Waarom Navigon?
Aangezien mijn Mio 268+ al wat ouder begon te worden, en Mio geen actueel kaartmateriaal meer levert voor de 268+, ben ik opzoek gegaan naar een opvolger. al lange tijd had interesse voor de apparaten van Navigon. Immers, de software op de Mio was ook van Navigon. De aanwijzingen op de Mio vond ik altijd zeer duidelijk. Zeker invergelijking met andere navigatiesystemen die ik wel eens gehoord had.
De 1410 of de AutoBild edition
Na lang zoeken kwam ik uit op de 1410. Deze kostte rond de €120,- en heeft kaartmateriaal voor veertig landen van Europa. (Specificaties verder op.) Daarnaast biedt het apparaat voetgangsnavigatie aan. Dit houdt in dat je de auto ergens parkeert, en te voet verder gaat, met behulp van de Navigon.
Op een gegeven moment kwam ik er achter dat Navigon ook een AutoBild Sonderedition aanbood. Een apparaat wat alleen te verkrijgen is in Duitsland, tegen de prijs van de 1410. Alleen biedt dit apparaat leuke extra'tjes meer! Deze extratjes zijn: E-kompass, TMC(-premium).
Ben dus naar Duitsland gereden en heb daar een AutoBild edition opgehaald. Echt aan te raden! Een 1410 met wat extra's dus. Vandaar hier de review.
Eerste ervaringen
Heb het apparaat nog maar een dag in mijn bezit, dus kan er weinig over vertellen nog. Maar mijn eerste ervaringen zijn erg goed! Het apparaat is erg makkelijk in de bediening. Een kind kan de was doen. Bij het invullen van de gegevens worden ze automatisch al aangevuld. Door de My routes kies je jou ideale verbinding. Want meestal wil je net anders rijden dan de navigatie wil.
TMC
TMC nog niet echte ervaringen mee, wel heeft hij al verkeersinformatie opgehaald. Lijkt allemaal goed te werken. Op maandag heeft hij vrijwel alle files die er stonden opgehaald. Hij geeft netjes de vertraging in minuten weer. Zelf nog niet op een traject gereden waar files staan.
Aanwijzingen
De aanwijzingen zijn heel duidelijk. Het is geen brei van losse woorden, maar gewone mooie volzinnen. Ook opvolgende aanwijzingen worden goed gemeld. In de zin van: "Linkerbaan aanhouden, daarna rechtsafslaan".
Reality View
Reality view Light is mooi, maar heb het alleen maar bij afslagen gezien. Dat lukt ook wel zonder Realityview. Op knooppunten zal het handiger zijn denk ik.
Voetgangersnavigatie
Voetgangersnavigatie werkt ideaal! Als je naar een binnenstad wil waar geen autoverkeer mag komen, zodat de dichtstbijzijnde parkeerplaats op. Navigeert daar heen, en de laatste meters breng de Navigon je op je bestemming. Tevens slaat de Navigon je auto locatie op, zodat je die ook weer terug kan vinden.
Kaartmateriaal
De kaarten zijn van Navteq. De kaarten zijn niet altijd actueel te noemen, ook niet met de laatste versie. Sommige knooppunten staan er nog in de oude situatie in.
Flitspalen meldingen
Flitspalen worden gemeld met een stem melding: "let op, gevaarlijk punt". Beetje vage omschrijving, maar is te doen. De drie maanden gratis update ben ik van plan om pas over een jaar te activeren. Zoveel verandert er niet in een jaar tijd aan vaste flitspalen denk ik.
Specificaties
- autohouder
- autolader
- USB kabel
- 3 maanden gratis updates voor Radar Info
Ervaringen na een langere termijn
Momenteel heb ik de Navigon 1410AB alweer een paar maanden. Momenteel wordt hij intensief gebruikt voor het navigeren naar klanten in noord-Nederland. De algemene ervaring met apparaat is nog steeds erg goed. De actualiteit van de kaarten is ook beter dan ik dacht. Toch zijn er een aantal kleine nadelen. Zo wordt de S vrij hard uitgesproken, althans die klacht krijg ik soms van meerijders. Daarnaast werkt de TMC wel goed. Probleem is alleen soms dat de informatie niet op tijd weer wordt gewist als er een vertraging is opgelost. Voorbeeld: op vrijdagmiddag was er een vertraging op de A28, maandag toen ik de navigatie weer gebruikte stond ie er tot 's avonds nog steeds in... Dat kan voor onnodig om plannen zorgen. Soms worden de meeste korte routes, (die je zelf kan kiezen met MyRoute) wel erg kort. Dan wordt je door woonwijken rijden en zo. Maar dat is natuurlijk zelf de goede keuze maken.
De aanwijzingen blijven gewoon nog steeds duidelijk, en af en toe van mensen dat het hun verbaasd dat de navigatie mij bij hun voor de deur zet. Ook de FreshMaps (kaartupdates) werken uitstekend!
Kortom: ben nog erg blij met mijn keuze!