Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Oral-B Genius 9000N - Rosé Goud Review

+3
Foritain 2 maart 2018, laatste update op 2 maart 2018, 5.470 views
De reviewer heeft het product niet gekocht, maar gekregen in ruil voor het schrijven van een review.

Oral-B Genius 9000N - Rosé Goud

Ultiem krachtige tandenborstel met een goede batterijduur en een mooie collectie aan prachtige extra’s, inhoudelijk kunnen we weinig meer wensen. Wat features betreft is het duidelijk dat ze het hele repertoire er op los hebben gelaten, maar als gevolg hangt er dan ook wel een (heel) erg stevig prijskaartje aan.

Pluspunten

  • Zeer krachtige tandenborstel
  • Fysiek chic ding. Ook waterdicht.
  • Compleet pakket accessoires, meerdere borstels, reisetui om in op te laden, telefoonhouder voor spiegel, etc.
  • Bizar veel features in de app, van tips tot achievements en automatische borstel bestelling via Amazon.
  • Batterijduur uitstekend.

Minpunten

  • Oer Hollands 'doe maar gewoon' gevoel blijft toch hangen: ga je al die features wel echt gebruiken? Ik zou graag het verschil willen ervaren met bijv. een 100 euro model. De ervaring is uitstekend, maar het is wel stevig geld.
  • Kleine verbeterideetjes: via USB kabel je tandenborstel kunnen opladen.
  • Gebrek aan technische specs zorgt voor onduidelijkheid over bijv. accucapaciteit en -kwaliteit.

Eindoordeel

Score: 5
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/422.jpg

Oral-B Genius 9000N review

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

- Inleiding
- Uitpakken, bouw en features
- Praktijk
- App en extra's
- Conclusie
- TL;DR

Inleiding
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Jep, je ziet het goed: we gaan het over een tandenborstel hebben, of tandenborstels. Hoe kwamen we erop? Wel, mocht je ooit eens iets van Coolblue of Teufel opgezocht hebben en je afgevraagd welke uber-SEO en tracking zij weten toe te passen om je vervolgens overal rijkelijk van hun reclame te voorzien (soms denk ik maar aan een nieuw koffieapparaat en Coolblue knalt er al een reclame van op beeld, damn), die twee bedrijven hebben echt -niets- vergeleken met de ultimo mind reading mogelijkheden van Oral-B en Procter & Gamble. Enkele dagen nadat ik bij onze lokale kruidvat met een nieuwe electrische tandenborstel in mijn hand naar de kassa liep om op het nippertje te besluiten toch nog maar even wat onderzoek te doen verscheen er een doosje thuis met daarin…

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/301.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/302.jpg

Precies. Wij zaten er ook even van te kijken. Nu verklaart dat natuurlijk nog niet waarom we het dan gaan reviewen, maar toen we zagen dat deze 9000N voor net geen 190 euro over de toonbank gaat konden we het toch niet laten om de ervaring te delen hoe het is om met zo’n top-end tandenborstel aan de slag te gaan. Overigens is de witte of zwarte versie wat goedkoper met ca 159 euro, maar dat maakt de verwachtingen niet minder groot. En nee, als je denkt dat ‘ie volledig vanzelf je tanden poetst heb je pech, zo ver is de techniek nog niet.

Edit: Ook de rose-gouden variant lijkt nu voor 159 euro over de toonbank te gaan.

Uitpakken, bouw, en features
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Het is een aardig stapeltje centen dus we verwachten wel wat luxe. De Genius 9000N is dan ook een keurige tootbras (deze is voor jou Wes ;) ), iets wat ongetwijfeld geholpen wordt door de roze-goude kleurstelling. Stevig, comfortabele grip, allemaal keurig, zij het met de kanttekening dat we dat ook bij 100 euro borsteltjes wel zouden verwachten, maar het maakt wel een nette indruk.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/303.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/401.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/402.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/403.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/404.jpg

We zien ook de nodige aanwezige extra’s: een chique carry-case die ook als oplader functioneert en ruimte biedt aan de unit zelf en twee extra borstels. ‘tis een stevig doosje in elk geval, geen prut, en dat vinden we leuk. Hoewel slim bedacht dat een USB oplaadoptie een handig extra is naast de standaard lader vragen we ons wel af waarom er voor een Type-A ingang is gekozen.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/410.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/411.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/413.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/414.jpg

Je krijgt er ook wat borsteltje bijs. Crossaction Uber Ultra nogwat nogwat, 3D White Mega Awesome-o nogwat, en Sensi Snowflake nogwat. Abracadabra voor een eenvoudige geek, maar allemaal met hun eigen verhaal en doelgroep: meer polijsten, wat zachter, wat grondiger tegen tandsteen of noem maar op. Die kan je weer van een kleurtje voorzien en dergelijke. En ja, ik spreek hier wat luchtig over niet omdat ik ga stellen dat het niet uit maakt, maar simpelweg omdat ik er echt niets nuttigs of objectief accuraats over kan zeggen. Er is in elk geval voor ieder wat wils denk ik.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/420.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/421.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/423.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/424.jpg

We gaan door: boekje, een standaard lader (je hebt dus twee laad mogelijkheden) en een opbergbakje voor 4 borstels waar je de lader in kan klikken voor een permanente opstelling in je badkamer..

