De Sony Xperia XZ2 Compact is een compacte high-end smartphone die door zijn prijsstelling zeer aantrekkelijk is. Doordat de telefoon in de pre-order periode een Sony WH-1000XM2 kreeg meegeleverd was de beslissing snel gemaakt.
Op dit moment zijn er weinig andere kleine high-end android smartphones op de markt te vinden.
Pluspunten
- Compact t.o.v. andere android phones
- Ligt goed in de hand
- Snel en soepel
- Bouwkwaliteit
Minpunten
- Indeling knoppen
- Bloatware
- Relatief dik en zwaar
Behuizing
De telefoon is voorzien van een weinig spannend design en heeft ook niet echt een high-end uitstraling.
De waterdichte behuizing voelt degelijk en solide aan. De voorkant is geheel van glas met een kleine bolling naar de zijkanten. De achterkant is afgewerkt met een matte zacht aanvoelende kunststof. De rand van het toestel is gemaakt van metaal.
Het toestel ligt goed in de hand door de ronde vormen, maar is wel relatief dik en zwaar.
Het toestel bevat 4 knoppen die allemaal aan de rechter kant van het toestel zijn gepositioneerd.
De indeling van de knoppen is voor mij erg wennen aangezien de power-knop in het midden van het toestel is gepositioneerd. Ik had deze liever boven de volume knoppen gezien, of nog beter aan de linker kant van het toestel. Gelukkig kan de telefoon ook geactiveerd worden met de fingerprint scanner.
Het toestel bevat ook een Fysieke cameraknop wat handig kan zijn tijdens het fotograferen.
In de linker rand van het toestel is de sim-tray verwerkt. Deze is netjes weggewerkt in het toestel en bevat een rubber afdichting om de waterdichtheid te bevorderen. In het geval van een Dual sim toestel, bevat deze een tray met plaats voor 2 simkaarten of een simkaart en SD-kaartje.
De camera en fingerprint scanner bevinden zich aan de achterkant van het toestel. De camera met een enkele lens steekt heel lichtjes uit. De fingerprint scanner bevind zich onder de camera net boven het midden van het toestel.
Ondanks de dikte van het toestel moet deze een 3,5 mm jack missen. Een USB-C to jack verloopje is meegeleverd bij het toestel.
Beeldscherm
Het 5"beeldscherm doet met de 18:9 verhouding mee trend van dit moment. Door deze verhouding is het scherm relatief lang en smal. Tijdens het surfen op internet of het gebruiken van WhatsApp zie ik de voordelen van deze verhouding wel in.
Het LCD scherm heeft een resolutie van 2160x1080, wat zorgt voor zeer scherp beeld. Het scherm heeft mooie kleuren, al is een OLED scherm nog altijd superieur wat betreft zwart weergaven.
De helderheid van het scherm is goed waardoor deze prima af te lezen is tijdens een zonnige dag.
Het scherm bevat rondom nog wel bezels, onder en boven aan weerszijde ongeveer 1cm en links, rechts ongeveer 3mm.
Camera
Sony's camera sensoren staan goed bekend. Echter ontbreekt de optische beeldstabilisatie in het toestel. Op dit moment heb ik nog te weinig geëxperimenteerd met de camera om een goed waarde oordeel te geven.
Op het eerste oog maakt de camera buiten prima foto's, binnen heeft de camera bij weinig licht soms wat meer moeite.
Fingerprint scanner
Zoals al gezegd bevind de fingerprint scanner zich aan de achterkant. Door het relatief compacte formaat van het toestel is de scanner voor mensen met grote vingers misschien soms lastig te bereiken. De sensor het wat mij betreft iets hoger gemogen, al heb je dan misschien iets sneller de camera lens te pakken die er recht boven zit.
De sensor reageert wel vlot en registreert mijn vingerafdruk in veel gevallen de 1e keer gelijk goed.
Software
Android voelt soepel aan door de snelle SoC en de relatief lichte Sony skin. Echter had ik liever gezien dat het toestel was voorzien van android One. De meegeleverde skip biedt niet tot nauwelijks voordelen ten opzichte van 'kale' android experience.
Op mijn vorige toestel (de Nexus 5) had ik Lineage OS geïnstalleerd. Af en toe mis ik wel instellingen die ik niet kan doen bij mijn nieuwe Sony, zoals het instellen van de trilintensiteit en het geavanceerde melding en datagebruik beheer. Verder is Lineage OS goed uit te kleden wat betreft voorgeinstalleerde (Google) apps, wat bij Sony natuurlijk niet kan.
Helaas wordt er nog steeds redelijk wat bloatware voor geïnstalleerd. Apps als Xperia Lounge, Amazon Shopping en AVG Protection zijn wel uit te schakelen maar niet te verwijderen.
Het toestel draait op dit moment op android 8.0.0 met de beveiligingspatch van 1 april. Sony staat redelijk goed bekend wat betreft hun update beleid, maar de toekomst zal uitwijzen hoe snel de updates zullen volgen.
Accu
Het toestel bevat een 2.870mAh accu. Aangezien ik het toestel nog korter dan een week heb kan ik nog niet een goede uitspraak doen over de accu prestaties bij doorsnee gebruik.
Eén a twee dagen is zeker door te komen bij matig intensief gebruik. Ik had zelf misschien op net wat betere prestaties gehoopt, aangezien ik dit ook kon redden met mijn Nexus 5. Misschien dat de prestaties beter worden als die inwerk periode van de accu voorbij is en de software verder geoptimaliseerd.
De Sony Xperia XZ2 Compact wordt niet met Quick Charger geleverd, maar is wel geschikt voor Quick Charge 3.0.
Met de meegeleverde Sony UCH 20 adapter (met een output van 5v, 1500mA) gaat het laden van het toestel ook vrij snel, of de laatste 10-15% na.
Het is een toestel wat zeker aan mijn eisen voldoet. Hij is misschien wel wat overkill wat SoC betreft aangezien ik geen zware apps draai of dergelijke.
Wat ik zocht was een compact en robuust toestel wat weer een aantal jaar voort kan. Over het gewicht en de dikte van het toestel moet een ieder zelf oordelen, maar ik had hem misschien net wat dunner en lichter gezien. Al maken de ronde vormen wel dat het toestel goed in de hand ligt.
De pre-order deal van Sony maakte het toestel voor mij interessant. Door een verlengdeal en het verkopen van de headphone kom ik op een toestel prijs van rond de 220 euro. Voor deze prijs heb je weinig gelijkwaardige alternatieven. Voor de huidige prijs van € 579,- had ik het het toestel niet aangeschaft. Dan was ik waarschijnlijk toch uitgeweken naar een S8 of S9 en had ik de iets langere telefoon voor lief genomen.