AMD Geode NX 1750 (S-A, 1.4GHz, 256KB, 266MHz FSB, 14W) Review

TeXiCiTy
28 mei 2006, laatste update op 28 mei 2006, 9.994 views

AMD Geode NX 1750 (S-A, 1.4GHz, 256KB, 266MHz FSB, 14W)

Ik ben sinds ongeveer twee weken in het bezit van een Geode NX1750 aka Athlon XP-M (LV) 1600+. Deze (impuls)aankoop sprak mij vooral aan vanwege zijn 14W specificatie. Gepest door de vele fans van hedendaagse PC's duurde het niet lang tot de bestelling van CPU+mobo geplaatst werd. (Q:waarom geen VIA? A:Te duur, Te sloom) Enkele dagen later kwamen mijn nieuwe speeltjes binnen. CPU en mobo in een oude kast gegooid en met andere oude onderdelen in elkaar gezet. Mobo was van te voren met jumpertjes al ingesteld wat betrefd MP en FSB. WARMTEPRODUCTIE: Primair doel van deze proc is een zuinig/koel/stil systeem neerzetten. De eerste boot herkende een Athlon XP-M (LV) 1600+. Eerste wat ik dus deed was naar de bios gaan om meteen temps en voltage te...

Pluspunten

• Laag vermogen
  • Overklokbaarheid
  • Passief te koelen
  • SMP + unlocked

Minpunten

• Ondersteuning moederborden
  • Niet te meten met A64s ;)

3 van 5 sterren (Voldoende)
(Q:waarom geen VIA? A:Te duur, Te sloom)

WARMTEPRODUCTIE:
Primair doel van deze proc is een zuinig/koel/stil systeem neerzetten. De eerste boot herkende een Athlon XP-M (LV) 1600+. Eerste wat ik dus deed was naar de bios gaan om meteen temps en voltage te kijken (die 1,05~1,25V van de specsheet vond ik wel erg indrukwekkend). Een 1,45V maakte snel een eind aan de illusie. Jammer maar helaas. Na installatie van windows XP (op een antieke 1GB harde dus dat duurde wel even) meteen CPU-Z en speedfan gedraaid. Temp van de cpu was na 2 uur 28 graden, niet slecht lijkt me?
CPU-Z herkende echter ook een AXP-M-LV-1600+ en geen geode. Dus ik naar balusc.xs4all.nl en wat blijkt? Deze twee procs zijn qua specificaties exact gelijk aan elkaar. Geode is in dit geval dus gewoon marketing. (Oude geodes zijn wel origineel ontwerp van het opgekochte Cyrix.)
***Update 28-05-06: Wat zag TeXiCiTy nou toch op de site van ASRock toen hij audio drivers moest hebben, een nieuwe bios update! "Support Geode NX CPU 1500+ (1000MHz) and 1750+ (1400MHz), fine tune the voltage for Geode NX 1750+(1400Mhz)". Afijn, BIOS erop gezet en bios en windows geven mooi Geode NX1750 aan op 1,25V. Na een uurtje stresstest zat de temp nog steeds onder de 32 graden met een Spire Whisperrock IV + 80mm-120mmfanadapter + Lownoise 120mmfan @7V als koeling. (Sorrie dat ik zo vaak van koeling gewisseld ben sinds aankoop, temps zijn nu niet echt te vergelijken...)**

STABILITEIT, OVERKLOKBAARHEID EN BETROUWBAARHEID:
Na twee weken mijn Geode gekweld te hebben met 0,2V teveel dacht ik even te gaan zoeken naar pinmods of iets dergelijks om toch die 1,25V te krijgen. Pinmods gingen niet lager dan 1,475 en voor 1,25V moest ik toevlucht zoeken bij de bridgemods; iets dat ik toch niet zo zie zitten. Wat dan te doen met die 0,2V bonus? Inderdaad: overklokken! De FSB van de CPU is 133MHZ, van de chipset 166MHz en het geheugen is PC3200. Zonder de rest van het systeem over te klokken kan ik dus 166*10,5 (1750) doen ipv 133*10,5. Tot nu toe zonder problemen op 33 graden met een titankoelertje (40mm op 5000rpms). Dat is al bijna evenveel als de Sempron 2800+ in mijn Shuttle. Ik vraag me dan ook sterk af hoeveel dit lager zou zijn als ik het standaardvoltage zou kunnen instellen. Stabiel is ie in ieder geval wel. Dat mag ook wel met 0,2V bonus.

FEATURESET:
Lage voltage, MMX, SSE, 3DNow! en een organic package (563pins) kenmerken de proc. Het eerste en laatste zijn de problemen van de geode. Niet elke chipset ondersteund deze package en dus ook geen geodes en/of mobiles. Het lage voltage wil ook nog wel eens een probleem zijn voor menig mobo (kuck kuch). Bijna vergeten: deze proc ondersteunt SMP dus je kan ze ook dubbel draaien! Op GoT heeft David er al twee draaien. (Wel op 100*14 ipv 133*10,5)

PRIJS:
De prijs die ik ervoor betaald had was 45euro. Met de AsRock K7S41GX, koeler en verzendkosten erbij kwam ik op 100euro. Hetzelfde geld als dat je voor een matige VIA C3 betaald.
**Update 28-05-06: Doe niet moeilijk en koop vandaag de dag gewoon een S754 bordje + sempron64 en bespaar jezelf een hoop moeite!**

