Mijn eerste uitgebreide review en ik hoop dat ik het goed doe, mochten er toch nog dingen ontbreken of fouten in staan aarzel niet en stuur me een DM!
Inleiding -
In eerste instantie besloot ik bij het kopen van mijn nieuwe pc geen losse cpu koeler te halen maar ik kon het toch niet laten. De keuze om voor de Mugen 2 te gaan was snel gemaakt omdat ik een goede price/performance wil en ik weet dat Scythe dit kan leveren omdat ik reeds in het bezit ben van een Ninja RevB. Het systeem waar de Mugen 2 zijn plaats in heeft gevonden:
De gezien de behuizing een aardige rol speelt in de keuze van towerkoelers hierbij de afmetingen en tevens het aantal fans die in de kast zitten:
[table border=0][tr][td]Afmetingen:[/] [td][/] [td]21.8cm (Breedte) x 49cm (Diepte) x 44cm (Hoogte)[/][/]
[tr][td]Casefans:[/] [td]Intake[/] [td]Lian Li 140mm @900 RPM (standaard)[/][/]
[tr][td][/] [td]Outtake (huidig)[/] [td]Aerocool Turbine 2000 Black 120mm @950 RPM | 37.44CFM | 19.66dBA[/][/]
[tr][td][/] [td]Outtake (voorheen)[/] [td]Lian Li 120mm @1000 RPM[/][/]
De verpakking -
Goed de doos.. die is groot! Zoals eerder gezegd heb ik al ervaring met de Ninja en dat vond ik geen kleine koeler maar de Mugen 2 Rev.B is net een slagje groter.
Bij het uitpakken word je eerst verwelkomt door een kartonnetje die op de bovenkant van de koeler ligt.
Haal je deze eraf dan glimmen de koelvinnen je tegemoet! De Scythe PWM koeler zit achter een plaat karton voor de koeler.
foto 1: Mugen 2 net uit de doos.
In de doos vind je verder nog een doosje met:
• Een zakje met schroefjes en koelpasta
• Een backplate, aan de binnenkant bedekt met een soort van schuim/rubber laag
• Een zakje met allerlei brackets voor de verschillende sockets( 1336,775,478,AM2,AM2+, AM3, 754,939,940)
• De beugels om de fan aan de koeler te bevestigen
• En natuurlijk de handleiding
De koeler -
Niet alleen de doos van de Mugen 2 rev.B is een stuk groter dan de Ninja (rev.B) de koeler zelf ook.
De Mugen 2 rev.B: 13cm (Breedte) x 10cm (Diepte) x 15.8cm (Hoogte) | 870g
De Ninja Plus rev.B: 11cm (Breedte) x 11cm (Diepte) x 15cm (Hoogte) | 770g (inclusief fan)
Zoals te zien is de Mugen 2 een kleine centimeter hoger en wat breder maar in de diepte wat afgeslankt.
Verder is de koeler wel een stuk zwaarder en dat kan ook de noodzaak van de backplate verklaren (buiten gebruiksgemak om).
De koeler ziet er enorm glimmend uit en bijna zonde om hem op te pakken.
Eenmaal uit de verpakking zie je dat de vinnen erg dicht op elkaar liggen en er 5 heatpipes doorheen lopen. De heatsink is erg vlak en bijna een mirror finish wat zeker een pluspunt is als het mij vraagt!
foto 2: De IHS, bijna een mirror finish!
De montage -
Het 775 socket van de Core 2 Duo's heeft me nachtmerries nagelaten voor wat betreft het installeren van de cpu koeler. De pinnen die erg lastig vast te zetten waren en waar je met moeite bij kon komen.
Deze problemen heeft de Mugen 2 niet en gaat middels verschillende brackets en de backplate.
De brackets voor je socket schroef je vast aan weerszijde van de heatsink aan de koeler zoals te zien op onderstaand plaatje:
foto 3: De brackets voor AM3 bevestigd.
Daarna moet je de backplate op de achterkant van het moederbord leggen om de koeler vast te schroeven. Hier had ik geen enkel probleem mee gezien mijn Lian Li een opening heeft aan de achterkant van de moederbord-tray waar de cpu zich bevindt (zoals te zien op onderstaande foto).
Helaas hebben veel kasten hier geen opening zitten en zul je dus het moederbord uit de kast moeten halen om de koeler te bevestigen.
foto 4: De backplate van de Mugen 2 Rev.B.
De prestaties -
Natuurlijk heb ik ook wat vergelijking tests gemaakt om de prestaties te kunnen beoordelen.
Daarbij moet wel wat gezegd worden, de AS5 is nog niet helemaal warmgedraaid.
Verder zal ik binnenkort mijn cpu nog wat overclocken en dan zal ik uiteraard deze review updaten!
De tests zijn als volgt gedaan
Boxed koeler test |
Stressed | Laagste temp |   36 °C |
Stressed | Hoogste temp |   38 °C |
Stressed | Gemiddeld |   37 °C |
Overclocken -
Eindelijk heb ik mijn geheugen weer terug van RMA want deze bleek helemaal gaar en over tijd te degraderen. Dus.. ik heb nu eindelijk mijn Mugen aan het werk kunnen zetten door mijn processor wat te overclocken zoals ik eerder al had beloofd.
