Inleiding
Ik had de kans om via een internationale website die dagelijks de beste aanbiedingen aan de koop brengt (*kuch* iBood *kuch*) de Nebula Capsule te testen.
Testvoorwaarden
Ik word niet betaald voor deze review, maar kreeg wel de optie om het toestel na afloop aan een goedkoper tarief (ongeveer ⅓ van de prijs op moment van schrijven) aan te kopen. Lees snel door of scroll naar onder om te weten te komen of ik het toestel zal houden of terugzenden. In ruil werd van mij verwacht dat ik een eerlijke, uitgebreide review zou schrijven. Bij deze…
In afwachting van het pakketje
Normaal doe ik niet mee aan wedstrijden, maar toevallig was ik de week ervoor op zoek naar een kleine beamer op chinese websites. Ik besloot die niet te kopen vanwege de wellicht mindere kwaliteit en de slechte specs. Toen de wedstrijd bij iBood zich aankondigde deed ik toch een poging. Vanaf dan bekeek ik de specs uitvoerig, en om eerlijk te zijn was ik niet onder de indruk.
Een resolutie van 854x480 is mijn inziens ver onder de huidige standaard en met 100 Lumen zie je jezelf niet op je terras naar een filmpje kijken. Maar specs zijn ook niet alles, dus ik keek heel hard uit naar het unboxen en die eerste setup.
Unboxing:
Toen het pakketje aankwam kon ik niet wachten om het te openen en er alles uit te halen. Met deze review in het achterhoofd moest ik iets methodischer te werk gaan.
[img]R2kvyTrA[/img]
Bij het bekijken van het pakket viel direct de slogan “most advanced pocket beamer” op. Dat schept toch een zekere verwachting en ik was dan ook meer dan benieuwd of die verwachting ingelost werd.
De verpakking open ( en sluit je terug) met een magneetje. Handig omdat je op die manier de originele verpakking kan gebruiken voor transport. Daarna volgt het gekende systeem van de Russische popjes, met doosje in doosje in doosje. Wat enorm opviel was de zorg waarmee de verpakking ontwikkeld was. Enerzijds is er duidelijk over nagedacht en anderzijds werd er veel zorg gespendeerd aan het zendklaar maken van de verpakking (treklusjes stonden al mooi naar boven). In het doosje werd een mousse aangebracht die het toestel beschermt tijdens transport. Geen goedkoop stofje dat er los in lag, maar een degelijke bescherming die vastgekleefd zit op de doos, waardoor die uitermate geschikt blijft als transportdoos.
[img]xZIlyUQa[/img]
[img]lfvX6MJK[/img]
De beamer zelf voelde stevig en kwaliteitsvol aan, een beetje zwaarder dan ik geanticipeerd had. Dat laatste draagt bij aan de positieve indruk dat ik hiervan had en wordt voornamelijk bepaald door de batterij die in het toestel aanwezig is.
Daarnaast nog verschillende doosjes met de accessoires. Ook hier telt dat alles netjes in de doosjes opgeborgen zat. In tegenstelling tot de grotere doos zijn deze moeilijk hergebruikbaar dus de orde-fetisjisten zullen een eigen oplossing moeten vinden om het allemaal netjes te houden tijdens transport.
In de verpakking vond ik volgende accessoires:
- USB-lader en kabel
- Handleiding
- Tevredenheidsonderzoek
- Afstandsbediening
- USB on the go-kabel
- Poetsdoekje
- Beschermhoesje
[img]scBC8aJu[/img]
De USB-lader en bijkomende kabel trokken mijn aandacht. Het output voltage dat erop vermeldt staat gaat van 3.6v tot 12v. Ik ging er altijd van uit dat USB 5v was, maar blijkbaar kan het toestel dan meer volt vragen.
Aan de oplader, de kabel en de meegeleverde kabelbinder merk je direct de ervaring die Anker heeft op dit vlak. Allen voelen degelijk aan en geven onbewust ook een groter vertrouwen aan het product.
[img]vouzChbI[/img]
Eerste gebruik:
Het beamertje heeft slechts 4 knoppen: plus, min, switchen van gebruik (daarover later meer) en een power knop. Wat lager vinden we een wielletje om de lens scherp te stellen.
[img]iPcgwx9m[/img]
Na het toestel aan te zetten en het scherp te stellen moeten er een aantal instellingen gebeuren voor het eerste gebruik. Elke android gebruiker zal de gelijkenis met zijn telefoon vrij snel zien.
Tijd om aan de slag te gaan, of toch bijna...
Er werd mij gevraagd om eerst een update van de firmware uit te voeren, om zeker te zijn dat ik de laatste nieuwe had. Dit wees zichzelf vrij vlot uit en ging vrij snel. Het toestel werd getest op firmware versie 3.0.24.
[img]O0Lalfy9[/img]
Gebruik
Over het algemeen kan gesteld worden dat de Nebula een vrij degelijk toestel is dat de belofte deels inleverde. Hieronder werden een aantal punten opgesomd die voor mij belangrijk waren. Een aantal goeie elementen, maar zeker ook een aantal minder goeie kwamen aan bod.
de app
De app installeren is een kwestie van de juiste naam intikken en te downloaden uit te play store (voor Android dan toch).Eens geïnstalleerd voelt de app voelt vrij basis aan, en kan eigenlijk niet zo veel. Ik denk dat Nebula nog wat werk heeft op dit vlak.
Wat wel een leuke feature is, is het feit dat je - gebruik makend van de mobiele app- je telefoon kan omvormen tot een trackpad of keyboard voor het toestel. Dit resulteert in een vlotte en intuïtieve bediening.
streamen/casten naar het toestel
van op Android
Mijn enige ervaring met streamen van mijn beeldscherm ligt bij een google Chrome. Gezien de Nebula ook verbonden is met mijn netwerk ging ik er van uit dat het op een gelijkaardige manier werkt.
