Eizo FlexScan EV2785 Zwart Review

20 maart 2018, laatste update op 14 maart 2022, 616 views Rapporteer

Een indrukwekkend en prachtig scherm om te zien met uitstekende ergonomie. Helaas zijn de prestaties van het beeld niet beter dan de concurrentie met hetzelfde panel, en kan de dubbel zo hoge prijs wat mij betreft niet gerechtvaardigd worden. Na 4100 uur (2 jaar) burn-in verschijnselen in hoeken.

Pluspunten

• Groot bereik van de in hoogte verstelbare voet
  • Weergave Presets (waarvan 2 custom, inclusief helderheid) snel te wisselen met een knop.
  • Bijna imponerend maar zakelijk design
  • "Handvat" aan acherkant voor soepele verstelling van hoogte
  • Geen logo's op de voorkant van het scherm
  • Wordt geassebleerd geleverd
  • Zes touch-bedieningsknopjes voor snelle toegang
  • Kleurtemperatuur instelbaar (maar niet bij SRGB)

Minpunten

• Na 4100 uur bij egaal grijs verkleuring in hoeken en Windows start zichtbaar
  • Bovengemiddeld veel weerkaatsing (mat) van omgevingslicht.
  • Meerprijs zit vooral in het design en de ergonomie en niet in een beter beeld
  • Niet gekalibreerd (in tegenstelling tot de goedkopere concurrentie)
  • Enkele mini lekpuntjes van de backlight / LCD (Normaal, maar voor deze prijs had ik beter verwacht)
  • "Luidsprekers" slaan nergens op, kan als noodoplosing dienen en zitten er denk ik ook alleen om die reden.
  • "Ecoview" is storend, maar kan uitgezet (doen dus).
  • 'Luidsprekers' ruisen heel zacht ook met voilume 0 (normale oren horen dit niet, ik alleen als ik oor erbij houdt)

3 van 5 sterren (Voldoende)
Een indrukwekkend en prachtig scherm om te zien met uitstekende ergonomie. Helaas zijn de prestaties van het beeld niet beter dan de concurrentie met hetzelfde panel, en kan de dubbel zo hoge prijs wat mij betreft niet gerechtvaardigd worden. Zeker omdat het scherm ook niet gekalibreerd is.

De HP Envy 27s en Lenovo P27U zijn bijvoorbeeld wel gekalibreerd (die laatste zelfs ook met Adobe RGB) en kosten (minder dan) de helft.

Oorspronkelijk had ik drie sterren gegeven, maar ik heb er nu vier van gemaakt. Het is natuurlijk een prachtscherm, maar de prijs staat gewoon niet in verhouding.

Voor zakelijke doeleinden als je niet op een cent meer of minder kijkt, absoluut een aanrader, want praktischer en ergonomischer als dit scherm worden ze niet gemaakt.

Update:

Na 4100 uur gebruik merkte ik opeens een verkleuring in de hoeken op bij egaal (donker-) grijs beeld. Ook het windows logo van de startknop rechtsonder is zichtbaar. Dit is een grote tegenvaller, iets waar mijn vorige twee Eizo LCD's nooit een greintje last van hebben gehad.

Ik heb de algemene waardering bijgesteld naar 'voldoende'.

Het moet gezegd worden dat een andere monitor (met vermoedelijk hetzelfde paneel) deze problemen ook kreeg maar sneller en erger, waardoor ik een nieuwe kreeg onder garantie. Helaas biedt Eizo slechts de 2 jaar standaard garantie. Het is daarom aan te raden verlengde garantie te nemen op dit product indien mogelijk.

(Wegens de beperking van 50 woorden was ik genoodzaakt er een 'uitgebreide review' van de maken).

Heb jij ook een Eizo FlexScan EV2785 Zwart?