Xiaomi WiFi Router 3G Review

DutchDeafBoy
5 februari 2018, laatste update op 5 februari 2018, 5.009 views

Xiaomi WiFi Router 3G

Goedkope, maar zéér goed router met uitstekende netwerksnelheden.

Pluspunten

• Modern design
  • Hoge netwerksnelheden
  • Goed bereik
  • Goedkoop
  • App voor relatief geavanceerde beheer

Minpunten

• Plastic, niet zo stevig
  • Setup omslachtig i.v.m. Chinese taal

Smartphones, tablets, laptops, software, je ziet het allemaal voorbijkomen op Dutch Tech Blog. Over routers amper een woord. Waarom? Tja, dat is een goeie. Want het is toch een van die dingen waar ik een gedrocht van een ding van heb, terwijl ik eigenlijk heel veel zou moeten geven om goede netwerkkwaliteit. Dus kreeg ik van GearBest de kans om een routertje te proberen, namelijk de Xiaomi WiFi Router 3G. Wat maakt deze router zo goed, en wat juist niet? Maar vooral: hoe presteert het tegenover een router van bijvoorbeeld Linksys? Je leest het allemaal in deze review!
DESIGN
Een router staat in principe maar ergens in de meterkast te verstoffen normaal, dus zou design niet relevant moeten zijn... toch? Niet mee eens in mijn geval, want deze router staat in het zicht op mijn kamer. Dus voor mij persoonlijk is een design dat een beetje fatsoenlijk oogt zeer welkom.

[img]SVHlWlhO[/img]

De Xiaomi WiFi Router 3G ziet er prima uit. Modern vooral, mede dankzij de witte kleur. Maar hij is ook licht, en gecombineerd met het plastic materiaal voelt hij nogal goedkoop aan. Dat is jammer, maar goed... hij staat wel altijd op dezelfde plek en ik hoef 'm in principe bijna nooit vast te houden. Dus dat is wat mij betreft niet het grootste probleem. De looks wel, en op dat punt scoort de router een mooie 7.

De router heeft een design waarbij het van 'dik naar dun' gaan. Of eigenlijk beter gezegd, waarbij van de ene naar de andere kant steeds dunner wordt. Er zijn laptops die er ook zo uitzien, zoals de MacBook (Air). In elk geval ziet de Xiaomi-router er netjes uit. Hij voelt goedkoop aan, maar oogt zeker niet zo.

Aan de voorkant vind je in elk geval een lampje, dat je overigens via de bijbehorende app kunt uitschakelen. Achterop zijn vijf aansluitingen te vinden: een voor de voeding, een internetaansluiting, twee netwerkpoorten en een USB 3-poort. Dat laatste kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een externe opslagdevice op aan te sluiten die dan op afstand te bereiken is.
SETUP EN BEHEER
Het instellen van de router was best wel even pittig de eerste keer. Zoals altijd wanneer je een router instelt ga je in de webbrowser naar het IP-adres, in dit geval 192.168.31.1. Maar alles was in het Chinees! De eerste keer ging het dan ook mis en lukte het niet de router in te stellen zoals ik het wilde. Bij de tweede keer ging het wél goed. Eenmaal ingesteld kon ik gebruik maken van de applicatie - Mi Wi-Fi' - die via de App Store te downloaden is. En ja, die is wél gewoon in het Engels.

Wat me meteen nog wel meeviel van deze app was dat deze er zeker niet knullig uitziet én dat hij al aangepast is voor de iPhone X. Alleen daarvoor al kudo's naar Xiaomi toe. De applicatie is verder vrij uitgebreid. Je kunt per band (2.4 of 5 GHz) bepalen of je deze wel/niet wilt gebruiken, je kunt hierbij de encryptie selecteren en vanzelfsprekend de naam en het wachtwoord. Ik heb het vrij eenvoudig gelaten. Het normale 2.4 GHz-netwerk heet 'AIVD Station', en het 5 GHz-netwerk heet 'AIVD Station_5G'. Je kunt ook kiezen hoe goed de signaalsterkte moet zijn en of je het netwerk wilt verbergen (ook wel bekend als het uitschakelen van 'SSID Broadcast').

In de app kun je tevens de snelheid en betrouwbaarheid van het netwerk testen, al viel mij op dat hier dan geen 100% 'accurate' gegevens bij worden getoond. Ik gebruik liever Speedtest.net hiervoor. En wat kun je nog meer beheren? Onder andere zoals ik eerder aangaf is er een optie om het LED-lampje aan de voorkant uit te schakelen, je kunt een externe opslagschijf aansluiten op de USB 3.0-poort, je kunt de router herstarten, updaten en meer. Wat betreft het uitdelen van IP-adressen heb je ingebouwde DHCP, maar kun je ook zelf een IP-range kiezen. Verder is er ondersteuning voor VPN's, kun je een timer instellen, heb je opties voor QoS (Quality of Service), kun je een gastnetwerk activeren enzovoort enzovoort.

Tot slot kun je allerlei 'statistieken' bijhouden over het internetgebruik via de router. Dus welke apparaten zich allemaal hebben aangemeld hebben op het netwerk, hoe lang deze hier gebruik van hebben gemaakt en hoeveel verkeer er overheen is gegaan.
NETWERKKWALITEIT EN HARDWARE
Een router is natuurlijk bedoeld om uiteindelijk te kunnen internetten, dus focus ik bij dit onderdeel echt op dat aspect van het apparaat.

De Xiaomi WiFi Router 3G heeft zoals aangegeven drie netwerkaansluitingen, waarvan een een internetaansluiting is. Alle poorten ondersteunen een snelheid tot 1 Gbps, dat is tegenwoordig de 'standaard'. Wat betreft de draadloze verbindingen kun je 802.11a/b/g/n/ac verwachten. Ook is er ondersteuning voor dual-band 2,4 GHz als 5 GHz, welke respectievelijk een snelheid tot 300 Mbps en 867 Mbps halen.

