Ik wilde al jaren een OLED televisie aanschaffen, maar de prijzen waren mij altijd te hoog. Ik volgde daarom ook al een tijdje het OLED prijsdiscussie topic, in de hoop dat de prijzen wat lager werden. Ik had een maximale prijs van € 1.500 in mijn hoofd. De laatste maand zag ik steeds vaker lagere prijzen in deze regionen voorbij komen in het topic, dus heb ik zoals meer mensen in het topic FOKA gemaild wat voor prijs ze mij konden bieden. Dit werd een prijs van € 1.425 voor de televisie en € 30 voor verzending. Helemaal top! Dus meteen besteld. Ik ben voor de C7V gegaan omdat deze televisie voor zover ik begrijp het zelfde paneel heeft als veel duurdere 55 inch LG OLED’s, maar enkel features als een soundbar etc mist. Die heb ik toch niet nodig.
De beeldkwaliteit
Prachtig! Het contrast is enorm, de zwartwaarden zijn een wereld van verschil in vergelijking met mijn oude budget Philips LCD televisie die een vriend van mij bij zijn aangekochte 55 inch televisie kreeg. Maar wat mij vooral opviel is de maximale helderheid. Ondanks dat ik op internet veel verhalen tegen kwam van tegenvallende maximale helderheid vind ik dat de televisie echt heel fel kan! Ik heb dan ook de helderheid van de OLED lamp aardig teruggeschroefd. Vooral HDR-content, bijvoorbeeld in Jumanji en Coco is een lust voor het oog. Je kunt een hele donkere scène hebben met een brandend vuurtje, waar het vuurtje oogverblindend is. Maar ook niet-HDR content is prachtig, vooral door het enorme contrast.
Op YouTube zijn ook mooie techdemo’s te zien, maar het viel mij op dat veel video’s zeggen dat ze HDR zijn, maar het eigenlijk niet zijn.
Ik heb het scherm overigens ingesteld volgens deze guide:
Update: bij bepaalde donkere grijstinten in de buurt van 5% grijs is vooral aan de linkerzijde van het scherm ongeveer 1 cm van het beeld iets lichter. Hiervoor is een monteur van of langs geweest en die gaf aan dat dit onder specificaties valt en dat een ander 2017 paneel soortgelijke issues zal hebben. Gelukkig is het bijna nooit zichtbaar, maar toch jammer.
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van de internet speakers heb ik niet getest, want ik heb de set TV aangesloten op mijn Logitech Z623 2.1 speakers. Wat hierbij opviel is dat de nieuwe televisie een veel betere headphone aansluiting (die ik gebruik voor het aansluiten van de boxen) dan mijn oudere televisie. Het geluid is hierdoor meteen een stuk beter.
Installatie en neerzetten
Het uitpakken van de televisie en het neerzetten daarvan was nog een flinke klus. Je moet namelijk het OLED paneel nog vastmaken aan de voet en omdat het een grote televisie betreft die je uiteraard niet op het OLED paneel mag aanraken, was het even spannend met het optillen en neerleggen op de bank om de voet te monteren. Hierbij is het aan te raden om het even met zijn tweeën te doen. Ook
Smart features en gebruiksgemak
Bij mijn oude televisie gebruikte ik mijn laptop om internet content af te spelen. Dat is nu niet meer nodig, omdat de televisie vol zit met multimediamogelijkheden. Zo start je binnen een handomdraai Netflix. Ook het streamen van content vanaf mijn PC gaat erg gemakkelijk. Alleen even Smart Share installeren (
http://www.lg.com/us/supp...1-contents-sharing-dlna). De TV speelt alle content moeiteloos af.
De televisie reageert altijd lekker snel en soepel. Ik vind het ook handig dat je afstandsbediening een “pointer” heeft, zoals een wii-controller, maar dan veel preciezer. Hiermee kan je snel navigeren door alle menu’s.
De TV bevalt nog beter dan verwacht. Ik ben vooral blij verrast door hoe mooi HDR-content wordt afgespeeld, aangezien ik dat nog nooit goed had kunnen waarnemen. Als je het geld over hebt voor een premium televisie is dit echt een aanrader!