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/425.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/430.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/431.jpg

.. en een zuignap constructie voor op je spiegel zodat je je telefoon er in kan doen en de app je poetsgedrag in de gaten kan houden, water kan spuiten als je niet goed poetst, en ‘foei’ roept als je te snel stopt met poetsen. Of in elk geval het eerste van die drie zaken, al kunnen we dus enige teleurstelling uiten dat de app niet daadwerkelijk ‘foei’ roept. Gemiste kans op de oprechte glimlach waar we natuurlijk zo goed voor poetsen.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/432.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/433.jpg

Praktijk
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Vrouwlief en ik hebben uiteraard de nodige ervaring met tandenborstels, als je eenmaal ergens in de 30 bent heb je natuurlijk wel eens je tanden gepoetst en wat verschillende borsteltjes geprobeerd. Inclusief elektrische en uiteraard ook van Oral B al was het maar dat wanneer je een willekeurige uit het schap zou pakken je 50% kans hebt dat het Oral B is, zo niet meer. Echter, en dat was natuurlijk ook wel te verwachten, de eerste ervaringen met deze unit was wel even slikken. Dit is een uitzonderlijk krachtig geval, en goedkoop als het klinkt voel je dat verschil direct wanneer je ‘slechts’ automaatjes van een paar tientjes kent. In het reinigen tussen de tanden, in het gevoel dat je een polijstbeurt over de grote oppervlaktes krijgt, tot het punt dat vrouwlief zich af begon te vragen of de standaard stand met de minder zachte koppen wellicht niet te sterk was voor de gevoelige tandjes. En gezien zij van huis uit tandarts is baseert ze dat niet op niks.

Truc is natuurlijk dat je genoeg te kiezen hebt. Een sensitive kop wellicht, of één van de vele anderen, plus dat je ook verschillende modi hebt waar je uit kan kiezen. Iets rustiger? Geen punt, maar als liefhebber van ‘grote stappen snel thuis’ en bij voorkeur met een wat hardere borstel kan ik wel zeggen dat ik meer dan tevreden ben over de kracht van dit apparaat. Noem het ouderwets ongepast anno 2018, maar ik hoef geen hippie gemekker met sensitive nogwat: gewoon goed schoonmaken die hap, en dat kan en je hoort mij dan ook enkel positief zijn over het resultaat. Een mooie marketingkreet zou zijn: “sinds ik deze gebruik geen gaatjes!”, maar die had ik ervoor ook al niet dus een echte objectieve maatstaf ontbreekt vrees ik. Lang verhaal kort: lekker krachtig ding, duidelijk stap op van de middenklassers die ik tot dusver had.

App en extra's
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Op basis van de de bovenstaande alinea zal je ook kunnen raden hoe ik naar de vele, vele features kijk van deze top unit. Begrijp mij niet verkeerd, de software (app) is harstikke mooi, extreem uitgebreid, en gaat tot in detail om je hand vast te houden om je beter te helpen poetsen, gericht specifieke problemen op te losse, heck: je kan zelfs automatisch nieuwe borstels laten bestellen via Amazon.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/601.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/602.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/611.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/612.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/613.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/614.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/615.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/616.png

Sommige zaken zijn natuurlijk leuk, zoals je eigen kleur LED instellen (niet dat het blauwe ledje de rose goud kleurige 9000N minder twijfelachtig maakt in mijn hand), en het is ook best leuk om een grafiekje uit te draaien van je poetstijden. Maar hij helpt je zelfs bijhouden welke delen van je gebit je hebt gepoetst of nog wat aandacht aan moet besteden. Er is niets, maar dan ook niets mis met af en toe een kleine evaluatie of je niet consequent even te vlot poetst bijvoorbeeld. Dat gaat voor tal van processen op, en je poetsbeurt kan wat dat betreft af en toe best even wat evaluatie gebruiken. Voor iemand die de hele dag in de tech zit is het nog een vreemde gedachte dat je tandenborstel slim is, maar ergens is het niet meer dan logisch.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/620.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/622.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/623.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/624.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/641.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/642.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/643.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/644.png

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/645.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/646.png

Ik twijfel niet aan het leuke, want de ‘fun zone’ en zelfs poets achievements is iets wat gewoon in de tijd past en waarvan we weten dat mensen er nu eenmaal blij van worden. Hang een wortel voor de neus en men hapt. Noch twijfelen we dat dat het voor sommigen nuttig kan zijn, maar veel van die features vereisen tijd, soms geduld, of natuurlijk een bepaalde problematiek die lastig te simuleren is. Natuurlijk is het onze taak om ons in de schoenen van de doelgroep te zetten, maar wanneer wij weer eens veel te laat (iets met reviews bakken enzo) naar ons nest vertrekken dan wil je je tanden poetsen, en het liefst lekker snel. Dan wil je niet je telefoon in de houder klikken om vervolgens zeker te zijn dat je elk kwart van je gebit goed hebt voorzien. Het is een ‘ieder zijn ding’ en voor ‘ieder wat wils’ verhaal waarbij je zal moeten afwegen of jij die doelgroep bent of niet, of gevoelsmatig gewoon een flinke meerprijs kwijt bent aan een net wat krachtigere machine met frivoliteiten die je mogelijk snel niet meer gebruikt. Basale zaken zoals elke 30 seconden een signaal dat je grofweg een idee hebt dat je lang genoeg in een bepaalde zone hebt gepoetst ga ik graag in mee als ‘algemeen nuttig’, maar die zien we ook in basismodellen van Oral-B, en de meerwaarde van veel van die features vind ik lastig te beoordelen.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/101.png
Niets ten nadele van die mevrouw, maar de routine om de telefoon in de houder te willen steken bij het tandenpoetsen is nooit gekomen.

