2. Gebruikersreviews

SkyBell Trim Plus WiFi Video Deurbel (aluminium) Review

Edmin
14 juni 2018, laatste update op 14 juni 2018, 3.281 views Product gekocht

SkyBell Trim Plus WiFi Video Deurbel (aluminium)

De Skybell Trim Plus is een mooie deurbel om te zien. Video en audiokwaliteit zijn prima en de intercomfunctionaliteit is handig. Wel is het jammer dat er geen mogelijkheid is om van de Skybell-storage af te zien, waardoor iedereen die aanbelt in een videobestand op een Amerikaanse server eindigt.

Pluspunten

• past mooi op de deurpost
  • aansluiten op bestaande bedrading
  • prima kwaliteit A/V

Minpunten

• geen lokale opslag video
  • trage opbouw verbinding
  • Handleiding en support matig

3 van 5 sterren (Voldoende)

Introductie

Slimme deurbellen bestaan alweer een tijdje. Het Amerikaanse Skybell timmert sinds 2014 aan de weg met de Skybell HD en later de Skybell 2.0, die beiden door hun vorm en elektrische eigenschappen hoofdzakelijk op de Amerikaanse markt waren gericht. Eind vorig jaar introduceerde het Californische bedrijf De Trim Plus en gaf daarbij aan dat dit model door zijn rechthoekige vorm erg geschikt zou zijn voor de Europese markt, waar de deurbel vaak op de deurpost is geplaatst.

Specs, inhoud en meer

De Trim Plus heeft als slimme deurbel natuurlijk een WiFi verbinding nodig. Ondersteund worden 802.11b/g/n op 2.4GHz. Skybell geeft aan dat je internetverbinding minimaal over 1,5Mb/s uploadsnelheid moet beschikken, wat nodig is om je videobeelden te versturen.
In de doos vind je naast de Skybell (en mounting plate) een Quickstart guide, Een 230VAC > 12VAC 2A voeding, pluggen en schroeven, een schroevendraaier en een boortje. Die laatste twee zijn van een zeer matige kwaliteit en hadden wat mij betreft niet bijgevoegd hoeven worden. Dat had weer twee euro gescheeld.
De handleiding is zeer beknopt. Er staat onder andere op te lezen hoe de Skybell gevoed wordt en wat de kleurcodes van de LEDs betekenen. Verder wordt er verwezen naar de Skybell app. Let op dat gebruik van deze app verplicht is. iOS en Android worden ondersteund, maar check voor de zekerheid wel even welke versie er vereist wordt.

Met 12,2 * 3,65cm is de Trim Plus ongeveer anderhalf keer zo breed en twee keer zo hoog als je traditionele standaarddrukknop. Dat past inderdaad prima op je deurpost. Zoals je kunt zien heb ik de 'bronze' uitvoering, wat er in de praktijk op neer komt dat de behuizing zwart is met bronze accenten aan de randen.

https://tweakers.net/ext/f/ygd6V9Kla4sEfGOTSKVkEjX7/medium.jpg https://tweakers.net/ext/f/xsZS9wVnzxOL4UOHjdi4NRPe/medium.jpg

De drukknop van de Trim Plus is voorzien van LED verlichting die je in elke gewenste kleur (en drie verschillende sterktes) kunt instellen. De LED bovenop de deurbel volgt deze instelling. Buiten dat deze verlichting een leuk kleurtje naar keuze weergeeft, hebben de LEDs ook een functie. Door bepaalde kleuren weer te geven communiceert de deurbel zijn status met je. Zo betekent een snel knipperend oranje lichtje dat de bel met je draadloze netwerk probeert te verbinden en is een afwisselnd rood/groen knipperende led teken dat de Skybell gekoppeld kan worden aan een netwerk. Belangrijker is dat de LED zorgt dat er in het donker nog fatsoenlijk beeld uit de camera komt.
De achterzijde van de Skybell heeft boven de contactpunten voor de voeding een USB aansluiting zitten. Als eindgebruiker kun je hier niets mee, maar wellicht biedt het in de toekomst mogelijkheden voor firmware hacks.

