Sony Vaio VPCF11S1E/B Review

6 maart 2010, laatste update op 6 maart 2010, 6.801 views Rapporteer

Recent het toestel aangeschaft via laptopschop.be.
Het toestel heeft een robuuste bouwkwaliteit en een non-glare full HD scherm. Dankzij het formaat van het scherm heeft de laptop plaats voor een numeriek keypad. De spacing tussen de vlakke toetsen is op 't eerste zicht groot maar het keyboard typt zeer aangenaam, ook voor langer werk.

Pluspunten

• Core i7 processor, dit is een ware krachtpatser.
  • NVIDIA GT330M
  • 6GB RAM
  • Full keyboard inclusief numeriek gedeelte en zeer aangename toetsen.

Minpunten

• Batterij, deze mag misschien wat meer zijn. Optioneel is er wel een zwaardere batterij verkrijgbaar.
  • Warmte/geluid, maar blijft binnen acceptabele grenzen gezien de configuratie.

Recent het toestel aangeschaft via laptopschop.be.

Het toestel bevat 3x USB 2.0, de product specificaties vermelden enkel 2x USB 2.0. De connector van de eSATA poort doet dubbel dienst als de 3de USB poort. De Core i7 CPU, samen met de 6GB RAM zorgt voor serieuze prestaties voor deze schitterende laptop. Als ik het toestel op kantoor gebruik, treed er soms een hitteprobleem op. Het kantoor is ook behoorlijk warm en de bureau helpt ook al niet om warmte te verspreiden. Let op, dit is dan voornamelijk als ik zware taken of met verscheidene virtual machines bezig ben, voor de dag dagelelijkse taken is er geen probleem. Het probleem doet zich ook niet voor op andere locaties (thuis, onderweg, ...). Bij normaal gebruik hoor je de laptop bijna niet, bij zwaar gebruik zal je de fan(s) in elk geval wel horen draaien. Met een muziekje op is dit zelfs niet al te storend.

Sony zegt 190minuten op 1 batterijlading, ik denk dat rond de 2u voor normale taken realistischer is (Win 7, virusscanner, ....). Het full HD (1080p) scherm is helder in te stellen maar ik maak liever gebruik van de automatische instelling door de sensor. De Blu-ray lezer kan alle gangbare media lezen en dvd/cd schrijven/herschrijven. De Blu-ray lezer zit aan de rechterkant, ook aan deze kant zitten 2x USB 2.0 poorten alsook de MIC en OUT/DIG jacks. Links bevinden zich de LAN, VGA, HDMI, Firewire poorten alsook het ExpressCard 34mm slot en de eSATA/USB aansluiting. De laatstgenoemde heeft een afdekplaatje dat naar binnen klapt bij 't inpluggen van een ExpressCard.

Bluetooth, eSATA en Wifi N maken de laptop verder nog compleet.

Het toestel komt origineel met een Windows 7 Home Premium, 64bit editie zodat de volle 6GB RAM benut kan worden. Wegens bezit van een originele Win 7 Ultimate licentie, heb ik toestel opnieuw geïnstalleerd met deze versie van Windows. Ik was aangenaam verrast dat je een selectieve recovery kan uitvoeren met de Sony tools (bv bepaalde drivers, bepaalde software programma's). Toegegeven dat er sommige (Sony) applicaties niet meer wilden werken (ik heb er niet veel tijd ingestoken, deze apps ging ik toch nooit gebruiken).

Heb jij ook een Sony Vaio VPCF11S1E/B?

