[img]FBBzYtRc[/img]
Cooler Master MASTERAIR G100M
Een CPU koeler heb je altijd eentje nodig, de ene keer komt hij met je CPU en de andere keer moet je gaan kijken naar een aftermarket koeler. Je hebt dan de keuze in Water koeling (AIO) of gewoon lucht gekoeld. Het maakt niet uit waar je voor kiest bij Cooler Master want ze bieden het allebei aan. Echter is er qua design wel veel meer mogelijk bij een air-koeler dan bij een AIO, zo gaan we dat vandaag terug zien bij de G100M van Cooler Master. Dit is echt een product voor het oog, you love it or you hate it..
Inleiding
uitpakken
Specificaties
Inbouwen
Metingen
Inleiding
Zoals je misschien nu wel al weet gaan we kijken naar de MASTERAIR G100M, dit is een lucht gekoelde CPU koeler maar hij heeft geen heathpipes… Hoe dan? Ook ziet hij er niet uit als je gemiddelde tower koeler voor je CPU, nee dit lijkt inderdaad meer op een UFO dan op een CPU koeler. Wel vind ik het design erg gaaf, je zult het niet vaak tegen komen en omdat vele behuizingen nu voortaan komen met een Tempered glass paneel moet je ook wel wat kunnen laten zien aan je vrienden toch? Nou dat doe je iniedergeval zeker met de G100M in je behuizing. Wat erg anders is vergeleken met je typische Air-koeler is dat de Ventilator plat tegen de behuizing aan zit en je er dus op kijkt in plaats van tegen de zijkant van het frame van de Ventilator, dit is erg gaaf om te zien en hiermee onderscheid Cooler Master zich zelf ook van de rest. Maar leuk dat het er mooi uitziet want ja dat speelt zeker een rol maar hij moet ook koelen, want daar draait het onder aan de streep uiteindelijk om. Laten we beginnen met een kijkje te nemen naar het product zelf en de specificaties, ook heb ik metingen gedaan voor jullie.
Uitpakken
Het product komt in een mooie verpakking binnen, je word er meteen erg enthousiast van! Ook zijn de kleuren leuk, Paars en Grijs, typisch Cooler Master. Op de verpakking zelf staat niet veel informatie enkel het geen wat er toe doet zoals het product zelf en een paar features. Het is erg georganiseerd de lay-out van de verpakking en dit komt professioneel over.
[img]uKxYi3Qt[/img]
[img]PnQGHmfc[/img]
Wanneer we de bovenkant open slaan zien we al een beetje van het product. Als we dan de hele boven kant open slaan komen we het product zelf tegen. Het zit netjes verpakt in een plastic zak en vervolgens in een schuim verpakking. Het kan dus geen kant op en de kans dat hij beschadigd komt geleverd word dan ook erg geminimaliseerd, lekker bezig Cooler Master!
[img]7Z5u6ET1[/img]
[img]3YijN0Td[/img]
Echter zit niet alleen het product zelf in de verpakking maar onder de koeler vinden we de mounting hardware, de RGB controller en de boekjes, ook zit er een zakje in wat vocht kan opnemen, de kleine dingen. Alles zat netjes in zakjes maar ik heb het er allemaal uitgehaald voor de foto, er komen zowel mounting solutions bij voor zowel Intel als AMD, vandaar de verschillende beugels en schroefjes. Echter staat er op de zakjes wel netjes aangegeven wat waar voor is en dat je niet zelf hoeft te gaan zoeken van wat heb ik nu nodig. Lekker georganiseerd dus.
[img]yftOtBBP[/img]
[img]X26AXR3B[/img]
Wanneer we dan het product zelf gaan bekijken valt het op dat het netjes is afgewerkt, de kabels voor de RGB en de power is gesleeved en de fins op de koeler zelf staan allemaal netjes recht, er zijn er geen gebogen of iets dergelijks. Ook vind ik de kleur op de koeler zelf mooi maar ook vooral slim gekozen want het is een kleur die mooi blend met de rest in je behuizing of je nu een zwarte of een witte hebt en hij reflecteert de RGB niet. De grijs/zwarte kleur gaat met elke kleur van het RGB patroon mooi samen en dit is nooit verkeerd.
