We willen allemaal dat onze bezittingen veilig zijn. Als we ons huis verlaten, kan het handig zijn om even snel rond te kunnen kijken of alles nog veilig is thuis. Misschien wil je wel even kijken of je huisdieren zich gedragen (kan ik goed begrijpen!). De Xiaomi Dafang 1080P kan je prima in deze behoefte voorzien. Maar hoe goed of slecht is deze camera nou eigenlijk?
Ik wil GearBest graag bedanken voor het toesturen van de camera om deze te testen! Hij is erg goed bevallen!
Introductie & Specificaties
Ik hou ervan om mijn huis zo veilig mogelijk te maken. Ook al woon ik op de 4de verdieping en ben ik waarschijnlijk wel veilig, weet je het nooit zeker. Op dit moment heb ik 2 camera, deur sensoren op de voor en achter deur, en bewegingssensoren geplaats. Zo krijg ik een video bel verzoek als de camera's beweging zien als ik mijn huis verlaat en krijg ik een melding als de voordeur langer dan een minuut open is. Hoe kan je je huis nog veiliger maken? Juist, door nog een camera te plaatsen!
Zelf vind ik de Xiaomi Dafang 1080P een erg interessante camera en dankzij GearBest kan ik deze nu gaan reviewen. De camera heeft 360 graden zicht en heeft AI ingebouwd, maar daarover later meer. Je kan de video's opslaan op een USB stick/SD card of op je telefoon. Zelf ben ik ook wel te spreken over de specificaties:
Algemeen- Merk: Xiaomi
PowerDimension and Weight- Product weight: 0.2490 kg
- Package weight: 0.5800 kg
- Product size (L x W x H): 12.75 x 6.60 x 6.00 cm / 5.02 x 2.6 x 2.36 inches
- Package size (L x W x H): 16.00 x 11.00 x 11.00 cm / 6.3 x 4.33 x 4.33 inches
Package Contents- Package Contents: 1 x Camera, 1 x Cable, 1 x Adapter, 1 x Instruction
Unboxing
De doos zelf is redelijk simpel, zoals we van Xiaomi gewend zijn. Het heeft een plaatje van de Xiaomi Dafang 1080P voorop, welke bijna de werkelijke grootte is. Op de zijkant van de doos staan Chinese tekens, maar ik heb geen idee wat ze betekenen. Aan de achterkant vinden we de specificaties, maar die zijn ook in het Chinees.
[img]nc642o58[/img][img]ihoV8Y1X[/img][img]EVrVJg7H[/img][img]GEPr78u8[/img]
Als we de doos open maken, zien we de Xiaomi Dafang 1080P camera, en dat is eigenlijk bijna alles wat er in de doos zit. Verder zit er in de boven en onderkant nog een Chinese oplader en een USB kabel en in het midden vinden we een Chinese handleiding. Zelf vind ik de Xiaomi Dafang 1080P wel redelijk groot, hij is moeilijk te verbergen als je je camera wilt verstoppen.
[img]SKAulwyU[/img][img]i7U7YATi[/img][img]CjoYEj4f[/img]
De camera ziet er wel goed uit, maar is wel iets groter dan ik had verwacht. Het design en hoe de camera draait vind ik erg smooth en sierlijk. Een ander design vind ik slim gevonden van Xiaomi en ze hebben het goed gebouwd. De camera voelt degelijk aan.
Hardware & Design
Zoals ik al zei ziet de camera er goed uit, ondanks dat hij wat groter aanvoelt. Daardoor voelt hij wel stevig en solide aan. De overige twee camera in mijn huis voelen heel goedkoop aan, gelukkig is dat niet het geval bij de Xiaomi Dafang 1080P. Helaas kan je de camera niet makkelijk "verstoppen" omdat hij wat groter is en sneller opvalt. Graag zou ik een kleinere camera zien met dezelfde performance die je makkelijker kan verstoppen. Deze camera is echt gemaakt om bijvoorbeeld op de kast of in de hoek neergezet te worden.