Niets is echter minder waar. Eerst moet je de functie waarin je draadloos moet streamen activeren. Bij het eerste gebruik diende ik even te zoeken. Jammer dat dit zo ver weggestopt zit in de software, en niet gewoon onmiddelijk beschikbaar is vanop het startscherm.
Eens de modus geïnitialiseerd kan er gecast worden. Ook hier zijn de mogelijkheden ten opzichte van een Chromecast eerder beperkt.
Bij mijn chromecast krijg ik in mijn chrome browser bij het afspelen van filmpjes op heel wat websites de keuze om het te casten. Die keuze verschijnt niet bij de beamer, waardoor je verplicht bent je ganse scherm van je gsm te streamen. Dat betekent dus ook dat je gsm in de buurt moet blijven als het filmpje speelt, wat bij een chromecast ook niet het geval is.
Natuurlijk is er altijd een mogelijkheid om een chromecast te combineren met de beamer, waardoor je een volledig product krijgt. Jammer dat hiervoor een extra stick nodig is en dat de makers dit niet anders oplosten.
van op Windows
Ook van op windows zijn bovenstaande opmerkingen van belang.
Een bijkomende opmerking is het casten van je ganse bureaublad. Na wat eigen opzoekingswerk kwam ik uit bij 'connenct to a wireless display'.
Beetje jammer dat dit niet wat duidelijker in de handleiding staat, maar langs de andere kant kreeg ik ook de kans nog iets bij te leren.
switchen tussen modussen
Switchen tussen de video-modus en de audio-only-modus gebeurd vrij vlot. Eigenlijk voltstaat het even op de 4e knop te drukken. Het toestel geeft dan een audioboodschap om de gebruiker te waarschuwen dat de andere modus werd geactiveerd.
Audiokwaliteit
Ondanks zijn kleine afmetingen is het toestel toch een stevig boxje. Ik ben geen audiofiel, maar was toch redelijk onder de indruk.
Beeldkwaliteit
Ik propeerde op een aantal momenten van de dag een testbeeld te projecteren. De resultaren lagen in de lijn van de verwachtingen:
Op een zonnige dag is het bijna onmogelijk om een testbeeld te zien op een muur aan de zonnekant.
In de schaduw is het wel mogelijk, mits je niet te groot gaat.
Binnen op een zonnige dag begonnen er wel wat mogelijkheden te spelen. Zie hiervoor onderstaande afbeelding. Om eerlijk te zijn was ik aangenaam verrast van de kwaliteit. Het is geen topkwaliteit, maar mijn inziens is een presentatie in deze setting wel mogelijk (mits wat correct kleurgebruik).
Uiteraard blijft het binnen op een minder zonnig moment ook nog goed leesbaar.
[img]OleUUyHT[/img]
App store
Noem me gerust negatief, maar de app store suckt. Ik begrijp niet dat een producent vandaag nog kiest voor een eigen app store, waar nooit alle apps zullen inkomen.Door een afgekookte versie van een app store zelf aan te bieden kan de eindgebruiker onmogelijk toegang hebben tot zijn favoriete app.
Ik vond niet onmiddelijk een manier om apps te sideloaden.
afstandbediening
De afstandsbediening ligt fijn in de hand. Een groot nadeel vind ik het feit dat de afstandbsbediening werkt met infrarood licht. Hierdoor moet de afstandbediening gemikt worden op (de achterkant van) het toestel. Jammer, want hand het een radiografische afstandsbediening geweest kon dit vermeden worden.
samenwerken met andere toestellen
Een leuk extraatje van het draaien op een Android firmware is het feit dat het Android is. Klinkt dom, maar het is toch een groot voordeel. Als eindgebruiker was ik in staat om héél snel en zonder veel tijd te verliezen de beamer te koppelen aan mijn Bose Multiroom Audio speakers (via Bluetooth).
Hierdoor kan ik de nogthans goede audiokwaliteit nog een beetje verbeteren en een authentieke 'home cinema experience' creëren
Alternatief gebruik
Door de aanwezigheid van een usb-poort en een batterij kan het toestel ook gebruikt worden als powerbank. De interne batterij wordt op dat moment gebruikt als oplaadpunt voor een aangekoppelde batterij (bv van een powerbank). Ook andere accessoires op USB kunnen hier dus op aangesloten worden.
Om te concluderen haal ik er graag even een zinnetje bij van helemaal bovenaan mijn review: "the most advanced pocket beamer". Ondanks dat de beamer een meer dan degelijke kwaliteit levert en enkele leuke features heeft, zou ik hem zelf nooit omschrijven als de most advanced pocket beamer. De software kan beter en het feit dat ze koven voor een eigen app store biedt net minder 'advanced'-heid dan je zou kunnen verwachten van een dergelijk product
To keep or not to keep, that's the question
Eveneens bovenaan haalde ik reeds aan dat ik toevallig op zoek was naar een gelijkaardige oplossing. Op het einde van mijn testperiode zal me gevraagd worden of ik de beamer wil houden voor een verminderd bedrag. Op zich een makkelijke vraag, waar ik echter geen eenduidig antwoord op kan geven.
Ja, ik wil de beamer houden. Ik had nood aan een dergelijke beamer en voor de verminderde prijs vind ik het een meer dan degelijk toestel.
Zou ik de beamer ook kopen voor de volledige aankoopprijs (+- € 500 op moment van schrijven)? Wellicht niet. Het draadloze is leuk, de software wordt hopenlijk nog verbeterd en op zich voelt het toestel wel stevig aan, maar ik zie ook nog wel wat werkpuntjes die je voor die prijs niet zou verwachten.