Dat de akoestiek thuis kan verschillen klopt op zich, maar zoiets als klankkarakter en kwaliteit van de weergave (een paar van de belangrijkste redenen waarom we een speaker mooi vinden klinken) kun je wel degelijk van te voren horen. Bovendien kan een goeie akoestiek thuis van een slechte speaker geen goede maken (of andersom).
Wat naar mijn idee veel vaker speelt: mensen hebben haast. Gaan toch even luisteren naar een setje speakers en kopen dan wat meteen "goed" klinkt, zonder wat langer te luisteren of dat wel zo blijft.... Dan komt het setje thuis en is Leiden in last, omdat het niet zo klinkt als in de winkel. Dat ligt zelden aan de akoestiek (al snappen sommige mensen écht niet hoe je een speaker ongeveer moet plaatsen) maar veel meer aan de koper zelf.
Ik snap dat de centen belangrijk zijn, maar praten over prijs-kwaliteit voor...speakers? Dat is gewoon onzinnig. Dat meen ik, ook al snap ik dat er een plafond aan het budget moet zijn.
Bekijk het eens van deze kant: 1000 euro voor een stel speakerboxen die slecht klinken is veel duurder dan 1100 euro (of 1500...of 900) voor een setje dat veel beter klinkt. Ik snap het: mensen zijn inmiddels gewend aan bestellen van een plaatje en een praatje en bovendien is er de smartphonegeneratie die vrijwel niets gewend is qua goed geluid. Veel mensen begrijpen ook niet dat twee kwalitatief uitstekende sets speakerboxen toch totaal anders kunnen klinken en waarom klank heel persoonlijk wordt ervaren. Iedereen hoort anders, daarom ook is het advies (hoe goedbedoeld dan ook) van iemand anders over een bepaald merk of type speakers zinloos.
Daarnaast: doe maar een setje speakers voor 1000 Euro? Serious? Dat vind ik dan weer zonde geld, als je niet eerst uitgebreid gaat luisteren naar wat je qua klank enz. mooi vindt.
Overigens: de "AtmosKefs" maken qua klank een veel minder belangrijk deel uit van het geheel, bovendien is Kef een prima merk, dus daar zal het veel minder van afhangen. Maar 700 Eurie vind ik dan best duur in verhouding tot je gewone speakerset, alleen om een iets voller geluid in één situatie (films) te krijgen.... Dat geld kun je ook steken in hogere kwaliteit van de gewone set. Maar uiteindelijk bepaal je dat uiteraard zelf.
Oh: het is best mogelijk dat je heel tevreden bent met die Teufels, ik heb ze zelf nog nooit gehoord. Maar als je serieus geld uitgeeft aan geluid (en er -logisch- iets voor terug verwacht...) is het wel zo slim om eerst te gaan luisteren. Dan merk je hoeveel verschil er kan zijn qua klank en persoonlijke smaak en nee, daar hoef je zeker geen expert voor te zijn.
[Reactie gewijzigd door op 27 juli 2024 05:45]