Ja, ik gebruik inderdaad RockBox (alhoewel ik tot aan de HDD-SSD swap gewoon met de originele firmware gedraaid heb). Ik wil er best meer over vertellen, maar de vraag is wat je precies wilt weten? De meeste functies van RockBox staan uitgelegd op de site.
De reden waarom ik in eerste instantie RockBox (RB) ben gaan gebruiken was omdat ik een grotere HDD wilde monteren en er verschillende berichten waren over wat de officiële firmware nu precies wel en niet ondersteunde. Na een hoop leeswerk heb ik uiteindelijk besloten om de HDD te vervangen voor een SSD. De originele firmware heeft ingebouwde wachttijden die rekening houden met een HDD (vooral de spin-up tijd), waardoor de originele firmware met SSD mij op het gebied van snelheid niets zou opleveren. Daarnaast heeft RB geen limieten qua maximale opslagcapaciteit. Met RB kun je zelf aan het sleutelen en zo kun je de X5 een stuk sneller laten aanvoelen (was mijn gedachte) en er meer opslagruimte in plaatsen. Maar uiteindelijk heb ik in dat aanpassen van RB niet erg veel tijd gestoken en op dit moment draai ik gewoon een standaard RB versie. Naar volle tevredenheid overigens.
De voordelen van RB t.o.v. de originele firmware zijn dat je veel meer mogelijkheden hebt om je speler te configureren. Skins, een uitgebreide equalizer, cross-fade, gapless playback, crossfeed etc (en DOOM natuurlijk

). Het nadeel is wel dat je de BBE opties verliest, omdat die niet in Rockbox zitten. Met RB klinkt de X5 echter beter dan met de originele firmware. Het is geen wereld van verschil (de speler klinkt al erg goed), maar alle kleine beetjes helpen.
Veel mensen beweren met RB ook langer met een batterijlading te kunnen doen, ik kan dat echter niet bevestigen, nog ontkrachten aangezien ik vrij kort na het inbouwen van de SSD pas ben overgestapt op RB en nooit een vergelijk gedaan heb met de originele firmware. Ik haal met RB en de SSD (en natuurlijk een nieuwe batterij) nu wel veel meer speeltijd dan dat ik ooit met de originele firmware en de HDD heb kunnen halen, maar dat ligt voornamelijk aan het gebruik van een SSD i.p.v. een HDD. Je zou nog zuiniger kunnen door de SSD te vervangen door een CF-card (daar zijn ook adapters voor die prima in de speler passen), aangezien een CF kaart nog zuiniger is. Ik gebruik de speler gemiddeld een uurtje of 3 per dag en laad hem 1 keer in de week op. Ik denk dat ik maximaal zo'n 40 uur zou halen, maar bij mij gaat hij gemiddeld na een uurtje of 20 weer aan de lading.
Ik sprak recentelijk nog iemand in de trein die mij met mijn X5 zag en die verwonderd uitkraamde: Doet die van jou het nog?! Deze persoon had de X5 vervangen door een ander apparaat, maar baalde eigenlijk een beetje omdat hij nu een touchscreen had en geen fysieke knoppen meer op zaten en hij zou daarom graag terug willen naar zoiets als een X5. Er zijn dus in ieder geval 2 mensen op deze wereld die een MP3 speler eigenlijk alleen maar gebruiken voor muziek en graag ouderwetse knopjes willen (en veel opslagcapaciteit en een goede geluidskwaliteit)
[Reactie gewijzigd door Killer op 22 juli 2024 18:20]