Sony UBP-X800 Review

15 maart 2018, laatste update op 23 maart 2018, 2.620 views Product gekocht

Sony UBP-X800

Allesetende 4K Bluray speler met prima beeld en goed geluid voor een leuke prijs.

Pluspunten

• Degelijke bouw
  • Lust vrijwel alles
  • Speelt vrijwel alles
  • Strak uiterlijk
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Goede geluidskwaliteit

Minpunten

• Weinig aansluitmogelijkheden
  • Geen display
  • Geen Dolby Vision

Als je het apparaat uit de doos haalt voel je aan het gewicht al dat het een degelijke speler moet zijn, hij weegt iets van 4 kilo. De behuizing voelt ook degelijk aan, geen dun metaal dat alle kanten op buigt.
Wat je vervolgens toegrijnst is een zwarte rechthoekige doos met een glimmende glas-achtige strook aan de voorkant. Er wordt een wat plastic-achtige en goedkoop aandoende afstandsbediening en een beknopte gebruiksaanwijzing bijgeleverd, verder niets.
Aan de voorzijde zijn enkele knopjes (aan-uit en uitwerpen) te zien, verder is het allemaal heel strak. Aan de achterzijde steekt het netsnoer uit de behuizing en zijn twee HDMI aansluitingen te zien, waarvan er één is afgedopt. Dan nog een coax audio uit. Verder heeft de speler netwerkfunctionaliteit, ook bedraad .
Aansluiten is simpel, mits je (ahem...) zelf de beschikking hebt over een HDMI kabel. Het beste is een HDMI ultra premium kabel met ARC, dan heb je meteen alle aansluitingen gemaakt die je nodig hebt, mits de receiver of de tv ook over zo'n aansluiting beschikt. Mocht de receiver/tv geen ARC hebben, dan kun je een tweede HDMI kabel aansluiten die het geluid overbrengt of de coax-uit gebruiken. Ik heb de speler via één HDMI kabel op m'n AV receiver (met ARC en 4K) aangesloten
Instellen is simpel via het overzichtelijke en duidelijke menu dat, als het goed is, op je tv zichtbaar wordt.
Als je vervolgens de speler voedt met een 4K Bluray disc (de speler start lekker snel op), dan zie je waarom je 4K hebt gekocht: helder, ruisvrij en heel scherp beeld onder alle omstandigheden. Ook "normale" Bluray en HD wordt door deze speler opgewaardeerd. Het verschil met een "gewone" Blurayspeler zie je wel degelijk, maar het is kwalitatief wel wat minder dan échte 4K. Je ziet bij snelle scenes ook soms wat vegen, al wordt dat nergens storend.
Het geluid klinkt goed, helder. Ik heb me laten vertellen dat een 4K speler als de Oppo nog iets beter klinkt, maar ik vind het prijsverschil te groot (en het geluid van de Sony te goed) om daarvoor de Oppo te kopen.
Deze speler lust zelfs SACD's en slikt verder eigenlijk elk gangbaar formaat CD/DVD/Bluray. Ook aan Codecs is vrijwel alles aanwezig dat je nodig kunt hebben.

Wat ik dan wel een beetje mis op de speler is een display. Het aantal aansluitingen is voldoende, maar karig. De speler mist ook Dolby Vision (dat schijnt er volgens Sony ook niet te komen voor deze speler), al is er nog geen beeldmateriaal dat daar gebruik van maakt. Een bijgeleverd HDMI kabeltje zou wel prettig zijn en die afstandsbediening mag er wat mij betreft iets degelijker/minder goedkoop uitzien.

Tja, wat moet je er verder over zeggen? Deze Sony is een kwalitatief uitstekend apparaat, geeft kraakhelder 4K beeld met goed geluid. Ook het opschalen van lagere beeldresoluties werkt goed. Zoals de Belgen zeggen: meer moet dat niet zijn, zeker als je de prijs voor deze UBP X-800 in ogenschouw neemt.

Heb jij ook een Sony UBP-X800?

Hallo, werkt dolby surround vanaf blu ray schijven bij jou wel? Bij mij niet wat ik erg vervelend vind. Mocht het bij jou ook niet werken, is dan 5 sterren niet veel te hoog? Met vriendelijke groet, Ruud.
Hallo Ruud, ook ik had in de eerste instantie geen dolby surround. Ik heb dit opgelost op de volgende manier: open het menu en ga naar "audio-instellingen". Vervolgens ga je naar "BD Audio MIX-instelling". Deze staat vanuit de fabrieksinstellingen op AAN. (daarom hoor je alleen stereo en geen dolby surround) Zet deze vervolgens op UIT. Tevens moet "Uitvoer van digitaal geluid" op AUTO staan. En als het goed is moet vanaf nu dolby surround werken.

Groeten Ferry
Hallo Ferry, dit is echter super, dankzij jouw tip heb ik nu surround. Ik ben je hier heel erg dankbaar voor! Jee dat ze me dit bij de Sony helpdesk niet vertelden. Als je me op rsjf@live.nl een email stuurt met je adres dan zorg ik dat naar keuze een wijntje, biertje of bloemetje wordt bezorgd.

Nogmaals hartelijk dank! :)

Ruud
Bedankt voor je review. Ik heb er net ook eentje besteld. Benieuwd naar het beeld.

Kleine sidenote nog. ARC heb je voor een blu-ray speler niet nodig. ARC staat voor Audio Return Channel en is enkel nodig als je geluid signalen verstuurd in de tegengestelde richting dan het beeld. In jouw hele setup heb je dus maar 1 ARC kabel nodig, dat is deze van de receiver naar je TV. Als je dan de ingebouwde apps/tuners van je tv gebruikt (of toestellen die rechtstreeks op je tv aangesloten zijn en de receiver bypassen) kan via de audio return channel het geluid toch via de receiver afgespeeld worden. Daarom ook dat een TV maar 1 ARC poort heeft. ;)