Samsung S24H850 Zwart Review

14 april 2018, laatste update op 14 april 2018, 1.161 views Rapporteer
Testpanel +2

Samsung heeft een mooi scherm voor de zakelijke markt weten te maken. Hier komt het scherm dan ook het beste tot zijn recht. Voor thuisgebruik is het scherm niet aan te raden..

Pluspunten

• Mooie kleuren
  • Ergonomie
  • Hoge resolutie

Minpunten

• Refresh rate
  • Grote voet
  • Prijs

Tweakers heeft mij gevraagd om deze monitor te testen via het testpanel. 2 weken lang heb ik de monitor dan ook mogen uit proberen. Hieronder vind je mijn bevindingen.

Featureset
De monitor beschikt over HDMI, Displayport en USB-C aansluitingen voor het doorgeven van het beeld. De laatste heeft het grote voordeel dat je klaar bent met enkel 1 kabel, een extra stroomkabel is dus niet nodig. Ondersteuning vanuit de computer is hier wel voor vereist. Heb je geen ondersteunend apparaat? Geen probleem, want dan kan deze aansluiting gewoon gebruikt worden voor de ingebouwde USB hub.

Een andere leuke mogelijkheid is het aansluiten van een 2e monitor via de DP OUT aansluiting. Zo kun je meerdere monitoren aan elkaar doorlussen. Dit is handig wanneer je aansluitingen tekort komt op de computer, of wanneer je gewoonweg van een opgeruimd bureau houd.
[img]QfUJXmkZ[/img]
Verder vind je op de monitor nog een aantal extra USB aansluitingen en een 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting. De monitor beschikt zelf niet over ingebouwde speakers.

Vormgeving
De behuizing en de voet van de monitor zijn gemaakt van plastic. Vaak geeft dit een goedkoop gevoel, maar dat is bij deze monitor niet het geval.
Van de voorkant zie je het mooie scherm met de dunne bezels. Dit geeft een luxe uitstraling.

De voet van de monitor is wel wat groot, en deze neemt dan ook de nodige ruimte in beslag.
Op de achterkant van de voet bevind zicht een clip om de cabels netjes vast te maken. Dit werkt goed, en zorgt voor een opgeruimde geheel.
[img]mkCws1Bv[/img]
De achterkant van de monitor is voorzien van een mooi reliëf en geeft het geheel een mooie uitstraling.
[img]bEtyartW[/img]

Bouwkwaliteit & Afwerking
De bouwkwaliteit van het scherm is goed. Het enigste nadeel vind ik dat de voet van mij wel iets steviger had gemogen. Vooral de bevestiging van de voet aan het scherm had anders gemogen. Deze word in de monitor geplaats en vast gedraaid waarna het geheel vast “klikt”. Liever had ik hiervoor een schroefbevestiging gezien. Problemen zal dit waarschijnlijk niet geven, tenzij je het scherm vaak draait. Over de afwerking kan ik verder positief zijn. Het scherm ziet er netjes uit, en de dunne bezels geven een luxe uitstraling.

Ergonomie
De ergonomie van het scherm is goed. De monitor is heel makkelijk in hoogte te verstellen, iets wat natuurlijk heel fijn is als je de gehele dag achter het scherm moet werken. Ook de hoek van het scherm is goed in te stellen. Zo kun je voor jezelf altijd de ideale kijkhoek instellen. Ook leuk is de mogelijkheid om het scherm 90 graden te draaien. Ik kan me zeker bij zakelijke toepassingen voorstellen dat dit handig kan zijn. Voor thuisgebruik geef ik de voorkeur aan de normale stand.
[img]jFg5TYzx[/img]

Pixeldefecten
Hier kan ik heel kort over zijn. Ik heb geen pixelfouten aangetroffen. Uiteraard had ik ook niet anders verwacht van een testscherm.

Kleurweergave
Over de kleurweergave kan ik heel positief zijn. Meteen na het aansluiten van de monitor was duidelijk dat het scherm rustig oogt en mooie kleuren heeft. Vaak word een scherm zodanig ingesteld dat deze fris oogt. Dit heeft als nadeel dat de kleur blauw teveel aanwezig is. Dat is bij deze monitor wel anders, want het scherm bevat vanuit de fabriek zelfs te weinig blauw. Hieronder zie je een aantal metingen. Deze heb ik uitgevoerd met een Datacolor Spyder 4 i.c.m. het programma Color HCFR. De eerste meting is uitgevoerd in de fabrieksstand.
[img]iJmx5VPd[/img]

Na een kleine aanpassing van de kleuren is de kleurweergave meer dan prima voor dagelijks gebruik.
[img]VkCExYJg[/img]

