TomTom GO 5100 (Wereldwijd) Review

stefanv
3 januari 2018, laatste update op 3 januari 2018, 474 views Product gekocht

TomTom GO 5100 (Wereldwijd)

Redelijk goed maar wint het niet van de app

Pluspunten

• Ingebouwde simkaart
  • Goed geluid
  • Duidelijk scherm

Minpunten

• Traag
  • Reflecties in scherm
  • Onduidelijk menu
  • stembediening waardeloos
  • lastig zoeken
  • Geen rij nummers op toetsenbord

3 van 5 sterren (Voldoende)
Deze dure TomTom heb ik uitgebreid getest.

Hiervoor gebruikt: TomTom Go live 950 met het klassieke menu.
Hierna gebruikt: Galaxy Note 3 met TomTom APP.

Dit zou dan de holy grail van navigatie moeten zijn. Helaas een teleurstelling voor de intensieve gebruiker... Voor dagjesmensen is hij wel prima.

Ik had de TomTom 950. Deze heeft een aantal voordelen die TomTom heeft afgeschaft.

Hieronder mijn rant...
De oude TomToms hadden een paar super voordelen. Het scherm was drukgevoelig, en dus makkelijk vanuit je stoel met een pen te bedienen. Het scherm was MAT. Dus geen reflecties. Er zat een bureauhouder bij die je evt op je dashboard kon plakken wat een super elegante oplossing was waarbij de unit ook nog eens makkelijk afneembaar was.

Het menu van de klassieke versie was ook nog eens een heel stuk beter. Het mooiste hiervan was dat je gewoon midden op het scherm kon tikken om in het menu te komen. Nu moet je op een klein rondje met wat puntjes klikken linksonderin je scherm. De helft van de tijd staat hier nieteens 'menu' op. Wat gewoon super onduidelijk is, zeker als ik de tomtom aan klanten meegeef. Het toetsenbord had een rij nummers erboven. Dus alles gelijk in beeld. Het menu was sowieso veel sneller. Ongelofelijk dat een nieuwer model traag als dikke stront is terwijl de 950 supersnel was. Waarschijnlijk een mismatch tussen processor en software. Beschamend.
Helaas is het midden van het scherm nu gebruikt voor 'pinch to zoom'... een functie die amper wordt gebruikt vergeleken met het Menu om een nieuw adres in te voeren.
De pinch to zoom is trouwens tenenkrommend traag vergeleken met een smartphone. Dus hoewel tomtom het waarschijnlijk heel stoer vind dat ze zoiets hips hebben is het eerder een toonbeeld van hoever deze unit achterloopt op een moderne smartphone...
Er is geen shortkey op het homescreen meer mogelijk met een navigeer naar postcode.
Sowieso is het invoeren van een adres een ellende om de simpele reden dat heel Europa erop staat waardoor je veel moet intypen omdat er resultaten van Roemenie tot Spanje worden voorgesteld in het begin. Bij de oude tomtom kon je gewoon de Benelux erop zetten en dan had je nooit teveel zoekresultaten.
Er zijn amper mogelijkheden om te customizen.
Het updaten gaat via Mydrive connect wat een soort programma is wat je browser opstart. Ik heb 3 computers thuis en alleen op de oudste werkt dat. Op een nieuwe Surface Pro 4 werkt niet bijv. niet...
Stembediening is een ramp. Verstaat je slecht en je moet elke keer Hallo Tomtom oid zeggen. Kost meer tijd dan typen.
Meerdere adressen invoeren schiet ook niet op.
Nadeel is dat TomTom zelden voorstelt om om te keren. Zeker op het platteland is dat een nadeel want hij zal je eerder 3km om een compleet weiland laten rijden dan je aan te raden om even te keren omdat de weg waar je eigenlijk op moet zijn 100 meter achter je ligt... Dit kan je zelf niet altijd zien want in tegenstelling tot Google laat tomtom in het overzichtsscherm alleen even de hele route vantevoren zien. Dus als je adres een stuk verderop ligt dan zie je geen close up van je vertreksituatie.
De tomtom routeberekening is wel superieur. Kent alle straatjes en is dus een stuk sneller dan Google.

Ik heb contact opgenomen met TomTom om te vragen of ze de Lifetime maps en traffic van deze af kunnen halen en op mijn oude 950 willen activeren. Helaas was dit niet mogelijk.

De oplossing heb ik echter uiteindelijk wel bij TomTom gevonden, maar dan in de vorm van de APP. Deze werkt perfect op een 2dehands Galaxy Note 3 (150,- kostte die me).

Voordelen van de APP:
Sowieso is de Note 3 bizar veel sneller dan de losse TomTom unit.
Met de app kun je alleen de Benelux kopen. Dus zoekresultaten zijn supersnel en meestal gelijk goed.
De note 3 heeft een toetsenbord met dedicated nummer rij.
Op het toetsenbord van Android zelf zit een microfoontje. Klik daarop en je kunt het adres inspreken waarbij de spraakherkenning van Google zelf wordt gebruikt ipv die van TomTom. Ineens werkt het dus perfect!
Positiebepaling van Android gps is superieur. Je hebt dus veel sneller een fix en zelfs bij hoge gebouwen zoals R'dam centrum.

Heb jij ook een TomTom GO 5100 (Wereldwijd)?