Installatie en ingebruikname

montage
Skybell geeft aan dat de oude deurbel één op één door de Skybell vervangen kan worden, zonder aanpassingen aan het deurbelsysteem. In theorie is dat correct. Je schroeft je oude drukknop van de deurpost en plaatst de backplate van de Skybell met de opening voor de voedingsdraden over het gat in deurpost waar de draden uit komen. Twee schroeven houden de backplate op zijn plaats. De voedingsdraden plaats je onder twee klemschroeven. Let hierbij op dat de backplate groter is dan je oude drukknop, dus zorg voor wat speling op de draad. Je schuift de behuizing over de backplate en borgt deze met een schroefje. Klaar! Nu alleen nog de softwarematige instellingen...
probleempjes
Althans, zo zou het in theorie moeten gaan. Op het grote wereldwijde web lees je toch heel wat kleine en minder kleine problemen met het installeren. Zo ook in mijn geval. Direct na de aansluiting ging mijn deurbelontvanger - het onderdeel van het deurbelsysteem dat daadwerkelijk geluid maakt - te brommen en trillen. De reden daarvoor is eenvoudig. Het traditionele deurbelsysteem bestaat over het algemeen uit drie componenten: een transformator, deurbelontvanger (bel) en drukknop. Deze drie zijn in een ring aan elkaar in een circuit verbonden. De deurbeltrafo wordt gevoed op 230VAC en pompt 8VAC het circuit in. In de drukknop wordt het circuit onderbroken. Zodra je de knop indrukt sluit het circuit en loopt de stroom door de drukknop naar de bel en.... TRING!
Bij een elektronische bel gaat dit net even anders. Omdat dit onderdeel continu gevoed moet worden, moet het circuit gesloten blijven en loopt er altijd stroom door de drukknop en de bel. Ondanks dat dit een lagere spanning is, loop je toch kans dat je bel er op reageert, zoals bij mij het geval was. Het gevolg: een constant rammelende en zoemende bel. In mijn geval was dit op te lossen door de bijna veertig jaar oude Friedman Underdome bel te vervangen voor een nieuwer exemplaar uit de lokale bouwmarkt. Helaas reageerde de bel nu helemaal niet meer en heb ik de oude 8VAC beltrafo uit het circuit moeten halen en vervangen voor de bijgeleverde 12VAC voeding. De Skybell kan met 8 - 16VAC overweg en de bel gelukkig tot 12VAC. De draden van de voeding zijn helaas zo ielig dat ze niet lekker in een lasklem of kroonsteentje passen en hij moet gewoon in een stopcontact. Niet heel netjes in je meterkast, maar het werkt.
https://tweakers.net/ext/f/u5jKwFfm9uJmkbxAOwsqdfjl/medium.png https://tweakers.net/ext/f/hPrN5bKAbSD7IG4tdMU0z6oJ/medium.png
software-instellingen
Dit deel gaat gelukkig een stuk makkelijker. Je download de app uit de Appstore en maakt een Skybell account aan. Vervolgens verbindt je via Wifi met de bel en zo koppel je de bel aan je account en kun je de bel vertellen met welk Wifi-netwerk hij moet verbinden. Meer is het niet. De radio-ontvangst van de Skybell valt wat tegen. Met een Ubiquiti AP op vier meter afstand zou het signaal uitstekend moeten zijn, maar het was 'slechts' 4 uit 5. Dat levert in de praktijk geen problemen op.

De bel is nu te gebruiken! Wel kun je nog het één en ander configureren, zoals de beeldkwaliteit, LED-kleur en volume van de audio. Interessanter is dat je de bel ook kan gebruiken als bewegingsmelder. Detecteert de Skybell beweging, dan krijg je een melding op je smartphone en wordt er video opgenomen. Om valse meldingen tegen te gaan, kun je de gevoeligheid in drie standen regelen. Helaas is het niet mogelijk een detectiezone in te stellen. Ik heb een plantje in mijn portiekje hangen dat schommelt in de wind. Zoals je ziet, wordt je dan gek van de false positives.

Functionaliteit

Nu de bel hangt, kan hij gebruikt worden. Laat de eerste bezoeker maar komen... dat wachten duurt natuurlijk te lang, dus je drukt eerst zelf maar op de bel. Je hoort de fysieke bel gaan en ja hoor, een notificatie op je telefoon. Je kunt nu de bel beantwoorden en de video-intercom gebruiken. De kwaliteit van de video is op vier niveaus instelbaar van 480p tot 1080p en is prima te noemen. Ook voor de aanbeller is je stem duidelijk. Wel is aan de vertgraging op de lijn duidelijk te merken dat er geen directe verbinding tussen je telefoon en de deurbel bestaat. Dat is op zich geen probleem en stoort de communicatie ook niet. Wat vervelender is, is dat het soms toch een paar seconden kan duren voordat de verbinding tussen telefoon en deurbel tot stand is gekomen. Het is me al eens voorgekomen dat de pakketbezorger hier geen genoegen mee nam en al vertrokken was toen ik hem wilde aanspreken. En dat is nou juist de categorie bezoeker waar ik de bel voor wil gebruiken.
Verder is er prima integratie met IFTTT, waar verschillende recipes voor de Smart Home enthousiast te vinden zijn. Te denken valt aan onder andere het inschakelen of knipperen van je Hue lampen bij aanbellen of het opnemen van video bij het activeren van je alarmsysteem. Dit werkt allemaal prima.

De Skybell Trim Plus is een echte gadget. Het is leuk om mee te spelen, maar in mijn geval niet het meest praktisch bruikbare 'smart' device voor in huis. Dat maakt tegelijk dat ik hem aardig aan de prijs vind; al is dat wel vergelijkbaar met andere slimme deurbellen. Het design van de bel vind ik prima in orde; hij misstaat niet op je deurpost en hoewel hij vrij onopvallend is, kijken bezoekers toch altijd even een tweede keer naar de knop.
De software is misschien wel de zwakste plek van de Skybell. De verbindingsopbouw is soms wat traag, het aanmaken van een tweede gebruiker op de bel (je huisgenoot bijvoorbeeld) is door bugs nog niet gelukt en de software mist nog wel wat functionaliteit. Dat alles maakt dat ik qua oordeel niet verder kom dan een nipte voldoende.

Heb jij ook een SkyBell Trim Plus WiFi Video Deurbel (aluminium)?

Geweldige review, mooi stukje ed-vertisement!
Edmin Opperprutser @NjB20 juni 2018 16:28
Dat is niet nicks... bedankt!