Als je net als wij de app vermoedelijk snel laat voor wat hij is is het wel fijn dat de data 30 dagen in de borstel vast zit. Dus zelfs een incidentele koppeling is genoeg voor een overzichtje of je niet structureel te kort of te hard poetst bijvoorbeeld.

Maar ach, misschien zit het in de familie. Want de kiddos hadden ook al hun Oral-B stages borstels die ze leuk vinden vanwege de plaatjes en stickers erop, maar de app waarbij ze puntjes kunnen verzamelen door goed te poetsen is inmiddels ook weer vergeten. Bij een borstel van een paar tientjes is dat natuurlijk wel wat makkelijker vergeven, en joh, zolang zij er blij mee zijn ;)

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/501.jpg

Conclusie
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Er zit gewoon bizar veel in de Oral B Genius 9000 / 9000N, zo veel is zeker. Het is ook de krachtigste tandenborstel die we ooit hebben meegemaakt, en dat is een uitstekende basis, maar we hebben het wel over een tandenborstel, een apparaat dat tot voorkort niet meer was dan haren op een stokje. En in de moderne tijd snappen we dat fabrikanten niets anders kunnen dan echte topmodellen neerzetten, deels vanwege het feit dat er een enorme markt is van mensen die gewoon een hele dure of ‘de beste’ willen kopen, maar met een redelijk neutrale kijk is het lastig ontkennen dat de oplossing vanuit de Oral-B hier is om gewoon alles wat ze konden bedenken erin te zetten.

Niet dat alles per sé nuttig is, maar dan is het in elk geval lekker veel wat natuurlijk mooi oogt. Redelijkerwijs verwachten we dat er een aantal zullen aanslaan en de standaard zullen worden (volgende generatie borstels praat vermoedelijk tegen je), maar een aantal voelen toch echt als ‘extra fluff’: omdat het kan, omdat alles ‘smart’ moet, en onder de streep omdat er mensen zijn die nu eenmaal graag achievements in elke app hebben. Alleen de krachtigste, no-nonsense tandenborstel verkopen kan natuurlijk niet in het oog van de typische consument, en daarmee leggen we de verantwoordelijkheid voor extreme, hier en daar wat overdreven producten evenveel bij de consument als de fabrikant. Vraag en aanbod.

We vinden ons daarmee in een lastige situatie. Enerzijds is het een briljant krachtige tandenborstel met een zee aan modi, waarvan wij er feitelijk maar twee gebruiken maar gezien smaken verschillen we die keuzevrijheid objectief een voordeel noemen. Aan dezelfde goede kant van die discussie staat de batterijduur; vele dagen gaan voorbij met twee gebruikers voordat hij een keer op de lader moet, en wanneer je de smart features laat liggen vergeet je de laatste keer dat je moest laden helemaal eenvoudig. Overweeg je dit model omdat je gewoon een krachtigere borstel wilt en skip je op die extra’s dan is er ook helemaal niets mis mee, hooguit dat de prijs dus fors is.

Er zijn ook echt praktische extra’s zoals het reisdoosje die tevens als USB-lader functioneert (maar waarom die Type-A USB en niet type-C of micro-USB is ontgaat mij). En ja hij is harstikke chic; al met al gewoon een prachtig, harstikke praktisch apparaat, en objectief gewoon een top ervaring met dit ding de laatste weken. We zijn er heel erg blij mee, halen eruit wat we zelf willen, negeren wat dingen die we niet waarderen, en vinden dan product technisch weinig wat we anders zouden willen zien.

Desondanks blijven wat twijfels over de prijs die de overdaad aan features met zich meebrengt. We zullen er niet hard over overdelen want wellicht zie jij een enorme meerwaarde in de zuignap op je spiegel waar je de telefoon in klikt en waarbij de combinatie app en tandenborstel nauwkeurig bijhoudt welke tanden (verdeeld in zones) je voldoende hebt gepoetst en of je je doelstellingen wel hebt bereikt, of uitgebreide logging van je poetsgedrag, of automatische toezending van nieuwe borstels. Maar zelfs wanneer wij actief het product als geheel proberen te testen en ervaren merken we dat we in de praktijk de badkamer in stappen, een paar minuten poetsen terwijl we nieuws lezen / op instagram posten / neuspeuteren / noem maar wat, om vervolgens weer verder te gaan.

Nu is een overdaad aan features niet per sé een issue, je pakt tenslotte waar je zelf wat aan hebt en de rest laat je liggen. Het feit dat –ik- iets niet gebruik en het niet zie zitten om netjes mn telefoon in de houder te plakken maar liever poets terwijl ik suf voor mij uit zit te staren neemt niet weg dat jij er wellicht juist de meerwaarde van in ziet. Het feit dat ik geen moeite heb met de Kruidvat in wandelen voor een nieuwe opzetborstel omdat die aan de overkant van de straat zit neemt niet weg dat de optie tot automatische herinnering en toezending voor jou geen voordeel is bijvoorbeeld. Maar we hebben het over een tandenborstel van 188 euro, of 159 euro in andere kleurstelling, en dat mag je je best kritisch afvragen of jij al dat moois echt wilt hebben, of crucialer: ook gaat gebruiken.

