Sony Xperia XZ2 Compact dual sim Groen Review

19 april 2018, laatste update op 19 april 2018, 750 views Rapporteer

Een aardig toestel, met name de vingerafdruk sensor had beter gekund.
Camera heeft moeite bij minder licht zoals concerten, maar bij daglicht okay.
Maar verder zeker geen slechte telefoon.

Pluspunten

• Formaat
  • Kleur weergave scherm
  • Leesbaar scherm in volle zon
  • dual SIM

Minpunten

• Vingerafdruk sensor werkt slecht met klamme/licht vochtige handen
  • teveel noise reduction blij slecht licht foto's

Hier mijn XZ2 Compact ervaringen na een ruime week gebruik.

Mijn review zal gebaseerd zijn op vergelijking met mijn Nexus 6P die mij 2,5 jaar trouwe dienst heeft gedaan.
Uiterlijk:
Voor mij is het grote verschil natuurlijk de grote van het toestel, na het slagschip de 6p die ik eigenlijk te groot vond om in een broekzak mee te nemen is dit een aangenaam formaat. Makkelijk mee te nemen.
Ik heb zelf vrij kleine handen maar ben blij dat ik deze telefoon ook nog beperkt met 1 hand kan bedienen, zoals links aan klikken, tracks weg swipen, etc. Maar bij het tikken van berichten ben ik wel bang dat ik de telefoon laat vallen, dus dat doe ik dan ook maar niet. Ik denk dat mensen met grote handen hier minder problemen mee zullen hebben.
T.o.v. sommige andere mensen vind ik de dikte en gewicht geen probleem. De 6p was dunner, maar vond ik niet fijn om vast te houden. Het toestel ligt erg lekker en stabiel in de hand.
Voelt ook goed afgewerkt op de simcard tray na, die had iets dieper in het toestel mogen vallen. Tsja, de kleur "Moss Green", valt me niet tegen. Gelukkig niet al te vrouwelijk. De kleur heeft in ieder geval weinig met mos te maken.
Vingerafdrukscanner:
Met kurkdroge handen werkt ‘ie prima en snel.
Maar met wat klamme/licht vochtige handen is het een ramp. Dan krijg ik zeer regelmatig de melding “Too many attempts, try again later” en moet ik de telefoon met een swipe code unlocken.
Dit probleem had ik op de 6p absoluut niet.
Scherm:
Prima scherm, mooie heldere keuren in “Standard” mode. Wanneer kleur nauwkeurigheid van belang is kan je “Professional” mode selecteren die inderdaad netjes sRGB gekalibreerd lijkt na een kort vergelijk met een goed gekalibreerde monitor prima overeen te komen.
Voor de mensen die een hekel hebben aan enige vorm van kleur realisme en willen trippen op extreem verzadigde kleuren is er “Super-vivid” mode. Moet wel zeggen dat Super-vivid goed laat zien tot wat dit scherm in staat kan zijn.
Helaas nog geen HDR kunnen testen wat dit scherm ook moet kunnen.
Scherm werkt ook prima on de volle zon, erg fijn!
Camera:
Een verbetering t.o.v. de 6p bij goede verlichting. Maar bij bijvoorbeeld concerten krijg je een rare en lelijke lelijke foto’s met te veel noise reduction. Dit met de standaard instellingen van de default Sony camera app. Mogelijk dat ik dit met andere instellingen of andere camera app kan verbeteren. Maar dit vind ik echt triest. De 6p deed het een heel stuk beter onder dezelfde omstandigheden. En beide camera’s hebben geen optical image stabalization.
Foto’s bij daglicht zien er gelukkig wel prima uit. (klik voor een vergroting op de full res foto onderaan de pagina)
[img]xpxmJufy[/img]
Accu:
Is acceptabel. Ik haal een lange dag op 1 keer laden. Waarbij het scherm dan zo’n 5 uur aanstaat en voornamelijk de webbrowser wordt gebruikt. Voor het slapen gaan staat de accu dan tussen 20%-30%.
De 6p kon ik iets langer met de accu doen. Maar goed, dat was ook een fors groter toestel.
Geluid:
De stereo luidsprekers zijn best aardig, maar geven wel een iets plastic achtig geluid t.o.v. de 6p. Komt ook een redelijk volume uit zonder al te veel te vervormen.
Connectivity:
Wifi:
Op de enkele netwerken die ik heb getest prima, niks op aan te merken.
Bluetooth:
Doet het ook prima tot zover. Hier heb ik met de 6p nog wel eens problemen mee gehad. Maar met de xz2 nog geen problemen.
Telefonie:
Helaas iets minder ontvangst dan bij de 6p. Bij mij thuis is aan de rand van de stad Vodafone erg slecht te ontvangen (andere providers zijn niet veel beter). Bij de xz2 heb ik merkbaar vaker geen ontvangst dan met de 6p. En gesprek kwaliteit is ook merkbaar slechter.. niet veel, maar wel merkbaar.
Let wel! Ik zeg niet dat de ontvangst van de xz2 slecht is, maar in mijn situatie iets minder dan de 6p.
Dual SIM:
Dit is mijn eerste dual sim telefoon, maar ik moet zeggen dat het out of the box nog wel een gedoe is om er fijn mee om te kunnen gaan.
Ik kan in ieder geval een tip geven, en dat is de app “Dual SIM Selector PRO” van PixelRush. In deze app geef ik aan dat alle gesprekken van contacten uit de contacten lijst van mijn Microsoft Outlook werk account automatisch via SIM2 gaan. En de rest via SIM1.
Verder:
De nodige bloat die Sony meeleverd uitgeschakeld. En erg jammer dat de telefoon op dit moment nog Android 8.0 draait waar de 6p al een poos op 8.1 draaide. Dit maakte voor mij de overstap erg lastig. Backup/migratie met de Google tools met alle apps van een 8.1 toestel naar een 8.0 toestel werkt dus niet.
En de reactie van het in portrait/landscape schakelen van het scherm op bewegingen is iets te vlot/zenuwachtig. Wanneer ik de telefoon neerleg en ‘m een klein beetje schuin houd springt ‘ie erg snel in landscape modus.
Conclusie:
Van overstap van de Nexus 6p naar de XZ2 Compact geen wauw gevoel over gehouden door de eerder genoemde punten. Maar wel blij dat ik green huge 6p meer in m'n broekzak hoef te proppen en een Galaxy s5 van m'n werk in de andere.
Als de prijs zo'n 100 euro lager had gelegen had ik het een echt prima toestel gevonden in vergelijking met de concurentie.

Heb jij ook een Sony Xperia XZ2 Compact dual sim Groen?

Ik heb zelf nu een htc 10 met vingerafdruk scanner en ben bekent met het niet herkenen bij vocht op de scanner. Zou je kunnen vertellen of er ook zichtbaar vocht dat niet direct verdampt achterblijft op de sensor wanneer de handen te nat zijn om hem te openen?
Zichtbaar vocht.. Niet direct op gelet, maar denk van wel.
Omdat ik meestal zowel mijn vinger als de sensor met mijn t-shirt schoon moet vegen voor het weer werkt.
Nu het zomer is baal ik echt van deze vingerafdruk sensor. Zo vaak dat ie niet werkt. Had ik met de 6p echt geen last van.

Een drijfnatte vinger kan ik snappen dat ie dat niet herkend. Maar nu moet ik echt iedere keer voor ik m'n telefoon unlock eerst m'n vinger afvegen aan m'n broek of shirt.