Ik heb deze monitor aangeschaft voor €295 bij Amazon.de, om een "grotere" werkplek te hebben bij het programmeren, en om in vrije tijd een goede kleurweergave te hebben bij fotobewerking.
In de doos
- Voet in twee delen
- Scherm
- Calibratierapport
- Stroomkabel
- DisplayPort - Mini DisplayPort kabel
- USB kabel
Het enigste wat ik in de doos miste was een HDMI kabel, maar die hebben veel mensen al liggen en zijn goedkoop te vinden.
Bouwkwaliteit
De monitor is stevig gebouwd. Hij is makkelijk hoger en lager te schuiven met één handhand, maar staat stevig vast (zakt dus niet bij de minste aanraking). Ook naar voor en achter kantelen kan met één hand. Om te roteren "vergrendeld" het scherm na 90°, en is er meer kracht nodig. Ook de knoppen zijn perfect met één hand te bedienen zonder dat het scherm verplaatst, ondanks andere reviews die dit tegenspraken. De voet is zwaar en alles voelt stevig aan. De bezels van het scherm zijn dun en liggen gelijk met de voorkant van het scherm. Ook het logo is slechts in het klein aanwezig.
Hier zijn echter 2 minpuntjes te vinden. Ondanks dat ik een nieuwe monitor kocht, is er een klein deukje/kras aan de rand van de voet. Geen idee hoe het er komt en het stoort me ook niet, maar iets meer detail voor goede afwerking had ik kunnen apprecieren.
Een tweede puntje is dat het aan de randen lijkt alsof er een "folie" over het scherm ligt. Er is een ruimte van ongeveer 0.5mm tussen de kunstof frame van het scherm en de rand van de folie die het hele schermoppervlak bedekt. Deze ruimte lijkt niet overal gelijk, en het lijkt alsof je de folie er met voldoende kracht zou kunnen aftrekken. Zeker in de hoekjes is de folie sterker afgerond dan het frame. Het stoort niet en doet verder geen afbreuk aan het scherm, maar lijkt iets wat strakker kon.
Beeldkwaliteit
Het scherm heeft een resolutie van 2560x1440 pixels bij een schermdiagonaal van 25" en refreshrate van 60Hz. Mogelijk kan het op 75Hz werken bij HDMI 2.0, maar dit heb ik niet geprobeerd (en wordt voor zover ik weet ook niet officieel ondersteund. VSync gebruikte deze refresh rate echter tot ik HDMI 2.0 uitschakelde, dus het lijkt wel mogelijk)
De pixeldichtheid is ideaal. Ik zit op iets meer dan een armlengte afstand, zonder schaling (dus 100%). Alles is nog groot genoeg om te lezen, en de extra ruimte is een verademing. Personen die moeite hebben om tekst op korte afstand te lezen zijn misschien beter met een 27" variant, maar 25" qhd is naar mijn mening de perfecte maat, groot maar niet te groot.
De kleuren zijn schitterend. Wanneer mijn laptop naast de monitor staat, en hetzelfde beeld weergeeft, zijn er merkbaar betere kleuren zichtbaar op de Dell monitor. Zeker bij foto's valt het verschil op. De monitor komt met een calibratierapport, waaruit blijkt dat de delta E waarde gemiddeld minder dan 1 is.
De monitor is zelf gecalibreerd met een Datacolor Spyder5, en dekt net iets meer dan 100% van de sRGB kleurruimte.
Er is wat backlight bleeding zichtbaar bij een zwart scherm in een donkere ruimte, maar dit is echter niet storend bij normaal gebruik.
Dell HDR
De monitor komt standaard met HDMI 2.0 en Dell HDR ingeschakeld. Wat de HDR modus moet doen weet ik niet, want het paneel is helemaal niet geschikt voor HDR. Terwijl deze modus ingeschakeld was, werd de monitor echter als 4K 75Hz gedetecteerd (VSync en Fullscreen toepassingen gebruikten deze waarden). Na het uitschakelen van zowel HDR als HDMI 2.0 werkt het scherm naar behoren.
Alternatieven
Tijdens het zoeken overwoog ik ook volgende alternatieven:
pricewatch: BenQ PD2500Q Grijs, Zwart
pricewatch: Dell P2418D Zwart
pricewatch: Lenovo P24q-10 Zwart
pricewatch: Lenovo ThinkVision ThinkVision P24h Zwart
Uiteindelijk koos ik voor deze Dell rekening houdend met prijs,kleurweergave, featureset en uiterlijk, en heb het me nog niet beklaagd.