Creative Inspire 5700 (5.1) Review
In de zomer van 2004 heb ik de Creative Inspire Digital 5700 5.1 set gekocht. Deze was toen voor een scherpe prijs in de aanbieding (bijna 40% goedkoper dan bij andere winkels). Ik hecht zelf veel waarde aan geluid, en het kan bij mij nooit goed genoeg zijn. Helaas ben ik ook maar een student en kan ik niet high-end reeks veroorloven.
Shipping & Looks
Het werd in een enorme doos thuisgebracht. Alles, tot aan de losse kabeltjes aan toe, was verpakt in plastic. De set oogt strak en mooi. De externe decoder heeft een rij met groene leds om aan te geven wat voor een stand hij weergeeft en een blauwe led in de volume knop. Alle speakers hebben een verwijderbare front.
Goodies
Pluspunten
- Externe Decoder
- Goede kabels
- Afstandsbediening
- Veel verschillende Modes
- Strak design
Minpunten
- Bas heeft de neiging muziek te vervormen
- Levensjaar van iets meer dan 2 jaar (naar mijn ervaring)
Shipping & Looks
Goodies
Bij de CID5700 krijg je standaard gold-plated audiokabels, compositiekabeltje, coax kabel, een afstandsbedienig en een externe decoder. Ook een dikke alle-mogelijke-talen-handleiding ontbreekt niet. De audiokabels voelen stevig, en duidelijk dikker dan low-end kabeltjes aan. Ze zijn ook lang genoeg en markeerbaar met bijgeleverde stickertjes. De afstandsbediening is goed genoeg voor een afstandsbediening, met een aantal functies die je normaal niet kunt benaderen, zoals: Test en Dynamic Mode. Daarnaast kan hij alle functies van de decoder beheren. Wat wel jammer is, is dat wanneer je aan het volume zit via de afstandsbediening, dat hij reageerd als een digitaal object. Met stapjes dus, en redelijk grote ook.
Features
Er zijn heel veel features beschikbaar op de decoder. Het mooi hiervan is, is dat het niet uitmaakt wat je er op aansluit, want hij zet het (naar wens) om in een 5.1 signaal. Er zitten 2x 3.5mm jack-plugs, 1x coax, 1x Optisch en een compositiepoort achterin waar je apparatuur op aan kunt sluiten. Daarnaast zitten er de standaard tulp-stekkers voor de speakers en subwoofer. Er zitten tal van modes op, zoals: Movie, Music, 5.1 en Stereo. Ook heb je nog eens de keuze uit: Dolby Digital, Dolby Pro Logic en DTS (DTS is alleen beschikbaar bij compatible dvd's e.d.)
Je hebt 4 verschillende input opties: Optical, Coaxial, Digital Din en Line in. Je kan de Line in (jack-plug) combineren met 1 van de 3 anderen. Zelf gebruik ik de Coaxial input, omdat je dan maar 1 kabel nodig hebt.
Geluid - Games
Het geluid bij games is mooi. Wanneer je CS:Source doet met 5.1 en je hebt de speakers goed afgesteld, dan heb je echt het gevoel dat je er midden in zit. Ook ondersteund de decoder EAX 2.0, wat het allemaal een stukje mooier moet laten klinken.
Geluid - Films
Het maakt niet uit welke film je draait, of het 2 kanaals of 4 is. Hij zet het allemaal leuk om naar 5.1. Maar wanneer je een dvd gaat bekijken met DTS, dan haal je pas echt de beest naar boven. Ik was blown-away met de effecten die sommige films meegeven in DTS. Het jammere bij DTS is dat de stemmen alleen uit de center speaker en wanneer er een explosie is dat dan alle speakers gebruikt worden, extra hard. Ouders, vriendinnen en vrouwen zijn dan ook niet aan te raden (tenzij ze interesse erin hebben natuurlijk) bij het kijken van een film in DTS.
Geluid - Muziek
Muziek is niet gemaakt voor 5.1 (tenzij het een concert is oid.), maar het klinkt stukken mooier als je het van alle hoeken uit de kamer hoort komen. Echter, wanneer je muziek aanzet met een beetje bas erin dan valt het vies tegen. De Subwoofer is dan of te hard, en vervormt de klanken, of te zacht.
+2 jaar in gebruik
Na een aantal keer verplaatst te zijn geweest (campzone/presentatie's/Lanparty's) begint hij toch kuren te krijgen. Ik weet niet precies of het door het verslepen komt. Maar op dit moment heb ik namelijk maar 3 speakers van de 5 ingebruik. De achterste 2 heb ik los gekoppeld, omdat de linkerachter speaker niet meer zuiver klonk. Ik heb het speakertje vervangen, en ook dit speakertje geeft dezelfde misvormde klanken, conclusie: decoder defect. Hij werkt verder nog wel, maar niet volledig.
Creative X-FI
Ook in combinatie met "Creative X-FI Music Extreme" geluidskaart loopt het setje niet lekker. Ik krijg het niet voor mekaar om de juiste config te vinden om het lekker te laten klinken. De Decoder van de 5700 heeft namelijk een dubbele mini-jack ingang voor de analoge 5.1 signaal. Echter is het tegenwoordig zo dat een analoge 5.1 signaal verdeeld wordt over 3 mini-jack plugs! Gevolg, subwoofer/center signaal mist.
Ik heb speciaal voor mijn set een digital I/O beak-outbox gekocht van Creative, om het digitale signaal om te zetten naar een optical of spid/f signaal. Echter (gebrek van de X-FI, niet de 5700) kan het digitale signaal alleen 2.1 aan...
De Creative Inspire Digital 5700 is een mooie 5.1 set. Maar op langer termijn begint het apparaat wel kuren te krijgen. En dat is jammer, want de speakers/subwoofer doen het nog goed! Ook is de dubbele mini-jack is een apart en vervelende keuze van Creative. Kortom: Ik ben alweer aan het zoeken voor een nieuw setje.