En hoewel de productpagina van dit model kneitervol staat met 5 ster reviews dat men deze tandenborstel keihard aanbeveelt hebben wij daar toch wel wat moeite mee. Tofste tandenborstel die we kennen? Zeker. Krachtigste? Dito. Maar hoe zit het met die Pro series, of de Smart series van tegenwoordig, hoeveel kracht scheelt het nu nog echt, en natuurlijk: kunnen we (of liever: ze) onderbouwen dat het echte resultaat beter is met deze extra luxe boven een redelijke middenklasser uit hun assortiment. We zijn heel erg te spreken over onze tandjes de laatste weken, maar we verliezen de sub-top modellen nog niet volledig uit het oog.

Interesseert het bedrag je niet? Of denk je 'waarom maakt hij een punt van een voorbij-150 euro kostende tandenborstel', dan kunnen we zeggen ‘gewoon doen’. Maar wat voor ons redelijker klinkt, en dan kijken we niet naar het -kunnen- betalen maar het -willen- betalen, zouden wij liever eerst nog wat ervaringen opdoen met modellen uit de lage-, midden- en midden-hoge klasse voordat wij daar echt keiharde aanbevelingen over zouden doen. We twijfelen geen moment aan Oral B, we hadden ze ervoor ook (en de kinderen ook, de oudste van 4 is wel gek op zijn app en Cars en Yoda stickers natuurlijk, goh) en de kwaliteit staat ook niet ter discussie, maar zou ik op dit moment voor een nieuwe aanschaf staan met de Genius 9000 en iets als een Oral-B Pro 2 2500 in mijn handen? Dan moet je wel nonchalant over 100 euro denken of zelf veel zien in het ‘smart’ element, of het mega aanbod features, boven gewoon een goede tandenborstel.

https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/422.jpg

TL;DR
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Ultiem krachtige tandenborstel met een goede batterijduur en een mooie collectie aan prachtige extra’s, inhoudelijk kunnen we weinig meer wensen. Wat features betreft is het duidelijk dat ze het hele repertoire er op los hebben gelaten, en als gevolg hangt er dan ook wel een (heel) erg stevig prijskaartje aan vast.

Feedback op de review of vragen? Laat gerust een reactie achter!
tweakers - nomineer voor review van de maand

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
https://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/x1t.jpghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/x2t.jpghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/x3t.jpghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/x4t.jpghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/x5t.jpghttps://www.techtesters.eu/pic/ORALB9000/x6t.jpg

Tijd over? Hier vind je nog wat andere reviews om je door je werkdag te slepen!

Terug naar boven

Heb jij ook een Oral-B Genius 9000N - Rosé Goud?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (68)

Wijzig sortering
+3, erg goede en informatieve review!

Ik denk er al tijden aan om over te stappen naar een elektrische tandenborstel, maar ik lees maar al te vaak in reviews dat de accu's van deze apparaten erg snel op achteruit gaan. En dat ze niet te vervangen zijn. Weet jij hoe het zit met dit exemplaar?

@antwoorden hieronder: Bedankt voor de antwoorden! Het ging mij er meer om dat ik niet na 1 jaar tot de conclusie kom dat het ik met één acculading al niet meer kan poetsen. Dat zou erg zonde zijn van het geld. Persoonlijk vind ik 4-5 jaar een schappelijk levensduur voor een dergelijk apparaat.

[Reactie gewijzigd door mustisen op 3 maart 2018 06:09]

Ik heb 6+ jaar geleden een Braun Pulsonic tandenborstel gescoord uit een iBood box.(Links met info onderaan) App controlled bestond nog niet maar het was toen het meest luxe wat je kon krijgen. Deze gaat bij mij ALTIJD direct op de lader en komt er weer vanaf als die weer nodig is en hij doet het nog altijd prima. Ook als we 2 weken op vakantie gaan en dan gaat de lader niet mee. Ondanks dat dit al een llithium model is. In die tijd waren de Nimh nog gangbaar.

Ik zou me dan ook niet te veel zorgen maken over de accu's in de hogere klasse van deze apparaten.

http://www.service.braun....es&subgrp=&grp=0&frmTyp=s

https://www.bol.com/nl/p/...ia6KBPAwF3PxoCW3EQAvD_BwE
Dat zou ik wel doen. Een collega van mij heeft in de reparatie gewerkt en daar kwamen regelmatig Braun borstels langs waarbij de bijna enige klachten was dat de batterij nog niet een poetsbeurt lang meeging na minder dan een jaar poetsen zowel voor de Nimh als de Li-ion batterijen.

Ik kwam hier achter nadat ik zeurde over mijn zoveelste poetsmachine aanschaf tegen een andere collega en hij ons overhoorde.

Zijn tip was de borstel dus op te sturen en dan krijg je gratis een vervanging (dit blijkt te werken) binnen de garantie termijn.

Let op dat dit belangrijk is om te doen aangezien de effectiviteit van electrische tandenborstels heel erg afhangt van het aantal rotaties (nou ja heen-en-weer want er draait niets rond)) bewegingen per minuut en dit sterk afhangt van de batterij. Dit had bijvoorbeeld ook duidelijker in de review vermeld kunnen worden.