Volgens mij hebben alle Sony's waar performance componenten in zitten (lees: redelijke GPU en CPU) luidruchtige fans.
De enige krachtige laptop die ik ooit als 'relatief stil' heb ervaren is een M6400 van dell. Maar da's een 17" bakbeest en die specifieke config. is een licht uitgeruste versie.
Weet een van jullie of de 18.4" Sony van vorig jaar een herrie maker is? Lijkt me, ondanks de oudere processor nog best een optie.
Als je de vaio AW serie bedoelt, muisstil! Zelfs na een upgrade van P8700 naar een T9900 is deze gewoonweg stil. Waarschijnlijk door de grote formaat= betere airflow
Mooie review. Ik denk eraan mijn Macbook 13"(2 jaar oud) te verkopen en deze te kopen. Een Macbook Pro met 15" of groter is me helaas te duur, en deze heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Zo nu en dan mag ik nog wel eens een spelletje spelen als ik bij iemand op bezoek ben. Is de GT330M te gebruiken bij nog redelijk nieuwe games?
Ik heb geen idee wat de waarde van de GT330M is in games (mobile varianten zijn wat mij betreft moeilijk te vergelijken met de desktop versies), misschien dat je aan volgend lijstje wel wat hebt:

Zit ook al een tijdje op deze laptop te azen. Lijkt me echt een super ding, de Core i7 CPU, 6GB RAM en de Nvidia GT330M... Volgens mij een van de betere geprijsde laptops met deze specs! M'n huidige laptop functioneert nog goed (op de accu na) maar houdt niet veel meer over (Dell inspiron 6400 van 4 jaar oud).

Ik vraag me alleen af hoe de resolutie er precies uit ziet! Heb het idee dat er teveel pixels op een te klein scherm staan, waardoor bv lettertype erg klein wordt! Heb zelf nu een 15,4" scherm met een res van 1280x800 en ben erg tevreden met deze "pixel per cm" verhouding. Deze sony heeft wel een iets groter scherm maar nog veel meer pixels per cm.
Kun je hier iets over zeggen? Misschien foto maken ofzo?

Wel jammer dat de accu niet zo lang mee gaat... aan de andere kant. De accu van mijn huidige laptop trekt nog hooguit 1 min... dus ben wel gewend om te werken aan een draad.
Heb vandaag na 1 week gebruik mijn VAIO van dit model teruggestuurd, met tranen in mijn ogen - dat wel.
Was er erg blij mee, maar dat hinderlijke, zeurende, enigszins scherpe geluid vanuit die ventilator of wat dan ook ergens binnenin, irriteerde me enorm. En dat echt niet alleen bij ingewikkelde taken, maar ook tijdens gewoon internet pagina´s lezen of simpele Excel bewerkingen bleef tie maar aanslaan en janken. Helemaal gek werd ik ervan.

Nu lees ik (Firefly) dat jij dit alleen ondervindt bij zware taken op kantoor. Als dit inderdaad zo is denk ik dat er misschien iets mis was met mijn apparaat en ik gewoon pech had, en overweeg ik dan wel weer een nieuwe te bestellen. Want de rest van de laptop is precies wat ik nodig heb!
Beste PJO,

Ik had exact hetzelfde euvel, ook bij niet zware aplicaties ging de fan draaien en in de fan zit ook nog een gek hoog geluid alsof je de hele tijd in de verte een metalen schommel heen en weer hoort gaan. Die van mij is ook woensdag 10de opgehaald en nog steeds in reparatie in Ipswish england. Als je 'm terug hebt laat even weten of de reparatie is gelukt. Dan doe ik dat ook.
Ik zeg t niet graag als Microsoft fan, maar een mac book pro met i7 is fluister stil. Ook met dual boot met windows 7 en 3 vpc's vmware. Hij wordt dan overigens wel behoorlijk warm.
Ik heb liever een laptop welke koeler is en iets meer geluid maakt dan een waar ik bijna mijn klauwen aan verbrand (om het zo te zeggen).
@ floriszz de core i7 in deze laptop hier is een quadcore en die in de macbook pro is een dual core ik denk wel dat dat scheelt in de warmte. En in de performance.
bedankt voor je review,

Ik zit al 2 weken te wachten op mijn F11.
ik ook, heb wel een belletje gekregen dat ze wachten op onderdelen