Asus K406UA-BM229T Review

1 juni 2018, laatste update op 20 juni 2018, 421 views Rapporteer

Een lichte, compacte en snelle laptop met een prachtig beeldscherm.
Het aantal aansluitingen is helaas wel beperkt

Pluspunten

• IPS beeldscherm
  • Dun, licht en compact
  • Snel

Minpunten

• Beperkt aantal aansluitingen
  • USB-C 3.1 Gen 1 i.p.v. Gen 2

Naar aanleiding van diverse vragen op basis van mijn eenvoudige review, hier een wat uitgebreidere beschrijving.
Stevigheid
De laptop is gemaakt van plastic met op de cover van het beeldscherm een dun metalen plaatje. Bij het drukken op de cover zijn er geen vreemde vervormingen op het beeldscherm zichtbaar.
Houd je de laptop bij een hoek beet met het scherm open, voel je de behuizing enigszins vervormen, net als wanneer je op de behuizing drukt, maar niet extreem. Bij het typen merk ik hier ook eigenlijk niets van. Bij elkaar ben ik ruim tevreden over de stevigheid. (Niet zoals mijn oude Dell XPS 14 L421x, maar die had dan ook een volledige aluminium behuizing en woog een kilo zwaarder)
Prestaties
Bij simpel dagelijks gebruik is het een genot om met de laptop te werken. Alles start vlot op en ik heb geen klagen.
Maar, bij een test met Prime 95 is wel duidelijk te zien dat bij voortdurend zwaar gebruik de CPU al heel snel gaat terugschakelen. Met een begin op 2.7Ghz stond de CPU na enkele minuten op 1.4Ghz.
SSD
De gebruikte SSD staat in AS SSD gerapporteerd als Sandisk SD8SN8U256G1002, oftewel Sandisk X400 256GB. In de afbeeldingen de scores uit AS SSD, voor dagelijks gebruik is het prima, maar het is duidelijk geen snelheidsmonster :)
Warmte en geluid
Bij simpel gebruik is de laptop vrijwel stil. Ik heb een enkele keer wat lichte coil whine gehoord, maar meestal is dat er niet.
Bij mijn test met Prime 95 was vrij snel de CPU koeler te horen, maar op geen enkele moment heb ik dat als storend ervaren.
De laptop voert de warmte via de gaatjes onderop de laptop af. Bij de Prime 95 test werd de laptop daar ook extreem warm. Binnen een minuut na de test was de laptop al weer koel genoeg om op schoot te gebruiken, wat bij normaal gebruik ook absoluut geen probleem is.
Wifi
Het wifi bereik en de snelheid van de laptop vallen tegen. Met andere mobiele devices (werklaptop, iphone, ipad) kan ik in mijn tuin prima op de wifi werken, maar op de laptop valt de verbinding soms weg.
Ook heb ik een speedtest gedaan op 3 meter van het accesspoint (ubiquiti unifi ap-ac-lr), zonder obstakels er tussen.
Als referentie: op mijn vaste PC haal ik de maximale 400Mbps van mijn Ziggo lijn.
Op mijn laptop: 140 - 150Mbps
Op mijn werklaptop: 225Mbps
Beeldscherm
Ik heb geen mogelijkheden om het scherm echt te testen (helderheid, kleurechtheid etc), maar ik ben een groot fan van dit beeldscherm!
De kleuren zijn fantastisch, en de helderheid prima! Ik heb hiermee buiten gezeten (op een zonnige dag, 's middags onder een boom) naast een andere laptop en het verschil was enorm. Ik kon nog prima werken.
Het beeldscherm is qua kleuren ook een stuk beter dan de 2 beeldschermen van mijn vaste PC
Accuduur
Ik heb zelden dat ik heel lang uit de burt van een stopcontact ben en heb dan ook niet uitgebreid getest op de accu. Via een tooltje heb ik gezien dat de capaciteit 39Wh zou zijn. Vrij klein dus, maar niet vreemd in een laptop zo dun en licht. Voor wat ik tot nu toe heb gezien zou 5 a 6 uur werken op de accu haalbaar moeten zijn.
Vannacht heb ik wel een test gedaan met youtube: Ik heb de accu opgeladen tot 99% (toen was het bedtijd ;) ) en toen een 10 uur filmpje aangezet. Energiebesparing stond op maximaal. 6 uur later was er iets meer dan 20% over en gaf Windows aan dat er nog 2 uur en 10 min over was. 1 uur en 50 min later heeft Windows besloten de PC in slaapstand te zetten omdat er nog 2% over was. Bijna 8 uur youtube kijken is dus het maximum
Aansluitingen
De aansluitingen op de laptop zijn helaas wat karig:
  • Er ontbreek een UTP poort (begrijpelijk aangezien de behuizing op het diktste punt dunner is dan de hoogte van een UTP connector)
  • De USB 3.1 poorten zijn Gen 1
  • De USB C poort heeft geen displayport alternate mode
Alles bij elkaar ben ik zeer tevreden met de laptop, zeker gezien de prijs (ik betaalde €799 - €75 cashback). Hoewel mijn gevoel zegt geef 5 sterren, heb ik besloten op basis van de diverse minpunten de eindscore op 4 sterren te zetten.

Heb jij ook een Asus K406UA-BM229T?