Leuke review trouwens maar als je vrouw tandarts is kan ze je toch goed uitleggen waar al die borsteltjes voor zijn?
Heh, ik dacht dat rond beter was (volgens Oral-B toch ;) ), is dat ding gewoon een ovaal :D
Tja,ze maken die serie die ik nu heb ook niet meer. Ik vind het persoonlijk erg prettig poetsen. Ik bereidt me er op voor dat die toch een keer stuk gaat en ik weer terug zal gaan op de ronde borstels of naar Philips Sonicare moet gaan kijken.
Ik gebruik nu een jaar of 12 dezelfde type elektrische Oral-B tandenborstel.
De eerste ging na ongeveer 4 jaar kapot. Hij was van slag en ging daarna niet meer aan. Kort daarna heb ik hetzelfde model bij een Kijkshop kunnen scoren en die doet het momenteel nog goed. In het begin moest ik hem om de week opladen. De laatste 2 jaar moet hij 1-2 keer per week worden opgeladen bij ongeveer 3-5 minuten poetsen per dag. Dit laatste exemplaar is nu ongeveer 7-8 jaar in mijn bezit.

De accu kun je vast wel vervangen als Tweaker, maar ik denk niet dat het is aan te raden i.v.m. waterdichtheid van de tandenborstel en een replica accu valt vaak erg tegen.

Het resultaat van deze tandenborstel geeft geen garantie op huidige modellen.
Batterij is prima te vervangen! En de tandenborstel blijft gewoon waterdicht.

zie bijvoorbeeld: https://toothbrushbattery...1000-battery-replacement/
Benodigde onderdelen:

Original charger
Soldering iron: Electronics grade (about 18-25 watt)
Solder: Lead-free silver solder is great for this
Solder sucker (also known as a desoldering pump) and/or desoldering braid/wick
Scissors
Craft knife e.g. scalpel, snap-off, retractable or Stanley type
Small flat-bladed screwdriver: 2 to 4mm wide
10-11mm ring spanner or tool with similar sized hole
Instant glue (e.g. Superglue, Krazy Glue or other cyanoacrylate adhesive)
Replacement battery.


Niet om te bashen, ik vind het echt een hele mooie tip @Alex86 , maar het is wel handig even uit te leggen dat je voor het vervangen van de batterij met een soldeerijzer aan de gang moet. Om "vervangbare accu" als voordeel op te merken verwacht ik hooguit een schroevendraaier en een setje replacement rubbers :D

[Reactie gewijzigd door Foritain op 6 maart 2018 10:58]

Helemaal mee eens, het is wel een "aardige" tweaker+-vervangbare-accu! :D

Ik heb mijn oral ook getweakt om grote accu te kunnen plaatsen... lol :X
Dat is wel een stuk lastiger. Probeerde zelf een 1800 mAh te vervangen door een iets langere 2500 mAh, daarbij moest ik het stugge veertje ongeveer 1/3 of 1/2 inkorten. Voorzichtigheidshalve had ik het veertje iets te lang gelaten, waardoor de tandenborstel na inschakelen niet meer uit te schakelen was.

In de gauwigheid drukte ik te hard om de borstel stop te zetten, waardoor de inwendige schakelaar op het pcb is afgebroken :'( , ik had de body natuurlijk gewoon even in de oplader terug moeten plaatsen, dan was die vanzelf gestopt.

Ik had nog een 2e body, daarbij heb ik het veertje iets korter geknipt en die werkte wel goed gelukkig. Wel is die batterij van 2500 mAh die ik in de eerste body volledig had opgeladen bij het overzetten naar de 2e body volledig ontladen.

Dat heeft de 2500 mAh geen goed gedaan en inmiddels is deze alweer aan vervanging toe. Ik heb nog een nieuwe in de verpakking liggen, die oorspronkelijk voor de 2e body bedoeld was, maar ik zie er een beetje tegenop.

Niet dat het een uurtje pielen is, maar meer de concentratie die het vergt en ik wil het ook meteen s'ochtends vroeg doen, zodat ik hem s'avonds weer volledig opgeladen kan gebruiken natuurlijk. Het veertje is inmiddels wel op de juiste lengte gelukkig :) .

Hier de beste video voor het vervangen deel 1 en 2 :

https://www.youtube.com/w..._continue=3&v=n5DlnEherdY
https://www.youtube.com/w..._continue=5&v=cnA_zYu7euE

Tip: je hoeft de batterij niet van het kwetsbare pcb te desolderen, je kunt gewoon de lipjes afknippen en de nieuwe batterijen steeds weer op de achtergebleven delen van die lipjes vast solderen. Lcd-tje hoeft ook niet losgeschroefd.

Nog een tip voor de echte tweakers: knip het veertje op 3/5, ongeveer de gulden snede, en probeer evt. eerst met het korte 2/5 of het lukt.

Deze week ga ik een keer aan de slag en over een paar jaar kan ik dan eindelijk vertellen of het verschil van 700 mAh tussen de beide batterijen de extra moeite waard is, nog even geduld dus .... is zo voorbij .... echt waar ... :) .
Echte tweaker :D mooi man! Iemand geef die gast een +3.
Hah, das wel een leuk idee. accuduur? :P

Blogje ;)
Hieronder een beknopt verslag van mijn worsteling de accu te tweaken, in reactie op Alex86. Eigenlijk is de accu het hart van de tootbras. Ik vraag mij af of de accu van de 9000-serie meer mAh heeft dan van b.v. de 2500-serie, mede omdat de 9000 ook een hogere rotatie kan draaien.

Bij gelijke accu zou ik voor een 2000 of 2500 of zo gaan i.v.m. de meerprijs. Zo'n klokje van de smart-serie vind ik handiger dan je phone iedere dag op te moeten hangen, zou wel handig zijn als dat backwards compatible zou zijn, maar dat zal wel niet.

