Inleiding
Na een geweldige dag te hebben gehad vol avontuur tijdens
dit evenement van Tweakers, was ik een van de gelukkige vier winnaars van de Land rover Explore telefoon.
In deze review zal ik de verschillende aspecten van de Land Rover Explore behandelen.
Inhoudsopgave
Ontwerpkeuzes en ontgrendeling
Land Rover is bekend als autofabrikant die vooral terrein auto's fabriceert. Deze auto's zijn gebouwd om van de begaanbare wegen af te gaan en de natuur in te trekken. Met de zelfde gedachten is de Land Rover Explore gebouwd door het bedrijf Bullit Mobile. Bullit Mobile maakt onder andere de CAT smartphones.
In de doos van het pre-productie model bevinden zich de volgende items:
- Land Rover Explore telefoon
- Adventure pack, powerbank / GPS
- Rubber hoesje inclusief karabinier voor de telefoon samen met het Adventure pack
- Rubber hoesje inclusief fietsmount voor enkel de telefoon
- Stekker + USB-C kabel
- Boekjes + voucher voor kaarten
[img]igfNfgAo[/img]
Behuizing
De behuizing van de Land Rover Explore voelt degelijk aan, de achterkant is gemaakt van rubberachtig kunststof en de omlijsting is van metaal.
Aan de linkerkant zitten drie fysieke knoppen, volume harder, volume zachter en vergrendelen/ontgrendelen. Deze laatste knop heb je altijd nodig om de telefoon te ontgrendelen omdat de vingerafdrukscanner ontbreekt.
[img]RrJ9SfDy[/img]
[img]AO9L17Ve[/img]
Aan de achterzijde bevindt zich de camera met daaronder een led flitser. Daaronder bevinden zich een viertal contacten die gebruikt worden om verbinding te maken met het meegeleverde Adventure pack. Het Adventure pack heeft twee functies, een 3620 mAh accu en een GPS Patch antenne (zie outdoor prestaties).
[img]yF4xeonh[/img]
[img]49CopAxF[/img]
Tijdens het gebruik van de telefoon merk je dat hij dikker en zwaarder is dan een gemiddelde smartphone. Dit is te verklaren door dat hij robuust gebouwd is en bestand is tegen vallen en water. Zelf vind ik hem voor normaal dagelijks gebruik net iets te robuust.
Met het Adventure pack geïnstalleerd wordt het geheel nog wat zwaarder en dikker. Op zichzelf weegt de telefoon 230 gram, het Adventure pack 130 gram en het hoesje 42 gram. Samen komt dit op een totaal gewicht van 402 gram. Ter vergelijking een Samsung S7 weegt 150 Gram en is 8mm dik.
[img]NTkUBGSm[/img]
met het Adventure pack geïnstalleerd
[img]N1TqJOAn[/img]
Van links naar rechts: One Plus 3, Land Rover Explore, Samsung S7
Scherm
Het 5 inch Full HD LCD paneel is oké, maar vergeleken met het twee jaar oude OLED paneel van mijn Samsung S7 vallen een aantal dingen op:
- Het scherm is minder helder, zeker bij volle zon is dit goed te merken
- De kleuren zijn minder levendig
- De schermranden zijn niet van 2018, en ook de notch ontbreekt

[img]qWmj8Yrz[/img]
[img]AZq219Gs[/img]
Benchmarks en prestaties
De Land Rover Explore voelt over het algemeen vrij vlot aan, animaties gaan zonder haperingen en de algemene Android ervaring is goed. Wel valt op dat de telefoon soms vastloopt en enkele keer heeft dit een automatische restart tot gevolg. Ook het koppelen en loskoppelen van het Adventure pack zorgt soms voor instabiliteit van de telefoon. Hierbij moet ik wel vermelden dat dit nog om een pre-productie model gaat en er nog software updates aankomen.
[img]TnLHtgE1[/img]
Accuduur
De 4000mAh accu gecombineerd met het 5 inch Full HD scherm zorgen voor een uitstekende accuduur. Na een dag middelmatig gebruik zit de accu meestal nog rond de 60%, mijn Samsung S7 zou op dat moment leeg zijn. mocht dit nog niet genoeg zijn kan de accuduur bijna worden verdubbeld door het Adventure pack van 3620 mAh vast te klikken.
Het Adventure pack doet dienst als powerbank en laadt de telefoon op, het Adventure pack heeft een eigen USB-C port waarmee hij geladen kan worden.
De resterende capaciteit van het Adventure pack is niet uit te lezen via de telefoon, enkel via de status LED aan de achter zijde van het Adventure pack.
Software
De telefoon wordt geleverd met een vrij kale versie van Android 7.1.1 en de leverancier heeft aangegeven dat Android 8 snel zal volgen.
Standaard staan er een aantal "outdoor" apps voor geïnstalleerd waaronder:
- ViewRanger, gedetailleerde kaarten voor buitengebied
- Explore Hub, Play Store achtige app voor outdoor applicaties
- Dashboard, app met gegevensvelden afhankelijke van de activiteit
Bij de Land Rover Explore wordt een voucher geleverd waarmee een premium kaart voor de app ViewRanger gedownload kan worden.
[img]VBl6sOpJ[/img]
Dashboard app
Daarnaast is er een functie ingebouwd die het scherm rood of oranje kan maken om je ogen ‘s avonds of ‘s nachts meer rust te geven.
[img]8m7DZYPH[/img]
Outdoor prestaties
De patch antenne van het Adventure pack zou voor een accuratere GPS bepaling moeten zorgen, om dit te testen heb ik mijn huidige toestel een Samsung S7 en de Land Rover Explore inclusief het Adventure pack mee genomen tijdens een kort interval loopje. Als referentie heb ik gebruik gemaakt van mijn Garmin Fenix 3 GPS horloge.
Op de Land Rover Explore en Samsung S7 heb ik gebruikt gemaakt van de app Backcountry Navigator om een GPX bestand te maken.
De drie apparaten heb ik zo gelijk mogelijk geprobeerd te starten en vervolgens ben ik gaan lopen.
Vervolgens zijn de drie bestanden ingeladen in GPXSee en over elkaar heen gelegd.
[img]Vgqmr5JZ[/img]
[img]c0YvZRWl[/img]
Blauw = Land Rover Explore
Groen = Garmin Fenix 3 HR
Rood = Samsung S7
Als ik de drie GPX bestanden over elkaar heen leg, is er erg weinig verschil tussen de verschillende apparaten. Alle apparaten schieten op verschillende stukken van de route wel een keer in de fout. De totale afstand en gemiddelde snelheid is van alle drie bijna gelijk.
In deze test zie ik geen duidelijk verschil in de nauwkeurigheid van de Land Rover Explore en de overige twee apparaten.
De Land Rover Explore is een telefoon die ontworpen is voor een niche markt. De uitstekende accuduur en het robuuste ontwerp maken de telefoon geschikt voor mensen die veel tijd buiten spenderen. De robuustheid heeft wel een keerzijde op het gebied van gewicht, afmetingen en looks.