Ik heb sinds een week de DS1010+ en ben algemeen zeer tevreden.
Omdat ik maar pas een week bezig ben is dit de start van mijn review, ik zal dan ook regelmatig aanpassingen doen al dan niet op vraag van medetweakers
Omgeving waarin de NAS werkt:
HoofdPC
Intel E6850 CPU
4GB DDR2 800 RAM
3 Seagate ST3500630AS in RAID5 op P35 moederbord (ICH9R)
MS Vista Ultimate 64bit NL
Belkin N1 Vision ADSL2+ modem router met gigabit
HDD's in NAS:
4x Samsung EcoGreen F3 2TB HD203WI
Firmware DS1010+ DSM 2.2-1045
Reden van aankoop:
Ik was al 2 jaar aan het zoeken naar een NAS voor mijn data. Ben van een Synology DS409+ over een Qnap TS-509 Pro en TS-459 Pro tot de DS1010+ gekomen.
Ik zocht een NAS voor:
- opslag data
- backup van al mijn PC's
- om te downloaden zonder PC
Ik heb gekozen voor de Synology DS1010+ omdat:
- deze 5 HDD bays heeft, een 2bay was te weinig en 3bay NASsen zijn dun gezaait
- deze zeer snel is (volgens Synology 115MB/sec lezen 109MB/sec schrijven, bijna aan gigabit limiet dus)
- veel mogelijkheden heeft
- Synology een goede ondersteuning geeft m.b.t. updates e.d.
- deze NAS 3 jaar garantie heeft t.o.v. ander met 2 jaar of minder
- deze naar de toekomst toe uit te breiden is met de DX510 5bay e-SATA box naar 10 HDD's (komt in maart, maar voorlopig max. grootte is 16TB omdat het ext3 bestandensysteem deze limiet heeft)
Installatie:
Hoewel je het idee krijgt dat de behuizing eruit zit als plastic is het toch metaal. De HDD houder is ook van plastic welke, voor deze prijsklasse en bedrijfs georiënteerde NAS, toch een minder robuuste indruk opwekt dan dat hij bijvoorbeeld uit metaal zou bestaat.
Conclusie: hoewel ik ervan overtuigt ben dat het een solide product is is er toch een vreemd gevoel
Over de vormgeving wil ik kort zijn. Smaken verschillen maar ik vind zelf dat de DS1010+ er zakelijk uitziet, dus zonder fantasietjes.
De installatie met de Synology Assistent was binnen de 10 minuten klaar. Enkel het opbouwen van de RAID5 duurde 16 uur !
Uitbreidingsmogelijkheden:
Hardware:
- uit te breiden naar max. 3GB, dus met 2GB module omdat er standaard 1GB inzit en met 1 toegankelijk socket over om 2GB bij te steken wat ik ook van plan ben (let hierbij op dat je firmware DSM 2.2-1045 of hoger heb omdat die de 32MB RAM bug oplost) in maart komt officieele upgrade kit van Synology, maar zie mensen waabij een standaard DDR2 800Mhz SoDimm
- uitbreidingsmodule DX510 om de 5bays met nog eens 5 uit te breiden via een e-SATA aansluiting (in maart, door ext3 bestandensysteem max. 16TB)
Software:
- door nieuwe functies in nieuwe firmware zoal de in maart uit te komen DSM 2.3
- door packages
- via Synology toolchain
http://sourceforge.net/projects/dsgpl/ (Synology NAS GPL Source)
Prestaties:
Toch 1 van de belangrijkste punten van een NAS vind ik. Hierbij wil ik zeggen dat Synology 1 van de weinige merken is die erin slaagt voor zijn producten reële cijfers en data voor te stellen. Ik bedoel hiermee dat Synology cijfers en data opgeeft die je in real world ook kan halen en geen marketing cijfers geeft.
Hieronder wat ik tot nu toe zelf heb gezien van prestaties:
Gemeten met Jumbo frames op 9000 en zoals boven gemelde PC.
Alleen maar op schrijven gelet.
Bij het schrijven naar de NAS haal ik tussen de 60 en 80MB/sec met als hoogste waarde tot nu toe 115MB/sec, maar dat zijn pieksnelheden. Zeer netjes dus.
Dan nog 2 tests bij backuppen d.m.v. images met het gratis programma Macrium Reflect.
Backup C partitie van 73,3GB naar 39,71GB op de NAS in 13min21sec dus 50,77MB/sec gemiddeld
Backup D partitie van 691.2GB naar 687GB op de NAS in 2uur29min08sec dus 78,62 MB/sec gemiddled.
C partitie is 110GB D partitie 821GB
Geluid en energieverbruik:
Ik ben zelf zeer kritisch op gebied van geluid. De DS1010+ hoor ik wel op de achtergrond, als is het zeker niet storen, maar onhoorbaar is hij niet.
De 4 Samsung hoor ik soms opspinnen wat redelijk veel lawaai is tenminste vergeleken met het geluid dat er is van de 2 ventilators.
Over energieverbruik kan ik niets zeggen omdat ik geen meter heb, maar afgaand op de resultaten van Synology zelf 30W(HDD-slaapstand) 68W(Toegang) is dit goed gezien de hardware.
Functies en werking:
Omdat ik de DS1010+ maar pas een week heb en nog geen ervaring heb met zo'n NAS kan ik voorlopig nog niet te veel zeggen hierover.
Buiten het kopiëren van bestanden via windows verkenner en via Filestation2 en downloadstation2 heb ik de overige functies nog niet gebruikt.
Kopiëren in windows verkenner gaat makkelijk, via de Synology Assistent had hij mijn werkgroep al gevonden, moest in windows verkenner enkel via netwerk gaan en daar stond mijn DS1010+ al. Voor de rest is het gewoon zoals je met bestanden overweg kan gaan in windows verkenner, niets moeilijk aan.
Filestation2 is ook zeer handig. Bestanden behandelen met je browser. Hier zijn wel een paar beperkingen t.o.v. het gebruik via windows verkenner. Zie de FAQ van Synology
Filestation2 kan je ook gebruiken vanaf internet, iets wat ik wel wil gaan gebruiken in de toekomst.
Met Downloadstation2 kan je downloads naar je NAS sturen zodat deze ze afhandelt en je je PC kan uitzetten. Dit werkt voor BitTorrent, HTTP, FTP, NZB, eMule en Rapidshare premium. Ondanks dat er een dropbox is waarin je bestanden kunt slepen en de mogelijkheid om via browse bestanden of url's kan toebvoegen
mis ik een aantal handge functie, zoals een txt bestand met links. Dit word niet herkend en ondersteunt. Ook nieuwsgroepen downloaden via SSL werkt niet. Hiervoor kan je dan wel het SABnzbd+ pakket installeren van
http://www.mertymade.com/syno/ maar waarom niet de functie inbouwen in Downloadstation2 ?
Verbeterpunten:
Downloadstation2::
ondersteuning toevoegen txt bestand met links werkt wel, maar enkel via downloadstation in de webinterface, niet via het programma Download Redirector
- zoals op het Synology forum al aangehaald toevoegen van JDownloader
- encryptie voor BitTorrent en NZB
Nog een punt, niet voor Synology maar om te proberen Windows Home server geïnstalleerd te krijgen gezien het x86 platform.
Handige links en weetjes:
Wiki Synology:
Extra pakketten:
Conclusie:
Voorlopige conclusie.
Overal is dit de beste "betaalbare" high performance 5 bay NAS van het moment volgens mij.
Natuurlijk is hij nog niet perfect maar stilaan komen we toch in de buurt.
EDIT
Paar aanpassingen gedaan