Hopelijk is de Lith-ion een grote verbetering t.o.v. de NiMh accu. Als ik weer eens een nieuwe aan ga schaffen ga ik dat eens uitproberen. Kan helaas alleen een 2500 mAh NiMh als vervanger in de 9000-serie vinden, met de vermelding "voor USA-modellen", dus dat is nog een zoekplaatje.

Verder dank voor de uitmuntende review, 5 sterren in alle kwadranten _/-\o_ .
Bij sommige modellen gaat het iets simpeler:

https://www.youtube.com/watch?v=n5DlnEherdY

Ben wel echt benieuwd of het met Lith-ion ook binnen een paar jaar nodig is en/of wel de moeite waard ...
Dank je wel!

Dat is een valide punt. En die is ook niet vervangbaar, dit hele ding zit helemaal dichtgeplakt zodat hij ook waterdicht is. Ik dacht overigens dat dat standaard was, maar er zijn kennlijk ook concurrerende modellen die niet in de douche gebruikt kunnen worden (al weet ik niet of de accu dan te vervangen is).

Momenteel zit hij één keer per week op de lader, ze specificeren niet welke accu er in zit, maar 100 charge cycles (2 jaar dan) zou toch geen problemen mogen geven.

Het is echter koffie dik kijken hoe / wat, en het is denk ik niet onrealistisch te verwachten dat de accu het eerder opgeeft dan de motor zelf bijv. Concreet kan ik echter gewoon niets zeggen. Idealiter zou ik hem open zagen, maar dat gaat mij nu nog een stapje te ver. Ik ga even kijken of ik iemand zo gek krijg er nog ééntje op te sturen, of bijv een vergelijkende test op kan zetten. Niet geschoten....
Ik heb ongeveer 3,5 jaar kunnen doen met een pricewatch: Philips FlexCare+ HX6972/10 en een pricewatch: Philips SoniCare For Kids HX6311/02. Hiervan is de accu v.z.i.w. niet vervangbaar.

En hoewel nergens staat dat ze waterdicht zijn, gebruik ik ze gewoon onder de douche. Hoewel het onder de kraan aangeraden afspoelen wel een indicatie is vanuit de handleidingen.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 2 maart 2018 23:39]

Ik heb een Oral B Pro 600 en ik kan je vermelden dat de accu van dit apparaat ronduit ruk is. Na twee poetsbeurten is het ding al leeg en dat na pas drie maanden. Eerst ging hij anderhalve week mee. Het is helaas bij dit model ook een Ni-MH accu. Ik neem aan dat er op zo'n duur model wel een betere accu zit. Ik ga over op Philips Sonicare, in verband met de Li-Ion accu's.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 5 maart 2018 18:53]

Ik denk er al tijden aan om over te stappen naar een elektrische tandenborstel, maar ik lees maar al te vaak in reviews dat de accu's van deze apparaten erg snel op achteruit gaan.
Wij hebben net de tegenovergestelde ervaring, ook met een paar Oral B tandenborstels maar dan een pak goedkoper en ouder dan deze in de review.

Ik denk dat we die van ons nu al ongeveer 2 jaar gebruiken en ze houden het allebei nog perfect uit voor de 2 poetsbeurten per dag. Die van vrouw staat steevast op de oplader na elke poetsbeurt maar ik durf die van mij toch wel eens een week of langer naast de oplader zetten -vanuit het idee dat dit beter zou zijn voor de batterij- en ook dan houdt die het nog meer dan een week uit zonder opladen tegen dat ik merk dat hij kracht verliest.

In de tijd dat we deze tandenborstels gebruiken zit ik bvb. al aan mijn tweede scheerapparaat; de vorige moest ik vervangen omdat hij het geen volledige scheerbeurt meer uithield. dat was dan een Philips waarvan je toch beter verwacht.
Super goede review en zeer uitgebreid.
Maar... Maximale score?
Ik vind het absoluut de prijs niet waard.
Ik koop al jaren de ¤15-¤20 euro basis Oral elec tandenborstel.
Die gaat 4-5 jaar mee.
Voor ¤190 kan ik 10 van die goedkope kopen.
En onderweg gebruik ik een ouderwetse handmatige variant.
Leuk bedacht al die features.
Echt een "smart mouth", maar zeker niet voor mij weggelegd.
Ik koop al jaren de ¤15-¤20 euro basis Oral elec tandenborstel.
Welke? Dacht dat de goedkoopste toch al rond de 30 euro zat.
Bijvoorbeeld deze:
https://www.tandenborstel...0p1wt2EAQYAiABEgJR0fD_BwE

¤16,95

[Reactie gewijzigd door GarBaGe op 4 maart 2018 19:19]

Tja, die score vind ik altijd lastig. Bij 5 sterren staat 'uitstekend' en bij 4 'goed'. Als ik 4,5 had kunnen geven had ik dat gedaan, maar helaas. Het is dan ook gewoon een uitstekende tandenborstel, het verschil met een ding van een paar tientjes is in elk geval goed voelbaar. Ik mis alleen wat ervaring met iets rond de ca 100 euro bijvoorbeeld.