Het design is wat we van Xiaomi verwachten, simpel maar effectief. Alles wat je verwacht in een camera zit erin en het werkt super. Kijk zelf maar naar het design van de Xiaomi Dafang 1080P: (De foto's zijn gemaakt met de Xiaomi Mi Note 3)
[img]u76QpuUu[/img][img]8SKmfvfz[/img][img]VnMDml6V[/img]
Software
Je moet de Xiaomi Dafang 1080P instellen op de Mi Home app. Het process om the connecten is super simpel, net als de app zelf. Hier kan je al je Xiaomi smart apparaten gebruiken, zien en beheren. Zoals de Yeelight Smartlight Strip of the Yeelight E27 lampen. Je kan via de app ook bepaalde acties laten uitvoeren, zoals:
De bewegingssensor ziet beweging, de camera start dan meteen een opnamen en neem elke 3 seconden een foto en dat alles wordt direct opgeslagen.
De bewegingssensor ziet beweging en doet meteen alle lichten aan, daarnaast start de Xiaomi Dafang 1080P direct een opname.
De voordeur sensor is geopend, de camera start een opnemen en je krijgt direct een notificatie op je telefoon.
Ik hou er van! Het geeft me volledige controle over mijn huis en ik weer exact wat er gebeurt, zonder dat ik er ben.
Hoe stel je de Xiaomi Dafang 1080P in?
Het instellen van de Xiaomi Dafang 1080P is heel gemakkelijk. Je sluit de camera natuurlijk eerst aan op het stroom netwerk. (Als je in Europa woont, moet je wel even een China->Europa converter halen. Helaas wordt de Xiaomi Dafang 1080P geleverd met een Chinese stekker.)
Als je de camera aangesloten hebt, houdt je de knop aan de onderkant van de camera 3 seconden ingedrukt. De camera gaat Chinees tegen je praten, wat je natuurlijk niet verstaat. Als je de knop 3 seconden ingedrukt hebt, zegt de camera in het Chinees dat ze klaar is om de connectie te maken. Op je telefoon ga je naar het volgende scherm en krijg je een QR code te zien. Houdt deze voor de camera tot ze ze weer in het Chinees gaat praten, dan is de connectie gemaakt en ben je klaar!
Instellingen van de Xiaomi Dafang 1080P
Je kan heel veel aanpassen in deze camera als je het mij vraagt. De andere twee camera's die ik heb, hebben zeker niet zoveel opties als de Xiaomi Dafang 1080P.
[img]TlOP0qd7[/img]
In deze foto zien we het basis scherm. Hier kan je de camera bewegen, two-way audio openen of alleen luisteren naar de microfoon maar ook de feature pagina openen. Dat doe je door op de 3 lijntjes aan de rechter kant te drukken. In dat scherm (volgende foto) heb je de volgende features:
- Timelapse
- Night Vision
- Motion Alarm
- Sleep
[img]KWydsmFn[/img]
Al deze features spreken voor zich maar de movement tracking is een feature welke wel even benoemd mag worden. Hiermee kan je personen volgen die langs lopen! Super handig als je een opnamen automatisch start terwijl je niet thuis bent. De camera volgt nu automatisch de persoon die in beeld loopt.
[img]68nfTI9t[/img]
In de foto hier boven heb je het instellingen menu en kan je verschillende opties kiezen, zoals de Camera Opties.
In de camera opties (foto hieronder) kan je bijvoorbeeld het watermerk met de tijd en datum aan of uit zetten, maar ook de instellingen voor het alarm zijn hier in te stellen. Neem er zeker even een kijkje want er zijn heel veel features!
[img]MXFJjHrG[/img]
In Algemene Instellingen (foto hieronder) kan je de camera updaten, verwijderen of een andere naam geven aan de Xiaomi Dafang 1080P.
