Het doel was simpel: een windows 'laptop' met een hoog bling gehalte, touch interface en minimaal 1 USB poort. Er waren meer kandidaten, maar die hadden toch meer een laptop uitstraling die voor de toepassing niet echt gewenst was. Het systeem wordt gebruikt om een userinterface met drukknoppen te ontwikkelen en testen op gebruikers.
Eerste indruk
Klein systeem, erg makkelijk in de handen te houden. Voor één hand is het weer té groot. De positionering van de muis en bijbehorende knoppen is bijna perfect. Het on-screen toetsenbord van Archos werkt verrassend goed al is het natuurlijk niet je-van-het. Helaas schiet ook Windows wel eens te kort hierin want hoe moet je in hemels naam bij de eerste systeem setup (als het Archos toetsenbord nog niet actief is en je aangewezen bent op het on-screen toetsenbord van Windows) je WPA key invoeren als je de accessibility opties niet beschikbaar zijn.... lastig.
Scherm is redelijk helder, lichtelijk spiegelend maar toch ook wel weer mat. Resolutie is in mijn ogen te laag (1024x600, afgrijselijk), maar de werkbaarheid valt me reuze mee. Ik vraag me nog af of een screen protector nog nodig is al heb ik het idee dat dit scherm niet zo vatbaar voor krassen is. Wel Chrome als webbrowser geinstalleerd zodat het maximale scherm gebruikt wordt voor de weergave van pagina's.
Toch even een bijzonder detail; het systeem heeft 4 knoppen: twee muisknoppen, een knop voor een onscreen keyboard en een knop die als ctrl-alt-del dient. Is het niet droevig?
Prestaties
Windows 7 starter edition is een uitgeklede versie. Zelf heb ik alleen maar ervaring met de Professional edition en het verschil viel me niet echt direct op. Het systeem presteert redelijk, maar goed laten we wel zijn, een Atom Z510 met 1G RAM, wat verwacht je eigenlijk?
Over het algemeen reageert het systeem en de applicaties redelijk snel op je acties al laat de uitwerking er van soms wel op zich wachten. Windows Update draaien is dramatisch..... 23 updates laten ruim 2 uur op zich wachten om geinstalleerd te worden. De harde schijf hoor je eigenlijk niet tenzij je je oor tegen de behuizing drukt. Toch jammer dat hierin nog steeds een harde schijf zit. Maar ja, anders wordt het wel weer een dure grap.
De accu is redelijk, Windows beweert dat hij het 2u en 49m uit gaat houden op een volle accu bij maximale helderheid en WLAN actief. Het is een kleine accu en als hij dat red lijkt me het een behoorlijke prestatie.
Troubles....
In de toepassing moet het systeem via USB aangesloten worden. Dat lukt dus niet want er wordt niets op de USB poort gedetecteerd. Nader onderzoek via de device manager leert dat de USB poort gedisabled is omdat het 'niet correct functioneerd'. Driver uit-, en inschakelen levert geen verschil op. Bij opnieuw opstarten valt ineens een (korte) BIOS melding op: de USB poort wordt uitgeschakeld i.v.m. over-current. Productie foutje??
Naar veel modderen met de USB poort en wat reboots (je geeft het immers niet zo makkelijk op), wil het systeem helemaal
niet meer aan (oeps...). Accu er uit, voeding er af, 10 minuutjes laten wezen en opnieuw geprobeerd. Het systeem start weer op en vreemd genoeg doet de USB poort het ineens normaal.
Heel vreemd, en zeker niet iets dat veel vertrouwen geeft. Afwachten hoe lang dat goed gaat?
Overall
Ik hoop dat de USB poort blijft werken anders verdwijnt hij snel weer en sluit ik niet uit dat ik iets anders probeer te vinden want
echt overtuigd ben ik niet. Ik mis wat handigheid in de interface. Omdat een muis/toetsenbord mist, mis je een makkelijke manier om te scrollen, je ontkomt nu niet aan het gebruik van de scroll balken wat weer omslachtig is. Ook merk ik dat ik verwend ben met mijn ervaring met het HTC sense on-screen toetsenbord. Die werkt een heel stuk sneller dan het on-screen toetsenbord hierop.
Als simpel platform om wat mee te internetten op de bank kan het prima werken. En voor de toepassing die ik voor ogen heb ook, maar als volwaardige laptop vervanger gaat dit zeker niet op.
Ook mis ik nog een nette sleeve om hem in op te bergen....
Update De USB poort blijft dood en het wordt een RMA