En thanks ofc :D
Mooie review en terecht goede score.
Ik heb deze ook (maar dan in zwart). Geweldig apparaat! De app gebruik ik inderdaad niet zoveel meer nu de nieuwigheid eraf is... Het is toch telkens een extra handeling... Maar het apparaat poetst waanzinnig goed, de oplaad-doos is ideaal (zeker ook omdat deze dezelfde adapter heeft als mijn Braun scheerapparaat en ik op vakantie dus maar 1 adapter mee hoef! Voor mij een heel groot pluspunt...) en tot zover zweert iedere tandarts die ik gehad heb ook bij Braun (ok... misschien heeft dat ook wel een beetje te maken met het feit dat Braun tandartsen en zelfs de tandheelkunde studenten nogal sponsort met gratis borstels...).
Thanks! :D

En heh, de tandartsen claim blijft... interessant inderdaad :D
Ik heb ooit in mijn studententijd toevallig samengewoond met een tandheelkunde student. En die kregen direct in het eerste jaar een gigantische doos van Braun met werkelijk ieder type elektrische borstel en bijbehorende opzetstukken en alles... Tja - dan is het beeld natuurlijk meteen al gekleurd! Dus de claim van Braun klopt denk ik wel dat de meeste tandartsen Braun aanbevelen - maar hoe veelzeggend het nu is m.b.t. de feitelijke poets-effectiviteit (zit die al in Wordfeud?? :P)? Ik durf het niet te zeggen... In ieder geval bevalt Braun mij uitstekend en deze borstel al helemaal! Ondanks de nodige overbodige toeters en bellen (die het natuurlijk stiekem allemaal wel nét wat leuker maken... en dat is bij iets vervelends als tandenpoetsen ook wat waard).
Heh, dat ik het niet met je eens ben dat een doos met spullen je mening verandert mag hopelijk vanzelfsprekend zijn ;) Het helpt natuurlijk wel ervaring op te doen, en als Merk A je test gelegenheden geeft (helemaal als het makkelijk wordt gemaakt) en Merk B dat niet dan geeft dat natuurlijk wel een voordeel. Wie weet, misschien hebben we straks bakken vergelijkingsmateriaal. Zou enkel betere content maken dus ik ben voor :D

Overigens moet je in dergelijke claims wel wat dieper zoeken he.. want:

"9/10 tandartsen bevelen Oral-B aan" (zoiets claimen ze vast ergens, who cares)
is niet gelijk aan
"9/10 tandartsen zegt dat Oral-B beter is voor je tanden dan Philips Sonicare" (of welk ander merk)

Ik vermoed dat de droge praktijk meer neer komt op dat de meeste tandartsen wel een goede tandenborstel aanraden (goh) en dat je met Oral-B ook gewoon goed zit (= aanraden = voer voor marketing). Het feit dat menig consument een dergelijke claim zal interpreteren als "mensen met kennis van zaken zeggen dat dit product echt beter is dan de concurrentie" is in marketing-ogen natuurlijk lekker meegenomen.

Dat gezegd hebbende: welk product is niet omringd door mooie claims? Na een paar jaar alles en nogwat testen kijk je er niet eens meer van op. Wat jij ook al zegt, en ik in de review: de ervaring is verdomd goed, en dat is de solide basis die een product nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door Foritain op 6 maart 2018 10:55]

Ja, maar jij bent een ervaren reviewer die niet meer opkijkt van een mooie doos met dure spullen ;)
Een tandheelkunde student van net 17-18 jaar met doorgaans geen cent te makken die een waanzinnig dure doos spullen krijgt is dan toch heel wat gemakkelijker te beïnvloeden he...

En inderdaad is er sprake van een mooie marketing truc waarbij ze iets anders willen suggereren dan ze feitelijk zeggen. De wondere wereld van marketing... Ik hou er van :P
Je wordt er op een gegeven moment ongevoelig voor, eens dat dat vermoedelijk op 17-18 jarige Foritain ook anders had aangeslagen. Aan de andere kant, ik deed altijd goed mijn huiswerk, dus was erg overtuigd van mijn eigen keuzes in de tijd (buyers bias ofzo, jwt :D).

En marketing, tja, het is nu eenmaal zo he. Zolang we er om kunnen lachen vind ik het prima.
Prima review, zoals vaker.

Ik poets al vele jaren met Oral-B. Een half jaartje terug stond ik ook voor de keuze om een nieuwe te kopen. De oude exemplaren waren een jaar of 7 oud en de batterijen (NiMH) werden erg slecht, na een dag of 4 was het weer laden geblazen.
Ik vind de Genius versie echt volstrekt "over the top" en wilde geen geld uitgeven voor allerlei extra's die ik toch niet ga gebruiken. Ik hoef ook geen Bluetooth in m'n bekkie.....
Ik heb de Pro2 2700 gekocht. Geen fratsen (muv. de timer en de poetsdruksensor, die ik beide wel handig vind), de batterij gaat écht lang mee (Li-ion, ongeveer 2 weken, écht) en hij is heel krachtig. Je bent ongeveer de helft van het bedrag kwijt van de Genius.
Zoals de Belgen zeggen: meer moet dat niet zijn. Ik heb overigens tussendoor wel eens de basis-uitvoering gekocht, maar was daar zeker niet tevreden over. De batterij ging te kort mee (dag of 5), had veel minder kracht en na een jaartje of twee was het al gebeurd met de batterij.

Oh ja: let op met nep-tandenborstels. Goedkoop, dat wel, maar het poetsresultaat is écht veel minder. Bovendien breken de borstelkopjes soms spontaan af in je mond. Mijn vrouw kocht de borstels en ik ging er van uit dat het originele waren (keurig met opschrift Oral-B....) en de tandarts klaagde na verloop van tijd dat ik toch echt onvoldoende goed poetste. Dat bleek dus aan de nep-borstels te liggen.