De monitor beschikt verder over een Eye Saver Mode. Deze modus zorgt ervoor dat de kleur blauw minder word weergegeven, iets wat voor een rustiger beeld zou moeten zorgen in de avonduren. Dit is natuurlijk een goede functie, maar het nadeel is dat je hem steeds handmatig moet omschakelen.
Hier is natuurlijk een oplossing voor; Microsoft heeft deze functie ingebouwd in Windows 10. Dit heeft als voordeel dat, afhankelijk van het tijdstip, het scherm automatisch word aangepast. Nog een voordeel hiervan is dat je zelf kan bepalen hoe groot het effect hiervan moet zijn.
[img]jKSlTGek[/img]

Contrast & Helderheid
De helderheid van het scherm is goed. Ik heb geen moment te klagen gehad dat het scherm niet fel genoeg kon. Vaak vond ik het scherm zelfs te fel.
Het contrast van het scherm is daarentegen niet geweldig.
Tijdens deze metingen kwam ik niet verder dan een contrastratio van 650:1. Dit is dus stuk lager dan Samsung opgeeft. Daarbij word het contrast nog lager na kalibratie. Het scherm komt dan niet verder dan een contrast van 600:1. Of de gemeten waarde accuraat is durf ik overigens niet te zeggen, maar ik heb zeker beter gezien.
Wat mij heel erg opvalt is dat zwart niet goed word weergegeven. Op plaatsen waar het beeld zwart zou moeten zijn zie je dan ook duidelijk dat het scherm eerder grijs is dan zwart. Dit verklaart dan ook waarom het contrast lager uitvalt dan opgegeven. Persoonlijk heb ik het gevoel dat de achtergrondverlichting roet in het eten gooit. Deze had van mij zeker een stuk lager mogen staan, het scherm is namelijk vrij fel. Helaas is de achtergrondverlichting niet bij te stellen vanuit het menu. Dit vind ik wel een groot gemis.

Ghosting
Zelf heb ik geen problemen ondervonden voor wat betreft ghosting. De refresh rate van het scherm had van mij wel iets hoger gemogen, maar over het algemeen geeft dit geen grote problemen. Voor gamers is het scherm overigens niet aan te raden, want daarvoor is het scherm te traag. Op kantoor zal het scherm prima presteren.

WQHD Resolutie
Dit is toch wel het grootste pluspunt van dit scherm. Je kan veel meer gegevens in je scherm kwijt, en dit is enorm handig! Zeker wanneer je met meerdere documenten tegelijk bezig bent is het een verademing als je niet telkens hoeft te switchen.
[img]sLvjVLXw[/img]

Daisy Chain
Wanneer je het scherm aansluit via Displayport krijg je de mogelijkheid om een extra scherm aan te sluiten op de DP OUT aansluiting. Zo kun je meerdere schermen aan elkaar koppelen. Dit heb ik niet kunnen testen wegens gebrek aan DP kabels. Ik kan me echter haast niet voorstellen dat dit niet goed zou werken. Houd je van een opgeruimd bureau of heb je gewoonweg te weinig aansluitingen op je computer? Dan kan dit zeker een oplossing bieden.

Software/ Multi Tasken
Op de website van Samsung is het programma Easy Setting Box te downloaden. Hiermee kun je het scherm op meerder manieren opdelen in verschillende “boxen”. Hoewel dit over het algemeen goed werkt geef ik zelf de voorkeur aan de oplossing van Windows. Deze werkt namelijk goed, en je hebt dan geen extra software nodig.
Een andere mogelijkheid van dit scherm is het weergeven van verschillende aansluiting via een PIP modus. Dit werkt prima, maar ik vind het opsplitsen van het scherm fijner werken.

Prijs
De prijs vind ik aan de forse kant. Als ik persoonlijk een keuze zou moeten maken uit dit scherm of 2 losse schermen met een Full HD resolutie zou ik voor dat laatste gaan. Zo heb je 2 grotere monitoren en meer pixels om mee te werken. Heb je geen ruimte voor een 2 schermen kan deze monitor een uitkomst bieden. Toch zijn er goedkopere schermen van dit formaat met bijbehorende resolutie te kiezen. Op het moment van schrijven de Lenovo P24q-10 al snel €60,- goedkoper.

Samsung heeft een mooi scherm voor de zakelijke markt weten te maken. Hier zie ik dit scherm dan ook het beste passen. Het scherm heeft mooie kleuren, en doordat de kleur blauw niet overdadig aanwezig is kun je er goed de gehele dag naar kijken. De monitor voelt solide aan, en bied genoeg ruimte op het scherm om al je gegevens kwijt te kunnen.
Voor thuisgebruik vind ik het scherm echter minder geschikt. Het scherm vrij fel, en helaas is de achtergrondverlichting niet aan te passen. Door de lage refresh rate is gamen met dit scherm niet aan te raden. Hiervoor zijn betere alternatieven.

Heb jij ook een Samsung S24H850 Zwart?

Mooie review! Was jouw exemplaar goed horizontaal uitgelijnd? De linkerkant van die van mij is een halve centimeter hoger dan de rechterkant. Ik neem aan dat niet alle exemplaren dat hebben....

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 26 juli 2024 11:26]