[img]nupK0gTN[/img]
[img]7MJve9lh[/img]
[img]fdYVr4kc[/img]
Omdat we de gemiddelde Air-koeler zijn gewend valt ook meteen op dat deze koeler erg laag is. Dit maakt hem perfect voor MINI ATX builds of voor kleine behuizingen, de totale hoogte is dan ook maar 74.5mm en de doorsnede is 145mm. Het is dus raadzaam om ook even te kijken naar je RAM modules en als het kan te kiezen voor Low-profile RAM modules omdat ze anders mogelijk niet passen.
Specificaties
[img]R0A0tcEc[/img]
[img]NdMqGywB[/img]
[img]8H4IUOVp[/img]
Zoals we eerder al hebben besproken is duidelijk dat er geen heathpipes in deze Air-koeler zitten, maar hoe koelt hij dan? Daar heeft Cooler Master een alternatief voor bedacht dat ‘’Heat Column Technology’’ is genoemd. Hier onder een korte, hele korte uitleg van hoe het ongeveer werkt (Bron Cooler Master):
‘’De MasterAir G100M Heat Column Technology is een tweefasen warmteoverdracht waarbij de vloeistof-damp faseverandering (koken / verdampen en condensatie) van een arbeidsfluïdum betrokken is. Het fluïdum wordt overgedragen door het koperpoeder dat in de kolom is gevuld, waardoor een antizwaartekracht warmteoverdracht wordt gecreëerd.’’
Hier een video waar het word getoond hoe het in zijn werk gaat
Inbouwen
Het inbouwen ging erg gemakkelijk, de handleiding die erbij zit is ook erg overzichtelijk en duidelijk en ja dit helpt natuurlijk zeker mee. Het was een kwestie van de juiste beugels op de koeler zelf schroeven met de bij behorende schroefjes, daarna de backplate op de juiste manier op je Moederbord klikken, standoffs erop vast schroeven van voren en dan natuurlijk hoe kan het ook anders de bijgeleverde Thermalpaste op de CPU doen en niet te vergeten de sticker van de koeler zelf te verwijderen, het zal niet de eerste keer zijn... Daarna is het enkel nog een kwestie van koeler erop vast schroeven en de kabels inpluggen op je moederbord of de meegeleverde RGB controller die overigens erg soepel werkt. Kortom het is een erg gemakkelijk proces en ook al heb je nog nooit een CPU koeler geplaatst, met de handleiding is het een eitje voor iedereen!
Eenmaal de CPU koeler geïnstalleerd ziet het eindresultaat in de Cooler Master MASTERBOX MB500 er erg strak en goed uit! Let wel op met deze koeler dat je niet al te dikken aftermarket GPU backplates gaat bestellen of zelf maken (Denk dan aan plexiglas of iets van dat materiaal), deze kunnen nog wel eens in contact komen met de koeler zelf namelijk, heb er een foto voor de geïnteresseerde bij gevoegd.
[img]03JSr0kc[/img]
En dan nu het eindresultaat in de MB500 van Cooler Master.
