Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Synology DiskStation DS1010+ Review

+1
abusimbal 18 februari 2010, 5.345 views

Synology DiskStation DS1010+

Pluspunten

  • zeer snel en krachtig
  • stil
  • enorm veel mogelijkheden, zeker nu er GPL Source vrijgegeven is
  • 3 jaar garantie en ondersteuning van Synology
  • uit te breiden

Minpunten

  • ondanks solide toch gevoel van plastic
  • geen encryptie in downloadstation
  • relatief gezien duur, maar eenmaal aangekocht vergeet je dat

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Kwaliteit voeding Score: 4
Modbaarheid Score: 2
Installatiegemak Score: 4
Vormgeving Score: 3
Koelingsmogelijkheden Score: 4
Inbouwmogelijkheden Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 3
Prijs Score: 3
Ik heb sinds een week de DS1010+ en ben algemeen zeer tevreden.

Omdat ik maar pas een week bezig ben is dit de start van mijn review, ik zal dan ook regelmatig aanpassingen doen al dan niet op vraag van medetweakers ;)

Omgeving waarin de NAS werkt:

HoofdPC
Intel E6850 CPU
4GB DDR2 800 RAM
3 Seagate ST3500630AS in RAID5 op P35 moederbord (ICH9R)
MS Vista Ultimate 64bit NL

Belkin N1 Vision ADSL2+ modem router met gigabit

HDD's in NAS:
4x Samsung EcoGreen F3 2TB HD203WI
Firmware DS1010+ DSM 2.2-1045

Reden van aankoop:

Ik was al 2 jaar aan het zoeken naar een NAS voor mijn data. Ben van een Synology DS409+ over een Qnap TS-509 Pro en TS-459 Pro tot de DS1010+ gekomen.

Ik zocht een NAS voor:
- opslag data
- backup van al mijn PC's
- om te downloaden zonder PC

Ik heb gekozen voor de Synology DS1010+ omdat:
- deze 5 HDD bays heeft, een 2bay was te weinig en 3bay NASsen zijn dun gezaait
- deze zeer snel is (volgens Synology 115MB/sec lezen 109MB/sec schrijven, bijna aan gigabit limiet dus)
- veel mogelijkheden heeft
- Synology een goede ondersteuning geeft m.b.t. updates e.d.
- deze NAS 3 jaar garantie heeft t.o.v. ander met 2 jaar of minder
- deze naar de toekomst toe uit te breiden is met de DX510 5bay e-SATA box naar 10 HDD's (komt in maart, maar voorlopig max. grootte is 16TB omdat het ext3 bestandensysteem deze limiet heeft)

Installatie:

Hoewel je het idee krijgt dat de behuizing eruit zit als plastic is het toch metaal. De HDD houder is ook van plastic welke, voor deze prijsklasse en bedrijfs georiŽnteerde NAS, toch een minder robuuste indruk opwekt dan dat hij bijvoorbeeld uit metaal zou bestaat.
Conclusie: hoewel ik ervan overtuigt ben dat het een solide product is is er toch een vreemd gevoel

Over de vormgeving wil ik kort zijn. Smaken verschillen maar ik vind zelf dat de DS1010+ er zakelijk uitziet, dus zonder fantasietjes.

De installatie met de Synology Assistent was binnen de 10 minuten klaar. Enkel het opbouwen van de RAID5 duurde 16 uur !

Uitbreidingsmogelijkheden:

Hardware:
- uit te breiden naar max. 3GB, dus met 2GB module omdat er standaard 1GB inzit en met 1 toegankelijk socket over om 2GB bij te steken wat ik ook van plan ben (let hierbij op dat je firmware DSM 2.2-1045 of hoger heb omdat die de 32MB RAM bug oplost) in maart komt officieele upgrade kit van Synology, maar zie mensen waabij een standaard DDR2 800Mhz SoDimm
- uitbreidingsmodule DX510 om de 5bays met nog eens 5 uit te breiden via een e-SATA aansluiting (in maart, door ext3 bestandensysteem max. 16TB)

Software:
- door nieuwe functies in nieuwe firmware zoal de in maart uit te komen DSM 2.3
- door packages http://www.synology.com/nld/products/features/valueapps.php
- via Synology toolchain http://sourceforge.net/projects/dsgpl/ (Synology NAS GPL Source)

Prestaties:

Toch 1 van de belangrijkste punten van een NAS vind ik. Hierbij wil ik zeggen dat Synology 1 van de weinige merken is die erin slaagt voor zijn producten reŽle cijfers en data voor te stellen. Ik bedoel hiermee dat Synology cijfers en data opgeeft die je in real world ook kan halen en geen marketing cijfers geeft.