[img]IOnwF1aR[/img]
Video Kwaliteit
De kwaliteit van de video's zijn erg goed, als je hem op 1080P (hoog) zet. Dit kan je handmatig aanpassen, maar laten we er vanuit gaan dat iedereen hem op 1080P zet. De camera neemt heldere, scherpe beelden op en je kan nog inzoomen om de objecten nog beter te bekijken. Dit kan ook gebeuren in de nacht of bij slecht licht, dan schakelt de camera namelijk om naar Night Vision. Nou kan ik nog meer gaan schrijven over hoe geweldig de kwaliteit is, maar zelf kijken is natuurlijk nog beter. Hier een filmpje van de kwaliteit:
[img]nMK6hkPs[/img][img]qsB0GntV[/img]
Eerlijk, het ziet er goed uit!
Features
Alleen maar beeld geven is niet genoeg meer, als je het mij vraagt. We willen een beveiligingscamera vol met features. De Xiaomi Dafang 1080P heeft gelukkig goede features in de camera zitten! Hier zijn een aantal voorbeelden:
AI (Movement Following)
Dit vind ik nog steeds de mooiste feature die er is en welke ik nog niet tegen gekomen ben ik een camera in deze prijs klassen. De Xiaomi Dafang 1080P is instaat om personen te volgen als ze voorbij lopen. Als de camera zo is ingesteld dat hij automatisch gaat opnemen bij beweging, volgt de camera dus ook meteen automatisch! Erg handig als je deze camera gebruikt voor beveiliging van een object.
Het werkt nog niet super goed, maar het is zeker leuk om uit te proberen. Hopelijk gaat Xiaomi het nog beter uitwerken en wordt het beter met de komende updates. De camera springt nu nog wel eens van hot naar her.
Real-time Two-way Audio
Dit is een absolute vereiste voor mij als ik een nieuwe camera ga kopen. Ik moet kunnen luisteren en spreken als ik dat wil. Met de Xiaomi Dafang 1080P heb je gelukkig de mogelijkheid om met iemand een gesprek te voeren via de camera, net als een telefoon gesprek. Ideaal!
Snel Draaien
De camera kan 360 graden kijken, maar je wilt niet een minuut nodig hebben om de andere kant van de kamer te bekijken. Ook Xiaomi heeft dat goed begrepen. De Xiaomi Dafang 1080P kan namelijk in 3 seconden een volledig rondje draaien! Zo mis je niemand meer die langs rent.
USB/SD Card Support
Een camera is nutteloos als je de beelden niet op kan slaan. Normaal gesproken kan je er een SD kaart in doen om de beelden op te slaan, maar dat was niet genoeg voor Xiaomi. Zo kan je in de Xiaomi Dafang 1080P ook een USB stick doen! Handig voor als je geen SD kaart hebt liggen. MAAR de handigste manier om de beelden op te slaan is toch wel draadloos op je mobiele telefoon of op een NAS. Stel dat er wordt ingebroken en de camera met de SD kaart wordt gestolen, heb je niks aan de beelden.
Als we naar de kwaliteit van de beelden kijken, ben ik zeer tevreden over de camera. De videos worden in 1080P gemaakt en je kan ze opslaan op je telefoon. Verder zijn de gebruikelijke features er en werken ze nog goed ook. De AI functie is een leuke extra welke nog wel verbeterd moet worden. Het kunnen volgen van iemand in huis zonder aan je de knoppen te zitten is geweldig om te zien.
Toch ben ik van mening dat de camera iets te groot is. Graag zou ik een kleiner formaat camera zien met dezelfde features welke kan dienen als een echte beveiligingscamera. Nu kan iedereen hem zien en is het een object wat opvalt.
Over het algemeen ben ik zeer tevreden met de camera en is het een geweldige toevoeging op de beveiliging van mijn huis. De prijs van de camera is redelijk laag maar de performance en features zijn juist erg goed. Als je twijfelt om een camera te kopen, is dit zeker eentje om aan te denken!
De camera is bij
GearBest te verkrijgen voor €30.