[img]Bat8EbFf[/img]
[img]noJCKuj8[/img]
[img]PPVaT6Oq[/img]
[img]6Z0pPvRH[/img]
[img]GftnFRvn[/img]
[img]cU4TeWE1[/img]
[img]K4XHSwDT[/img]
Metingen
Zelf heb ik de koeler getest op een Intel systeem, de I5 6400. Dit is inderdaad geen warme Chip maar dit is ook niet nodig om te laten zien wat het verschil is met een stock Intel koeler. Ik heb testen gedraaid met de Stock intel koeler en koelpasta en daarna een test met de Cooler Master MASTERAIR G100M en bijbehorende koelpasta van Cooler Master. De testen zijn gedraaid op een 64-Bits systeem op W10 Pro met alle programma’s gesloten enkel de software voor het testen zelf geopend. Ik heb gebruik gemaakt van OCCT 4.5.1, Ik heb de test als volgt vorm gegeven, Duration 10min, Idle periods 1min at begin and 1min at the end. Test Mode: Medium Data Set, Number of threads 4 (Test will use 512MB of memory). Wanneer de testen zijn gedraaid komt er een grafiek uitrollen, je krijg een grafiek van elke Core van je CPU, Core 0,2,4 en 6 worden ze genoemd. Ik heb de grafiek van de warmste Core eruit gepakt en deze met elkaar vergeleken. Dit is in mijn geval Core #0
(Stock Intel Cooler I5-6400)
[img]5gLLQfOg[/img]
(Cooler Master MASTERAIR G100M I5-6400)
[img]bV3rkviM[/img]
Ook heb ik gemeten wat de temperaturen waren op Idle met zowel de Stock Intel Cooler als de Cooler Master MASTERAIR G100M.
Stock Cooler Intel op Idle: 38,8 Graden
Cooler Master MASTERAIR G100M: 30,6 Graden
*(Kamer Tempratuur 21,8 Graden)*
Tabel met de koelers getest tot nu toe:
[img]MtIHArq4[/img]
Cooler Master is in mijn ogen lekker bezig de afgelopen tijd, kwaliteit dat woord kennen ze wel en dat voor een niet al te hoge prijs. Nu dat er steeds meer behuizing te koop zijn onder de 70,- met Tempred Glass word het soms een uitdaging om je PC er ook goed uit te laten zien want laten we eerlijk zijn, dat glass zit er maar met 1 reden en dat is looks dus waarom dan ook niet meteen je PC mooi eruit laten zien van binnen. Vaak heb je dan een lelijk grijs kleurend stuk metaal op je CPU zitten waar je niet omheen kunt kijken en mocht je een backplate hebben op je GPU dan zie je deze vaak niet eens. Dat is gelukkig allemaal verleden tijd met de MASTERAIR G100M van Cooler Master. Met deze Air-koeler laten ze echt zien wat ze in huis hebben wat design betreft want je ziet dit niet elke dag. Het is een durvend design waar je van moet houden, maar gezien de prijs (ongeveer 35,- Euro) Is het niet heel moeilijk om hier niet naar te kijken. Want je haalt hiermee echt wel iets in huis wat looks betreft. Ook komt deze koeler met RGB verlichting en zijn eigen RGB controller voor mocht je geen RGB Header op je Moederbord hebben. De controller is gewoon prima, vaak zal het ook niet gebeuren dat je hier aan zit want in mijn geval zet ik hem op de kleur of modus die ik wil en ik blijf er van af. Eerder in de review heb je mij ook horen spreken over een backplate en dat je op moest letten met de ruimte, dit is zeker verstandig om in je achter hoofd te houden aangezien je waarschijnlijk niet een Plexiglazen backplate kwijt kunt. Persoonlijk vind ik het een leuke koeler om te zien en raad ik hem zeker aan voor zijn design. Koelen dat doet hij ook zeker maar ik zal hem niet gaan plaatsen op een I7 8700K, het is echt een koeler voor de medium PC builds, denk dan aan i5 of Ryzen 5 of lager. Een warmere chip dat gaat ook wel maar als het niet hoeft zal ik het ook niet doen. Ik vind het leuk wat Cooler Master heeft gedaan en voor de prijs die ze er aan vast hangen, als ik alles bij elkaar optel komt hij zeker in aanmerking voor de PC_EVERYDAY Recommended award, dus bij deze Cooler Master! Jullie hebben wederom mooi werk geleverd. De lat licht voortaan hoog.
[img]b7OyL2ct[/img]