Qua security biedt de router WPA-PSK en WPA2-PSK. Er is ook WEP aanwezig (onder de naam 'Not encrypted'), maar als je slim bent laat je die bij voorbaat al achterwege. Want, zoals de naam dus al zegt biedt WEP geen encryptie. En dan is er nog de overige hardware, die ook niet onbelangrijk is natuurlijk: een MT7621A-processor, 128 MB flashgeheugen en 256 MB DDR3 RAM-geheugen.

Al met al een stabiel routertje als het aankomt op de binnenkant. Maar waar het voor mij echt om gaat is hoe stabiel de netwerkkwaliteit is. Want mijn vorige router, een Linksys N1700, deed het op dit gebied tamelijk slecht. Het grootste probleem: binnen een dag na een herstart is de snelheid erg laag, zelfs als je er echt langs staat. Ook vlak na een herstart viel de snelheid trouwens tegen. Ik wilde weten hoe de Xiaomi het doet en voerde meermaals een speedtest uit met Speedtest.net. Op mijn MacBook Pro uit 2017 en mijn iPhone X. Bij beide apparaten voerde ik twee testen uit en pakte hiervan het gemiddelde.

De resultaten vind je hieronder.

MacBook Pro:
PING: 14 ms
DOWNLOAD: 205,12 mbps
UPLOAD: 20,61 mbps

iPhone X:
PING: 14 ms
DOWNLOAD: 206,00 mbps
UPLOAD: 20,60 mbps

Zoals je ziet zijn dit zeer uitstekende resultaten, en dat merk je bij het dagelijks gebruik. Ik kan app-updates en software-updates op m'n iPhone veel sneller binnenhalen als voorheen. Normaal ben ik al snel geneigd tijdelijk over te schakelen op het mobiele netwerk, omdat dat sneller ging dan via de router. Dat is bij de Xiaomi niet meer het geval. Dus om die reden alleen al is dit voor mij de beste router die ik ooit gebruikt heb.

[img]wZ0c8pgS[/img]
CONCLUSIE
De Xiaomi WiFi Router 3G is een apparaatje van slechts een paar tientjes. "Dat kan nooit een stabiel ding zijn", was mijn eerste gedachte. Maar na enkele weken testen neem ik die woorden terug. Dit is veruit één van de beste routers, zo niet dé beste router die ik ooit getest heb. Het setup-proces was een tegenvallertje, maar met wat handigheid is hij zo ingesteld. Qua design moet je niet het beste van het beste verwachten, maar gelukkig staat de router toch altijd op dezelfde plek en heeft het voor mij maar één functie: stabiel draadloos internet bieden. En dat is precies wat het doet.

Heb jij ook een Xiaomi WiFi Router 3G?

Hoi, mooie review, bedankt voor je werk!
Ik ben al een tijdje op zoek naar een vervanger voor mijn mega-instabiele Engenius ECB300. Vrijwel dagelijks is nu een reboot nodig en deze vind ik zeker interessant.
Grote voordeel voor mij is het enorme bereik van deze wifi zender; echt op 500 meter van mijn huis nog bereik.
Weet je wat het bereik is van deze Xiaomi router? Sterke zender?
Ik herken het probleem. Zoals je kon lezen had ik dat met mijn Linksys N1700 hiervoor ook constant. Tenminste, als ik de snelheid een beetje wilde behouden dan. Daarom ben ik nu ook zo blij met deze Xiaomi-router. Het zal zeker niet de beste router zijn die er is, maar hij voldoet meer dan goed voor mijn gebruik.

Het bereik is prima zou ik zeggen. Om een perspectief te bieden: de router staat op mijn slaapkamer, en als ik vrijwel recht onder mijn kamer zit heb ik met het 2.4 GHz-netwerk een goed bereik. Niet zeer fantastisch, maar ik moet daarbij wel even melden dat er daarom twee routers in huis staan. Ik heb er nog niet echt op gelet of het netwerk nog op 500 meter afstand blijft hangen (al verwacht ik van niet haha), maar het blijft nog wel voor even als je buitenshuis komt. Voor mij persoonlijk is vooral een goede verbinding binnenshuis - en dan met name weer op mijn kamer - noodzakelijk. En op dat punt doet de router het meer dan goed. :)
Heb deze router ook en hij valt mij tegen.
Ten eerste natuurlijk dat alles in het Chinees is.
Maar goed, daar valt met de app natuurlijk enigszins mee te leven hoewel dat nog steeds niet erg handig is.

Wat kwalijker is, is het feit dat Xiaomi blijkbaar data naar Baidu stuurt (Bron). Hierom zou ik mensen wel aanraden om er andere firmware op te zetten; hetzij Leden, OpenWRT, Padavan of iets anders. Is gelijk de interface ook in het Engels.

Helaas werkt de 3G router niet bij mij; zowel met de stock als custom Firmware. Ik kreeg er met geen mogelijkheid internet werkend op (schijnbaar wel verbinding, maar alleen maar problemen met DNS, niet en dan weer wel kunnen pingen etc.).
Daardoor staat deze nu bij mij te verstoffen, gelukkig heeft Banggood mij een refund gedaan.

Xiaomi Mi Router 3G: Wel internetverbinding; geen internet
Xiaomi Router. De goedkoopste open WRT-router.
Als je iets verder leest dan de eerste post van je link zie je dat het komt door een malware detectie functie van de router die is aangezet door de gebruiker zelf. Kan je dus ook uitzetten.