Systeem:- 2X Xeon Gold 6130
- WS-C621E SAGE
- 8X Kingston ValueRAM KVR24E17D8/16MA (totaal 128GB)
- 2x Supermicro SNK-P0068AP4 - CPU-koeler
- 1X Samsung 960 Pro 2TB
- 1X GTX 1080
Als eerste:
De koeler. De tijd dat een koeler geschikt was voor meerdere sockets met wat adapterplaatjes is voorbij. Sterker, voor dit type socket “3647” zijn twee type koelers beschikbaar. Uiteraard had ik dit niet wetende, de verkeerde type te pakken. Op het moment van schrijven zijn er niet zoveel smaken beschikbaar, het zijn voornamelijk lage server koelers met een kleine fan, dus veel geluid.
Let er op dat het type koeler geschikt is voor het socket 3647 NARROW (zoals de Supermicro SNK-P0068AP4) koelers van het type SQUARE zijn niet geschikt en passen niet! [img]Au2Vr0tU[/img]
Het tweede grote probleem:
[img]3MXJTpv3[/img]
Een hardware instabiliteit. Al tijdens de installatie van Windows 10, klapte hij er uit met een BSOD: NMI_HARDWARE FAILURE (klinkt helemaal erg, als je NMI uitspreekt als ENEMY

M’n vermoeden was een bios incompatibiliteit met de gebruikte processors. Ik heb de bios geüpdatet naar 0602 (van 0401) en opnieuw Windows proberen te installeren. Dit maal zonder problemen. Echter bleek het probleem niet opgelost.
In de weken erna kreeg ik herhaaldelijk de BSOD NMI_HARDWARE FAILURE terug. Helaas kon ik in de log niet vinden waar het probleem (in welke hardware) precies zat. De fout was ook niet te reproduceren met een bepaalde handeling. Ook de belasting van het systeem leek geen invloed te hebben. De hoeveel RAM in gebruik ook niet. Soms gebeurde het in idle, soms onder zware belasting, soms tijdens het inloggen in Windows. Interval van om de 2 uur ongeveer.
Alle chipset drivers geïnstalleerd in Windows bood geen oplossing.
Hypertrading uit zetten leek de fout te verminderen, maar kreeg de fout nog steeds.
Vermoeden dus dat het met de processor te maken had. De processors gecontroleerd met de IntelProcessor diagnostic tool: Geen fouten gevonden
Misschien het geheugen? De helft van de geheugen er uit gehaald: geen verschil
Andere helft er in ook geen verschil. Dus niet het geheugen.
Inmiddels was er een nieuwe bios update0702 met processor microcode (voor Meltdown en Spectre). Geïnstalleerd en het probleem leek een stuk minder. Inmiddels kwam de BSOD 1 tot 2 keer per dag terug. (Hypertrading weer ingeschakeld)
Samsung Magician geinstalleerd om de firmware van de Samsung 960 Pro 2TB te updaten en de Windows NVMe drivers ervan te installeren. Dit lijkt het probleem voorgoed opgelost te hebben. Inmiddels loopt het systeem al 3 dagen stabiel zonder BSOD.
Wat het precies was, is mij niet geheel duidelijk omdat diverse handelingen er invloed op bleken te hebben. Het lijkt een combinatie te zijn van meerdere factoren. Mocht je dit probleem ook ondervinden zijn dit de stappen die het zou kunnen verhelpen:
- Laatste Bios installeren
- Laatste chipset drivers Windows installeren
- Laatste NVMe drivers installeren van SSD
- Laatste SSD Bios installeren.
Benchmark:
Als laatste toch nog even een Cinebench benchmark van het systeem:
4408 punten.
[img]Mnk3Sp0k[/img]