Situatie
Klein kantoor met maximaal 10 werkplekken. Wifi begon oud te worden, ondersteunde alleen 802.11n en niet elke werkplek werd afdoende bereikt. Op aanraden van netwerk experts gekozen voor Ubiquiti APs met een Cloud Key controller. Cloud Key mede ingezet omdat er op kantoor al jaren geen servers meer staan en dus is er geen plek om de controller software te installeren. De CK klonk dan als de meest eenvoudige en ondersteunde oplossing.
Installatie
Installatie gaat eenvoudig. Even een USB charger vinden, want we hebben geen PoE switch op kantoor. Ubiquiti wil 5V 1A dus dat is snel gevonden. Een originele LG 5V 1.8A lijkt afdoende. Inpluggen in een poort op de switch met de bijgeleverde extreemkorte UTP-kabel en klaar. [update: Unifi levert een SD-card mee en die is natuurlijk ook ingeplugd. Hier gaan de auto-backups naar toe)
Software matig valt tegen dat dat de installatie alleen met een Google Chrome-app werkt. Ik kan me voorstellen dat Firefox/Microsoft gebruikers dat toch jammer vinden. De Chrome-app is wel een toonbeeld van eenvoud, is snel gevonden en vind de CK ook direct.
Wat me ook tegenvalt is hoe weinig er uitgelegd wordt over wat de controller eigenlijk doet. Dat blijkt niet veel te zijn, het draait eigenlijk allen maar de software.
Een volgende stap is het installeren van de Access Points. Dit gaat heel vlot. De Chrome-app ziet de devices en je kunt ze door de CK laten adopteren. Daarna werken ze allemaal in hetzelfde netwerk. Het lukt me ook direct om een leuke gasten-login pagina te maken en we zijn klaar.

Hoe ik een weekend en een middag kwijtraakte
Nadat ik klaar was vond ik dat de CK op de verkeerde plek hing. De kelder is toch een gedoe. Handiger was om het ding naar boven te brengen. Dus stekker eruit getrokken, ding naar boven en klaar. En toen ging het fout. De CK was niet meer zichtbaar in het netwerk. We probeerden verschillende netwerkpoorten, want een deel was nog voor oude ISDN-lijnen ingericht, maar niemand wist meer welke etc. Uiteindelijk dan maar een reset met een paperclip. Het ding bootte, er kwam een reset pagina, maar wat ik ook deed; factory reset, reboot, restart, niets werkte.
Het was ondertussen al laat, bijna weekend en de familie wachtte. Ik heb de vrijdagavond en zaterdag best wat tijd besteed aan het lezen van allerlei Ubiquiti fora. Daar werd een oplossing gegeven, reset werkt niet. Een nieuwe firmware laden wel. Dit komt omdat de database corrupt raakt bij stroomstoring.
Op zondagmiddag naar kantoor en daar de procedure gevolgd. Nieuwe firmware er op, rebooten en .. het werkt niet. Nog een keer en jawel, zowaar.. hij deed het. Configureren en klaar. (Goed, al met al wel weer een uur of meer kwijt) [update: heel handig is wel dat je de backup van autobackup kunt halen. zie ook deze post van @tozzke
Een week later demo ik het systeem aan een collega. Hij vraagt of de APs ook een naam kunnen hebben. Tuurlijk, clickety click en de hele CK gaat in reboot en komt er niet meer uit. (update: Dit is waarschijnlijk omdat een dergelijke wijziging de hele database met events gaat updaten en waarschijnlijk trekt de CK dan meer vermogen dan de USB-charger kan leveren) Natuurlijk volg ik alle procedure stappen, laad ik een nieuwe firmware, maar wat ik ook doe het werkt niet. Zelfs niet na meerdere keren.
Gelukkig kun je een chat openen richting de helpdesk en dat was erg handig. We gingen alle stappen door en gelukkig bleek ik eigenlijk alles al gedaan te hebben. Vervelende was wel dat we er niet uit kwamen. De helpdesk (ten einde raad) stelde voor om de netwerkkabel te vervangen. Ik realiseerde me toen dat ik nog iets anders niet vervangen had, namelijk de powersource. Ik had nog een dikke Anker charger liggen deze heb ik gebruikt en poef, alles kwam weer tot leven. We zijn nu dik drie weken verder en het geheel zoemt perfect onder mijn bureau. (update: Oftewel, of ik had een heel brakke USB-charger, zelfs al is ie dan origineel van een "groot"merk, of de CK neemt meer vermorgen dan dat de specs zeggen. Ik gok op het laatste gezien de ervaringen met een andere powersource en de grote hoeveelheid mensen die klagen op het Internet.)
update: De Access Points zelf
Dit deel later toegevoegd: ik kan alleen maar zeggen dat ik heel tevreden ben over de Access Points zelf. We hebben er nu 3 hangen. 1 beneden, 2 boven. Ze zijn ongelooflijk stabiel. Zelfs toen de CK het niet deed, bleven de APs goed doordraaien, authenticeren etc. Waarschijnlijk werkt dan alleen de gastentoegang niet. Nou ja, dat is minder van belang hier. Je krijgt via de controllersoftware goed zicht op hoe alles werkt en welke devices allemaal connected zijn. Ik verwacht dat we de komende jaren deze dingen zullen draaien met zonder er nog naar te hoeven omkijken. Software is uitstekend. Het ICT-bedrijf dat onze servers levert en de firewall beheert waren blij met onze keuze, want zij leveren Ubiquiti firewalls aan bedrijven zoals ons en wilden dit toch al doen voor het VPN etc. Dus dat is ook een win.
Wat iedereen moet weten
Power is superbelangrijk bij de Cloud Key, veel belangrijker dan Ubiquiti vermeldt. Mijn advies, koop een PoE adapter, zoals je ook hebt bij je APs (sterker nog Ubiquiti had het gewoon mee moeten leveren). Mocht je toch voor USB power gaan, kies dan een heel goede USB-charger. (update: Ik zou kiezen voor de PoE adapter, omdat deze van Ubiquiti zijn en daarmee voorspelbaarder zijn. USB-power is toch een wild west)
Mocht ie toch crashen, denk dan aan het opnieuw installeren van de firmware. Leuk is anders, maar het werkt wel. Als je backups maakt van je instellingen, dan ben je zo weer in business. (update: natuurlijk heb je de SD-card geinstalleerd en doe je daar auto-backup van settings op, dat scheelt veel tijd)
De helpdesk was voor mij best competent.
Update De afgelopen maanden heeft de Cloud Key zonder problemen gefunctioneerd. Toch hebben we het vorige week van de stroom gehaald. Onze huisleverancier blijkt zeer content te zijn met Ubiquiti spullenboel. Zij hebben nu ook het beheer van ons Wifi overgenomen. Hierdoor hebben we de Cloud Key niet meer nodig.