Hieronder wat ik tot nu toe zelf heb gezien van prestaties:
Gemeten met Jumbo frames op 9000 en zoals boven gemelde PC.

Alleen maar op schrijven gelet.
Bij het schrijven naar de NAS haal ik tussen de 60 en 80MB/sec met als hoogste waarde tot nu toe 115MB/sec, maar dat zijn pieksnelheden. Zeer netjes dus.

Dan nog 2 tests bij backuppen d.m.v. images met het gratis programma Macrium Reflect.

Backup C partitie van 73,3GB naar 39,71GB op de NAS in 13min21sec dus 50,77MB/sec gemiddeld
Backup D partitie van 691.2GB naar 687GB op de NAS in 2uur29min08sec dus 78,62 MB/sec gemiddled.

C partitie is 110GB D partitie 821GB

Geluid en energieverbruik:

Ik ben zelf zeer kritisch op gebied van geluid. De DS1010+ hoor ik wel op de achtergrond, als is het zeker niet storen, maar onhoorbaar is hij niet.

De 4 Samsung hoor ik soms opspinnen wat redelijk veel lawaai is tenminste vergeleken met het geluid dat er is van de 2 ventilators.

Over energieverbruik kan ik niets zeggen omdat ik geen meter heb, maar afgaand op de resultaten van Synology zelf 30W(HDD-slaapstand) 68W(Toegang) is dit goed gezien de hardware.

Functies en werking:

Omdat ik de DS1010+ maar pas een week heb en nog geen ervaring heb met zo'n NAS kan ik voorlopig nog niet te veel zeggen hierover.

Buiten het kopiŽren van bestanden via windows verkenner en via Filestation2 en downloadstation2 heb ik de overige functies nog niet gebruikt.

KopiŽren in windows verkenner gaat makkelijk, via de Synology Assistent had hij mijn werkgroep al gevonden, moest in windows verkenner enkel via netwerk gaan en daar stond mijn DS1010+ al. Voor de rest is het gewoon zoals je met bestanden overweg kan gaan in windows verkenner, niets moeilijk aan.

Filestation2 is ook zeer handig. Bestanden behandelen met je browser. Hier zijn wel een paar beperkingen t.o.v. het gebruik via windows verkenner. Zie de FAQ van Synology http://www.synology.com/support/faq_all.php?lang=nld
Filestation2 kan je ook gebruiken vanaf internet, iets wat ik wel wil gaan gebruiken in de toekomst.

Met Downloadstation2 kan je downloads naar je NAS sturen zodat deze ze afhandelt en je je PC kan uitzetten. Dit werkt voor BitTorrent, HTTP, FTP, NZB, eMule en Rapidshare premium. Ondanks dat er een dropbox is waarin je bestanden kunt slepen en de mogelijkheid om via browse bestanden of url's kan toebvoegen mis ik een aantal handge functie, zoals een txt bestand met links. Dit word niet herkend en ondersteunt. Ook nieuwsgroepen downloaden via SSL werkt niet. Hiervoor kan je dan wel het SABnzbd+ pakket installeren van http://www.mertymade.com/syno/ maar waarom niet de functie inbouwen in Downloadstation2 ?

Verbeterpunten:

Downloadstation2::
- ondersteuning toevoegen txt bestand met links werkt wel, maar enkel via downloadstation in de webinterface, niet via het programma Download Redirector
- zoals op het Synology forum al aangehaald toevoegen van JDownloader http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=10&t=17076
- encryptie voor BitTorrent en NZB

Nog een punt, niet voor Synology maar om te proberen Windows Home server geÔnstalleerd te krijgen gezien het x86 platform.

Handige links en weetjes:

Productpagina:
http://www.synology.com/nld/products/DS1010+/index.php
Datasheet:
http://download.synology....S1010+_Data_Sheet_nld.pdf
FAQ:
http://www.synology.com/support/faq_all.php?lang=nld
Forum Nederlands:
http://www.synology-forum.nl/
Forum Engels:
http://forum.synology.com/enu/
Wiki Synology:
http://forum.synology.com/wiki
Extra pakketten:
http://www.synology.com/nld/products/features/valueapps.php
http://www.mertymade.com/syno/

Conclusie:

Voorlopige conclusie.
Overal is dit de beste "betaalbare" high performance 5 bay NAS van het moment volgens mij.