WAAROM ALGEMENE BEOORDELING LAGER DAN DE REST?:
Ondersteuning voor de CPU is toch een groot probleem. Maar weinig bordjes kunnen zonder moeilijk gemod de processor herkennen en/of 1,25V leveren. Ander minpuntje is de 14W waarmee adverteerd wordt. Dit is het gemiddeld vermogen, de max ligt op 25W. Ik begrijp dat voor Geodes het marketingtechnisch slimmer is zo laag mogelijk wattage te geven maar bij alle andere athlons wordt ook de maxwattage aangegeven.
***Update 28-05-06: Inmiddels heeft in ieder geval ASRock volledige ondersteuning geboden voor deze proc. Sisoft Sandra geeft als geschat Wattage echter nog steeds 45W maar alles loopt wel volgens specs, dus dan vertrouw ik maar erop dat dat 25W is in real life.**

DE PRESTATIES:
Hier kan ik niet veel over zeggen. Een GeForceMX is een beetje bottleneck voor de meeste benchmarks maar ga er maar vanuit dat deze CPU vergelijkbaar presteert als een athlon op dezelfde clocksnelheid. Mocht dit iets lager zijn dan is overklokken geen probleem. De MP is namelijk unlocked dus als je chipset/ram niet meer verder wil kan je die altijd nog wat opkrikken.

P.S. De CPU-Z screenshot is dus met 166*10,5 ipv de standaard 133*10,5 **Nieuwe op 1,25V komt nog**

Draadje op GoT:

Specs volgens balusc (de site):

De verkoper (@30Dec nog wel iig):
www.computerstunt.nl Hulde!

Heb jij ook een AMD Geode NX 1750 (S-A, 1.4GHz, 256KB, 266MHz FSB, 14W)?

Heb je niet gewoon een 'verkeerd' bord gekocht? Had je niet gewoon een speciaal, gecertificeerd bord moieten zoeken en halen om het juiste voltage toch te draaien? Het klinkt alsof je de schuld aan de cpu/AMD geeft, maar dat ligt imho meer bij jou omdat je verwacht dat alle borden met 462 pinnen moeten werken.
Officieel is er geeneen desktop Socket-A die mobiles ondersteund. Je mag al blij zijn als je mobo je XP-M herkent en boot. De K7S41GX is een van de weinige bordjes die de XP-M überhaubt herkent. Dat het voltage niet helemaal goed ingesteld kan worden is wel erg vervelend.
Als jij een betaalbaar desktopbordje kan vinden met officiele XP-M ondersteuning en ondersteuning voor een voltage van 1,05~1,25 dan hoor ik het graag ;).
Echter begrijp ik je punt wel. Ik kan noch AMD noch de mobobakkers de schuld geven. Geen van beiden zeggen dat het zou moeten werken.
Anoniem: 144973 18 januari 2006 21:34
Een DFI nf2 (helaas niet meer leverbaar) kan tot 1,1 Volt worden omlaaggeschroeft maar herkend inderdaad geen
XP M.
Interessant, leuke survey.
Ik heb nog wel 2 vraagjes: Hoe ver kun je komen met overklokken? Zal deze processor op mijn mobo kunnen? (A7V8X-X, die minimaal 1.65 volt levert )

Mijn koeling is wel goed.
Op het genoemde topic van GoT hebben we al een aardig lijstje van chipsets die het in ieder geval lijken te ondersteunen. (of je bios het ook aankan kan ik niet verzekeren)

Lijstje van topic op GoT:
SIS 741CX + SiS964 / SIS 741CX + SiS963L (Officieel)
SiS 741GX + SIS 963L (Asrock)
Via KM400A + VIA VT8237 (Officieel)
AMD 760MPX + AMD 768
VIA KN400A + VIA VT8237R (Tyan en Commell)
VIA KT266A + VIA VT8235 (PCCHIPS)
SIS 741GX + SIS 964L (ECS)
Mijn Mobo heeft een KT400 chipset van Via dus. Wat ik mij meer afvraag: Kan de processor op 1.65 volt werken? Ik denk wel dat mijn chipset het ondersteunt aangezien het eigenlijk gewoon een Throroughbred is. Anders kan het misschien een mooi overklokprocessortje worden voor een laag prijsje.
0,4V is wel aardig veel. Ik heb er zelf ook niet veel ervaring mee dus ik raad je aan verder te vragen op het topic van GoT.
Misschien een pinmod overwegen?
Hhaha lekker die donut
Die Dual-Geode ernaast vind ik lekkerder ;) O+
Da's toch een verrotte kiwi? :P
Toen je deze cpu/mobo combo bestelde, kon je toen de CPU er gewoon afhalen? Of was deze er vast ook gesoldeerd?
Is gewoon een normale cpu met pinnetjes net als alle andere S-A's. Je kan hem op de site ook als tray bestellen. No problemo dus.
Als je een stil systeem wilt vraag ik mij af waarom je een 40mm / 5000 RPM koelsysteem gebruikt? Kan me voorstellen dat die flink zoemt. Waarom geen Ice II op variabele koeler +/-1400/2200 RPM? Die hoor je echt niet. Die kan je voor enkele Euro's aanschaffen.
Dat doe ik ook nog wel. Tweedehans aanbieders reageren alleen nie erg snel. (dat titantje zat er standaard bij)
Is inderdaad een pokkegeluid :( flinke heatsink moet genoeg zijn voor passieve koeling maar een XP90 vind ik weer te duur. En de stock koeler van de A64 modden is ook geen beginnen aan. Maar die zoemzoem gaat nog wel de deur uit, ben daar maar nie bang voor ;)
EDIT: De plaatselijke PCboer heeft de overbekende Spire Whisperrock IV voor schappelijke prijs. Maandag ben ik de eerste klant van 2006 ;)