik 2 koplampen links en rechtsonderin het scherm die merkbaar waren bij het kijken van films of het spelen van donkeren games. Dit is niet het geval bij de X34P. Sterker nog: deze monitor is uniform zwarter in zijn beeld bij donkere beelden dan de Z35P, die juist betere zwartwaardes moet hebben! Het kan zijn dat ik een 'golden sample' heb ontvangen, of dat de kwaliteit van de X34P eindelijk eens van een fatsoenlijk niveau is voor de prijs. Hoe dan ook, IPS glow, backlight bleed en pixelkwaliteit is 97% bij dit exemplaar en dat is gezien alle internet reviews en forum posts erg bijzonder!Exemplaar specifieke tests: ingebruikname
Dan het gebruik van de monitor voor verschillende werkzaamheden. De X34P verdient hier van mij het predikaat "Ultimate"! Uiteraard ga je als eerste even goed met MS Excel werken. Al die cellen, zo veel cellen zichtbaar in je scherm, fantastisch! Programmeer werk ook prima maar daar heb je dit scherm natuurlijk niet voor. De kromme zinnen zoals ik dat bij de Samsung ervaarde waren niet aanwezig bij deze monitor vanwege zijn ultra-wide formaat. Films kijken die een 21:9 ratio hebben. Star Wars, Bladerunner, LotR, het maakt niet uit, je waant je in je eigen mini-cinema! Omdat mijn exemplaar nagenoeg geen IPS glow had en geen backlight bleed, zagen zwarte/donkere scénes er geweldig uit en waren er geen irritaties zichtbaar. Gamen op de X34P was voor mij weer een nieuwe ervaring. Ik had hiervoor nog nooit op een ultra-wide gegamed, dus mijn "Wow!"-factor" komt ook mede daardoor. Maar ik had de Z35P al even geprobeerd, dus ik had wel een vergelijking met ultra-wide gaming. Zoals hieroven beschreven is een IPS paneel voor mij een veel fijnere ervaring dan een VA paneel. Dit geldt ook voor gamen. Even rondrennen in Fallout 4 ervaarde ik fijner en mooier op de X34P dan op de VA panelen. De kleuren komen natuurlijker en mooier over, ongeacht wat de techniek op papier uitwijst. Let wel: dit scherm heeft 5 miljoen pixels vs de 3.6 miljoen pixels van een 27" niet ultra-wide scherm op 1440p. Je gaat dus een pittige videokaart nodig hebben om met high settings de 100fps te halen constant te halen. Een GTX 1080 is voor mij echt minimaal! Zelfs mijn GTX 1080ti heeft moeite om sommige games op high/ultra settings de 120 fps constant te halen. Mocht je met wat minder eye-candy en onder de 100fps genoegen nemen, dan zou een GTX 1070ti nog net kunnen, maar dan ga je echt consessies moeten doen. Natuurlijk is daar nog de G-sync module om je te helpen. Ik heb bijna 2 jaar met G-sync aan gespeeld op mijn PG279Q en (toen nog) een GTX 1070 nvidia kaart en ik heb even gespeeld zonder G-sync met de Samsung LC27HG70QQUXEN (freesync). Ik wil niet meer zonder G-sync! Ik ben sowieso een nvidia gamer en geen AMD gamer. G-sync is duur maar het bewijst zijn kracht echt heel erg goed. Wanneer je fps onder de maximale Hz van je scherm uitkomt, neemt G-sync het over en verlaagt het de Hz van je scherm om je werkelijke fps te matchen. Dit zorgt ervoor dat je altijd vloeiend beeld hebt, zelfs als je onder de 60fps dipt! Visuele problemen komen wanneer je fps en je Hz uit de pas lopen en G-sync fixed dat voor je. Geen tearing, geen stotteren, gewoon vloeiend beeld. Je begint het pas te merken als je onder de 45fps komt, dan zie je wel dat je lage fps hebt. Bijvoorbeeld Fallout 4 in de binnenstad, dat is gewoon dramatisch, zelf op mijn systeem (i6700K@4.6Ghz, 16GB RAM en een 1080ti). Maar wanneer je gewoon goede fps haalt op ultra settings doet G-sync zijn werk goed zonder dat het opvalt: het valt pas op wanneer G-sync er niet meer is. Dit IPS paneel levert erg goede game prestaties, ik heb dit niet uitgebreid getest met allerlei tools. Het gaat mij erom hoe het er uit ziet wanneer ik zelf aan het gamen ben. Ik kan zeggen dat mij niets hinderlijk is opgevallen en dat gamen gewoon een erg prettige ervaring is. Beelden gaan vloeiend, geen ghosting/smearing, alles ziet er strak uit met het blote oog. Ik ben er geen fan van om met tools alle imperfecties boven tafel te krijgen, want in real-life merk je daar amper wat van. Bijvoorbeeld het YouTube kanaal 'Hardware Unboxed' gaf aan dat de kleuren van de X34P niet zo goed zijn als de voorganger X34. Daar zeggen ze gelijk bij dat dit niemand waarschijnlijk gaat opvallen. Je noemt dus een niet merkbaar minpunt in alledaags gebruik. Zinloos! Gamen is gewoon goed, punt!Ontwerp
Het ontwerp van de X34P (en ook de Z35P) bevalt mij erg goed. Acer heeft de monitoren minder gamey gemaakt wat ik een pluspunt vind. De voet is erg stevig en steekt 30cm uit met de dunne metalen pootjes links en rechts. Dankzij de milde helling kun je er je toetsenbord nog mooi op laten rusten, zodat je niet al te veel ruimte op je bureau kwijt bent. De gehele assemblage voelt erg stevig aan, het scherm wobbelt niet en de verstel mogelijkheden voelen precies goed aan wanneer je ze gebruikt. Niet te slap maar ook niet zo stijf dat je geweld moet gebruiken. De monitor is echt een plaatje op je bureau met zijn dunne randen en slick onderkant. De lampjes zijn een leuke toevoeging, verschillende kleuren en straalmogelijkheden (fixed, breathing, flashing, ripple). Deze kunnen ook aanstaan wanneer de monitor in stand-by stand is, een soort van leeslampje mocht je dat zo willen gebruiken. Al met al vind ik de monitor er fantastisch uitzien op mijn bureau.Curve
Tot slot de curve. De curve helpt echt met immersie, dit is geen gimmick zoals ik altijd dacht! De curve zorgt ervoor dat het beeld met je hoofd meedraait, zodat je vanuit je ooghoeken rechter naar het scherm kijkt. Met een 80cm lange monitor redelijk dicht voor je is dat geen overbodige luxe. Bij een 27" niet ultra-wide scherm vond ik de curve verschrikkelijk overbodig, maar voor een 34"+ ultra-wide vind ik het bijna verplicht om een goede curve te hebben. De curve van de X34P is krommer dan de Z35P. Ik vond dit erg prettig en niet onnodig. De lijnen lopen natuurlijk om je ogen heen in tegenstelling tot de curve van de 27" waarbij alles gewoon compleet verbogen er uit zag. Een dik pluspunt!Conclusie
Ik ben erg blij dat mijn kort maar krachtige zoektocht voorbij is. Ik hoop voor vele jaren totdat OLED de nieuwe bad boy op de markt is en HDR echt een ingeburgerde techniek is die goed werkt in alle games. Ik heb een Coolblue winkel in de buurt en hun 30 dagen no-nonsense return policy is de reden dat Coolblue voor mij de enige winkel is om iets groots en duurs en 'lastig' als een monitor te kopen. Bedankt Coolblue en deze gelukkige klant gaat maar eens nog een fimpje in 21:9 kijken!