Natuurlijk is hij nog niet perfect maar stilaan komen we toch in de buurt.

EDIT
Paar aanpassingen gedaan

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Synology DiskStation DS1010+?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (12)

Wijzig sortering
Voor degenen die veel TB's willen opslaan: de DS1010 kan dus 5 schijven aan, en uitgebreid worden met de DX510. Dan heb je 10 schijven. Momenteel worden schijven van 2TB ondersteund. Ik heb contact gehad met Synology om te vragen of ze ook grotere schijven ondersteunen. Het apparaat kan het technisch aan, er is geen hardware matige limiet die dit zou beperken. Ook de firmware heeft geen limiet. Ze doen echter geen harde uitspraken, en geven aan dat ze nieuwe HDD's altijd zsm testen. Het lijkt er dus op dat je met een DS1010 en DX510 tot 40TB aan diskruimte aan zou moeten kunnen. Leuk groeipad voor de komende jaren :)

O, en Vmware ESX 4.0 over NFS en iSCSI werkt ook gewoon Dat is voor mij in elk geval de voornaamste reden om straks de DS1010 te kopen, maar dan wel met de 2.3 firmware.

[Reactie gewijzigd door Microkid op 19 februari 2010 06:44]

Grootste struikelblok is dat er nu ext3 als bestandensysteem gebruikt word. Deze heeft een limiet van 16TB, staat ook in de "kleine" lettertjes op hun data sheet.
Vreemd dat ze dat niet vertellen.
Oplossing is overstappen naar ext4 maar daar is nog niets "officieel" van bekend bij Synology, bij Qnap hebben ze ext4 support wel maar zie hier en daar veel problemen daarmee.
Tenzij je natuurlijk meerdere volumes maakt, bijv 2 x 16TB en 1 met de rest :)
Mooie review! :Y)

Ik zou eigenlijk alleen nog willen weten waarom je van DS409+ naar TS-509 Pro naar TS-459 Pro naar DS1010+ bent gehopt? Is dit alleen vanwege de prestaties? Ik bedoel de NAS servers die jij hiervoor hebt gehad zijn stuk voor stuk geen kleine jongens ;)

Zelf heb ik heb ik 2 Synology DS209+ II (1 voor thuis en 1 voor op de zaak) in gebruik en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de 2 NAS servertjes, ook over de support van Synology niks anders dan lof! :Y)

Ik ben overigens wel opzoek naar een nieuwe 2-bays NAS server omdat ik mijn DS209+ II aan mijn broertje wil geven. Ik wilde eigenlijk de Qnap TS-259 Pro bestellen, maar ik zag dat Synology ook een nieuwe 2-bays NAS server heeft gelanceert, de DS710+ (klik)

Ik moet wel even wennen aan het nieuwe uiterlijk van beide NAS servers van Synology. Vind het overigens ook niet echt handig dat Synology de 2 hot-swappable drives van de DS710+ aan de achterkant heeft gebouwd :S
Qnap TS-259 Pro of Synology DS710+... ik ben nog een beetje in dubio... :)

[Reactie gewijzigd door BaBy-G op 18 februari 2010 16:38]

Ik heb die niet gehad, wel overwogen.
Ik wou de DS409+ nemen omdat hij 4bay was en redelijk betaalbaar, maar de TS-509 Pro is veel krachtiger.
Onlangs is er dan de TS-459 Pro gekomen en sinds vorig maad de DS1010+

QuadrifoglioVerde heeft al een DS710+, zie forum hieronder.
http://gathering.tweakers...message/33492497#33492497
Waarom ben je van de TS-459 Pro overgestapt naar de DS1010?
De QNap is toch ook razendsnel met de Dual Core Atom D510 CPU?
Omdat de DS1010+ 5bay heeft en de Qnap 4. Prijs is voor beide gelijk en ze hebben beide de Atom D510 (dus even snel). Dus waarom een 4bay nemen als voor dezelfde prijs een 5bay kan hebben.
Wie kan me precies vertellen wat ik met de ondersteuning van VMware kan. Ik begrijp dat de vSphere (voormalig ESXi) wordt ondersteund.

Dit klinkt interessant, want ik vermoed dat je hiermee 1 of meerdere gevirtualiseerde servers kan opzetten (wat feitelijk een groot bestand is van ca 10 Gb op disk). Nu zal je deze servers ieder een apart IP adres kunnen geven en is deze in het netwerk waar je NAS staat bereikbaar.

