Inleiding:
Ik heb de Linksys WRT54GX ter vervanging van mijn 3com modem / Wlan / Firewall / router gekocht omdat het signaal van de 3com ons achterste tuinterras niet kon halen. Voor de aanschaf heb in een tijdje getwijfeld tussen te Linksys WRT54GX, Belkin Pre-N en de Netgear WGU624. Alle drie apparaten werken met "MIMO" en hebben "802.11 N" eigenschappen. Andere routers heb ik niet meegenomen in mijn overweging omdat of het bereik te klein is of omdat er geen firewall of 4 poort router + DSL ingang opzit. Omdat er op dat moment geen reviews / tests voorhanden waren van de Belkin Pre-N en de Netgear WGU624 in combinatie met de Wanadoo livebox, maar wel van de WRT54GX heb ik voor de Linksys gekozen.
Productbeschrijving en Installatie :
De router wordt geleverd met poweradapter, netwerkkabel en installatie cd echter zonder "muur bevestigings plaat". De basisinstallatie van de router is vrij eenvoudig door middel van de bijgeleverde cd. Wat opvalt na de installatie is zowel het goede bereik als de signaal sterkte. Het bereik en signaal sterkte is ongeveer twee keer zo sterk / ver als mijn voorgaande 3com 3CRWDR100A-72.
In Breda (buitengebied) op 20 meter afstand door 2 dikke betonnen muren van 30 cm dik nog steeds een dikke 21mbit per seconde doorvoersnelheid met een Dell Lattitude D510 met 802.11G Centrino chip. In Amsterdam centrum heeft de router in combinatie met een een Asus 802.11g PCI kaart op ongeveer 30 meter afstand nog steeds een stabiele verbinding en haalt 2 tot 4 mbit doorvoorsnelheid.
Zie ook :
De 4 poorts router (10/100mbit) werkt goed en deelt snel IP adressen uit in de opgegeven range. DHCP werkt goed i.c.m. de wanadoo livebox en de overige router instel mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. De DHCP lease time is maximaal 1 dag en is naar mijn mening vrij kort.
Productfeatures en uitbreidings mogelijkheden :
De router biedt alles wat op de doos staat. Een 100mbit 4 poorts router, een 100mbit DSL ingang, 54Mbit "MIMO" draadloos netwerk, een goede firewall en WEP en WPA beveiliging. Helaas heeft Linksys de router niet met een gigabit chip uitgevoerd en ontbreekt een USB or Firewire aansluiting. Vooral het ontbreken van de USB of Firewire poort beperkt de mogelijkheden om een netwerk snel en makkelijk te tweaken met een portable (netwerk) schijf. Helaas zijn de Linksys "MIMO" W-LAN kaarten in vergelijking met "normale" linksys kaarten op dit moment bijna 3x zo duur, dit was voor mij een duidelijke reden om mijn 802.11g kaart (nog) niet in te ruilen voor een "MIMO" kaart.
Firmware en Upgrades :
De v2 firmware heeft nog gebreken. Zo werkt de router interface niet goed met Firefox en Opera en ben je gebonden aan IE. Het MAC filter scherm accepteerd hetzelfde mac adres meerdere malen en Mac adressen verwijderen gaat erg moeilijk. Ook het enablen en disabellen van het MAC adres filter gaat niet soepel. Zoals al gemeld werkt de router interface werkt niet altijd mee, maar het gebruik van de "Cancel changes" button wil dan wel eens helpen. Erg verwarrend is dat op de Linksys site de nieuwere firmware 1.02.10 (release datum 22/11/2005) een lager nummer dan de geinstalleerde firmware 2.00.8.(release datum 19/07/2005).
Conclusie :
Al met al een goede router / firewall / WLAN en na een firmware update zeker aan te raden voor mensen die op korte termijn opzoek zijn naar een Accespoint met een erg sterk signaal. Voor mensen die niet op korte termijn een sterk W-LAN accespoint zoeken, die raad ik aan om de "802.11N" ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
Update Februari 2006 :
Indien Wanadoo update "release 221018" geinstaleerd wordt, veranderd de Livebox van een modem in een modem/router. De Modem ingang op de WRT54GX wordt hierdoor onbruikbaar en kan de WRT54GX alleen nog als router en AP gebruikt worden. (gebruik één van de blauwe router poorten als ingang, je hebt dan nog 3 poorten over om te gebruiken voor de router). Tevens dient de router in een ander IP range te staan dan de livebox.
Update maart 2006 :
Firmware 2.00.15 browers compatibiliteit nog steeds niet in orde indien Firefox of Opera wordt gebruikt.
Update Februari 2007 :
Firmware 2.00.19 nog steeds niet compatibel met Opera of Firefox. Overstap van Wanadoo (Wanadon't) naar Speedlinq. Zyxel 2602R-61 VOIP modem / router dient ook aan gesloten te worden op 1 van de router poorten van de WRT.
De WRT geeft connectie problemen i.c.m. de Zyxel modem wanneer er meerdere verschillende connecties geopend worden (HTTP, HTTPS, FTP en Bittorrent). Het open zetten van een wijdere range poorten in de firewall en NAT wil dit probleem iets verzachten. Het probleem doet zicht niet voor bij een directe netwerk (100mbit LAN) verbinding tussen de computers en het modem.