[Reactie gewijzigd door JvdB80 op 3 maart 2018 11:54]

Dat is volgens mij één van de modellen die op mijn lijstje stond toen dit doosje binnen kwam. Ik doe zelf ook niets meer met features anders dan de timer en dat het poetsdrukding inderdaad geen kwaad kan. Wat ik echter niet weet is wat het netto verschil is in accu, en of de kracht nog anders ligt. Ik hoop dat ik die vergelijking kan maken, want in theorie maakt het zo'n Pro ding natuurlijk een hele sterke koop. Maar zonder dat ik het echt kan vergelijken is het gissen.
Hmja, volgens mij zit in beide borstels dezelfde accu, al is Oral-B niet scheutig met dat soort informatie. Verschil is mogelijk dat de 2700 geen Bluetooth en allerlei fratsen van prik hoeft te voorzien.
Het staat me ook een beetje tegen dat fabrikanten de hoofdprijs vragen voor allerlei voorzieningen die je op de keper beschouwd niet of maar heel even gebruikt. Ik had écht iets van: WTF, 160 Euro voor een luxe tandenborstel? Hoe durven ze het te vragen?
Ik had eerst een goedkope Oral B, de Vitality. Kon ik twee weken mee poetsen met één batterij lading. Het ding was niet stuk maar gewoon vies dus na 2 jaar gebruik een nieuwe gekocht. De iets duurdere 2000S. Deze poetst veel harder/beter maar heeft dezelfde batterij. Gevolg is dus dat deze maar 5 dagen ofzo meegaat. Beide hebben een Ni-MH batterij. Op de Oral B website is totaal niet te vinden wat de capaciteit de batterij is en dat is toch wel heel belangrijk bij aankoop.
Eens dat het gebrek aan tech specs een nadeel is. Ik had dat eerder wel opgemerkt, maar niet in de minpunten gezet zie ik. Voeg het even toe :)
Wat ik altijd zo nadelig vind van de oral b dingen ,is dat er een gat in de borstel zit. Na een week zit ik elke keer mijn mondmeuk uit de borstel te spoelen. Na 2 weken heb ik er geen zin meer in en bouwt uitgedroogde tandpasta op als een vieze ijslaag. Kwam er achter dat sonicare een dichte borstel heeft. Heb een flexcare+ ding maar aangeschaft om het eens te proberen.
Tja, nu is het wachten op een vergelijkende test natuurlijk. Wie weet. Weet niet waar dat gaatje voor is eigenlijk, ik spoel het gewoon af en toe uit. Toegegeven: dat duurt een tel meer dan de hele borstel.

Maar als die Sonicare niet waterdicht is lijkt mij het reinigen van de rest ook weer wat meer moeite, of?
Leuke review. Wij hebben laatst specifiek gezocht naar eentje met een lithium accu.
Wat nog niet makkelijk is. Maar voor 70 euro bij de locale winkel.
Daar merken we al veel verschil met de 40 euro kostende Oral-B pro van 2 jaar oud.
Ook de accu gaat ruim twee weken mee.

-Klein typo onder de Carry case, staat bijs.
Staat er nog.
Je krijgt er ook wat borsteltje bijs. Crossaction Uber Ultra nogwat nogwat, 3D White Mega Awesome-o nogwat, en Sensi Snowflake nogwat.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 9 maart 2018 00:30]

Hoewel slim bedacht dat een USB oplaadoptie een handig extra is naast de standaard lader vragen we ons wel af waarom er voor een Type-A ingang is gekozen.
Uit de informatie van de fabrikant en het verbeterideetje blijkt dat de USB-aansluiting op het etui alleen bruikbaar is om andere apparaten op te laden. Ik zou dan eerder spreken van een type-A uitgang. Voor een uitgang vind type-A eigenlijk niet zo vreemd.

Ik zou het etui een stuk interessanter vinden als het de mogelijkheid bood om de tandenborstel op te laden vanuit een powerbank of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door arnold_m op 4 maart 2018 12:35]

Ik zie dat er iets met mijn versies mis is gegaan, ik was inderdaad eerst in de veronderstelling dat je via USB Type-A kon opladen, maar wat je zegt: die is bedoeld om je tel mee op te laden terwijl je borstel aan de stroom hangt. In die revisie stond meen ik ook een kanttekening dat de optie om je tandenborstel via een USB multi-lader op te laden (of powerbank dus) mij ook handiger leek

Ik ga zo even kijken waar het mis is gegaan, thanks!
Waar ik benieuwd naar ben is hoe de poetsresultaten zijn in vergelijking met de Philips Sonicare. Gebruik al een aantal jaar naar volle tevredenheid de Diamondclean en had hiervoor ook een Oral-B (hoewel die veel goedkoper was dan een Diamondclean). Maar kan toch niet het gevoel van me afschudden dat die Sonicares (veel) beter poetsen.

Thx voor de review btw! :)

[Reactie gewijzigd door Wakoz op 4 maart 2018 21:51]

Een uitgebreide objectieve vergelijking lijkt mij harstikke tof, maar vereist eerst meer materiaal voordat het zinvol is naar een testopstelling (of iets :D) te kijken. Wie weet kan dat nog een keer :D
Een keer wat anders, goede review wederom!
Spellingsfoutje: bij pluspunt 1: zeer krachtige tandenborste,
Dat krijg je als je net van toetsenbord wisselt :D Thanks voor de headsup, en dank voor de complimenten :D


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*