Nu zou ik dit willen gebruiken om bijvoorbeeld een VM op te zetten met MS Exchange, een VM met specifieke server software etc... Handig voor binnen het netwerk. Maar kan ik deze VM's ook buiten het LAN beschikbaar stellen? Door deze bijvoorbeeld elk op een bepaalde poort bereikbaar te maken?

Als dit kan dan ben ik er wel uit. Dan zou dit een perfecte oplossing betekenen voor ons kleine IT bedrijf waar dan diverse servers bereikbaar zijn.

Ik zie graag als iemand kan vertellen wat er met VMware ready wordt bedoeld.
Deze Nas kan shared storage voorzien voor een ESX(i) server. Wat je dus nog nodig hebt is een server/pc die esx draait en die dan de opslag van de Nas gebruikt.

Perfect mogelijk hetgeen jij wil, je moet dus enkel nog een server(of iets die ervoor moet doorgaan) voorzien die boot van usb waarop je esx(i) installeert en een NFS of iSCSI share op de NAS als datastore gebruikt. Voor de rest configureer je je ESX vm's zoals je wilt, elk met hun ip binnen het netwerk en de routering naar buiten toe in je router.

Als je hulp mog nodig hebben of er niet uitkomt dan vraag je maar verder, gezien ik professioneel bijna niets anders doe dan dit soort zaken denk ik wel je verder te kunnen helpen ;)

[Reactie gewijzigd door ItsValium op 2 oktober 2010 12:21]

Ondertussen is DSM3 uit met volledige EXT4 support :)
Draait perfect op mijn 410 en zal op deze ook super werken.
@ItsValium

Ik denk dat ik het begrijp.... ik probeer het hieronder samen te vatten. Schiet maar als het onjuist is!

De NAS fungeert dus puur als harde schijf opslag medium (daar waar het ook voor bedoeld is). Alleen door de "VMware proof" certificatie is deze geschikt voor ESX(i). Wat hiervoor echter benodigd is, is een server, PC of wat dan ook zolang het maar een CPU heeft met werkgeheugen. Als server of PC wordt dus niet de CPU gebruikt die in het NAS beschikbaar is (en vaak best wel krachtig is). De interne CPU van het NAS wordt dus alleen maar voor de NAS functionaliteit gebruikt.

De VM wordt aangemaakt als NFS of iSCSI share en kan dus ook eventueel naar een lokale laptop worden gekopieerd voor bijvoorbeeld demo doeleinden.

Op de server of PC kan je dus ESX(i) of de nieuwe vSphere installeren. Kennelijk dus op een USB stick ipv de C schijf (waarom?). De peformance van je VM hangt hierdoor sterk af van je server of PC. Een langzame PC zal de virtuele server niet lekker soepel laten draaien. (of valt dit wel mee en is juist je NAS de cruciale performance factor?)

Door elke VM in je lokale netwerk een uniek IP adres te geven kan je vanuit het lokale netwerk direct aanloggen op dit IP adres, bijvoorbeeld via remote desktop of handige tools die hiervoor op de markt zijn. Van buiten af via het WAN kan dan op de router aan port forwarding gedaan. Dus het externe adres bijv 87.119.2.100:5000 leidt dan naar het lokale LAN adres 192.168.1.100. Door nu meerdere VM's te hebben ga je gewoon doornummeren met poorten naar het volgende lokale IP adres.

Wat ik me nu afvraag is wat voor een PC nu raadzaam is. In mijn geval wil ik diverse VM's laten draaien met specifieke server software (dit is voor een klein IT bedrijf met een aantal verschillende software leveranciers waarvan we de software draaiende willen hebben, om te testen, demo's te geven en proto types te bouwen). De bedoeling is wel dat dit 'groen' gebeurd. Dus een NAS is een mooie oplossing, maar als er dag en nacht een rack server moet draaien dan is dit niet echt 'groen' meer. Dus ik ben benieuwd of er kleine compacte machines bestaan die deze functie kan vervullen. Bij voorkeur met enige performance.

Ik hoop dat er een goede suggestie is, want ik denk er serieus over na om deze NAS aan te schaffen voor in de paats van een QNAP 219 Pro II (waarvan de ventilator al na 1,5 jaar heel veel herrie maakt, en de schijf capaciteit te weinig is).
Mooi ding als fileserver/downloadstation :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*