Inleiding
Al jaren bel ik prepaid, maar ik kwam erachter dat ik eigenlijk best duur uit was. Een goed moment om een nieuwe telefoon met abbonement uit te zoeken. Omdat ik niet teveel geld uit wil geven, heb ik vooral de prijs/kwaliteit verhouding zwaarwegend meegenomen.
Via diverse vergelijking sites kwam ik op de Samsung Jet (S8000) uit, de witte. De witte is namelijk stukken goedkoper dan de zwarte (bij mijn Telfort abbonement 69 vs. 229 Euro!)
Featureset]
De telefoon bezit een aantal Leuke gadgets, al moet eerst vermeld worden dat het géén smartphone is.
Er zitten wel smartphone achtige applicaties op en de Jet kan ook gesynchroniseerd worden met Outlook, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Zo is de titel lengte van een afspraak gelimiteerd, waardoor deze afgekapt worden.
De Jet heeft vrij veel eigen applicaties, veel in de vorm van widgets. Ruim voldoende om even zoet te zijn met uitproberen. Zo zijn er hyves, buienradar, telegraaf, Nu.nl, Fileindex, klokjes enz.. widgets die je op het bureaublad kunt plaatsen die overigens drie schermpjes groot is.
De Jet heeft een 5 megapixel camera die redelijk van kwaliteit is. De Flitser, echter, is erg slecht. De foto's lijken wel in een rokerige kroeg genomen te zijn.
Wifi werkt ook goed, ik had geen problemen verbinding te maken met mijn router.
Verder heeft de Jet een interne GPS. Deze werkt met Google Maps en het is mogelijk om een abbonement op Route 66 te nemen. Zelf heb ik
We-Travel geïnstalleerd, een gratis alternatief die gebruik maakt van
Openstreetmap kaarten.
Het installeren van Java applicaties gaat redelijk makkelijk. Het is een kwestie van bestanden op je micro-sd kaart zetten en op je telefoon aanklikken.
Bereik
Ik bel via Telfort op het KPN netwerk. Binnen het bedrijf waar ik werk heb ik soms slecht bereik, terwijl dit met mijn oude LG beter was. Buiten is het bereik trouwens altijd goed.
Accuduur
Er zit een redelijk kleine accu in de telefoon. Vooral bij regelmatig gebruik moet er om de dag opgeladen worden. Toch door het AMOLED scherm is het verbruik relatief gezien niet hoog.
Gebruiksgemak
De touchscreen werkt goed en de applicaties zijn makkelijk te bereiken. Er wordt geen stylus bij geleverd, dat is toch wel een minpuntje. Vooral het qwerty toetsenbord is soms nét iets te klein. De speciaal ontworpen browser werkt ook niet handig, omdat dubbelklikken soms verward wordt met inzoomen. Ik heb er Opera mini opgezet, deze werkt prettiger.
Design
Het design van de telefoon is niet bijzonder te noemen. De meeste telefoons zijn qua design tegenwoordig dertien in een dozijn. De interface is wel mooi. Vooral het AMOLED scherm geeft echt een prachtig beeld.
Bouwkwaliteit en afwerking
De Jet is goed afgewerkt met een wit/ivoor plastic behuizing. De knopjes werken goed en de buihuizing kraakt niet bij gebruik. Het achterdeksel is moeilijk open te wippen, waardoor ik denk dat dit een nadelig effect heeft op de levensduur van het dekseltje.
Stabiliteit & betrouwbaarheid]
De Samsung Jet heeft me nog niet teleurgesteld. In keer heeft de telefoon zichzelf gereset na een eerste installatie van We-Travel. Daarna geen problemen meer gehad.
Prijs
De witte Jet is erg gunstig geprijsd! Het heeft dezelfde features als de zwarte, maar si toch maar een derde van de prijs. Wit is misschien niet zo 'stoer' als de zwarte, maar dat neem ik wel op de koop toe bij zo'n prijsverschil. (gekocht bij