De gang van zaken omtrent het overclocken en het hoe en wat zal ik niet uit gaan leggen want dat is niet het doel van mijn review. Wel zal ik toelichten hoe ik getest heb en mijn mening over de resultaten geven.
Zoals menigeen wellicht al had gelezen weet de Mugen mijn quadcore heel erg koel te houden en ook in deze zomermaanden, met een verhoogde kamertemperatuur, is het allemaal een eitje om stressed onder de 40 °C te blijven. Wat we natuurlijk willen weten is hoe de Mugen presteert onder wat extremere omstandigheden en om te zien of dit nog enigszins acceptabel is. Hieronder zijn te vinden, de resultaten van mijn AMD Phenom II X4 925 (stock 2800Mhz, vcore 1.35) op 3360Mhz en 3500Mhz. Deze standen heb ik beide stabiel weten te krijgen en uiteraard draait de processor, op moment van spreken, op 3500Mhz. Helaas heb ik op dit moment geen eigen vergelijkingsmateriaal dus dit zal ik op een later tijdstip toevoegen.
Hoe ik getest heb is in onderstaande tabellen te vinden:
Overclock test 3360Mhz |
vcore | 1.400 |
Kamertemperatuur | 24 °C |
Logging | Coretemp 0.99.7 x64 laten loggen, ~45-60min |
Idle | 2x Cpu-z, Coretemp en IntelBurnTest idle |
Stressed | 2x Cpu-z, Coretemp en IntelBurnTest op maximum (~3355MB ram) 20 rounds |
Overclock test 3500Mhz |
Idle | Gemiddeld |   34 °C |
Stressed | Laagste temp |   50 °C |
Stressed | Hoogste temp |   54 °C |
Stressed | Gemiddeld |   52 °C |
Zoals te zien is de omgevingstemperatuur ten tijde van testen zo'n 5 °C hoger dan mijn eerdere tests met de Mugen. Verder heb ik ditmaal met IntelBurnTest getest want ik las dat deze je processor meer weet te stressen dan Orthos of Prime95. Dit kan ik bevestigen en op dit systeem laat IntelBurnTest een verhoging van zo'n 5 °C zien ten opzichte van 2x Orthos.
De vcore is bij beide clockspeeds respectievelijk 0.5 V en 1.25 V hoger dan de default vcore. Dit zorgt natuurlijk voor een flinke toename in temperatuur en dat is met name te zien bij het stressen. Op 3500Mhz stressed komen de temperaturen in de buurt van de eerdere waarden van de Stock koeler + Zalman ZM-STG1 en de processor op default clockspeed maar ondanks de hogere kamertemperatuur en het gebruik van IntelBurnTest weet de Mugen de temperaturen nog net iets lager te houden. Idle is er nauwelijks verschil tussen de verschillende clockspeeds en komt de temperatuur vrijwel niet boven de 34 °C uit. Hier en daar is een uitschieter naar 36 °C wanneer de processor iets te doen krijgt maar dat is logisch gezien de veel hogere vcore.
Al met al ben ik heel tevreden over de prestaties van de Mugen 2. Ook bij het overclocken weet deze koeler de processor netjes koel te houden. Wel ben ik benieuwd of de hogere kamertemperaturen veel invloed hebben gehad op de temperaturen wellicht dat ik op een later tijdstip met vergelijkbare kamertemperaturen kan meten om te zien hoeveel invloed dit daadwerkelijk heeft.
Het eindoordeel -
Wederom heeft Scythe een mooie koeler op de markt gezet met een erg goede prijs/performance verhouding. De koeler komt met deze resultaten erg dicht in de buurt van de veel duurdere Noctua en Thermalright koelers. Verder weet de koeler ook erg stil te blijven (op het moment is bij mij de outtake de fan die het meeste geluid produceert).
De montage is een heel stuk verbeterd ten opzichte van de plastic drukpinnen al kan het wat lastig zijn als je besluit de Mugen 2 later aan te schaffen als de rest van je pc.
Deze koeler heeft de 5 sterren meer dan verdiend!
Update: Uit de review van tweakers van acht processorkoelers is gebleken dat de Scythe Mugen 2 Rev.B nog altijd een van de betere processorkoelers is. De test kun je hier,
roundup: acht processorkoelers vergeleken, lezen.
Update: Belangrijke info voor mensen die een alternatieve koeler op hun Sandy Bridge systeem willen:
quote: flipmans
Uit diverse berichten op het internet heb ik opgemaakt dat de backplate van de Scythe Mugen 2 niet geschikt is voor de nieuwe Intel Sandy Bridge (socket 1155) moederbord (P8P67) van Asus.
De koeler dient te worden bevestigd middels een backplate maar Asus heeft naar het schijnt de mounting holes iets gewijzigd t.o.v. de 1156 moederbord.
Na het lezen dat verschillende mensen problemen ondervonden bij het monteren van alternatieve CPU koeler op Asus P67 moederborden (waaronder de Scythe Mugen 2) besloot ik direct contact op te nemen met Scythe.
Het volgende wisten zij mij te vertellen:
"You can fit for sure the Mugen 2 Rev.B on this mainboard. But only in combination with Mugen 2 Rev.B. If you have only a Mugen 2 you need to buy the newer backplate system."
foto 5: Totaal plaatje.
foto 6: Werkend te zien.